X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys takie rzeczy to nie w PL :) żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna :)

Jakbym mojemu to zaproponowała to by mnie wyśmiał, albo by szukał pretekstu do zwolnienia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 19:32

małaMyszka, bosa, ainer85, Paula_071 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Lys takie rzeczy to nie w PL :) żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna :)

Ja wiem, staram się tylko Wam uświadomić, że ZUS to nie przelewki i o nic tak nie walczą jak o swoje pieniądze, dlatego trzeba zachowywać maximum ostrożności. Do tego ludzka zawiść, tak jak napisała Cassie, wokoło mnóstwo życzliwych i życzliwszych. ZUS się nie zawaha nakazać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń choćby człowiek miał z głodu umrzeć.

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Lys, moja babcia przez nich zawału dostała... nieświadomie nie zgłosiła czegoś przed latami i życzliwa osoba ją tak zrobiła, że po którejś sprawie sądowej dostała zawału ale oczywiście zusu mało to obchodziło.

Zobaczcie jaki fajny joke :)
    http://kobieta.onet.pl/dziecko/rodzina-i-przyjaciele-byli-przekonani-ze-urodzila-chlopca-co-za-niespodzianka/twe7fk?utm_source=onetsg_fb&utm_medium=onetsg_fb_info&utm_campaign=onetsg_fb

lys, małaMyszka, bosa, Katarka, gosia.b lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys zgadzam sie z Toba w 100%

Niech kazda robi jak uwaza, my jedynie mozemy cos doradzic.

lys, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja nic innego nie mogę zrobić jak iść legalnie na urlop bez przypału, przypał to by był jakbym pojechała na l4 na wakacje a w tym wypadku mam dupochronik i zus nie może się przyczepić wtedy o nic.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Kasiulek jak zrobiłaś na niebiesko napis Synuś?

Się rozpisałam a po chwili dopiero zauważyłam, że u Ciebie już widnieje piękny napis:)

Laura, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• Neyla Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    o kurcze, to nawet nie wiedziałam, człowiek uczy się całe życie...:)

Liczy się rok kalendarzowy... Jak np. w styczniu mam zwolnienia 15 dni, potem w maju 18 dni i potem pójdę na kolejne L4 np. w lipcu (w tym samym roku kalendarzowym) to wtedy już ZUS płaci (po tych 33dniach).

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam zamiar wyjechać z mężem w czerwcu na kilka dni nad morze.. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu problemów. W czasie takiej kontroli można być wszędzie np. nie chcemy siedzieć same w domu to jesteśmy u rodziców, którzy się nami opiekują..
    trzeba będzie zachować ostrożność, żadnych zdjęć na fb itp. ;-)

niecierpliwa, małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiuleek wrote:
    Się rozpisałam a po chwili dopiero zauważyłam, że u Ciebie już widnieje piękny napis:)
    no piękny :) tylko ty masz na niebiesko napisane Synuś i ja też bym tak chciała a nie wiem jak to zrobić ;)

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
    A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.

małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura, a jakie masz zwolnienie?
    Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?

bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• olinka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
    A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.

a zwolnienie masz że musisz leżeć czy że możesz chodzić ?

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwia wrote:
    Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?
    Kurcze Sylwia zagięłaś mnie nie wiem nomalne L4 z jakimś kodem ale nie wiem nigdy nie zwróciłam uwagi co to za kod. Teraz mam wizytę 5 maja to powiem jak tylko dostane zwolnienie.

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi powiedział na ostatniej wizycie że mam się oszczędzać nie koniecznie leżeć a to wszystko przez te bóle podbrzusza.
    Więc nie wiem do końca jakie on mi wypisał bo ja i tak leże i się nie ruszam z domku.

bosa, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• olinka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• euforia Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka wrote:
    mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć

No niestety tak nie jest wszystkie moje koleżanki które miały L4 chodzące miały kontrole a ja na leżącym i do dnia dzisiejszego cisza:)

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mąż zaniósł te zwolnienie w poniedziałek do zusu to było pierwsze do nich, po czym błyskawicznie w srode miałam kontrol

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwia wrote:

Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow :P

• Amberla Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow :P
    To tak nie działa. Na zwolnieniu podajesz adres zamieszkania gdzie Cię mogą zastac a nie zameldowania.

• 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    No właśnie.. dlatego nie będę się przejmować :) Skoro na zwolnieniu mam, że mogę chodzić to mogę w czasie kontroli być w aptece, u lekarza lub leżeć na łączce i się relaksować ;-)

olinka, bosa, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

‹‹ 792 793 794 795 796 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ