Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Okey, zaczynam od nowa, ale aż mnie telepie i nie ukrywam ze juz mi sie nie chce tego pisac
moze spróbuje innej formy.
Były 4 tematy:
1) komórki macierzyste - krew pępowinowa: Pani opisywała proces pobierania krwi, dlaczego sie to robi, dlaczego warto, opisywała wszystkie koszty, ze Starter (zestaw do pobierania krwi + opłacony kurier który dostarczy krew do Warszawy) kosztuje 680 zł, potem po przebadanych czy krew jest zdrowa i bez bakterii to podstawowy pakiet na rok kosztuje 1680 zł a potem za każdy kolejny rok 540zl. Ciekawe było to, ze jak ktoś nie ma od razu takich pieniędzy, mozna wszystko rozłożyć na raty. Jest dużo informacji, ale na stronie banku komórek macierzystych macie wszystko opisane a i na pewno kontakt do konsultanta na wasze województwo który naprawdę pomoże i nie trzeba podpisywać od razu żadnej umowy.
2) bezpieczna podróż z Maxi Cosi: wykład był mega ciekawy, nauczyliśmy sie jak prawidłowo zapiac fotelik na pasy i na system iso fix, Pan uświadomił nam, ze NAJbezpieczniej dla dziecka, jest wozenie go jak NAJDŁUŻEJ tyłem do kierunku jazdy. Z pierwszym fotelikiem nie ma problemu, bo praktycznie wszystkie sa tyłem ale z drugim jest juz problem bo większość jest przodem. A warto rownież kupić tyłem do kierunku jazdy ponieważ przy zderzeniu dziecko jadące przodem do kierunku jazdy "składa sie" rwac barki, kark itd ma ciężkie obrażenia, natomiast jakby jechało tyłem to całość siły uderzenia rozkłada sie. Nie umiem lepiej tego wyjaśnić wiec obejrzyjcie sobie filmik: http://m.youtube.com/watch?v=vNkEQPlJ02g
3) suplemantacja witaminowa kobiet w ciazy i podczas karmienia. To był najgorszy wykład bo po pierwsze babka ktora go prowadziła mówiła bokiem do ściany a nie do nas. Gadala cicho pod nosem i chaotycznie. Poza tym większość kobiet była w zaawansowanej ciazy wiec preparaty miała wybrane.
4) to pielęgnacja i kąpiel noworodka. Nie było jakiś mega istotnych informacji, do pępka najlepszy octanisept, jak kąpiemy dziecko w płynie z emolientami to nie nakładamy potem (o ile skóra jest w dobrej kondycji) pudrów, zasypek, balsamow, bo mniej znaczy lepiej. Buzie najlepiej przemywac solą fizjologiczną, każde oczko osobnym wątkiem, jak zostanie nam tej soli to wkropić do nosa po kropelce, wtedy lepiej sie oczyszcz. Dla dziewczynek ważna informacja, do 2 tygodni po porodzie z cipci moze sie wydobywac śluz, nawet czasem zabarwiony krwią, ale to nic strasznego, to przez hormony nasze i tez trzeba przestrzec to wacikiem nasaczonym solą fizjologiczna.
To chyba tyle.
Powodzenia na wizytachWiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 12:36
pekinka82, Magda2013, positive, celia, Camille87, Ruda27, Sylka, Moni&, Aggie, Dodi lubią tę wiadomość
-
ja za kocyk podziękuję mam już trzy... nawet się zastanawiałam czy jednego nie sprzedać...
teraz poluję na kocyk do fotelika samochodowego... widziałam na żywo dzieciaczka w nim owiniętego... super... mogłabym w nim odebrać maluszka ze szpitala... no ale jeszcze zobaczymy jaka będzie pogoda... -
pekinka, najlepszy jest ten przesąd o wyprawce dla dziecka, ostatnio babka mojego męża nam gadała, że nie można nic kupować przed porodem, że teraz jest taki wybór, że po urodzeniu się kupi. haha, z dzieckiem pod pachą chyba, albo w pożyczonym wózku. co za bzdury! a poza tym mówię do niej, że ja nie sram pieniędzmi i jakoś łatwiej mi to rozłożyć na kilka miesięcy, ale ona widocznie myśli, że wózek kosztuje 200 zł.
Dodi lubi tę wiadomość
Michałek urodził się 10 sierpnia 2014 -
agapast kontakt z chorym na ospę nie jest wskazany bo możesz złapać półpasiec...
zresztą poczytaj sama
http://dzieci.pl/kat,1033677,title,Zakazenie-ospa-w-ciazy-czym-to-grozi,wid,15266467,wiadomosc.html?smgputicaid=612ccd -
Madzia dzięki za info o kocykach, też zapoluję
Już jestem po fikołkach, lubię takie zmęczenie
Madzikovy dzięki za skrót z wykładówZ tą jazdą w foteliku do tyłu nie wiedziałam.
Positive są specjalne kocyki do fotelików??? Nie wiedziałam.
No to widzę, że wiele z Was ma taki sam zapał do sprzątania, tylko realizacja gorszaJa jestem już na etapie desperacji, mam już taki syf, że nie wiem nawet za co się wziąć i w rezultacie nie robię nic
Aicha nie martw się. Ja już to pisałam wcześniej, ale miałam 2 usg połówkowe w odstępie 5 dni i na drugim dziecko było mniejsze niż na pierwszym. USG jest obarczone dużym błędem, więc spokojnie, dobrze, że to skontrolujecie, ale będzie dobrze
Camille87, positive, Magda2013, aicha, Dodi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWow ale piszecie
Ja wrocilam ze spaceru, duchota na maksa ale juz chmury naszly i czekam na deszczjak bede jechala do gina to sie nie upoce jak swinia
Aicha ja sie dziwie ze lekarz tak zareagowal, moj synek wazyl w 26 skonczonym tygodniu ok 800g i gin nie mowil ze cos nie tak, po 3 tygodniach przybral 300g i uslyszalam tylko ze urodzi sie mniejszy ale zadnego niepokoju we mnie nie wzbudzila ck do wymiarow to glowka o jeden dzien mlodsza brzuchek o tydzien a nozka o poltora tygodnia, wic rozbieznosci wieksze niz u Ciebie. Kochana spkkojnie
Madzia super te wyklady! Widzisz oplacalo sie iscdzieki za podzielenie sie wiedza
W ogole dzieki za pocieszenie odnosnie syfu w domumi juz rece opadaja bo ja caly czas chodze i sprzatam odkurzam sprzatam w kuchni a caly czas jest balagan
wczoraj sie wyzylam na moim mezu i powiedzialam ze czasem z laski swojej moglby nieproszony wlozyc naczynia do zmywarki albo odkurzyc.. mam dosc tego sprzatania!
Kada wspolczuje akcji z pzu! Ogladalam program o pzu i ogolnie to najwieksi sciemniaczebabka nie dostala odszkodowania za smierc meza ktory zmarl na zawal bo oni maja swoja definicje zawalu (wbrew prawu!). Ja sie tez obawiam bo mam z mezem w tym momencie ubezp grupowe w pzu i w zwiazku z likwidacja zakladu bedziemy kontynuowac ubezp u nich zeby dostac kase za urodzenie dziecka i modle sie zeby nie bylo zadnych problemow bo wg dokumentow przy kontynuacji nie ma karencji ale kto ich tam wie
Ja wcinam koktajl z truskawek zaraz biore sie za obiadMILA, Madzikovy, aicha, Dodi lubią tę wiadomość
-
ja sie bede odwolywac nie puszcze plazem czekam na tel od nich ja mam co chwile taki puls prawie caly dzien dzis w przedszkolu musialam usiasc bo bym sie obalila na korytarzu masakra
Camille87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny