Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny
Zaraz biegnę na ćwiczenia dla ciężarówek
Positive kochana, rozumiem Cię, bo też nie mogłam nigdy wyspać się w szpitalu. Jest generalnie przytłaczającyAle maleństwo pewnie zobaczysz i jesteś pod dobrą opieką, a to najważniejsze
Trzymaj się dzielnie
Aggie to dziś będziesz miała badania? Sylka i Camille też trzymam kciuki za Wasze wizyty
Madzikovy śliczne to łóżeczkoJak Wy się zabieracie ze wszystkim na tę przystań? My jak jedziemy gdzieś na ryby to cały bagażnik zawalony, jak dojdą rzeczy malutkiej to już nie wiem, chyba ciężarówka będzie potrzebna
Aggie, Dodi, Ruda27, mala_mi, Sylka, Magda2013 lubią tę wiadomość
-
Agus moj synus tez raz daje mocne kopniaki ze az czasem zaboli troche, a czasem daje slabiutkie ze sie zastanawiam czy to aby koopniaczki. naprwno jest wszytko ok, mala napewno inaczej sie ulozyla, ale dobrze ze lekarze Cie nie zbywaja tylko chca to spraedzic:)
Aggie, Dodi lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
nick nieaktualnyDzien dobry
Kurde snila mi sie moja uczelniaz checia wrocilabym na studia
fajnie bylo!
Mnie juz Kubus tez kopie, tak bardzo nisko czuje jak sie przekreca
Madzia kojec fajny, moja siostra ma identyczny tylko zielony moze mi sprezentuje jak Kubus podrosnie
Dziewczyny wizytujace - trzymam kciukiAggie, Dodi, Jus1985, Sylka, celia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Aggie... Ja bede mocno trzymala za was kciuki... Malutka pewnie odwrocila sie pleckami i dlatego lzejsze te kopniaki czujesz... Napisz jak juz bedziesz po badaniu...
Ja dzisiaj mialam kolejne wymazy i posiew moczu... I moje CRPspadlo do 8... W szoku jestem bo tydz temu prawie 30 mialam... Jezeli jutrzejsze crp bedzie nizsze niz 10 wychodze do domu i tam juz bede czekala na wyniki z posiewow i wymazow...Dodi, Aggie, Camille87, Ruda27, Jus1985, Sylka, celia, Kajoni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPositive trzymam kciuki! A co to jest crp?
Kada tak mam termin na koniec lipca
A na wadze dzis ujrzalam trzy magiczne siodemki co oznacza ze od zeszlego tygodnia przybralam tylko 0,1 kg!
W brzuszku +2cm czyli 114Ruda27, Dodi, celia lubią tę wiadomość
-
positive to super! mowilysmy ze bedzie dobrze:) Twoja coreczka jest silna<3
No Kamilka Ty to jestes chyba lipcowa:P ja sie smieje ze sie tez jeszcze na lipiec zalapie hehe i Kacperek bedzie lipcowy jak mamusia bo wg usg mam na 4 sierpnia ale nie obraze sie jak Kacpercio sie urodzi tak w 39 tc:PCamille87, Ruda27, Sylka, Dodi, celia lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
camila ja tez crp robilam jka bylam w szpitalu w lutym to moje crp wynosilo 16,70 a norma do 5
CRP (z angielskiego C-Reactive Protein) znane również jako białko C-reaktywne lub jako białko ostrej fazy. To parametr biochemiczny krwi - badanie polega na oznaczeniu poziomu tej glikoproteiny w surowicy krwi (do badania pobiera się krew żylną, podobnie jak przy morfologii krwi obwodowej). Oznaczenie poziomu CRP wykorzystywane jest do diagnostyki ostrych infekcji (również do różnicowania między podłożem wirusowym a bakteryjnym), pozwala ustalić, czy w gdzieś w organizmie toczy się stan zapalny, umożliwia monitorowanie choroby i skuteczności prowadzonego leczenia. Wartość diagnostyczna jest porównywalna do wartości opadania erytrocytów (OB).
Reakcja ostrej fazy jest to niespecyficzny, wczesny odczyn organizmu na działanie takich czynników, jak: zakażenie bakteryjne, zapalenie, uraz mechaniczny lub termiczny, rozwój nowotworu czy niedokrwienie tkanek prowadzące do martwicy, a także zabiegi operacyjne. CRP ma tu zasadnicze znaczenie - razem z innymi białkami osocza bierze udział w przywracaniu równowagi wewnątrzustrojowej, dlatego jest jednym z najlepszych niespecyficznych biochemicznych markerów wielu stanów patologicznych.
Badanie jest niezwykle proste, polega na pobraniu niewielkiej ilości krwi (najczęściej z żyły w zgięciu łokcia). Jest też bezbolesne, niewielki dyskomfort związany jest jedynie z momentem wkłucia się do naczynia krwionośnego.
Wskazania i przeciwskazania
Wskazaniem do wykonania badania jest: rozpoznawanie i monitorowanie przebiegu ostrych zakażeń, posocznica noworodków, orientacyjne różnicowanie infekcji bakteryjnej z wirusową, ocena aktywności choroby w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Badanie wykonuje się w celu stwierdzenia, czy w organizmie toczy się stan zapalny, a także do oceny prowadzonego leczenia.
Przeciwwskazań jest niewiele i dotyczą technicznej strony wykonania badania - nie powinno się nakłuwać naczynia krwionośnego (żyły najczęściej) w obszarze objętym zakażeniem lub oparzeniem, ani też żyły kończyny górnej z wytworzoną przetoką do hemodializ.
Jak się przygotować?
W przypadku pobierania krwi żylnej powinno się przyjść rano (najczęściej w laboratoriach próbki pobierane są między 7.00 a 10.00) i na czczo. Jeśli badany przyjmuje od dłuższego czasu leki, powinien o tym poinformować lekarza lub pielęgniarkę, gdyż może to mieć wpływ na wynik badania. Trzeba również poinformować o przebytej żółtaczce w celu zachowania szczególnych środków ostrożności. Obecnie procedury pobierania krwi są tak przeprowadzane, aby uniemożliwić zakażenie żółtaczką, jednak zawsze lepiej "dmuchać na zimne".
Przebieg badania
Badanie jest proste i szybkie. Lekarz lub pielęgniarka poproszą badanego, aby usiadł i podwinął rękaw. Krew pobierana jest najczęściej z żyły w zgięciu łokciowym, rzadziej na grzbiecie dłoni lub stopy, u dzieci z palca.
Na rękę zakładana jest opaska (staza) - ucisk ma spowodować napełnienie żył, co ułatwi pobranie krwi. Pielęgniarka może również poklepać lub masować rękę i miejsce wkłucia, ewentualnie poprosić badanego o kilkukrotne zaciśnięcie ręki w pięść i jej rozluźnienie.
Miejsce wkłucia zostanie oczyszczone i przetarte gazikiem nasączonym środkiem dezynfekującym. Igła powinna być wkłuta pod kątem (około 30°) do skóry, co ułatwia wprowadzenie do żyły. Krew zostanie pobrana do sterylnej probówki lub specjalnego jałowego zestawu pojemników. Najczęściej pobiera się około 20-30 ml krwi, co jest wartością w żaden sposób nie zagrażającą zdrowiu dorosłego człowieka.
Po wyjęciu igły miejsce nakłucia należy ucisnąć, aby zatamować krwawienie. Należy przytrzymać gazik, aż ustąpi krwawienie, ewentualnie założyć mały samoprzylepny opatrunek. Nie wolno zginać ręki! Zgięcie spowoduje powstanie krwiaka w okolicy nakłucia!
Interpretacja wyniku
Czas oczekiwania na wynik wynosi ok. 1 dnia. Prawidłowe stężenie CRP w surowicy krwi wynosi mniej niż 5 mg/l.
Umiarkowany wzrost obserwuje się podczas ciąży, przy takich schorzeniach jak: kolagenoza, liszaj rumieniowaty, wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Znaczny wzrost CRP sugeruje uszkodzenie tkanek (np. mięśnia sercowego), może wskazywać na obecność takich stanów, jak: zakażenia bakteryjne, rozległe urazy, oparzenia, choroby nowotworowe, choroby reumatyczne, zawał serca, zakażenia wewnątrzmaciczne, reakcja odrzucenia przeszczepu.
Czasami zdarzają się błędy w interpretacji ze względu na dużą dynamikę stężeń tego białka w surowicy krwi.Camille87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kada skopiowalas pol encyklopedii
Ale w sumie wszystko juz wiadomo...
A ty co dzis pobieralas?
Kamila gratuluje 30 tyg... Alez leci... Tutaj wczoraj urodzila dziewczyna w 35 tyg ciazy... Mslutka jej ponad dwa kilo wazy i w piatek juz wychodza ( nie ma to jak poloznicze ploteczki )
I teraz juz bede reszte dnia sie nudzila... Koniec atrakcji na dzis...Camille87, Aggie, Ruda27, Moni&, Sylka, Dodi, celia lubią tę wiadomość
-
krew i mocz i crp mi kazal lekarz... bo jak w lutym lezalam to wysokie crp mialam 16,7 po 2 dniach do 9 mi spadlo a no i czekam bo moj gin posiew mi brał i jutro wynik jest i mam wizyte tez a sie zastanawiam czy na ktg nie jechac dzis
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2014, 09:51