SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
zabka11 wrote:mięso czerwone to ogólnie mięso ssaków lądowych, w tym tez tych hodowlanych - cielęcina, wołowina, konina, dziczyzna, wieprzowina.
No właśnie, a ja zawsze myślałam że czerwone mięso to jakaś nazwa potoczna typowo dla wołowiny i zawsze mówiłam, że ja głównie mięso białe jem. A teraz doczytałam, że mięso białe to ptaki. A ryby to ryby, czyli kolejna kategoria.
A w sumie najwięcej to ja wieprzowiny jem, czyli jednak mięso czerwone
Człowiek całe życie się uczymałaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
zabka11 wrote:mięso czerwone to ogólnie mięso ssaków lądowych, w tym tez tych hodowlanych - cielęcina, wołowina, konina, dziczyzna, wieprzowina.
bosa lubi tę wiadomość
-
ja też nie mogłam dziś się powstrzymać i kupiłam parę rzeczy (chodź na razie miałam się wstrzymać bo mam już tego sporo
w F&F są super wyprzedaże
i było sporo ciuszków uniwersalnych
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6caacfaa4535.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 14:55
lys, zabka11, Katarka, niecierpliwa, Martucha86, Maniuś, małaMyszka, magda sz, Laura, jesslin87, Y, Migotkaa, Weridiana, chcebycmama, sylwucha89, gosia.b, bosa, mamasia lubią tę wiadomość
-
kochane znalazłam w necie:
"Wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, dziczyznę i koninę, a także kaczki i gęsi zaliczamy do mięsa czerwonego. Zawiera ono znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B. Ze względu jednak na obecność cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych nadmierne jego ilości sprzyjają rozwojowi miażdżycy oraz powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego i trzustki. Również zawarta w nim homocysteina - aminokwas zdolny uszkodzić naczynia krwionośne - może być odpowiedzialna za chorobę wieńcową, udar mózgu czy zawał.
Nie znaczy to jednak, by konieczne było całkowite wykluczenie mięsa czerwonego z jadłospisu. Jak wcześniej wspomniano, jest ono źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, co ma znaczenie przede wszystkim dla nastolatków, kobiet w ciąży i w czasie menstruacji, szczególnie narażonych na niedobory tego składnika. Jak we wszystkim, także i tutaj po prostu należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie czerwonego mięsa kilka razy w miesiącu, w maksymalnej dawce 300-400 g tygodniowo.
Znacznie częściej, bo około 3-4 razy w tygodniu można konsumować mięso białe, do którego zaliczamy kurczaka, indyka, a także ryby słodko- i słonowodne. Podobnie jak mięso czerwone, mięso białe dostarcza pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, jednak zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu i żelaza. Ryby, zwłaszcza morskie, to ponadto źródło fosforu, jodu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed rozwojem miażdżycy. Dlatego też ryby powinno się uwzględniać w diecie 2-3 razy w tygodniu w porcjach po około 150 gramów"lys, Martucha86, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:ja też nie mogłam dziś się powstrzymać i kupiłam parę rzeczy (chodź na razie miałam się wstrzymać bo mam już tego sporo
w F&F są super wyprzedaże
i było sporo ciuszków uniwersalnych
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6caacfaa4535.jpg
ooo nie , to teraz nie bede mogła spac tylko będę myslała o F&F i pewnie jutro tam pojadęniecierpliwa, Aga89, małaMyszka, Y lubią tę wiadomość
-
A tak w ogóle to teraz dostrzegam jak mi brzuszek rośnie i idzie ku górze, na wysokości pępka ma teraz 82 cm, a pod pępkiem w najszerszym miejscu 84 cm.
Wieczorem po całym dniu jedzenia i jak jestem wzdęta to jest jeszcze większy.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
0na88 wrote:F&F ? co to ?
W Tesco taka marka odzieżowa. W warszawie mają nawet swój osobny sklep gdzie jest tylko F&F
Śpiworek i komplet z Kubusiem Puchatkiem przeceniony był z 79 zł na 23 złJak podliczyłam ceny pierwotne i po przecenie to zaoszczędziłam ok 155 zł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 14:56
0na88, niecierpliwa, małaMyszka, Y, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:W Tesco taka marka odzieżowa. W warszawie mają nawet swój osobny sklep gdzie jest tylko F&F
Śpiworek i komplet z Kubusiem Puchatkiem przeceniony był z 79 zł na 23 złJak podliczyłam ceny pierwotne i po przecenie to zaoszczędziłam ok 155 zł
No to super przeceny, trzeba się zatem przejechać do TescoAga89, małaMyszka, Y, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Ona hehehehe, cielecina, jak sama nazwa wskazuje, to mieso z cielaczka, czyli malej krowki, jak najbardziej kategoria czerwone miesa :p Acz deligatniejsze od wolowiny
Ja tez po wizycie u fryzjera - wlosy o polowe krotsze, lekkie, zdrowe i lsniace. Jeztem zachwycona. Wieczorem farbowanko, a jutro zajme sie buzia - peelingi, maseczki, masaz twarzy
Potwierdzam tez widzialam w Rossmanie te rajstopy, dobrze wiedziec, ze rozmiar L jest spory0na88, magda sz, Aga89, małaMyszka, zabka11, mamasia lubią tę wiadomość
-
lys wrote:A tak w ogóle to teraz dostrzegam jak mi brzuszek rośnie i idzie ku górze, na wysokości pępka ma teraz 82 cm, a pod pępkiem w najszerszym miejscu 84 cm.
Wieczorem po całym dniu jedzenia i jak jestem wzdęta to jest jeszcze większy.
Ja dzis sie zdziwilam, bo mowie sobie tak skoro listonosza nie bylo ide do skrzynki zobaczyc czy nie ma awiza, zalozylam bluze zapinan ja i az stanelam bo bluza, ktora latem wisiala na brzuch ledwo sie zapiela i wygladalam jak scisnieta parowaMartucha86, lys, Aga89, Laura, małaMyszka, Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:W Tesco taka marka odzieżowa. W warszawie mają nawet swój osobny sklep gdzie jest tylko F&F
To ja sie cieszylam, ze kupilam spiworek z F&F za 33.50, a to byla polowa ceny, ale widze ze jednak przeplacilammałaMyszka, psioszka11 lubią tę wiadomość
-
Położna mówiła żeby jesc dużo wolowiny bo ma najwięcej żelaza. Czyli stejki, mięsko mielone do spaghetti itp. Do tego sałatka ze szpinakiem i popijac czymś z Wit c normalnie bomba zelazowa.
Myszka te rajtuzy z rosmana to jak ja ma 175 to m czy L?
Robię dziś nalot na Tesconiech tylko dojadę.
małaMyszka, Aga89, zabka11 lubią tę wiadomość