WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • celia Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Zaraz biegnę na ćwiczenia dla ciężarówek :)

Positive kochana, rozumiem Cię, bo też nie mogłam nigdy wyspać się w szpitalu. Jest generalnie przytłaczający :/ Ale maleństwo pewnie zobaczysz i jesteś pod dobrą opieką, a to najważniejsze :) Trzymaj się dzielnie :)

Aggie to dziś będziesz miała badania? Sylka i Camille też trzymam kciuki za Wasze wizyty :)

Madzikovy śliczne to łóżeczko :D Jak Wy się zabieracie ze wszystkim na tę przystań? My jak jedziemy gdzieś na ryby to cały bagażnik zawalony, jak dojdą rzeczy malutkiej to już nie wiem, chyba ciężarówka będzie potrzebna :P

Aggie, Dodi, Ruda27, mala_mi, Sylka, Magda2013 lubią tę wiadomość

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i czy ktoras moglaby sie wypowiedziec na ytemat proszkow dzidzius? Tylko do takich mam dostep niestety, i bylam ciekawa czy sa warte czegos...

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia, dzis, bo lekarzy martwi to ze jest przez kilka dni spokojna...

Lece sie ogarniac, trzymajcie sie

celia lubi tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus moj synus tez raz daje mocne kopniaki ze az czasem zaboli troche, a czasem daje slabiutkie ze sie zastanawiam czy to aby koopniaczki. naprwno jest wszytko ok, mala napewno inaczej sie ulozyla, ale dobrze ze lekarze Cie nie zbywaja tylko chca to spraedzic:)

Aggie, Dodi lubią tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :-)
    Kurde snila mi sie moja uczelnia :-) z checia wrocilabym na studia ;-) fajnie bylo!

Mnie juz Kubus tez kopie, tak bardzo nisko czuje jak sie przekreca :-)

Madzia kojec fajny, moja siostra ma identyczny tylko zielony moze mi sprezentuje jak Kubus podrosnie ;-)

Dziewczyny wizytujace - trzymam kciuki :D

Aggie, Dodi, Jus1985, Sylka, celia lubią tę wiadomość

• kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wrocilam juz dawno kobieta tam byla jedna w ciazy tez i tak przezywala ta glukoze masakra

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zeczelam 30 tydzien! :D

Aggie, Dodi, Ruda27, Jus1985, Sylka, pekinka82, MILA, celia lubią tę wiadomość

• positive Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie... Ja bede mocno trzymala za was kciuki... Malutka pewnie odwrocila sie pleckami i dlatego lzejsze te kopniaki czujesz... Napisz jak juz bedziesz po badaniu...

Ja dzisiaj mialam kolejne wymazy i posiew moczu... I moje CRPspadlo do 8... W szoku jestem bo tydz temu prawie 30 mialam... Jezeli jutrzejsze crp bedzie nizsze niz 10 wychodze do domu i tam juz bede czekala na wyniki z posiewow i wymazow...

Dodi, Aggie, Camille87, Ruda27, Jus1985, Sylka, celia, Kajoni lubią tę wiadomość

Czekamy na Alicję naszą Kruszynkę
    34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamila a ty nie masz terminu na lipiec??

Camille87 lubi tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Aggie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilka gratuluje :D wow u Ciebie zostalo dwa i pol miecha :P to Ty juz zaraz sie rozsypiesz :P

Kada, ja tez balam sie glukozy... kazdy inaczej ja "przezywa" ...

Camille87, Jus1985, Dodi, celia, amela lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Positive, super :) Ja za Ciebie tez caly czas trzymam kciuki :) bedzie dobrze :)

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aggie ale ona ledwo co siedzila przed badaniem juz miala dosc apotem nie chciala wyjsc z zabiegowego a ludzi do pobrania krwi bylo ze hohoho

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Positive trzymam kciuki! A co to jest crp? :O
    Kada tak mam termin na koniec lipca :-)

A na wadze dzis ujrzalam trzy magiczne siodemki co oznacza ze od zeszlego tygodnia przybralam tylko 0,1 kg! :D
    W brzuszku +2cm czyli 114 :-)

Ruda27, Dodi, celia lubią tę wiadomość

• Moni& Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    positive to super! mowilysmy ze bedzie dobrze:) Twoja coreczka jest silna<3
    No Kamilka Ty to jestes chyba lipcowa:P ja sie smieje ze sie tez jeszcze na lipiec zalapie hehe i Kacperek bedzie lipcowy jak mamusia bo wg usg mam na 4 sierpnia ale nie obraze sie jak Kacpercio sie urodzi tak w 39 tc:P

Camille87, Ruda27, Sylka, Dodi, celia lubią tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    camila ja tez crp robilam jka bylam w szpitalu w lutym to moje crp wynosilo 16,70 a norma do 5
    CRP (z angielskiego C-Reactive Protein) znane również jako białko C-reaktywne lub jako białko ostrej fazy. To parametr biochemiczny krwi - badanie polega na oznaczeniu poziomu tej glikoproteiny w surowicy krwi (do badania pobiera się krew żylną, podobnie jak przy morfologii krwi obwodowej). Oznaczenie poziomu CRP wykorzystywane jest do diagnostyki ostrych infekcji (również do różnicowania między podłożem wirusowym a bakteryjnym), pozwala ustalić, czy w gdzieś w organizmie toczy się stan zapalny, umożliwia monitorowanie choroby i skuteczności prowadzonego leczenia. Wartość diagnostyczna jest porównywalna do wartości opadania erytrocytów (OB).

Reakcja ostrej fazy jest to niespecyficzny, wczesny odczyn organizmu na działanie takich czynników, jak: zakażenie bakteryjne, zapalenie, uraz mechaniczny lub termiczny, rozwój nowotworu czy niedokrwienie tkanek prowadzące do martwicy, a także zabiegi operacyjne. CRP ma tu zasadnicze znaczenie - razem z innymi białkami osocza bierze udział w przywracaniu równowagi wewnątrzustrojowej, dlatego jest jednym z najlepszych niespecyficznych biochemicznych markerów wielu stanów patologicznych.

Badanie jest niezwykle proste, polega na pobraniu niewielkiej ilości krwi (najczęściej z żyły w zgięciu łokcia). Jest też bezbolesne, niewielki dyskomfort związany jest jedynie z momentem wkłucia się do naczynia krwionośnego.
    Wskazania i przeciwskazania

Wskazaniem do wykonania badania jest: rozpoznawanie i monitorowanie przebiegu ostrych zakażeń, posocznica noworodków, orientacyjne różnicowanie infekcji bakteryjnej z wirusową, ocena aktywności choroby w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Badanie wykonuje się w celu stwierdzenia, czy w organizmie toczy się stan zapalny, a także do oceny prowadzonego leczenia.

Przeciwwskazań jest niewiele i dotyczą technicznej strony wykonania badania - nie powinno się nakłuwać naczynia krwionośnego (żyły najczęściej) w obszarze objętym zakażeniem lub oparzeniem, ani też żyły kończyny górnej z wytworzoną przetoką do hemodializ.
    Jak się przygotować?

W przypadku pobierania krwi żylnej powinno się przyjść rano (najczęściej w laboratoriach próbki pobierane są między 7.00 a 10.00) i na czczo. Jeśli badany przyjmuje od dłuższego czasu leki, powinien o tym poinformować lekarza lub pielęgniarkę, gdyż może to mieć wpływ na wynik badania. Trzeba również poinformować o przebytej żółtaczce w celu zachowania szczególnych środków ostrożności. Obecnie procedury pobierania krwi są tak przeprowadzane, aby uniemożliwić zakażenie żółtaczką, jednak zawsze lepiej "dmuchać na zimne".
    Przebieg badania

Badanie jest proste i szybkie. Lekarz lub pielęgniarka poproszą badanego, aby usiadł i podwinął rękaw. Krew pobierana jest najczęściej z żyły w zgięciu łokciowym, rzadziej na grzbiecie dłoni lub stopy, u dzieci z palca.

Na rękę zakładana jest opaska (staza) - ucisk ma spowodować napełnienie żył, co ułatwi pobranie krwi. Pielęgniarka może również poklepać lub masować rękę i miejsce wkłucia, ewentualnie poprosić badanego o kilkukrotne zaciśnięcie ręki w pięść i jej rozluźnienie.

Miejsce wkłucia zostanie oczyszczone i przetarte gazikiem nasączonym środkiem dezynfekującym. Igła powinna być wkłuta pod kątem (około 30°) do skóry, co ułatwia wprowadzenie do żyły. Krew zostanie pobrana do sterylnej probówki lub specjalnego jałowego zestawu pojemników. Najczęściej pobiera się około 20-30 ml krwi, co jest wartością w żaden sposób nie zagrażającą zdrowiu dorosłego człowieka.

Po wyjęciu igły miejsce nakłucia należy ucisnąć, aby zatamować krwawienie. Należy przytrzymać gazik, aż ustąpi krwawienie, ewentualnie założyć mały samoprzylepny opatrunek. Nie wolno zginać ręki! Zgięcie spowoduje powstanie krwiaka w okolicy nakłucia!
    Interpretacja wyniku

Czas oczekiwania na wynik wynosi ok. 1 dnia. Prawidłowe stężenie CRP w surowicy krwi wynosi mniej niż 5 mg/l.

Umiarkowany wzrost obserwuje się podczas ciąży, przy takich schorzeniach jak: kolagenoza, liszaj rumieniowaty, wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Znaczny wzrost CRP sugeruje uszkodzenie tkanek (np. mięśnia sercowego), może wskazywać na obecność takich stanów, jak: zakażenia bakteryjne, rozległe urazy, oparzenia, choroby nowotworowe, choroby reumatyczne, zawał serca, zakażenia wewnątrzmaciczne, reakcja odrzucenia przeszczepu.

Czasami zdarzają się błędy w interpretacji ze względu na dużą dynamikę stężeń tego białka w surowicy krwi.

Camille87 lubi tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Kada ale wywod ;-) dzieki bo nie wiedzialam na serio :)

Monia moj termin zostal ustalony na 29lipiec ale czasem na usg sie zmienia, nawet do 1 sierpnia ;) ale mam nadzieje ze urodze wczesniej nawet przed 29lipca :D

Aggie, Jus1985, celia lubią tę wiadomość

• positive Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kada skopiowalas pol encyklopedii ;-)
    Ale w sumie wszystko juz wiadomo...

A ty co dzis pobieralas?

Kamila gratuluje 30 tyg... Alez leci... Tutaj wczoraj urodzila dziewczyna w 35 tyg ciazy... Mslutka jej ponad dwa kilo wazy i w piatek juz wychodza ( nie ma to jak poloznicze ploteczki )

I teraz juz bede reszte dnia sie nudzila... Koniec atrakcji na dzis...

Camille87, Aggie, Ruda27, Moni&, Sylka, Dodi, celia lubią tę wiadomość

34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe no a jak przynajmniej ciemno na białym hehe a ja mam skurcze leze i sie nafaszerowalam nospa forte i asparginemeh... . jutro mam wyniki do odebrania ciekawe ile ten moj crp wynosi znowu

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• positive Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ty tez crp robilas? Cos jeszcze?

34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krew i mocz i crp mi kazal lekarz... bo jak w lutym lezalam to wysokie crp mialam 16,7 po 2 dniach do 9 mi spadlo a no i czekam bo moj gin posiew mi brał i jutro wynik jest i mam wizyte tez a sie zastanawiam czy na ktg nie jechac dzis

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2014, 09:51

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

‹‹ 1069 1070 1071 1072 1073 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ