Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagda2013 wrote:Hej dziewczyny ,strasznie drogo zaplacilyscie za badania...ja za morfologie,glukoze i WR zapłacilam niecale 15 zl! Chyba ze Wy jakies inne robilyscie te badania...moze bardziej rozszerzone. Nie wiem.
Ja robilam:
Morfologia krwi
Glukoza
Anty HCV
Anty HIV
VDRL
TSH
Toxo IgG
Toxo IgM
Rub IgG
I za to zaplacilam 183zl
Moze to i nie jest glupie chodzic do dwoch ginekologow i od tego na nfz brax skierowanaia ale tak jak juz pisalam ja w zeszej ciazy tak chcialam zrobic i sie rozczarowalam bo dostalam skierowanie tlko na morfologie mocz i cukier. Jak dla mnie to za duzo zachodu i czasu bo u nas mimo rejwstracji na konkretna godz to i tak sie czeka czasem z 2 godz wiec ja dziekuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2014, 17:54
-
Ja robiłam:
grupa krwi
przeciwciała
dokładna morfologia krwi
glukoza
HIV
Toxo IgG
Toxo IgM
badanie moczu
odczyn USR
odczyn kłaczkujący z antygenem VDRL
odczyn FTA
odczyn FTA-ABS
+ 2 badania, których nie mogę rozczytać, bo są napisane odręcznie, ale wynik ujemny.
Więc chyba nie najgorzej jak na NFZ.Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
nick nieaktualny
-
Camille87, w mojej poradni ginekologiczno-położniczej jest podobnie, ale nie ma zapisów na konkretną godzinę. Do mojego lekarza na dany dzień jest ok. 15-20 zapisanych pacjentek, a on przyjmuje od 12:00 do 18:00, zawsze przychodzi dużo, dużo więcej, ponad 30 na pewno. Po prostu trzeba się zapisać na dany dzień i obowiązuje kolejność w jakiej się przychodzi. Tak samo u tego lekarza podczas USG w szpitalu obok, przyjmuje w piątki od 8:00 do ok. 12:00, obowiązuje kolejność. Jeśli ktoś ma czas i niezbyt gruby portfel to nie jest to wcale takie złe rozwiązanie.Aniołek (*) 12.03.2013
Camille87, jego nazwisko widnieje na takiej liście, kiedyś szukałam, w jakimś internetowym rejestrze dobrych lekarzy, którzy wykonują jakieś tam badanie, już dokładnie nie pamiętam, ale wcale tak dużo ich w Polsce nie ma. Jest naprawdę lekarzem z powołania i z całego serca życzę Wam, żebyście ze względów finansowych przekonały się na NFZ i wpadały tam tylko po skierowanie (o ile pracują tam normalni ginekolodzy, oczywiście).Aniołek (*) 12.03.2013
Jestem już po wizycie, nikogo nie było, obyło się bez czekania.
Uffff jest zarodek 6,4 mm. Lekarza nadal martwi, że jest za mały. Wychodzi na to, że jestem w 5-6 tc a nie w 8. Mam przyjść za tydzień, zobaczyć ile urośnie i wtedy dostanę skierowanie na badania.
Dziewczyny mam do Was pytanko, ile zarodek rośnie dziennie? Orientujecie się? I mam jeszcze jedno pytanko, ile mg bierzecie kwas foliowy? Ja mam 0,4 ale dziś w aptece Pani powiedziała, że są też 0,8, co mnie zdziwiło.Lanusia93, Magda193, Macca lubią tę wiadomość
-
kasika8303, tak bardzo się cieszę!
Wszystko świetnie, ciąża młodsza i po kłopocie
Wstawisz zdjęcie maluszka?
Dziennie rośnie 1-2 mm.
Kwasu biorę 0,4 mg.Aniołek (*) 12.03.2013
kada24, ten Twój człowieczek już taki duży, czy mnie oczy mylą? Już własnemu wzrokowi nie ufam
Mi lekarz rodzinny nie mógł wypisać skierowania na betę, chociaż go błagałam, a wieloletni znajomy moich dziadków. Po prostu nie mógł, nie jest ginekologiem i nie ma uprawnień na wypisywanie takich skierowań, laboratorium by nie wykonało na jego nazwisko. A nie wiem jak jest z innymi badaniami, typu grupa krwi. Może po znajomości coś da radę, ale nie jestem pewna.Aniołek (*) 12.03.2013
nick nieaktualnyJa tez biore kwas foliowy 0, 4 ponoc to wystarczajaca dawka dla kobiet w ciazy ale nie mozna go przedawkowac wiec wieksza dawka tez nie zaszkodzi tylko pytanie jaki sens?
Lanusia w moim miescie lekarze na nfz to same stare dziady dla ktorych badania nie sa potrzebne -
kada24, no to dobrze widzę, jaki on duży Mój w 7t5d miał 11mm i jakiś mniejszy się wydaje Szykuj się na poród 5kg bobaska w sierpniu
Kwasu foliowego nie można przedawkować, tylko właśnie jeśli nie ma zaleceń do brania większej dawki (typu ciąża mnoga, wcześniejsze wady cewy nerwowej, choroby w rodzinie) to po co ją brać?
Camille87, to współczucia w takim razie.
Zmykam do sklepu, bo ssie mnie w dole brzucha na coś smacznegoCamille87 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Kasika-super widocznie ciaza jest mlodsza. Moj babelek w 5t5d mial 2mm a dwa tyg.pozniej mial juz 1,5cm. Czyli rosl srednio 1mm na dzien
Ja musze jeszcze zrobic-Toksoplazmoze IgM i IgG,Hiv,HCV p/c i Hbs-antygen. Z cennika wyliczylam ze wyjdzie mi to ok 160zl. Grupy krwi nie musze robic bo badalam sobie 1,5roku temu. A kwas foliowy mam tak samo-0,4mg -
Magda no tak jest- Jest wcześniejsza ciąża. Lekarza tylko zastanawia, dlaczego tak jest skoro miałam @ regularną. Ale już jestem spokojniejsza. Co od plamień, powiedział że się zdarzają i nie oznaczają niczego złego. Badania te same muszę zrobić na 14.01 do prywatnego gina, a na NFZ idę 09.01 i wtedy da mi skierowanie.
23.12 kropek miał 2,1 mm, dziś 02.01 6,4 mm.
Dzięki dziewczyny za wszystko Jak ja się cieszę, że tu jesteście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2014, 19:07
Camille87, celia, Miniak lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLanusia93 wrote:kada24, no to dobrze widzę, jaki on duży Mój w 7t5d miał 11mm i jakiś mniejszy się wydaje Szykuj się na poród 5kg bobaska w sierpniu
Kwasu foliowego nie można przedawkować, tylko właśnie jeśli nie ma zaleceń do brania większej dawki (typu ciąża mnoga, wcześniejsze wady cewy nerwowej, choroby w rodzinie) to po co ją brać?
Camille87, to współczucia w takim razie.
Zmykam do sklepu, bo ssie mnie w dole brzucha na coś smacznego
Bez przesady na szczescie stac mnie na wizyty prywatne i nie musze sie prosic u tch dziadow hehe