SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Migotkaa wrote:Ważne żeby każda znalazła w tym wszystkim swoją radość w kompletowaniu, kupowaniu
Dokładnie
My musimy kupić meble bo nie mamy nic a nic w co mozna by bylo "pakowac" rzeczy dziecka, pokój stoi pusty, wiec tak czy siak musimy go urządzic, a to jednak duzy koszt..zdecydowalismy sie na szafe wnękową bo to juz bedzie na wieeele lat, musimy zamówic juz stolarza zeby do końca czerwca/początek lipca ją zrobił, bo w co ja bede składać rzeczy ;p
Ajaj pierwsze dziecko to ogromny koszt, nic sie jeszcze nie ma ...małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Otóż to, wiec myśle ze komentowanie tego co kto kupuje jest zbędne,a oskarżanie o cos jeszcze bardziej, niech kazdy robi to co uwaza za stosowne.
Karolina po to tu jestesmy zeby komentowac, a mam wrazenie, ze troche mylisz pojecia, bo nikt nikogo o nic nie oskarza, tylko wyraza swoja opinie, a Ty troche za bardzo osobiscie odebralas "oszczedzanie na bezpieczenstwie". Nie ma sie co unosic kazdy kupuje to na co go stacJedne z nas nie kupia uzywanych ciuszkow dla dziecka, a inne uzywanego wozka czy fotelika
Ja z wielka uwaga czytam Wasze opinie, a i tak zrobie tak jak dla mnie to bedzie to najodpowiedniejsze i wcale nie uwazam, ze to co zrobie bedzie naj
Z pewnoscia pare miesiecy po porodzie bede uwazala, ze wiele rzeczy kupilam niepotrzebnie, ale tak to chyba jest przy pierwszym dziecku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 09:51
gianna88, aaaaga, chcebycmama, ainer85, Pulpecja, KasiaeN., małaMyszka, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Ja jestem prawie pewna na 100% ze z racji ze to bedzie moje pierwsze dziecko - bede chciala kupic wszystko co jest na listach wyprawkowych a pewnie z 1/4 rzeczy nie uzyje , albo maluch bedzie miał uczulenie itd, itd..
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Dokładnie
My musimy kupić meble bo nie mamy nic a nic w co mozna by bylo "pakowac" rzeczy dziecka, pokój stoi pusty, wiec tak czy siak musimy go urządzic, a to jednak duzy koszt..zdecydowalismy sie na szafe wnękową bo to juz bedzie na wieeele lat, musimy zamówic juz stolarza zeby do końca czerwca/początek lipca ją zrobił, bo w co ja bede składać rzeczy ;p
Ajaj pierwsze dziecko to ogromny koszt, nic sie jeszcze nie ma ...
Ja też urządzam pusty pokój. Wczoraj zapłaciliśmy zaliczkę stolarzowi. Zamówiliśmy duuuużą szafę, komodę oraz taką szafę z samymi półkami. Meble będą biało-zielone. Całe mieszkanie mamy urządzone w jasnych kolorach, więc ten pokój się wpisuje w konwencję. Zamysł jest taki, że te meble też są na lata. Żadne dziecięce, tylko normalne. Stolarz oferował, że może nam zrobić uchwyty w jakieś postaci z bajek, żeby odmłodzić pokój.
Naprawdę się cieszę, że mam 1,5 rocznego bratanka. Dzięki temu mam wiele rzeczy (głównie ciuchy, ale też fotelik samochodowy, bujaczek etc.) na których mogę oszczędzić. Mąż się ze mnie śmiał, że cieszyłam się, że na szkole rodzenia dostałam butelkę dla dzieci za 20zł. Mówi, że przy generalnych kosztach to żadna oszczędność. Ale wiecie, tu 20zł, tu 20zł i akurat będzie na paczkę pampersów:)niecierpliwa, Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
aaaaga wrote:Gianna my tez mielismy kupic beckersa a kupilismy magnat ceramic wlasnie z powodu koloru i powiem tak malowalo sie nia super ocena mojego ojca ktory ma firme remontowo budowlana i zna sie na rzeczy ladnie kryje nie smierdzi kolory sa super nie chlapie co do zmywalnosci jeszcze nie sprawdzalam
cena dosyc wysoka ale warto
o! dzięki za info, uspokoiłaś mnie, że ładnie wyjdzieto najważniejsze
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Ja też urządzam pusty pokój. Wczoraj zapłaciliśmy zaliczkę stolarzowi. Zamówiliśmy duuuużą szafę, komodę oraz taką szafę z samymi półkami. Meble będą biało-zielone. Całe mieszkanie mamy urządzone w jasnych kolorach, więc ten pokój się wpisuje w konwencję. Zamysł jest taki, że te meble też są na lata. Żadne dziecięce, tylko normalne. Stolarz oferował, że może nam zrobić uchwyty w jakieś postaci z bajek, żeby odmłodzić pokój.
Naprawdę się cieszę, że mam 1,5 rocznego bratanka. Dzięki temu mam wiele rzeczy (głównie ciuchy, ale też fotelik samochodowy, bujaczek etc.) na których mogę oszczędzić. Mąż się ze mnie śmiał, że cieszyłam się, że na szkole rodzenia dostałam butelkę dla dzieci za 20zł. Mówi, że przy generalnych kosztach to żadna oszczędność. Ale wiecie, tu 20zł, tu 20zł i akurat będzie na paczkę pampersów:)
Ja niestety nie mam za bardzo malych dzieci w najblizszej rodzinie- moj brat jeszcze nie ma,bracia neza tez nie maja, moje kuzynki maja ale jedna jest w stanach,2 600km ode mnie, 1 500km. Ta ze stanow ma wyslac ciuszki po swojej corce,to z tego sie bardzo ciesze,a reszte musimy kupic..bo od strony meza wszystkie dzieci maja od 6 lat w gore.
Nasze rodzenstwo bedzie mialo dobrze bo rzeczy typu fotelik,bujaczek itd. Im sie pozyczy,ale my musimy to kupic..małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Burzliwie tu u Was
My tez robimy remont calego mieszkania tak sid akurat stalo ze zacelismy i teraz trzeba skonczyc.
Kupujemy to na co nas stac. Ale wiadomo pierwsze dziecko - chcesz wszystko kupic.
Kupujemy troche nowych rzecy tdoche uzywanych. Ale jak ktos ma ochote kupic nowe bo nie ma skad uzywanych lub nie lubi- czemu nie
A tak poza tym dzis mamy studniowkegianna88, niecierpliwa, kasiuleek, Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Hej, ja jeszcze poleguje, popoludniu jedziemy nad morze, 5 h jazdy. Maz adaptery do pasow wypozyczyl, ja juz sama prawie nie jezdze wiec nie oplacalo sie kupowac. Co do wyprawki...ja mam prawoe wszystko od siostry, ma dwie corki i maly bedzie mial wiekszosc rozowych bodziakow. Ale jak to powiedzial moj maz, jaka roznica czy bedzie plul marchewka czy ulewal na rozowe czy niebieskie. Wozek, fotelik, bujaczek, hustawka, lozeczko, laktator, podgrzewacz,monitor oddechu wszystko dostane.chociaz oczywiscie oddam siostrze czesc pieniedzy za to. Ale tak sie zastanawiam nad tym co piszecie. Gdyby nie bylo mnie stac...i musialabym wybrac czy fotelik czy np. monitor oddechu, albo pakiet szczepien (siora mowi ze okolo 3600 na wszystko ja tak bede szczepic) i nie ma mowy zeby mnie bylo stac na wszystko, to gdyby ktos powiedzial ze to oszczedzanie na bezpieczenstwie byloby mi przykro. Nawet jezeli nie byloby to skierowane do mnie tylko czyjas opinia. Bo kazda z nas chce jak najlepiej. Jest tyle rzeczy przed ktorymi nie uchronimy dziecka, tyle na nie czyha, ze mozna zeswirowac...
małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Co do pokoju dla Iwa, to ja mieszkam tu dwa lata, malowalam sypialnie, jedna sciane turkus, druga w biale i turkusowe pasy. Meble kupilam biale, lozko, szafa. Dokupimy bialy przewijak. Biale lozeczko i gra. My mamy szafe w drugim pokoju. Maz sie smieje ze z tym turkusem czulam ze bedzie kiedys syn, mimo ze dwa lata temu nawet noe bylismy razem...ba. jeszcze rok nie minal odkad jestesmy razem...
psioszka11, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAz mi spanie przeszlo jak przeczytalam dzisiejsze posty... atmosfera zrobila sie dosc duszna.
Ja oszczedzam gdzie sie da i cholernie patrze na ceny. Wozek fotelik bujaczek mate lozeczko i ubranka nowe.
Nianie uzywana roznica w cenie 130euro to kosmos.
Faktem jest to ze przy pierwszym dziecku wszystko sie kupuje co sie na necie przeczyta i w tym grom rzeczy ktore potem leza albo komus sie oddaje.
Przy drugim juz rozsadek bierze gore a przy trzecim czlowiek juz wie co maluch potrzebuje a co nie i sporo kasy zostaje w kieszeni.
Dlatego tez pislalam i tych zakupach w aptece internetowej.
Ale nie patrze innym do portfela, niech kazdy kupuje co chce
Moje dzieci maja poki co w pokoju wiecej zabawek i gier niz mebli ale to sie zmieni gdy dostana wyremontowane poddasze.
W Polsce z racji mieszkania 150m2 mielib2 pokoje. Jeden do spania maly pokoik w ktorym miescilo sie tylko lozko pietrowe i stol8k z krzeslami. Jobi te lozko kupilismy przed pierwszymi urodzinami mlodszego. Nie bylo problemu ze zmiana lozka.
Drugi pokoj mieli typowo na zabawki i szalenstwo. Podobalo mi sie to rozwiazanie.
W nocy idac na siku maly spi budzi sie dopiero ok 6 rano. Widze ze od dluzszego czasu ma swoj rytm dnia i nocy. No i bardzo mocno kopie w pecherz - to mniej lubie...KasiaeN., małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Jasne, że każdy kupuje to na co go stac i co uważa za słuszne
mam wrażenie, że "oszczędzanie na bezpieczeństwie" zostało zbyt ostro odebrane a nie taki był cel
tak samo, nie ma co komuś wchodzic w portfel, niezależnie czy kupuje wszystko używane czy same markowe rzeczy. Mi to tam nie robi zupełnie, że ktoś kupuje wózek za 4tys i markowe ubranka, nie jest to dla mnie snobizm, jeśli czuje taką potrzebę to proszę bardzo:) Jakbym miała dużo kasy to pewnie też bym tak zrobiła bo czemu by nie
A, że mam średnią ilosc to kupię wózek do 2tys, meble dla Małego z Ikei, wszelkie inne rzeczy, ubranka, akcesoria kupię nowe bo to pierwsze dziecko i mam nadzieję, że częsc da się wykorzystac dla drugiej dzidzitaka inwestycja długoterminowa
I tak mam zamiar postawic na minimalizm, zrobiłam się trochę taka "eco" więc rzeczy apteczno-pielęgnacyjnych będzie niewiele, ubranka też zawsze można dokupic
Nie mam od kogo dostac używanych rzeczy i bardzo się z tego cieszę, bo mogę kupic wszystko takie jakie chce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 10:36
niecierpliwa, Amberla, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ tymi szczepieniami to tez temat rzeka. To co w Polsce jest dodatkowe platne w Niemczech poza rota wszystkie sa obowiazkowe bezplatne.
Moich chlopcow na te dodatkowe nie szczepilam i malego tez bym nie szczepila gdybym nie musiala. Wg mnie za duzo tego w tak krotkim czasie.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Witam Dziewczyny!
Co do dyskusji o fotelikach. My już kupiliśmy używany wózek Tako 2w1, ale fotelik będzie nowy -Maxi Cosi, bo adaptery też już mamy.
Karolina, my również nie mamy żadnych małych dzieci wśród rodziny/ znajomych więc wyprawka cała na naszej głowie (rodzice, teściowie też nie wspomogą). Z list wyprawkowych sporo pozycji wykreśliłam, bazując na doświadczeniach koleżanek z dziećmi oraz przeczytanych blogach.
Na razie pokoik malutkiej odmalowany i zastanawiamy się nad zakupami.
Nowy będzie materac do łóżeczka, myślałam o lateksowym. Do tego konieczna jest spora szafa (najlepiej w zabudowie)i parę drobniejszych mebli.
Przy okazji chcemy też odświeżyć kuchnię i łazienkę, bo później może być ciężej.
Oj, dużo roboty nas (hmm, raczej męża) czeka...
Magd, Cassie, chcebycmama, małaMyszka lubią tę wiadomość
Córcia 2015 -
dziewczyny,
sporo z Was robi remonty, ja też... sprawdzcie u siebie w miastach czy w sklepach OBI macie promocje 20% na wszystko , w Poznaniu od wczoraj do soboty jest taka właśnie promocja, my wczoraj pojechaliśmy obejrzeć/porównać panele i okazało sie ze kupiliśmy i farby i grunty i inne duperele bo 20 % to już całkiem całkiem na tych remontowych tematach.
a co do wózków to ja słuchajcie ogladam od trzech dni używane na olx, mam opory przed kupnem używanego, ale mam tez dużo Mam wokół siebie i każda z nich odradza mi wydawanie dużej ilości pieniędzy na wózek z gondolą+ spacerówkę bo po 10 miesiacach wsadzaja dzieciaki w lekkie( dobre) spacerówki+ inwestują w foteliki(jeśli dużo jeździmy).
miłego dnia!
Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMigotka to jest najlepsze wyjscie. Wiesz tylko z tym rotawirusem sa tez przerozne opinie, duzo dzieci ma po tym szczepieniu problemy brzuszkowe, wymioty, problemy z jedzeniem.
Na to jedno sie nie zdecyduje.
niecierpliwa najwiecej jest w pierwszym roku zycia, nie powiem Ci dokladnie dlatego ze nie szczepilam na te dodatkowe. Musialabys podpytac jakiegos znajomego pediatre.niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
wpadłam sie przywitac
jeszcze was nadrabiam, ale mam zaległości z 2 dni, więc nie jest najgorzej;-)
dzis mój ostatni dzień zdalnej pracy jejejejjeejej!!!!!
własnie kończę ostatnie prace i bye bye praco, witajcie zakupy wyprawkowe
dziś również dzień wypłaty, odbieram po południu
właśnie zrobiłam dziś manicure monofazowy, ciekawe ile mi sie utrzyma.
popijam kawkę z cynamonem, mąz odsypia nocną zmianę, Julcia w szkole.
po południu odbieram ją ze szkoły i wioze na zajęcia taneczne, w miedzyczasie skoczę na zakupy, choc przeraża mnie wizja dzisiejszych kolejek w sklepach przed jutrzejszym wolnym...
na majówke jedziemy do rodziny M, "swojskie klimaty" za miastem, duuużo zieleni, rzeka...oby tylko pogoda dopisała
a na weeekend czerwcowy jedziemy z grupą znajomych i ich dziećmi w Bieszczadyjuż nie moge sie doczekać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 11:03
Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość