X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys takie rzeczy to nie w PL :) żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna :)

Jakbym mojemu to zaproponowała to by mnie wyśmiał, albo by szukał pretekstu do zwolnienia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 19:32

małaMyszka, bosa, ainer85, Paula_071 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Lys takie rzeczy to nie w PL :) żeby szef płacił pensję za nic...wiele kobiet pracuje mimo złych warunków i ryzykuje bo zależy im na powrocie do pracy, mi się umowa kończy miesiąc po porodzie więc jakoś zbytnio się nie spinam. Nie szukajmy dziury w całym, każdy robi co może, jak ktoś ma zamiar być w 100% fair z zusem to niech będzie, z resztą czy można okraść złodzieja? hehe Zrobiłam najbardziej uczciwie jak się da w tej sprawie. Idę na ten urlop bo jednak jakiś czas mnie nie będzie, a jak inni zrobią z wyjazdami to już naprawdę sprawa indywidualna :)

Ja wiem, staram się tylko Wam uświadomić, że ZUS to nie przelewki i o nic tak nie walczą jak o swoje pieniądze, dlatego trzeba zachowywać maximum ostrożności. Do tego ludzka zawiść, tak jak napisała Cassie, wokoło mnóstwo życzliwych i życzliwszych. ZUS się nie zawaha nakazać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń choćby człowiek miał z głodu umrzeć.

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Lys, moja babcia przez nich zawału dostała... nieświadomie nie zgłosiła czegoś przed latami i życzliwa osoba ją tak zrobiła, że po którejś sprawie sądowej dostała zawału ale oczywiście zusu mało to obchodziło.

Zobaczcie jaki fajny joke :)
    http://kobieta.onet.pl/dziecko/rodzina-i-przyjaciele-byli-przekonani-ze-urodzila-chlopca-co-za-niespodzianka/twe7fk?utm_source=onetsg_fb&utm_medium=onetsg_fb_info&utm_campaign=onetsg_fb

lys, małaMyszka, bosa, Katarka, gosia.b lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys zgadzam sie z Toba w 100%

Niech kazda robi jak uwaza, my jedynie mozemy cos doradzic.

lys, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja nic innego nie mogę zrobić jak iść legalnie na urlop bez przypału, przypał to by był jakbym pojechała na l4 na wakacje a w tym wypadku mam dupochronik i zus nie może się przyczepić wtedy o nic.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Kasiulek jak zrobiłaś na niebiesko napis Synuś?

Się rozpisałam a po chwili dopiero zauważyłam, że u Ciebie już widnieje piękny napis:)

Laura, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• Neyla Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    o kurcze, to nawet nie wiedziałam, człowiek uczy się całe życie...:)

Liczy się rok kalendarzowy... Jak np. w styczniu mam zwolnienia 15 dni, potem w maju 18 dni i potem pójdę na kolejne L4 np. w lipcu (w tym samym roku kalendarzowym) to wtedy już ZUS płaci (po tych 33dniach).

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam zamiar wyjechać z mężem w czerwcu na kilka dni nad morze.. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu problemów. W czasie takiej kontroli można być wszędzie np. nie chcemy siedzieć same w domu to jesteśmy u rodziców, którzy się nami opiekują..
    trzeba będzie zachować ostrożność, żadnych zdjęć na fb itp. ;-)

niecierpliwa, małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiuleek wrote:
    Się rozpisałam a po chwili dopiero zauważyłam, że u Ciebie już widnieje piękny napis:)
    no piękny :) tylko ty masz na niebiesko napisane Synuś i ja też bym tak chciała a nie wiem jak to zrobić ;)

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
    A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.

małaMyszka, bosa, Cassie lubią tę wiadomość

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura, a jakie masz zwolnienie?
    Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?

bosa, małaMyszka lubią tę wiadomość

• olinka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    A ja powiem tak: Miałam kontrol w środę, przyszły dwie babki a ja w piżamie w łóżku akurat byłam a była około 12 w południe. Także trzeba uważać dziewczyny!
    A tak się zestresowałam że ręce mi się trzęsły jak szukałam dowodu żeby im podać a przecież wiem że nic złego nie zrobiłam bo byłam w domu i do tego leżałam.

a zwolnienie masz że musisz leżeć czy że możesz chodzić ?

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwia wrote:
    Kurde mnie często nie ma w domu.. bo przesiaduję u rodziców albo chodzę z siostrą na spacery.. Jak jest taka kontrola i nie ma ciężarnej w domu to ZUS wysyła pismo z wezwaniem do wyjaśnień? Wiecie jak to wygląda?
    Kurcze Sylwia zagięłaś mnie nie wiem nomalne L4 z jakimś kodem ale nie wiem nigdy nie zwróciłam uwagi co to za kod. Teraz mam wizytę 5 maja to powiem jak tylko dostane zwolnienie.

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi powiedział na ostatniej wizycie że mam się oszczędzać nie koniecznie leżeć a to wszystko przez te bóle podbrzusza.
    Więc nie wiem do końca jakie on mi wypisał bo ja i tak leże i się nie ruszam z domku.

bosa, małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• olinka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• euforia Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka wrote:
    mi się wydaje że bardziej kontrolowan sa osoby które mają na zwolnieniu że muszą leżeć

No niestety tak nie jest wszystkie moje koleżanki które miały L4 chodzące miały kontrole a ja na leżącym i do dnia dzisiejszego cisza:)

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• Laura Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mąż zaniósł te zwolnienie w poniedziałek do zusu to było pierwsze do nich, po czym błyskawicznie w srode miałam kontrol

Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwia wrote:

Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow :P

• Amberla Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Tez mnie to zastanawia, a zreszta moj maz twierdzi, ze moge mowic, ze pod tym adresem jestem tylko zameldowana (mieszkanie rodzicow), a mieszkam gdzie indziej czasowo w drugiej rezydencji rodzicow :P
    To tak nie działa. Na zwolnieniu podajesz adres zamieszkania gdzie Cię mogą zastac a nie zameldowania.

• 5ylwia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    No właśnie.. dlatego nie będę się przejmować :) Skoro na zwolnieniu mam, że mogę chodzić to mogę w czasie kontroli być w aptece, u lekarza lub leżeć na łączce i się relaksować ;-)

olinka, bosa, małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

‹‹ 792 793 794 795 796 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ