X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Dziewczyny a do szpitala tez musimy brac pampersy??

Tak, pewnie są szpitale które dają pampersy, ale myślę że to wyjątki raczej, tym bardziej że papier toaletowy trzeba nawet wziąć...
    Wiele szpitali na swojej stronie www podaje listę rzeczy, z którymi należy przyjechać do porodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 21:26

małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbardziej przeraza mnie kupno wlasnie tych aptecznych i kosmetycznych rzeczy. Nie mam pojecia co do czego i ile kupic. To chyba zostawie sobie na sam koniec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 21:26

• lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Najbardziej przeraza mnie kupno wlasnie tych aptecznych i kosmetycznych rzeczy. Nie mam pojecia co do czego i ile kupic. To chyba zostawie sobie na sam koniec

:) dla mnie to była najprostsza część wyprawki, może dlatego że ja tak bardzo się nad tym nie modliłam i wiadomo pewnie kupiłam coś czego wcale nie muszę potrzebować, ale to są raczej pojedyncze, drobne rzeczy

Mnie przeraża reszta...

9f7jtv73juycdhvl.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, ja kiedyś pisałam o materacach z racji tego,że jesteśmy alergikami. Pytanie skierowałam do położnej ze szkoły rodzenia i ona nam odradziła grykę- jeśli dziecko będzie alergikiem to przez roztocza może dojść do zagnieżdżenia robaków- a u nas to na 100%, bo i ja i mąż jesteśmy alergikami. Poleciła zakupić lateksowo kokosowy. Znalazłam taki w sklepie internetowym Aruś. Zresztą większość rzeczy tam zamówiłam.
    Co do kosmetyków to ja zakupie Ziajkę. Ja mam atopowe zapalenie skóry i dla mnie rewelacja, a cena normalna.
    Uciekam spać, bo po zmianie klimatu padam ze zmęczenia. Jutro jadę jeszcze do rodziców, bo mąż jedzie kupić auto gdzieś pod Łódź, to nie chce mi się samej siedzieć w domu. Spokojnej nocy Siostry!

magda sz, mamasia, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula właśnie się dopatrzyłam w tej gazetce, że te pampersy w promocji są w rozmiarach midi, maxi i junior, więc jeśli już kupować to tylko 1 paczkę i tylko rozmiar midi (4-9kg).

Czytałam, żeby na początek nie kupować zapasu pieluszek, bo mogą one nie pasować naszemu bobasowi. Podobno lepiej kupić na początek 2 opakowania - jedno do szpitala i jedno do domu i przetestować. I tu też zależy jakie duże dziecko nam się urodzi, bo jak mniej niż 3kg to wtedy kupujemy rozmiar 1, a jak więcej niż 3 kg to można kupić rozmiar 2.

Ten rozmiar midi to jest rozmiar 3.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula mam na mysli podklady - podpaski.
    Podklady poorodowe mimi ze w moim szpitalu dostaje je gratis kupilam na przwijak.

Materacyk mam zwykly piankowy, zostal mi po chlopcach tylko lozeczka brak :p

Euforia - daj znac po badaniu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha w Polsce potrzebowalam pampers i nawet papier toaletowy... i oczywiscie klapki pod prysznic, bez balabym sie wejsc do brodzika...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dziewczyny odnośnie tego szarego mydła to wcale nie jest ono takie super, bo jest dość mocno wysuszające. Ja to bym tego bardziej używała, ale jako odplamiacza...

Wiesz ja tego mydla juz lata uzywam, balsamy sa mi obce, nie mam suchej skory w przeciwienstwie do kolezankek ktore uzywaja zwyklych zeli czy mydel a na to tony balsamu zeby skore nawilzyc. Do odplamiacza mu daleko ;)

Mowisz ze nie lubisz i nie uzywasz wiesz pewnie masz informacje od niezadowolonych na forum. Prawda jest taka ze Ci ktorzy tego mydla uzywaja nie maja problemow skornych.
    Gdyby bylo tak wysuszajace powodowaloby lupiez a znam osoby z bliskiej rodziny ktore uzywaja go zamiast szamponu i lupieu nie maja ;)

To samo TantumRosa - kiedys lekarz przepisywal to tylko w spomaganiu leczenia grzybicy teraz mamy to namietnie kupuja, ja sie pytam po co?
    Przeciez wyciag z kory debu dostepny w plynach do hihieny intymnej czy bialy jelen dzialaja lepiej od tej TantumRosy i kosztuja 1/3 ceny.
    Po porodzie wszystko sie pieknie po tym goi - bylam 2x nacinana i nie mialam zadnych problemow tam na dole a uzywalam tylko kory debu.

Robcie jak chcecie, pisze jedynie z mojego wlasnego doswiadczenia.

A i jeszcze krem na brodawki - powiem znowu jak stara babcia - za moich czasow polozne mowily zeby mlekiem z piersi smarowac brodawke dookola i tak robilam, o kremie na brodawki przeczytalam tutaj na forum. Piersia karmilam 18 miesiecy.

A ze starych babcinych sposobow na obuchnite piersi podczas nawalu pokarmu - zamrozone liscie bialej kapusty przykladac jako oklady - nie ma nic lepszego + prysznic i masaz.

Dobranoc!
    Jesli jutro ktoras wizytuje to zycze powodzenia!
    Euforia na Twoje wiesci bede bardzo bardzo czekala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 21:55

• lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja tego mydła nie używam bo mam bardzo suchą skórę, skłonną do alergii, z rogowaceniem mieszkowym i dla mnie to mydło to samobójstwo.
    Nie oznacza to, że nigdy go nie próbowałam i nie wiem co to jest. Żadnego forum nie czytałam, ale o tym łupieżu słyszałam, że jak ktoś ma skłonności to po szarym mydle może go mieć.
    Do higieny intymnej używam Lactacyd i jestem bardzo zadowolona. Tantum Rosa jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar po porodzie.
    To są bardzo indywidualne kwestie.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zakupy apteczne postanowiłam zrobić w Gemini. Porównywałam ceny np z Ziko (uchodzi za dość tanią aptekę przynajmniej w Warszawie) i jest spora różnica na korzyść Gemini. Np witaminy Pregna 250 w Ziko są po 30,50 zł a w Gemini 24.49 zł co przy 2 opakowaniach na miesiąc (500 mg DHA) daje sporą oszczędność. Bepanthen to już różnica około 10 złotych (Ziko droższe).Inne rzeczy, które porównywałam pomiędzy tymi aptekami też wychodzą na korzyść Gemini. Przez te witaminy (Pregna Plus i 250) moje zamówienie wyniesie ok 700 zł ale praktycznie wszystko będzie kupione. Ja też pewne rzeczy może kupuję na wyrost (typu herbatka laktacyjna) ale to pierwsze dziecko i wolę mieć wszystko pod ręką i się później nie stresować :)

U mnie na szkole rodzenia położna polecała do higieny intymnej albo mydło Biały Jeleń albo ten płyn, który stosowałyśmy przez ciążę i jest sprawdzony. Chodzi o to żeby w połogu nie stosować nowych kosmetyków, które mogą uczulić. Majtki poporodowe tylko siateczkowe, w żadnym razie nie fizelinowe.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam krem z medeli na brodawki, kosztował sporo ale powiem Wam że bez niego ani rusz. Mleczarnia zaczęła mi się kilka tyg temu i bardzo mnie bolą, nie wyciskam siary i czuje czasem opór pod brodawkami i takie kłucie. Przez samo wyciekającą siarę ciągle są zalepione i podrażnione także u mnie krem się sprawdza. Z resztą można nim też smarować usta itp. oczywiście mogłam kupić zwykły krem z lanoliną ale nie wiedziałam że takowy można.. :)

Z tymi kosmetykami kochane to każda z nas woli co innego, ja wydaje na kosmetyki za dużo, zobacze coś w promocji i ooo biorę a pozniej zalega na półce i albo mamie oddaje albo koleżankom. Każda z nas musi się na własnej dupce przekonać, mi się nie da przetłumaczyć, tego nie kupuj bo coś tam, no chyba że jest drogie ale jeżeli w zasięgu portfela to a co mi niech skisnę, może się przyda. Ostatnio otwieram szufladę w łazience a tam kilka żeli pod prysznic, z 3 odżywki/maski do włosów i parę szamponów o balsamach nie wspomnę... Oczywiście jutro bym poszła i kupiła twierdząc że nic nie ma. To są błahe sprawy i nie aż tak bardzo kosztowne także można pozwolić sobie na takie błędy typu zasypka, krem, itp. :) od przybytku głowa nie boli, najwyżej się komuś odda no.

Euforia dziś paciorek za Was zmawiam :* czekamy na dobre wieści i oby jutro był kompetentny lekarz :)

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wpadłam na chwilkę:-) weekend minął nie wiadomo kiedy.
    Właśnie weszłam przez przypadek na fajną stronkę. Można sobie wyszukać swój szpital i poczytać opinie i dane o szpitalu, a na dole strony są odnośniki do artykułów i mnóstwo przydatnych informacji, zwłaszcza dla tych, które rodzić będą po raz pierwszy.
    http://www.gdzierodzic.info
    pozdrawiam wszystkie, zbieram się do spania, bo od jutra znów zaczyna się zwykłą codzienność i koniec obijania się :-)

magda sz, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz o kremie medela tez słyszałam same dobre opinie, miałam juz kupić bo ja nie tyle mam wyciek pokarmu co hmmm coś zółtawego, lekarz stwierdził ze na tym etapie ciaży to normalne, no ale właśnie ponoć lepiej nie przyzwyczajać sutków teraz do niczego bo potem nic nie pomoze... i nie smaruje niczym jak są bardzo już suche to troche bio oilu.
    I połozna na szkole rodzenia ostatnio mówiła to co Cassie że najlepsze mleko po karmieniu, troche wycisnać i posmarować i nie myć brodawek po i przed karmieniem tylko standardowa toaleta, i te liście oczywiście.

wszystkie jestescie nastawione na karmienie piersią??

km5se6ydvkshe5ag.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę karmić piersią i mam nadzieję, że mi się uda :) Przynajmniej mam zamiar próbować i znając siebie pewnie nawet przy początkowych trudnościach się nie poddam ;)

Laura, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    je też bym chciała karmić piersią, aczkolwiek lekarka która robiła mi USG właśnie przez ten "żółtawy wyciek" powiedziała ze budowa sutka może być przyczyną problemów z karmieniem:(
    moja mama mnie nie karmiła w ogóle i mam troche schizę, ze mi się nie uda, ale tez zrobię co będzie można, zeby tylko karmić piersią!

km5se6ydvkshe5ag.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldujemy się z Warszawy. Podróż całkiem w porządku,później spacerek,a teraz odpoczynek i jutro dalej. A tymczasem lecę nadrabiać,buziaki

Laura, magda sz, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 3 maja 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd to, że Twoja mama nie karmiła piersią o niczym nie świadczy :) więc tym się nie sugeruj. Grunt, to mieć pozytywne nastawienie i wiedzieć, jak się do tego zabrać i ewentualnie skorzystać z pomocy doradcy laktacyjnego.

A co jest z Twoim sutkiem nie tak?

Ten 'żółtawy wyciek' to siara była?
    Ja miałam jednorazowo wyciek właśnie takiej żółtej substancji, ale niedużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2015, 23:27

Magd, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Magd to, że Twoja mama nie karmiła piersią o niczym nie świadczy :) więc tym się nie sugeruj. Grunt, to mieć pozytywne nastawienie i wiedzieć, jak się do tego zabrać i ewentualnie skorzystać z pomocy doradcy laktacyjnego.

A co jest z Twoim sutkiem nie tak?

Ten 'żółtawy wyciek' to siara była?
    Ja miałam jednorazowo wyciek właśnie takiej żółtej substancji, ale niedużo.

mam taką nadzieję, ze to o niczym nie świadczy.
    sutki są wklęsłe i duże co jest problematyczne zeby maluch je złapał, mam sie zaopatrzyć w nakładki ale one niekiedy zakłócają odruch ssanie.. tak czytałam.
    Właśnie lekarka powiedziała, ze to nie siara, tylko wydzielina powstała na skutek zmian hormonalnych, teraz mam takie jakby strupki, które czasami smaruję tym bio oilem.

km5se6ydvkshe5ag.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    mam taką nadzieję, ze to o niczym nie świadczy.
    sutki są wklęsłe i duże co jest problematyczne zeby maluch je złapał, mam sie zaopatrzyć w nakładki ale one niekiedy zakłócają odruch ssanie.. tak czytałam.
    Właśnie lekarka powiedziała, ze to nie siara, tylko wydzielina powstała na skutek zmian hormonalnych, teraz mam takie jakby strupki, które czasami smaruję tym bio oilem.

to może coś takiego:

http://www.smyk.com/lansinoh-korektor-plaskich-brodawek-piersiowych,p1100166630,swiat-niemowlaka-p

http://www.smyk.com/nuby-odciagacz-brodawek-sutkowych,p1080166121,swiat-niemowlaka-p

http://hurtmedyczny.pl/pl_PL/p/s/1992

http://www.smyk.com/medela-oslona-formujaca-brodawki-typ-muszla-2-szt,p1044874152,swiat-niemowlaka-p

i info, może się przyda :)

http://www.blog.przedporodem.pl/karmienie-plaskimi-lub-wkleslymi-brodawkami-czy-jest-mozliwe/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 00:25

Magd, małaMyszka, 5ylwia, bosa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 4 maja 2015, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ja nie używam w ogóle mydeł w kostkach, ale tak teraz zaczęłam czytać o tych mydełkach do mycia różniastych i jestem lekko w szoku. Większość mydeł w kostkach, także tych dla dzieci zawiera w składzie Sodium tallowate, czyli przetworzony tłuszcz/łój zwierzęcy.
    Do tego wiele z nich zawiera Tetrasodium Etidronate, Tetrasodium EDTA, które są szkodliwe, a często pojawia się słowo: "rakotwórcze"...

Generalnie wychodzi na to, że lepiej nie kupować ani żadnych mydeł Bambino, ani Nivea ani Biały Jeleń.

http://dziecisawazne.pl/mydla-dla-dzieci-jakie-wybrac-popularne-glicerynowe-ekologiczne/

http://naszezyciebezchemii.blogspot.com/2013/07/18-biay-jelen-myda-nowosc.html#uds-search-results

http://bez-chemii.blogspot.com/2010/05/szare-mydlo-nie.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 01:15

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 912 913 914 915 916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ