X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co... Czytam o dużym przyroście wagi w ciąży... I natrafiłam na taki fragment, który mnie trochę zszokował: "Kaloria kalorii nierówna – dodatkowe 300 kcal potrzebne do rozwoju Twojego dziecka (o tyle właśnie należy zwiększyć kaloryczność dobową posiłków) nie powinno pochodzić z pączka czy hot doga. Twoje dziecko nie jest pasożytem i nie weźmie sobie od Ciebie tego, co najlepsze, nawet jeśli nie będziesz dbała o swoje odżywianie. Dlatego zdrowa dieta dostarczająca maksimum składników odżywczych jest tak istotna, by dziecko dostawało wszystko to, co najlepsze."
    Co za dziwne porównanie dziecka do pasożyta o.O Trochę niesmaczne połączenie tych dwóch wyrazów w jednym zdaniu...
    Ale jestem zaskoczona, bo myślałam, że dziecku dostarczane są najlepsze składniki, a nie tak totalnie wszystko jak leci. To znaczy wiem, że nie ma jakiejś bariery ochronnej i dostaje masę cukru z batoniku czy tłuszczów z kebaba, ale spodziewałam się, że ten nasz organizm jest troszkę bardziej złożony i rozsądniejszy, filtruje to w jakiś sposób...

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w ciazy wzielam tylko raz apapa i to jeszcze z wielkimi oporami bo glowa mnie bolala nieziemsko. nospy nie mialam okazji zazywac i mam nadzieje ze nie bede musiala

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni wrote:
    Jeju dziewczyny, ale Wy jecie ta nospe, tak wolno? Codziennie albo tyle razyw ciagu dnia?

Ja mam przepisaną dziennie 1 tabletkę, bo działa rozkurczowo. Jest podana informacja w ulotce, że "Drotaweryna przechodzi przez łożysko", ale nic o zagrożeniach nie ma...

Aniołek (*) 12.03.2013

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni& wrote:
    ja w ciazy wzielam tylko raz apapa i to jeszcze z wielkimi oporami bo glowa mnie bolala nieziemsko. nospy nie mialam okazji zazywac i mam nadzieje ze nie bede musiala
    No ja apap tez wzielam tylko raz jak juz mi swiat wywracal sie do gory dnem i mialam gwiazdy przed oczami. A tak to zadnych innych lekow na bole, goraczki czy inne takie. Gdzies czytalam, ale nie wiem na ile to prawda, ze czeste stosowanie nospy w ciazy moze spowodowac zmiejszenie napiecia miesni u tych dzieciakow. Wiem kochane, ze nie raz jest taki bol ze lepiej cos lyknac niz sie mordowac, ale czasem mozna by sprobowac przeczekac, odpoczac, moze samo minie.

relgi09k4o218c6j.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze musi coś być jak w 1 trymestrze nic mi się nie działo czułam się wspaniale to teraz jak na złość!!!

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia to dziwne co piszesz bo ja gdziesz czytalam ze wlasnie dziecko bierze w pierwszej kolejnosci wszystko co mu potrzebne a reszta zostaje dla mamy dlatego np psuja sie zeby z niedoboru witamin bo wiekszosc zabiera dziecko i dla mamy juz nic nie zostaje ;-)
    A polaczenia slow pasozyt i dziecko komentowac nie bede..

Jus1985 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni chyba lepiej brac nospe niz urodzic w 15-20tc..
    Mija siostra cala ciaze na nospie jechala bo jej macica twardniala i skurcze miala i dzieci zdrowe wiec nie wierz w te glupoty ;-)

Lanusia93, Kajoni, Ruda27 lubią tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni, ja bym chętnie nie łykała tej no-spy, bo już nie przesadzajmy, te bóle są znośne, ale tu nie chodzi o ból, tylko o skurcze. Poza tym lekarz kazał brać- bez względu na to czy boli czy nie :/ Też słyszałam o skutkach ubocznych, ale to raczej u kobiet, które ciągną całą ciążę na no-spie, a ja dotychczas wzięłam ok. 15 tabletek+kilka zastrzyków domięśniowo. Apapy wzięłam ze 3- raz na ból głowy, którego nie mogłam pokonać, związany z ciśnieniem i biorę od 2 dni, farmaceutka mi kazała, bo przypałętało mi się zapalenie ucha, a jak pójdę do lekarza od razu wciśnie mi antybiotyk...
    Camille87, to byłoby bardziej logiczne dla mnie, właśnie myślałam że jest tak jak piszesz, że dziecko bierze najpierw te dobre, pełnowartościowe składniki, a nie wszystko po kolei... Zapytam lekarza, nie będę grzebać w internecie :D

Aniołek (*) 12.03.2013

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camille87 wrote:
    Mija siostra cala ciaze na nospie jechala bo jej macica twardniala i skurcze miala i dzieci zdrowe wiec nie wierz w te glupoty ;-)
    No wiesz, ja nie biore no spy dzieki Bogu, wiec ja zbytnio sie nie zamartwiam skutkami ubocznymi. Tak Wam tylko napisalam, bo w sumie nigdy nie wiadomo, co jest prawda. Kolezanka moja jedna super dbala o siebie w ciazy i dziecko niestety urodzilo sie z jakas wada wzroku,druga mowila ze wcale sie nie oszczedzala, pracowala,sprzatala, zakupy ciezkie sama nosila i jej dziecko zdrowiutenkie. Jakby byla jakas taka lista, na ktorej sa wypisane rzeczy, ktore jak bedziemy robily to na pewno urodzi sie zdrowe dziecko, to bysmy sie wszystkie staraly aby zyc wg niej. Tak to moze byc, ze co jednej z nas pomoze, to drugiej zaszkodzi niestety

Lanusia93, Camille87 lubią tę wiadomość

relgi09k4o218c6j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camille87 wrote:

Dokladnie zgadzam sie!
    Tu nie chodzi o same bole, ale o skurcze ktore moga byc grozne..
    Ja biore zaczami nospe, mimo ze nie zwijam sie z bolu, ale mysle ze lepiej wziac niz zeby uciskalo mi brzuch i mozliwe ze cos sie tam dzialo.. W koncu w szpitalu prawie zawsze podaja nospe jak cos sie dzieje z szyjka itd..

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj,mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam tym pytaniem o stosowanie nospy. Ja po prostu wiem, ze to lek, a teraz to my mamy jakby taki limit co do stosowania lekow, dlaltego zapytalam,glownie z ciekawosci. Wcale nie mysle,ze bierzecie sobie ja jak tylko Was cos tam zaboli jak hipochondrycy (nie wiem czy tak to sie pisze),tylko dlatego, ze faktycznie macie powod zeby je brac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 15:31

relgi09k4o218c6j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie moge si doczekac porodu, jak dzidzia bedzie z nami. Oraz wozka zeby juz wychdozic na spacerki w moim cudnym wozeczku :p oraz ubranek dla maluszka :) tych rzeczy najbardziej haha wiem durna jestem z tym wozkiem i ubrankami ale tak ogladam co jakis czas i juz bym chciala to miec :p

pekinka82, Camille87 lubią tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni wrote:
    Oj,mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam tym pytaniem o stosowanie nospy. Ja po prostu wiem, ze to lek, a teraz to my mamy jakby taki limit co do stosowania lekow, dlaltego zapytalam,glownie z ciekawosci. Wcale nie mysle,ze bierzecie sobie ja jak tylko Was cos tam zaboli jak hipochondrycy (nie wiem czy tak to sie pisze),tylko dlatego, ze faktycznie macie powod zeby je brac

Ależ pewnie, że nie uraziłaś, no coś Ty ;) Sama bym chciała ją odstawić i dobrze, że poruszyłyśmy ten temat, bo sporządzam listę pytań do lekarza (ostatnio się sprawdziła) i zapytam czy już mogę przestać ją brać.

Ruda27, a mi nadal zdarza się zapomnieć o ciąży.. Jakaś dziwna jestem. Ogólnie wiem, że ktoś tam w brzuszku siedzi, ale na co dzień to takie nierealne, wczoraj spotkałam na mieście koleżankę i zastanowiłam się 2 razy czy na pewno jestem w ciąży, żeby gafy nie strzelić i się nie pochwalić za wcześnie... Jak można się nad takim czymś wgl zastanawiać w 18 tygodniu? Nie wiem czy to nie oznacza czegoś złego. Nie wyobrażam sobie, że dziecko będzie z nami, a to kwestia zaledwie kilku miesięcy. Chciałabym spojrzeć za okno, cieszyć się tak jak Ty myślą o wózeczku i spacerach, ale ja tego zwyczajnie nie widzę, nie widzę siebie w tej roli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 15:37

Kajoni lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda27 wrote:
    Dziewczyny nie moge si doczekac porodu, jak dzidzia bedzie z nami. Oraz wozka zeby juz wychdozic na spacerki w moim cudnym wozeczku :p oraz ubranek dla maluszka :) tych rzeczy najbardziej haha wiem durna jestem z tym wozkiem i ubrankami ale tak ogladam co jakis czas i juz bym chciala to miec :p
    Nie jestes durna,cos Ty! Ja tez juz chce:) dostalam wczoraj prezzent i jestem taka podniecona, bo jak juz sie zacznie zbierac dla dziecka rzeczy to cala ta ciaza wydaje mi sie coraz bardziej taka rzeczywista. A takie male ubranka sa slodkie,cudne i w ogole. Ja mialam nie kupowac nic, poki na polowkowych nie potwierdzi sie plec, ale znalazlam na allegro cudne wyprawki dla chlopcow, ktore tak na prawde jakby nie bylo moga byc tez dla dziewczynek,bo sa w ladnych, jasnych kolorach, ze zwierzatkami czy postaciami z bajek, to maluchowi raczej nie zrobi to roznicy

relgi09k4o218c6j.png
  • Madzikovy Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nospy to brałam i wiem, ze w szpitalu tez ja podają. Aczkolwiek moj lekarz mówi żeby nospy nie brać a buscopan o czym juz pisałam. Mówi ze buscopan mozna śmiało brać a jest lepszym lekiem rozkurczowym niż nospa.
    Właśnie byłam z koleżanka na mieście, jak pilysmy kawke (bezkofeinowa) i jadłam ciastko to moj Maluszek sie odezwał bulgotaniem :) chyba smakowalo mu ciastko czekoladowe :) a było pyszne.
    Jak przegladalysmy ciuszki to zauważyłam ze moj brzuch rosnie teraz z dnia na dzien :) juz go normalnie widać w bluzce i nikt nie pomyśli ze to tłuszcz. Nawet koleżanka stwierdziła ze juz go porządnie widać i jest taki słodki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 15:41

Lanusia93, Kajoni, Ruda27, Sylka lubią tę wiadomość

Kochana Złośnica...:*
    n59ydf9htvnd6yuy.png
  • Kasieńka:) Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis zrobiłam porządki w szafie i wygospodarowałam miejsce na rzeczy dla dzidzi i juz się nie mogę doczekac aż je zapełnie:)

Kajoni, Madzikovy, Lanusia93, Camille87 lubią tę wiadomość

km5skrhmrg59zoqt.png
    2nn3skjotohf1cr5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia nie jestes dziwna, ja tez czasami mam mysli jak sobie poradze i jakos ciezko mi siebie wyobrazic w robli matki.. Wczoraj mawet moja sis sie zapytala czy widze sie, ja mowie ze nie zawsze a ona ze tez tak mysli.. Ze czasami mnie widzi jako mame z dzieckiem a czasami nie :p mloda nie jestem, ale jednak czuje sie dalej gowniarsko czasami..
    Jak pomysle ze ja jestem MAAMA moj maz TATA... To tak powaznie brzmi.. Ale wiem, ze kal dziecko bedzie to ja zmienie sie radykalnie, moje myslenie tez sie zmieni..

Kajoni ja tez chce takie uniwersalne rzeczy :) tzn ja w ogole to jestem dziwna bo nie lubie pstrokatych rzeczy zbytnio, kolyske mam upatrzona taka bezowa lub szara :) wozek czarno bialy.. Wiaodmo duzo kolorowych rzeczy tez dziecko musi miec, ale ja lubie stonowane rzeczy :p
    Damy rade dziewczyny! Przynajmniej jestesmy juz dosc obeznane przez i ternet i znajomych :p

Madzikovy, Lanusia93, Kajoni lubią tę wiadomość

• Madzikovy Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenusia to przyjdzie z czasem. Ja tez sie boje czy sie sprawdże w roli mamy, czy dam radę itd. Ale wydaje mi sie ze pózniej będziemy robić wszystko instynktownie. W końcu to nasze dziecko. Mnie czasem przeraża myśl obowiązku nad ta istota. A coraz bardziej wierze ze jestem w ciazy bo widać to po brzuszku.

Do dziewczyn które poczuły juz te bulgotanie. Czy czujecie to raz w innym miescu brzucha a raz w innym? Bo mi dziś bulgotalo po lewej stronie a teraz bardziej po środku, czy to ma związek z przemieszczaniem sie dziecka??

Lanusia93 lubi tę wiadomość

n59ydf9htvnd6yuy.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzikovy, moje koleżanki ze studiów też powiedziały, że już bardzo widać ciążą. A sekretarka jak mnie mijała na korytarzu to o mało się o mnie nie zabiła, "Dzień dobry" powiedziała brzuchowi, a nie mi, tak wgapiona w niego była :D Buscopan? Zapytam gina o to jeśli nie pozwoli odstawić no-spy, dzięki ;) A ja mam już całą półeczkę wypełnioną ubrankami na 0-3 msc, bo byłam w ciucholandzie, a tam body (białe, błękitne, z różnymi pięknymi napisami "I love my mummy"), niezniszczone za 50 groszy, 1 zł. Musiałam :D I tym sposobem mam ok. 30 sztuk body, z długim rękawkiem też, 7 czapeczek i kilka ubranek, zielony i biały śpiworek. Wypiorę to porządnie ze 2 razy przed porodem, poprasuję i chyba powinno grać, prawda? ;) Któraś z Was ma swój ciucholand, dobrze pamiętam? Korzystacie?

Madzikovy, Ruda27 lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• Madzikovy Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulia prowadzi swój.
    Jejku jak was czytam to jestem przerażona bo ja nie mam kompletnie nic. Bo obiecalam sobie ze jak poznam plec to dopiero cos kupię.

n59ydf9htvnd6yuy.png
‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ