SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
zabka11 wrote:ja będę zaglądać z telefonu
tez wyjeżdżam dzisiaj w nocy, wracamy w niedzielę.
trzymajcie kciuki za moją dzisiejszą wizytę u gina!
Będziemy mocno trzymać kciuki i koniecznie daj znać po
Wszystkim sierpnióweczkom życzę zdrowych, spokojnych w gronie rodzinnym i bogatego MikołajaA dla tych co w podróży to uważajcie na siebie, jedźcie spokojnie i dużo odpoczywajcie
apaczka wrote:HejRównież życzę Wam wesołych, spokojnych Świąt
I mam pytanko: jak wygląda sytuacja z jedzeniem śledzi w ciąży? Można czy nie? To surowa ryba? Dodam, że mam toxo IgG (-) także muszę uważać
Nad tym samym się ostatnio zastanawiałam i wyczytałam że śledzie (np. w oleju z cebulką) to surowa ryba w solance. Taki sposób obróbki nie zapewnia bezpieczeństwa. Chodź mam ogromną ochotę na śledzie to w tym roku na wigilię dam sobie z nimi spokój. Ja wolę dmuchać na zimne niż później płakać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 10:48
apaczka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Aga89 wrote:Nad tym samym się ostatnio zastanawiałam i wyczytałam że śledzie (np. w oleju z cebulką) to surowa ryba w solance. Taki sposób obróbki nie zapewnia bezpieczeństwa. Chodź mam ogromną ochotę na śledzie to w tym roku na wigilię dam sobie z nimi spokój. Ja wolę dmuchać na zimne niż później płakać.
Dziękuję, w takim razie też je sobie chyba podaruję -
Apaczka, śledzie chyba można, nie strasz bo ja ciągle je jem - właśnie czytałam ze można surowe.
Ona, to zrób posiew, ale skoro dolegliwości nie są mega straszne to chyba jest ok.
Gosiu, tez się zastanawiałam nad zurawitem. Póki co mam uromaxin. Jak mi się skończy to kupię.
A mocz pobierasz prawidłowo? Ja zawsze najpierw się użyje i piękne octeniseptem i potem z środkowego moczu do pojemniczka.
Edka,na pewno wszystko będzie dobrze. Trzymam mocno kciuki.
Wesołych Świąt dziewczynkiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 10:56
Edka lubi tę wiadomość
-
Edka ciąża pewnie wcześniejsza niż myślisz, pomyśl kiedy mogłaś mieć owulacje, ja mialam w 3 tyg. cyklu, moja kolezanka ma totalnie nieregularne i długie cykle i miala jakos w 5-6 tyg. , może też pozniej doszło do zagniezdzenia także spokojnie bierz duphaston, leż jak najwięcej i bedzie dobrze :*
Kochane to i ja życzę Wam przede wszystkim spokojnych, radosnych, rodzinnych świąt i aby jedzonko podpasowało fasolkomEdka lubi tę wiadomość
-
Zetka wrote:Ja tez się strasznie stresowalam beta i niepotrzebnie.
Witam nowe mamusie.
Moje wyniki moczu są ok, ale czuje jakiś dyskomfort. Już nie wiem czy to pęcherza, czy narządy płciowe które mam mocno nabrzmiale i cały czas je czuje
Dzwoniłam do gina i powiedział ze można brać urosept. Co myślicie?
Sanie bodajże gin kazał brać urosept, też go biorę i gin powiedział że jak najbardziej (bo żurawinę brałam a i tak pęcherz mi coś złapało a urosept pomaga)Zetka lubi tę wiadomość
-
Kkarolinaaaa wrote:Cześć!
Ależ mi bolą piersi...
też macie tak ze nie mozecie wciągnąć brzucha?
Narazie bez żadnych mdłośći! Was juz dopadły?
Mam dokładnie to samoPiersi bola cały czas, najbardziej rano jak wstaję, a brzuch...Po świętach to będzie bardzo trudne, żeby ukryć, że jestem w ciąży
Co do śledzi to ja w dwóch donoszonych ciążach zajadałam się nimi w każde święta i nigdy nie miałam ani toxoplazmozy ani cytomegalii ( a mam w domu też dwa koty i dwa psy). 9 lat temu nikt nie mówił, że nie można jeść surowych ryb (jadałam też sushi i kawior), piłam 2-3 kawy dziennie i pewnie jeszcze kilka rzeczy w tej chwili zakazanych.
Co do pęcherza to dziewczyny uważajcie bo w ciąży niedoleczone zapalenie może się skończyć źle - ja leczyłam w pierwszej ciąży zapalenie pęcherza żurawiną i później zrobił mi się piasek w nerce i musiałam dostawać antybiotyk. Wtedy (niestety już po fakcie) ginekolog mi powiedział, że w ciąży można brać Furaginę (teraz to chyba Urofuraginum), zapytajcie swoich ginów czy nadal można to brać (wtedy można też było brać na gardło tatntum verde a teraz już nie).
Również życzę wszystkim sierpnióweczką Wesołych Świąt a przede wszystkim spokojnychWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 12:35
-
Futuremama dziękuję za podpowiedź
Avensis, tantum verde nie wolno? Ja po owulce sobie psiukalam bo mnie bolało. I nawet specjalnie tabletki kupiłam na gardło. I jeszcze jakieś inne na F ale nie pamiętam nazwyFuragin można ale dopiero w III trymestrze.
-
Zetka wrote:Futuremama dziękuję za podpowiedź
Avensis, tantum verde nie wolno? Ja po owulce sobie psiukalam bo mnie bolało. I nawet specjalnie tabletki kupiłam na gardło. I jeszcze jakieś inne na F ale nie pamiętam nazwyFuragin można ale dopiero w III trymestrze.
Także dopóki I się nie skończy biorę sobie ten urosept. Jeszcze pytałam gina bo miałam bakterie w moczu, a on na to że jak nie ma leukocytów to się nie stresować i spokojnie ziołowe brać.
Urofuraginum
"Nie stosować w I trymestrze ciąży. Należy zachować szczególną ostrożność w III trymestrze ciąży. Lek jest przeciwwskazany u kobiet w donoszonej ciąży (od 38 tygodnia) i w okresie porodu, ze względu na ryzyko niedokrwistości hemolitycznej u noworodka. Z uwagi na przenikanie furaginy do mleka kobiecego, leku nie należy stosować w okresie karmienia piersią."Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 13:25
-
Z toxoplazmoza tez nie jest tak ze jak się zachoruje to już się uodparnia.Jestem tego przykładem. 6 lat temu w ciąży chorowalam i leczylam się rovamycyne cała ciąże. Teraz kilka mcy temu tak sobie zrobiłam igm i wyszły ponad normę. No i od lekarza z medycyny morskiej i tropikalnej znów dostałam antybiotyk i po przeleczeniu igm spadlo i mogłam się starać. Dodam że infekcja była swieza-potwierdzone awidnoscia.
A co do listeriozy, to myślałam że jest tylko w owocach morza i plesniuchach moich ukochanych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 13:56
-
Hej dziewczyny....
Nie było mnie tu dawno bo samopoczucie kiepskie. Cały dzien mam mdłości a i wymioty mnie nie omijają... Ale o Was nie zapomniałam i napewno z Wami będę... Dzis mam wizytę wiec zapytam gina czy coś na te nudności jest... Choć wydaje mi sie, ze to przez progesteron, który biorę ze względu na ciąże wysokiego ryzyka...
Juz teraz życzę Wam wesołych Świat Bożego Narodzenia, spełnienia marzeń, spokojnych ciąż i zdrowych maluszków.... -
0na88 wrote:Lys ja mam TSH 4,20 dostalam euthyrox 50 . Próbuje zbijac
Ja jestem cały czas na euthyroxie, tylko odkąd zaszłam w ciążę to tsh rośnie i dawkę mam chyba źle dobraną. Przed ciążą brałam dawkę 50. Od momentu zajścia w ciążę biorę pn-pt biorę 50, a w weekend 62,5. I chyba coś z tą nową dawką jest nie tak...