SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Lys takie rzeczy to nie w PL
żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna
Jakbym mojemu to zaproponowała to by mnie wyśmiał, albo by szukał pretekstu do zwolnieniaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 19:32
małaMyszka, bosa, ainer85, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Lys takie rzeczy to nie w PL
żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna
Ja wiem, staram się tylko Wam uświadomić, że ZUS to nie przelewki i o nic tak nie walczą jak o swoje pieniądze, dlatego trzeba zachowywać maximum ostrożności. Do tego ludzka zawiść, tak jak napisała Cassie, wokoło mnóstwo życzliwych i życzliwszych. ZUS się nie zawaha nakazać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń choćby człowiek miał z głodu umrzeć.małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Wiem Lys, moja babcia przez nich zawału dostała... nieświadomie nie zgłosiła czegoś przed latami i życzliwa osoba ją tak zrobiła, że po którejś sprawie sądowej dostała zawału ale oczywiście zusu mało to obchodziło.
Zobaczcie jaki fajny joke
http://kobieta.onet.pl/dziecko/rodzina-i-przyjaciele-byli-przekonani-ze-urodzila-chlopca-co-za-niespodzianka/twe7fk?utm_source=onetsg_fb&utm_medium=onetsg_fb_info&utm_campaign=onetsg_fblys, małaMyszka, bosa, Katarka, gosia.b lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Amberla wrote:o kurcze, to nawet nie wiedziałam, człowiek uczy się całe życie...
Liczy się rok kalendarzowy... Jak np. w styczniu mam zwolnienia 15 dni, potem w maju 18 dni i potem pójdę na kolejne L4 np. w lipcu (w tym samym roku kalendarzowym) to wtedy już ZUS płaci (po tych 33dniach).małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
Też mam zamiar wyjechać z mężem w czerwcu na kilka dni nad morze.. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu problemów. W czasie takiej kontroli można być wszędzie np. nie chcemy siedzieć same w domu to jesteśmy u rodziców, którzy się nami opiekują..
trzeba będzie zachować ostrożność, żadnych zdjęć na fb itp.niecierpliwa, małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość
-
kasiuleek wrote:Się rozpisałam a po chwili dopiero zauważyłam, że u Ciebie już widnieje piękny napis:)
tylko ty masz na niebiesko napisane Synuś i ja też bym tak chciała a nie wiem jak to zrobić
małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
-
A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość
-
Laura, a jakie masz zwolnienie?
Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Laura wrote:A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.
a zwolnienie masz że musisz leżeć czy że możesz chodzić ?bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
5ylwia wrote:Laura, a jakie masz zwolnienie?
Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Lekarz mi powiedział na ostatniej wizycie że mam się oszczędzać nie koniecznie leżeć a to wszystko przez te bóle podbrzusza.
Więc nie wiem do końca jakie on mi wypisał bo ja i tak leże i się nie ruszam z domku.bosa, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć
bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
olinka wrote:mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć
No niestety tak nie jest wszystkie moje koleżanki które miały L4 chodzące miały kontrole a ja na leżącym i do dnia dzisiejszego cisza:)bosa, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
5ylwia wrote:Laura, a jakie masz zwolnienie?
Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?
Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicowbosa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow
bosa, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow
Skoro na zwolnieniu mam, że mogę chodzić to mogę w czasie kontroli być w aptece, u lekarza lub leżeć na łączce i się relaksować
olinka, bosa, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość