Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa tez waze sie w kazdy wtorek jak mi sie nowy tydzien zaczyna i ta wage bede sobie zapisywac..
Ruda nie przejmuj sie waga.. to ze przybieramy na wadze nie znaczy ze obrastamy w tluszcz tylko nasz organizm zatrzymuje wode zwieksza sie ilosc krwi rosna piersi macica lozysko i dzieckospokojnie kazda kobieta jest inna i wcale nie oznacza ze bedziesz gorzej wygladac niz ktos kto przybral malo
kada24, Lanusia93 lubią tę wiadomość
-
kada24, dobrze robisz
Ja się nie ograniczam, ale mam takie dni, że mogłabym jeść, jeść i jeść- pizza, później lody, później owoce, później jogurty, ciągle coś. A innego dnia nie zjem śniadania, zjem lekki obiad i na kolację owoc.
Chyba powinnam zacząć się normalnie odżywiać, nie tylko ze względu na wagę, ale przede wszystkim chodzi o dostarczanie dziecku wartościowych składników.
Mam dziś silny ucisk w mostku po raz kolejny. To chyba nic nie oznacza? Macica uciska przeponę, tak?Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Przestań!
To jesteśmy prawie na równi z Tobą i Kamilą
Dokładnie, waga nie jest wyznacznikiem wyglądu. Zrzucamy kilogramy wspólnie, pamiętaj!Camille87, Ruda27, celia lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCamille wiem masz racje, normalnie to sie nie martwie.. Wiedzialam juz prźed ciaza ze przytyje duzo i sie z tym liczylam.. Ale jak wy tyjecie malutko i przezywacie to mi az sie glupio robi..
Lanusia sniadanie to podstawa! Nie powinnas bez sniadania chodzic zwlaszcza w ciazy..Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kada24, hmm.. Wszędzie czytam, że wszystko idzie do góry i inne narządy tam, naciskają i stąd kłopoty z oddychaniem. Albo że kłopoty z wątrobą.
http://40tygodni.pl/Ucisk-w-klatce-piersiowej,34284,2,0
http://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/bol-w-okolicach-mostka-w-ciazy-36444/
Ruda27, wiem, wiem, ale nie mam rano ochoty, wypiję kawę, a później o 11-12 przypomina mi się (a raczej małemu) o jedzeniu
Muszę go jutro udobruchać.Camille87 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Wiem, że macicę mamy na wysokości pępka. Tylko skąd w takim razie mamy problemy z oddychaniem (jak Kamila) albo takie silne bóle w mostku? Musi to być jakoś powiązane.Aniołek (*) 12.03.2013
-
mi to lekarz tlumaczyl i pokazal tesciowa dala mi ksiazke poloznictwo i ginekologie gdzie sie uczyla na studiach wiec sie zgadza wszystko co ja pisze jeszcze maz ratownik to tlumaczyl jeszcze 5 razy mi hehehe... a powiem z wlasnego doswiadczenia ze jak bylam w 33tyg z corka to juz ledwo co dychalam hehe
-
Dno macicy znajduje się:
w końcu 16. tygodnia: 1-2 palce nad spojeniem łonowym,
w końcu 20. tygodnia: 2-3 palce poniżej pępka,
w końcu 24. tygodnia: na wysokości pępka,
w końcu 28. tygodnia: 2-3 palce powyżej pępka,
w końcu 32. tygodnia: w połowie odległości między pępkiem a wyrostkiem mieczykowatym,
w końcu 36. tygodnia: przylega do łuków żebrowych - najwyższe położenie dna macicy
w końcu 40. tygodnia: 1-2 palce poniżej łuków żebrowych, a więc w przybliżeniu na tej samej wysokości, co w końcu 32. tygodnia ciąży.
-
hej dziewczyny sorry ze dopiero teraz sie odzywam ale od razu p wizycie pojechalam do rodzicow bo spotkalam mame na miescie i nawet na zakupach nie bylam a ze rodzice neta nie maja to nie mialam jak wejsc na belly:P z maluszkiem wszystko ok, wg usg 19t +1. i prawdopodobnie bedzie synus! oczywiscie lekarz powiedzial ze mam sie nie nastawiac bo zla jakosc usg, maly ruchliwy ale widzialam ze cos tam miedzy nozkami bylo oprocz pepowiny:P na polowkowe musze sie umowic miedzy 24 a 28 marca wiex wtedy w 100% bedzie widac na aparacie lepszej jakosci:) od rana glowa mnie pobolewa a wczoraj mnie chyba przewialo bo tak strasznie mnie w plecach boli jakby mi pluca rozrywalo:/ odezwe sie jutro teraz goraca herbatka z cytrynka i do lozeczka. dzieki Wam kochane za wsparcie i kciukasy uwielbiam Was dobranoc :*
Camille87, Lanusia93, Sylka, Ruda27, mala_mi, Niebieska, pekinka82, MILA, celia, positive, Jus1985 lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
nick nieaktualnyMoja ksiazka podaje inne dane, tzn ze w 20tc dno macicy jest juz na wysokosci pepka i to mi sie zgadza bo ja wyczuwam dno macicy wlasnie na wysokosci pepka..
Poza tym miej na uwadze ze kilkanascie metrow jelit tez musi sie gdzies zmiescic a macica jest juz spora dIecko ok 25cm - wszystko zaczyna sie zgniatac dlatego tez brzuch juz Ci od gory idzie - a przeciez dno macicy przy pepku wyzej sa narzady.. uwazam ze to moze byc przyczyna dusznosci i tego ze malo sie je a szybko sie najadaLanusia93, positive lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moni&, bardzo się cieszę
Odpoczywaj dzisiaj i jutro Nam wszystko dokładnie opowiesz, wymiary maleństwa itd. Dobrze, że się odezwałaś
Papa :*
Camille87, ja też już wyczuwam na wysokości pępka, może centymetr niżej. Jak leżę to czuję gdzie mam macicę i ona nie jest na całej rozległości brzucha, tak bardziej po bokach już jej nie ma.
Chyba masz rację, mały ma już 25 cm, wszystko tam się pozmieniało... W takim razie skoro to normalne to już się nie martwię. Po prostu dzisiaj mnie tak 2 razy zatkało i się wystraszyłam
http://mothersandkids.blogspot.com/2011/12/piaty-miesiac-ciazy.html
"Macica osiągnie wysokość pępka mniej więcej w 20 tygodniu ciąży. Pod koniec tego miesiąca płód ma wielkość od 18- 23 cm i wazy prawie pół kilograma!"Camille87 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLanusia na nastepnej wizycie mozesz o tym wspomniec ginowi ale wydaje mi sie ze to normalne bo mi sie ogolnie ciezko oddycha tym bardziej ze ciagle mam pelny zoladek
Ja macice tez wyczuwam po bokachangdzies czytalam ze podobno jest juz mozliwe wyczuc dzieciatko!
ale ja nie probuje bo sie boje ze mu krzywde zrobie ale powiem szczerze ze mniej wiecej wim gdzie moze byc bo czasem jedna strona macicy jest twardsza a druga miekka albo gdy dzidzius jest nisko to czuje silne parcie na pecherz mimo ze wysikam kropelke
Ruda27, Lanusia93, celia lubią tę wiadomość