Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
No babcia mówi, że z nogami po porodzie ma te 50-56 cm. Ma mnie za wariatkę kompletną... Mówi, że normalnie nogi prostują i mierzą. Ona pracowała w szpitalu, więc raczej jej wierzę.
Wyjęłam ubranko na dzidziusia, śpiworek, na całe ciało, długość 54 cm. Więc całe tyle maAle nie rozwiązuje to sprawy tego ile teraz mają. Bo NA PEWNO nie 25 cm (połowę tego co po porodzie).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 16:40
Madzikovy lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ruda27 wrote:Az mi wstyd jaki czlowiek ciemny moze byc ( siebie msm na mysli) ;/
No co Ty, ja potrafię palnąć coś takiego, że rodzina się za głowę łapie
Ponawiam pytanieZnacie może kalkulator, który mi przeliczy na odwrót- z tygodni na centymetry? Bo co mi po tym, że dziecko ma nogi na tyle, a brzuch na tyle?
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualny
-
Madzikovy, ta, teraz to się śmiejesz, a przed chwilą sama to analizowałaś
Szkoda tylko, że babcia ma mnie za jakiegoś nieuka, jak zadam jeszcze kilka takich mądrych pytań to dziecka mi nie dadzą. Ostatnio pytałam jak trzymać dziecko podczas kąpieli, bo boję się że się przekręci albo wyrwie i wpadnie do wody... Popatrzyła na mnie, popukała się w głowę i powiedziała, żebym uważała żeby nie uciekł z łóżeczka kiedy będę spałapekinka82, Madzikovy, Ruda27 lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Lanusia93 wrote:Madzikovy, ta, teraz to się śmiejesz, a przed chwilą sama to analizowałaś
Szkoda tylko, że babcia ma mnie za jakiegoś nieuka, jak zadam jeszcze kilka takich mądrych pytań to dziecka mi nie dadzą. Ostatnio pytałam jak trzymać dziecko podczas kąpieli, bo boję się że się przekręci albo wyrwie i wpadnie do wody... Popatrzyła na mnie, popukała się w głowę i powiedziała, żebym uważała żeby nie uciekł z łóżeczka kiedy będę spałamało nie sikam jak to czytam
hahahahhaha
A tak poważniej to skąd my mamy to wiedzieć... Jak nie od mam, babć i koleżanek...Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Madzikovy, śmiech to zdrowie
Dziecko też się śmieje razem z Tobą
Mnie ostatnio mało co cieszy, ale jak słuchałam rozmowy P. z jego kolegą to krztusiłam się ze śmiechu, a oni oglądali się czy coś mi się nie dziejeFaceci potrafią
Madzikovy lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Lanusia93 wrote:Madzikovy, śmiech to zdrowie
Dziecko też się śmieje razem z Tobą
Mnie ostatnio mało co cieszy, ale jak słuchałam rozmowy P. z jego kolegą to krztusiłam się ze śmiechu, a oni oglądali się czy coś mi się nie dziejeFaceci potrafią
no ja sie dawno nie śmialam jak teraz
aż łzy leciały
Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
18 tydzien
Dziecko pod koniec czwartego miesiąca rozwoju prenatalnego jest cztery razy cięższe i prawie dwa razy dłuższe niż pod koniec trzeciego. Nigdy przedtem i nigdy potem nie rośnie tak intensywnie. Nadal gwałtownie rozwija się mózg: w przedniej części kory mózgowej powstaje mapa ruchowa i czuciowa ciała. Pomiędzy tą okolicą a jego najodleglejszymi częściami tworzą się połączenia nerwowe: 70 tysięcy komórek nerwowych na kawałeczku tkanki mózgowej wielkości łebka od szpilki tworzy około 124 mln. połączeń. Za kształtowanie się tych połączeń odpowiadają nie tylko geny ale także hormony i doświadczenia myśli i emocje przyszłej mamy. W osiemnastym tygodniu można wykryć w badaniu ewentualne wady serca. Dziecko zwinięte w kłębek mierzy 12-14 cm, a wyprostowane 25 cm. Waży 150g ? osiąga wagę kolby kukurydzy.
http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=572&Itemid=160&limit=1&limitstart=1 -
nick nieaktualnytydzień 18 - długość 12,5-14 cm (a wyprostowane 25 cm). Waga 150g (to waga
kolby kukurydzy)
tydzień 19 - długość 13-15 cm. Waga 200g
tydzień 20 - długość 14-15 cm. Waga 260g (jak dojrzałe awokado)
tydzień 21 - długość ok. 18 cm (jak duży banan). Waga 300g (jak 2 nektarynki)
tydzień 22 - długość ok. 19 cm. Waga 350g (trzy gruszki)
To z innej str... Wiec chyba moj lekarz mial racje -
nick nieaktualny
-
Ruda27, hmm... Nie mam pojęcia, nie spieram się. Tylko że widziałam jak mierzył długość dziecka w 16t5d, było od główki do pupci ok. 11-12 cm i te nóżki nie wiem ile u mojego dziecka mają, ale kobiety piszą, że 2-3 centymetry. Jakoś do kupy tego nie mogę zebrać. Zapytam lekarza
A podaj wszystkie wymiary ze swojego USG.Aniołek (*) 12.03.2013
-
Ja poltora tyg temu bylam na wizycie i moj maly mial 10 cm, a lacznie z nogami to ok 16. Tak mi wyliczyla. Z tego co czytam nie raz i rozmawiam ze znajomymi,to mowia ze na poczatku to tatusiowie kapia maluchy bo maja duze i silne dlonie, do malego sliskiego lobuza, a mamusie po porodzie sa niepewne ; )
Lanusia93 lubi tę wiadomość