SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Kkarolinaaaa wrote:http://allegro.pl/krajacz-do-gotowanych-warzyw-owocow-duzy-tanio-i5248387446.html
Czyms takim traktuje białka i żółtkaBiałka przeciskam a żółtka tre o nią prosto nad miską z sałatką
Rewelacyjnie sprawdza sie przy sałątce jarzynowej do ziemniaków,marchewki,selera no i jajek
Ja do sałatki jarzynowej też używam, ale do tej tuńczykowej zawsze używam tarki, bo wtedy białka są takie fajne, drobne, puszyste:)
A jak robisz 3bita?
Dlaczego l4 zanosicie do ZUSu? Ja dostarczam do pracodawcy. Zresztą jest 7 dni, by dostarczyć je do pracodawcy, a lekarz może je wystawić 3 dni wstecz - można więc zaraz po wizycie od lekarza pojechać na wakacje 4-5 dniowe i później dostarczyć do pracodawcy. A zanim pracodawca przekaże do ZUS to kolejne parę dni, jak nie więcej (któraś z Was pisała, że strasznie długo czekała na kasę, bo pracodawca 2 czy 3 tygodnie zwlekał z przekazaniem zwolnienia do ZUS).Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 10:52
małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Mój pracodawca jest z tych co przetrzymuje zwolnienia.. Np. zwolnienie, które dostał w marcu dostarczył do ZUSu dopiero w ten poniedziałek!!! Także kasę dostanę dopiero w maju
Ja mam 7 dni na dostarczenie zwolnienia, a pracodawca musi to zrobić "niezwłocznie" czyli termin nie jest dokładnie ustalony! W ZUSie powiedzieli, że mogę napisać skargę na pracodawcę ale czy coś mi to da? Dla mnie to walka z wiatrakami.. Nikogo nie obchodzi za co bedzie żyła taka osoba na L4, płaciła rachunki.. kredyt też sam się nie zapłaci! Jakbym nie miała męża to nie wiem co bym mogła zrobić w takiej sytuacji z takim wrednym pracodawcą..
magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
To ja mam komfortowo zanosze L4 do pracy i sie nie martwie i tak pensje co miesiac placi mi pracodawca wiec wiem dokoadnie kiedy kasa bedzie a on pozniej rozlicza sie z zusem ale to zalezy od ilosci zatrudnionych osob u mnie w oddziale jest ponad 50
Jak jest zatrudnionych ponizej 20 to placi zus jakos takmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
U mnie mała firma.. Może z 10 osób więc płaci ZUS. Koleżanka złamała rękę i też siedzi na zwolnieniu tylko, że ona jest sama wynajmuje mieszkanie w Warszawie i takie zachowanie mojego szefa jest obrzydliwe! Zwłaszcza, że ona miała operacje na tą rękę, a na drugi dzień pracowała zdalnie z domu mimo bólu! Ah szkoda słów..
Dobra już się nie nakręcam bo w dodatku śnieg pada i już mam zły humor. Dobrze, że synek się rusza to mnie zawsze pozytywnie nakręcaBiorę się za sprzątanie!
Paula_071, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny milej soboty
Ja dzisiaj lepiej sie czulam wiec posprzatalam polowe domu a druga polowe braklo sil. Maly dal mi wyraznego kopa - mama kladz sie bo przesadzasz.
U Nas pogoda bardzo ladna, moze nie jest tak cieplo jak w minionym tygodniu ale i tak mam wszystko pootwierane, sloneczko grzeje
Ide Was nadrobic.małaMyszka, Pati Belgia lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:
A jak robisz 3bita?
Herbatniki układam na blaszce, na nie kłade mase kajmakową, potem herbatniki, masa budyniowa, znowu herbatniki,ubita kremówka z fixem albo żelatyną i na to tarta czekolada
Wersja pyszniejsza ale wiecej zabawy:
Pieke biszkopt z duuuzą ilością kakao, jak go upieke, przestudzam i przekrajam (tak żeby były 2 duże placki).
Na blache kłąde jedną część biszkoptu->nawilżam mlekiem->masa kajmakowa->herbatniki mocze w mleku i układam ->masa kajmakowa->herbatniki mocze w mleku->masa kajmakowa->druga część biszkoptu nawilżam mlekiem->masa kajmakowa->herbatniki w mocze w mleku-> rozpuszczona mleczna czekolada.
Te ciasto uwielbia całą moja rodzina
Ja do polewy czekoladowej nie dodaje nic, łamie tylko w kostki czekolade,rozpuszczam w mikrofali i smaruje nią herbatniki, mimo że się gorzej kroi to jest dużo lepsza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 11:47
Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Karolinkaa przepyszne jest to ciasto! Jadłam nieraz, ale sama nie robiłam.
Mam pytanie do Ciebie, swego czasu pisałaś coś o samoopalaczach. Czy coś więcej się zorientowalas? Co można stosować?małaMyszka lubi tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
nick nieaktualnyMagda ja tez doszlam do wniosku ze tego baldachimu mam dlozeczko kupowac nie bede, moze pieknie wylgada ale to jednak zbieracz kurzu.
malamyszka z tym kibelkiem rozlozylas mnie na lopatki
Jeszcze odnosnie L4 ale na przykladzie szkoly cos Wam powiem.
U Nas jest tak np. ze jesli dziecko ma L4 musi siedziec w domu, jesli za czesto choruje albo dyrektorka ma takie widzimisie posyla do domu kontrole.
Jesli okaze sie ze dziecko jest np. na urlopie rodziece maja ogromne problemy, kara finansowa to pol biedy ale kolejne kontrole z Jungendamtu to juz smieszne nie jest, moga nawet odebrac dziecko rodzicom jesli cos im sie nie spodoba a z nimi wygrac - nie ma szans.
Nam sie juz zdazylo zabierac syna na urlop odczas trwania roku szkolnego ale w tym wypadku pisalismy pismo do dyrekcji z prosba o zgode na wyjazd, szkola odpisala ze sie zgadza wiec nie bylo problemu nawet w razie kontroli mialam wszystko na pismie.
Moja kolezanka pracuje w tej samej firmie co moj maz. Wziela sobie L4 - samotna matka - jej syn rozchorowal sie. W ostatnim dniu tego jej L4 w weekend pojechala na zakupy z synem, niestety w tym samym sklepie byl tez szef ktory ich widzial. Dostala pol roku kary, wzieli jej premie i dostala ostrzezenie ze jesli jeszcze raz taka sytuacja sie powtorzy zostanie oficjalnie zwolniona.
Moj maz pracuje w tej firmie juz ponad 8lat, byl az jeden raz na chorobowym (jelitowka), rano dzwonil do pracy od razu pojechal po L4 do lekarza a wieczorem co? Kontrola z pracy.
Tak jak widac nie tylko ZUS moze robic naloty.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Odnosnie baldachimu do lozeczka ja tez nie kupuje, raz ze po prostu mi sie to nie podoba, a dwa zbieracz kurzu. Jutro wybieram sie z mezem do ikei zobaczyc na zywo meble i fotel, ktore wybralam bo ja czesto tak mam, ze cos mi sie w necie podoba, ana zywo niekoniecznie
-
nick nieaktualny
-
hej! pisałyście o zwolnieniach i kontrolach z ZUS ... hmm ja pracuje w biurze rachunkowym i szczerze powiem że jeszcze nie zdażyło się u nas żeby kontrolowali pracownice w ciąży na L4 ( raz tylko pracodawce wzywali jak podniósł pensje trzykrotnie a po miesiacu zaczeła chorowac i to była córka, ale jej wypłacili później)
pracowników na L4 kontrolowali tylko jak pracodawca lub ktoś inny doniósł że to lipne zwolnienie, dopiero wtedy ZUS przychodził sprawdzac
i jak sie przekroczyło 182 dni to tylko jednej przyszło pismo że ma się stawić na kontrole, ale to lekarz wystawił zaswiadczenie ze musi lezec i nie da rady przyjechac i na tym sie skonczyło, ale do domu nie przyszli ( tylko to było z 8 lat temu )
Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
chcebycmama wrote:Karolinkaa przepyszne jest to ciasto! Jadłam nieraz, ale sama nie robiłam.
Mam pytanie do Ciebie, swego czasu pisałaś coś o samoopalaczach. Czy coś więcej się zorientowalas? Co można stosować?
Wiesz co, zapomniałam o tym kompletnie ..ale trzeba sie zorientowac, bo jak zrobi sie ciepło i przyjdzie czas pokazać białe baleroniki (nogi;P) to bedzie za późno na dumkimałaMyszka lubi tę wiadomość
-
O mamo gdzie Wy mieszkacie ze snieg pada?
u mnie slonce z chmurami na przemian.
Kacik z rzeczami Mai gotowy w sensie ubranka, ternometry, posciele itp. W komodzie. Maz myslal ze cos jeszcze do tej komody wsadzi i sie zdzwilil ze jak to mowi- glutek bedzie mial wiecej miejsca na rzeczy niz my razem
Ale sie przyjemnie zrobilo w sypialni, meble z czarnych na biale i jak sie czysto wydaje. Najchetniej dzis bym lozeczko zamowila ale sie wstrzymam do maja
Zjedlismy pesto zamiast orzechow- migdaly ale super smak! Z braku laku takie cos pyszne wyszlo
Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ale mnie naszlo
lepię pierogi
-
magda sz wrote:Apropo opalania to chcac nie chcac w grecji opala wiatr lepiej filtr 30 czy 50?Zaryzokowalabym i troche wlasnie te biale balerony bym wystawila na slonko
Nie wiem jaki masz rodzaj karnacji, ale generalnie nie ma dużej różnicy między 30 a 50. Z tego co pamiętam filtr 30 blokuje słońce w 97%, a 50 w 98%. Jeśli jesteś bardzo "biała" to pewnie ten 1% może mieć znaczenie (niemowlaki trzeba smarować bezapelacyjnie 50), ale jeśli masz normalną bądź ciemną karnację to pewnie nie zauważysz różnicy.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Biorę się za nadrabianie!
Tymczasem mój poranek zaczął się tak :
po 35 minutach :
aaaaga, kasiuleek, Paula_071, niecierpliwa, Pati Belgia, mamasia, psioszka11, magda sz, KasiaeN., Y, Martucha86 lubią tę wiadomość