X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
    Pierwsze 2 miesiące dziecko śpi w rożku, potem w śpiworku, a pod normalną kołderką np. od 1 roczku?

Tak dlugo w rozku??? Ja mysle, ze w rozku max miesiac, a potem spiworek?

małaMyszka lubi tę wiadomość

• chcebycmama Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Paula na tym skanie jest adnotacja, zeby nie kupowac usztywnianych rozkow, dlaczego nie??
    No właśnie ja też już gdzieś słyszałam, że rożek ma być nie usztywniany. Tez z chęcią bym się dowiedziała dlaczego.

A co do roślin balkonowych to ja zawsze mam zioła, obowiązkowo lawende i pelargonie. Pelargonie w skrzynkach na balustradzie, a lawenda z ziołami jest w donicach na podłodze. :-) obecnie jeszcze nie mam nic, bo zajęłam się ogrodem. :-)

niecierpliwa, małaMyszka, gianna88 lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
    Pierwsze 2 miesiące dziecko śpi w rożku, potem w śpiworku, a pod normalną kołderką np. od 1 roczku?

Oczy otwieram wielkie jak 5zl.
    W rozku? Wspoczuje dziecku ktore w tym spi chociaz jedna noc...

Kolderka/kocyk mozna przeciez odrazu.

Serio pierwszy raz slysze taka 'rozpiske'.

• lys Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie przecież rożek (mam na myśli bez tych usztywnień i wykonany z bawełny)to złożony materiał, więc czemu dziecku ma być źle w tym spać?
    Na początku dziecku ma być ciasno, żeby czuł się bezpiecznie i żeby się nie prężyło (odruch Moro?).

Wydaje mi się, że kołderka nie jest bezpieczna na początek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 20:21

niecierpliwa, Malagosia, Amberla, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Oczy otwieram wielkie jak 5zl.
    W rozku? Wspoczuje dziecku ktore w tym spi chociaz jedna noc...

Kolderka/kocyk mozna przeciez odrazu.

Serio pierwszy raz slysze taka 'rozpiske'.

Ja powiem szczerze, ze tez myslalam od razu o spiworku i wiele osob odraza kocyk, kolderke na poczatek zeby sie dziecko tym nie nakrylo, ja myslalam, ze rozek tylko do szpitala i na pierwsze dni choc jak beda upaly to boje sie, ze dziecku w nim bedzie za goraco

KasiaeN., małaMyszka lubią tę wiadomość

• lys Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Ja powiem szczerze, ze tez myslalam od razu o spiworku i wiele osob odraza kocyk, kolderke na poczatek zeby sie dziecko tym nie nakrylo, ja myslalam, ze rozek tylko do szpitala i na pierwsze dni choc jak beda upaly to boje sie, ze dziecku w nim bedzie za goraco

No niby rożek na początek, żeby właśnie dziecko było mocno otulone i żeby tego odruchu Moro nie było.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie myślę, ze jak urodzimy w sierpniu i będą mega upały to w tym rożku dziecko się ugotuje.

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaeN. wrote:
    A ja sobie myślę, ze jak urodzimy w sierpniu i będą mega upały to w tym rożku dziecko się ugotuje.

ja myślałam o jakimś takim bardzo cienkim bawełnianym rożku, przynajmniej w nocy, a w dzień to może pieluszką nakryć, czy coś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 20:25

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupujemy woombie.

tb73i09k881y3sjt.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To woombie to mnie troszkę przeraża :P nie wiem jakoś takie dziwne uczucia we mnie wzbudza

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no serio jestem w szoku. Wychowalam dwojke dzieci i takie 'rady' slysze pierwszy raz...
    Nie neguje nie zniechecam tylko nie moge sobie jakos tego wyobrazic.

A ogolnie najwiekszego szoku doznalam jak ktoras gdzies napisala o otulaczku wobie? Czy jakos tak...
    Nie no serio moze jestem jakas inna ale dla mnie to jest niedo przyjecia.

Moi chlopcy mieli normalne kolderki, koce bez cudowania.
    Rozek kupilam i raz byl uzyty w szpitalu potem wyladowal gdzies nawet nie wiem gdzie, zaluje ze go kupilam.

ROzek usztywniany czy nie, wkladka w usztywnianym jest do wyjecia to tak przy okazji.

małaMyszka, Pulpecja lubią tę wiadomość

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    ja myślałam o jakimś takim bardzo cienkim bawełnianym rożku, przynajmniej w nocy, a w dzień to może pieluszką nakryć, czy coś?

Ja właśnie cały czas się zastanawiam nad tym przykrywaniem.Dziecko urodziłoby się w zimie i nie byłoby problemu ;) A tak to wciąż myślę jak przykrywać dziecko takie kilka dni po urodzeniu.Ja mam 3 śpiworki, dwa grubsze, jesienno-zimowe i jeden letni typowo z bardzo cieniutkiego materiału.No i kilka kocyków też już mam i zastanawiam się nad tym rożkiem wciąż.Cholerka jakie to wszystko jest trudne.Nie ogarniam...;)

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Paula na tym skanie jest adnotacja, zeby nie kupowac usztywnianych rozkow, dlaczego nie??

Położna generalnie odradzała rożek, a zwłaszcza ten usztywniany. Żeby dziecku było ciepło musi mieć materiał "przy sobie", a rożki nawet jak są bawełniane to są dość sztywne, bo w środku mają flizelinę. Podała przykład, że nam ciepło jest w szlafroku, dlatego dziecko najlepiej owinąć w kocyk ew. otulaczek. Usztywniany rożek sprawia, że dziecku nie jest wcale przyjemnie, jak położy się dziecko w rożku na boku to odstaje na plecach i może być mu zimno. Generalnie położna mówiła, że rożka nie używa się dłużej niż 2 tygodnie i że to zbędny wydatek. W szpitalu i tak dają, więc nie ma po co w niego inwestować.

Cassie, Neyla, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaeN. wrote:
    Ja właśnie cały czas się zastanawiam nad tym przykrywaniem.Dziecko urodziłoby się w zimie i nie byłoby problemu ;) A tak to wciąż myślę jak przykrywać dziecko takie kilka dni po urodzeniu.Ja mam 3 śpiworki, dwa grubsze, jesienno-zimowe i jeden letni typowo z bardzo cieniutkiego materiału.No i kilka kocyków też już mam i zastanawiam się nad tym rożkiem wciąż.Cholerka jakie to wszystko jest trudne.Nie ogarniam...;)

Też myślę nad tym wszystkim. I kwestia jest też taka, że zależy kiedy dokładnie urodzimy i jaka będzie pogoda. Bo jak ktoś ma termin na połowę sierpnia jak ja, to może urodzić przed i np. będą te upały, może urodzić w terminie i pewnie też będzie ciepło, ale może tez urodzić po terminie, a w drugiej połowie sierpnia z pogodą różnie bywa, wcale nie musi być gorąco. Ja osobiście we wrześniu już marznę i tylko wyczekuję kiedy w końcu zaczną grzać :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2015, 20:34

9f7jtv73juycdhvl.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śpiworki przetestowała moja siostra na obu córkach i u niej się świetnie sprawdziły aż do momentu jak dziewczyny zaczęły same wstawać, bo wiadomo, wtedy nie umiały się same wyplątać. No ale każde dziecko ma pewnie inaczej i trzeba przetestwoać wszystko na własnych warunkach. Co sprawdziło się na dzieciach znajomych może nie pasować naszym i odwrotnie.Macierzyństwo, szczególnie po raz pierwszy tzreba przejść metodą prób i błędów :)

niecierpliwa, Malagosia, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spiworki sa super zwlaszcza latem.

niecierpliwa, Neyla, małaMyszka lubią tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna mówiła, że otulaczka albo pieluchy/kocyka używa się też do karmienia, gdy dziecko ma manię wkładania rączek do buzi albo trzymania się za buzię. Są takie dzieci, gdzie nie ma z tym problemu, ale ponoć większość w ten sposób utrudnia karmienie, dlatego się okrywa dziecko z rączkami na klatce piersiowej i można spokojnie karmić.

Cassie - położna też mówiła, że jak ktoś się upiera przy rożku a ma usztywniany to wtedy można wyjąć usztywnienie (zazwyczaj kokos).

Położna mówiła, że dopiero ok. 6 miesięcy używa się kołderki, wcześniej dziecko możne się w nią zaplątać i mieć problemy z oddychaniem. Do 6 msc polecała kocyk.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba dobrze na tym wyszlam ze poloznej nie mialam bo bym miala jeszcze wiekszy metlik w glowie a tak wszystko mi gladko poszlo ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie bardziej opieralam na slowach mojej mamy babci i tesciowej.
    Tak jak mowie na szkole rodzenia nigdy nie bylam a polozna pogonilam po pierwszej wizycie poporodowej u mnie w domu.

małaMyszka, Pulpecja lubią tę wiadomość

• KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba też zaczynam się cieszyć, ze na szkołę rodzenia nie poszłam.Tu, na forum, zbieram informacje od Was :) Siostra poleca co u niej się sprawdziło, mama przekazuje swoje rady chyba to mi w zupełności wystarczy.

Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
‹‹ 929 930 931 932 933 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ