X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • positive Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    camille bo normalnie nie dają... ale ja jestem pielęgniarką i sama ją sobie podłączyłam... tak mam wenflon założony i się poję...

aggie nie odnalazłam twojego posta... ale wnioskuję że coś wyszło na badaniu... wspieram cię mocno... wierzę że będzie dobrze...

madzia dobrze że szybko zareagowałaś... i że z córcią wszystko dobrze...

mila pewnie na badaniu teraz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2014, 19:17

celia, Camille87, Magda2013, Dodi lubią tę wiadomość

Czekamy na Alicję naszą Kruszynkę
    34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninkapa, probowalam sie dowiedziec, ale polozna nie chciala mowic bo nie wiadomo czy faktycznie jest wada, a jesli jest to jak duza, raczej zasugerowala, ze moze byc problem z nauczaniem itd. znaczy corcia urodzi sie i bedzie jak kazdy niemowlak, pozniej moga byc problemy przy siadaniu chodzeniu itd :( Ja pracuje w szpitalu i szefowa powiedziala, ze czasem lekarze niepotrzebnie nakrecaja panike... mam nadzieje, ze caly ten stres jest spowodowany tym ze mala nie chciala dac sie obejrzec do konca (podobno niezle sie wiercila, i psocila lekarzowi, bo odwracala sie).

Madzia jestem z Toba, nie wiem dokladnie co sie stalo (moze przegapilam jakis wpis) ale z tego co zrozumialam to nie zlecil lekarz innych badan? pewnie w takiej sytuacji nie ma czym sie martwic :*

Camille87, Magda2013 lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przepraszam, ze nie nadrobilam wszystkiego, ale nie mam czasu ani sily.

Kada, przykro mi z powodu pieska.

Aggie,juz pisalam na fb, ze trzymam kciuki i zycze duzo zdrowka.

Magda, zrobicie nastepne usg i pewnie wszystko sie wyjasni i super, ze wszystko w porzadku poza tym.

Positive, w domu kroplowka? Niesamowite.

Niebieska, jak byscie sie jeszcze w tym roku wprowadzili, to super i niezle tempo btw. :D

A ja nie mam czasu, bo mam malego pieska,szczeniaczka,6tyg ma. :) i tyle czasu mu poswiecam jak malemu dziecku, jest w domu, siusia po katach, wiec musze sprzatac, choc staram sie go regularnie wyprowadzac. A w nocy odstawia koncerty co dwie godziny jak dzidzia, tak ze nabieram praktyki za wczasu, ha ha

Oh mykam odpoczac.

Ruda27, pekinka82, Camille87, Sylka, Niebieska, Jus1985, Magda2013, celia, Dodi lubią tę wiadomość

relgi09k4o218c6j.png
  • Moni& Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie pewnie dlategp zasiali w Tobie niepewnosc bo malutka sie bardzo wiercila. bedzie dobrze zobaczysz:)
    Magda gratuluje udanej wizyty. a lekarz mogl nic nie mowic skoro nie jest pewny, a napewno jest wszystko ok lubia straszyc nas niepotrzebnie jakby sam stres zwiazany z ciaza nam nie wystarczyl.
    ja wrocilam ze spaceru i moj m bedzie robil kolacje:P

Magda2013 lubi tę wiadomość

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kochane <3
    Chyba niebawem do Was powrócę, bo wszystko schodzi na dobre tory.. W niedzielę zamieszkam z P., jesteśmy w trakcie przeprowadzki do sporego, 3-pokojowego domku na wsi z ogromnym podwórkiem, spiżarką i stodołą :D
    We wtorek przylatuje moja siostra z UK, dużo się teraz u nas dzieje :) Z Lilianką/Lailą wszystko w porządku, próbuje przekręcić się główką do dołu, prawie jej się udało, chyba ale zasnęła, bo godzinę później znowu kopała po pęcherzu, niezdara mała :D
    Jestem tak zajęta pakowaniem się, załatwianiem ostatnich spraw w mieście, w przyszłym tygodniu idziemy do USC w sprawie uznania dziecka poczętego, bo dziś to wstępnie załatwiałam :) Ale wpadam do Was raz na kilka dni, podczytuję, mniej więcej się orientuję, na facebooku też śledzę :)
    Teraz przy herbatce spróbuję nadrobić przynajmniej dzisiejszy dzień :)

Buziaczki dla Was wszystkich <3

positive, Camille87, Moni&, Kajoni, Sylka, mala_mi, Niebieska, Madzikovy, Jus1985, celia, Magda2013, amela, Dodi lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • positive Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia... witaj z powrotem... cieszę się że wszystko ci się zaczyna układać... trzymam kciuki i czekam na dalsze wieści...

mila a co u was ??

Lanusia93 lubi tę wiadomość

Czekamy na Alicję naszą Kruszynkę
    34bw3e3k2fqbxgb6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia ciesze sie ze zaczyna wam sie ukladac. Oby bylo wszystko po Twojej mysli :)

Mila czekamy na wiesci :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2014, 20:27

• Moni& Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia fajnie ze zaczyna Ci sie ukladac:)
    Mila czekamy na wiesci po wizycie :D
    Positive dobrze ze juz Ci lepiej:*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2014, 20:52

Monis
    relgi09k3028465t.png[/link]
    8b9686f91d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ucielam sobie krotka drzemke, wpadam liczac na wiesci od Mili a tu cisza :-( Milus odezwij sie!!

Positive, wypadl ki z glowy fakt ze jestes pielegniarka ;-) a to zmienia postac rzeczy! :-)
    Kajoni widzialam psiaka na fb!! Do wysciskania i wycalowania :-) duzo pracy Cie czeka :-) bo przechodzilam to samo 2,5 roku temu ;-) ale na pewno warto!!

Lanusia milo Cie "widziec" wsrod nas :-) ciesze sie ze wam sie uklada i widze ze zdecydowaliscie sie na zmiane imienia :-) Lilka cudnie! A z tym obracaniem to spokojnie ma jeszcze duzo miejsca ze pewnie fikolki non stop robi ;-)

Aggie a Ty slonce sobie czarnych scenariuszy nie ukladaj co to bedzie w przyszlosci!
    Twoja corcia ieat zdrowa a lekarz pierdola po prostu nie dojrzal wszystoiego jak nalezy :-)

A mi sie tak chce slodkiego ze zaraz idziemy do sklepu :P pozarlam dwie Gratki ale nie pomoglo :-(

Lanusia93, Kajoni, celia, Dodi lubią tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie odpoczęłam przez ten czas kiedy mnie nie było. Psychicznie. Chociaż bardzo źle się wszystko działo w moim związku, nie do końca było wiadomo czy dojdziemy do porozumienia to udało nam się podjąć decyzję o ratowaniu naszej rodziny i dla małej postaram się sprawować jak najlepiej :D
    W jeden weekend byliśmy w Toruniu, w kolejny pod Poznaniem.. Było bajecznie <3

Camille87, ja nie mam nic przeciwko kobietom karmiącym publicznie, ani mnie to ziębi, ani grzeje. Ja na pewno najpierw udałabym się w ustronne miejsce, następnie porządnie okryła trzema warstwami ubrań i pieluch. Za nic w świecie nie wystawiłabym moich najdroższych rodzynek na światło dzienne :D
    Ale nic mi do tego jak ktoś postępuje jeśli się z tym dobrze czuje :) Mamy zacofane społeczeństwo i uważam, że każda kobieta powinna mieć prawo bez skrępowania karmić swoje dziecko gdzie tylko sobie tego zażyczy. Ale nie mówimy tu o kościele, dobra sytuacja :D
    A JAK KOMUŚ NIE PASUJE- NIECH NIE PATRZY. PROSTE!

Aggie, przytulam Cię mocno do serduszka, wszystko będzie dobrze <3
    Jeszcze raz gratuluję córki, kobietki chyba rządzą na naszym wątku :)

A mi włosy przetłuszczają się jak nigdy wcześniej.. Kiedyś mogłam pochodzić ze 3, przy dobrych wiatrach 4 dni, a w ciąży niejednokrotnie następnego dnia mam tłuszcz jak po smażeniu jajecznicy o.O
    amela, rozumiem Cię :) Ja natomiast mam kręcone włosy i nie mogę się położyć w mokrych na noc, bo rano budzę się w oklapłych, jakbym ich z tydzień nie myła, więc jest to pozbawione sensu. Muszę umyć wieczorem, np. przed spotkaniem z P., wysuszyć, ładnie ułożyć. I następnego dnia z rana traktuję je pianką do włosów kręconych, kolejnego też i już na wieczór myję. Taki mam porządek ustalony :D I dziękuję za wieści o Miriam :) Jej córeczka jest piękna!!!
    positive, słońce, zdrówka. Trzymaj się mocno, wypoczywaj, dbaj o siebie i ugłaszcz brzusio ode mnie <3
    MILA, jaka przykra sytuacja, bardzo mi przykro :( Ja poszłabym na pogrzeb, ale nie wchodziłabym do tego pomieszczenia gdzie wystawiają ciało.. Wolałabym się pożegnać. Ja byłam na cmentarzu w dniu odejścia aniołka, wypłakałam się, poczułam się dużo lepiej. To zupełnie inna sytuacja, oczywiście, ale poszłabym. Oczywiście, kochana, decyzja należy do Ciebie <3
    Magda2013, piękna, długa szyjka! Gratulacje <3 Dzidzia dużo waży, pół kilograma, niesamowite <3 :* Ja przytyłam od początku ciąży 8 kg, obecnie ważę 62 kg, przed ciążą było 54 kg. To jest dopiero przyrost :D
    A apetyt mam ostatnio niesamowity, nie mogę go pohamować.. Przez kilka ostatnich dni jem 2 śniadania, przed obiadem muszę coś jeszcze zjeść, jakiś jogurt, batona albo owoc. Później obiad (dwudaniowy), po tym coś niezdrowego (typu chipsy, trochę czekolady, jakaś słona przekąska), następnie 2 kolacje i coś w godzinach wieczornych... Ostatnio porządnie przesadzam, a mała nie ma siły się ruszyć z tego przejedzenia :D
    celia, dokładnie, już w lipcu/sierpniu powitamy nasze maleństwa.. Oby nie wcześniej ;) To naprawdę niedługo. Ja już odliczam dni, każdego poranka jest o 1 dzień mniej. I tak zostało mi 119 dni, jakbym wymyśliła sobie zajęcie do wykonania każdego dnia minęłoby jeszcze szybciej <3 Dobrze, że część z nas zajmuje się nowym domem, przeprowadzką, to już minie naprawdę szybciutko :)
    Ruda27, też bym chciała urodzić przed terminem, bo już się doczekać nie mogę :D Przy terminie 01.08 chciałabym urodzić 16.07. Albo wcześniej :)
    Sylka, gratulacje! <3 Ja też mam macicę już nad pępkiem.
    ninkapa, nigdy w życiu nie zgadzaj się na coś takiego jak hormon wzrostu, NIGDY! Bliska mi osoba dostawała takie preparaty i zastrzyki w dzieciństwie, bo była niziutka, chudziutka itp... I teraz ma strasznie dziwną budowę ciała i masę problemów, uzależnienia.
    Kajoni, Twój piesio jest przesłodki, zazdroszczę :) Tam gdzie się wprowadzamy podobno są 2 pieski i kotek (na tego kotka to ja wolę uważać...), więc może namówię P. na jakiegoś piesiulka ze schroniska <3 Zawsze mi się marzyło własne zwierzątko.

Dziękuję, dziewczyny! <3

Ruda27, mala_mi, Kajoni, Moni&, Sylka, Magda2013, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najwazniejsze Lanusia ze P. sie ogarnal i oby byla to permanentna zmiana ;D
    Ty 8 kg a ja 9 :P czyli idziemy praiw rowno razem z Daria bo reszta dzjewczyn to takie szczupaczki ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 09:24

Lanusia93, pekinka82, Ruda27, Kajoni, Madzikovy, Moni&, Sylka, Magda2013, celia, Dodi lubią tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilka, ojojoj <3 Jaki słodziak :) Ja też muszę mieć pieska, podobno dziecko dobrze się przy piesku rozwija, takim argumentem mu zasunę :D
    Ogarnął się, ogarnął :) Udowodnił to szukając dla nas domu, od tygodnia się tym zajmuje, sam sprząta, maluje, wszystko układa, organizuje sprzęt.
    No to z wagą idziemy, dziewczyny, łeb w łeb. Tylko że Wy pewnie się kontrolujecie, a ja sobie niczego nie odmawiam, więc za 2-3 tygodnie wyprzedzę Was o lata świetlne :D
    Zapomniałam dodać, że tiramisu (ewentualnie sernik) i mleko czekoladowe z Danone są na porządku dziennym ;)

Camille87, mala_mi, Kajoni, Moni&, Sylka, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ja specjalnie sie nie ograniczam ;-) tzn nie jem jakos tlusto (nie jadam fastfoodow, raz sie zdarzylo ze zjadlam kebaba i ze dwa razy zapiekanke) moze ilosciowo troche sporo ale i tak uwazam ze przybieram za szybko.. :-)
    Maz mi kupil kaktusa wlasnie pochlonelam i czeka na mnie snikers ale mialam taka chcice ze bym zabila ;-)

A psina to fakt - dziecko sie rozwija lepiej ale ja sie obawiam o zachowanie mojego psiaka bo on szczeka na kazdego i jak dzwoni domofon i dzwonek do drzwi.. :-( nie umiem go oduczyc..

Lanusia93, celia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ale cudny byl jak byl maly :)
    Moj maz tez gada ze wezmiemy psa jak bedziemy w polsce.. Ja chce i to bardzo, ale wole jak juz bedziemy na swoim a nie u tesciowej i oies do tego.. Czyli jak dziecko bedzie mialo 3-4 latka i wtedy piesek. Mysle, ze lepiej :)

Lanusia Ty i tak jestes chudzinka, wiec masz prawo przytyc wiecej :)
    Ja mam jak Kamila, fakt jem wiecej ciut, ale nie objadam sie tak zeby tyc 1 kg na tydzien.. Ale chyba taka nasza uroda..

Lanusia ciesze sie ze P sie tak ogarnal.. Trzymam kciuki, zeby juz tak zostalo :)
    Aaa Lanusia nie wiem czy wiesz, ale tiramisu lepiej w ciazy nie jest, ze wzgledu na surowe jajka..

Camille87, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

• mala_mi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, welcome back :) Dobrze, że wracasz z takim dobrym nastawieniem i że powoli układasz swój świat :)
    Imię Lilianka bardzo mi się podoba. Dobry wybór :)

Camile, psina cudna. Prawie uwierzyłam, że błękitnooka :D

Mam za sobą test obciążenia glukozą. Mdliło mnie po tych słodkościach cały dzień, ale wynik wyszedł wzorowy.
    Amela, moja morfologia też wykazała anemię. Mam jeszcze co prawda dwucyfrowy poziom hemoglobiny (ciut ponad 10) ale jak widać faszerowanie się Tardyferonem niewiele pomogło, bo od poprzedniego badania poziom czerwonych składników krwi zmalał znacznie. Ale teraz taki okres ciąży przed nami, że wyniki będą nieco gorsze. Zobaczę co mi lekarz powie.

A z małych przyjemności:
    dostałam dziś zestaw dla maleńkiej. Rozmiar 50 :D
    15pk4fs.jpg

Camille87, Lanusia93, pekinka82, Ruda27, Kajoni, Moni&, Jus1985, Sylka, Magda2013, celia, amela, Dodi lubią tę wiadomość

9f7jzbmhwqv82yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_mi haha no niebieskooki :P tylko jedno oko :P

Super ze wynik obciazenia w normie!! :-) ja sie troche obawiam tego badania ale mam nadzieje ze bedzie ok ;-) a co do hemoglobiny to mi tez niestety spada teraz tez mam morfologie zlecona wiec pewnie bedzie jeszcze mniej a biore prenatal classic z 60mg zelaza :O

A zestaw super :-) tylko na mniejsza niunie :-)

mala_mi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daria mysle ze wiek 3-4 latka jest jak najbardziej odpowiedni na wziecie pieska :-)
    Moja kolezanka wziela labradora jak jej syn mial 3 lata i wyobraz sobie ze wiecznie razem chodzili nawet mieli nireprzyjemna sytuacje ze ten syn z psem sie wybrali w pole i pol wsi ich szukalo :O
    Ale nic im sie nie stalo ;-) przyjacielami sa wielkimi :-)

Ruda27, Moni&, Dodi lubią tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camille87, nieeee, nie piszmy o fastfoodach.. Nie. Zaraz się źle stanie i Iza pogna do sklepu... Oby z czasem piesek się przystosował... Ale zwierzę to zwierzę, ja bym dziecka samego nie zostawiła nawet z najbardziej spokojnym psiakiem, więc zabawa i obwąchiwanie będzie wyłącznie pod moim nadzorem :)
    Ruda27, wracacie do Polski? Coś mnie ominęło ;)
    Też się cieszę :) A co do wagi- położna zapytała mnie krótko po ważeniu: "Pani zgłupiała?". A sama nie wygląda jak okruszek... Lekarz powiedział, że nie wie w co mi te kilogramy poszły, bo brzuch mam mały i wszystko w normie, mogę sobie tyć, ale z głową. 70 kg to ja nie mam zamiaru przekroczyć... Muszę sobie ustalić jakieś granice na dany tydzień, bo to byłaby gruba przesada: 16 kg na plusie...
    Nie wolno tiramisu? :O Nie. Nie. Wyparcie! Odrzucam tą myśl :D
    mala_mi, ja glukozę odłożyłam sobie "na później", bo lekarz kazał po 24 tygodniu, więc czekam na przylot mojej siostry i pójdziemy w środę, sama bym chyba tam nie wysiedziała :)
    Śliczny zestawik, mi siostra przywiezie butelki z Aventu, bo podobno w UK tańsze i sukieneczki, rodzina już się przekonała do dziewczynki, ale kombinuje z imieniem, próbują przeforsować swoje pomysły- babcia Lenę/Olgę, a mama Gabrysię... Od razu im powiedziałam, że miały swoją szansę wiele lat temu, więc czemu moja mama nie jest Olgą a ja Gabrysią? Wtedy zrozumiały :)

Właśnie, pytanie odnośnie glukozy! Do wszystkich!
    Kupowałyście 50 g czy 75 g? Bo gapa jestem, nie zapytałam lekarza :(

mala_mi, Camille87, Moni&, celia, Dodi lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• mala_mi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusiu, ja miałam obciążenie glukozą 75g. Dzięki temu mój glukozowy drink był jeszcze słodszy :P A tak serio, to lekarz kazał mi właśnie taką kupić i panie w laboratorium też o taką porcję dzisiaj poprosiły. Krew miałam pobieraną dwa razy: przed piciem i 2h po.
    Jest słodko, ale da się wytrzymać. Nie ma się czego bać :)

Lanusia93, Camille87, celia lubią tę wiadomość

9f7jzbmhwqv82yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia ale Ty chodzisz chyba na nfz nie? Nie masz skierowania? Ja mam zlecenie na 75g ale ja tego nie kupuje to daja w laboratorium przynajmniej u mnie :-)
    Dopytaj lekarza o ta dawke glukozy zazwyczaj daja 75g ale Monia miala 50g..
    Co do wagi to tez sporo wody sie zbiera w organizmie :-) dopoki nie ma obrzekow to nie ma sie co stresowac :-)

Moni& lubi tę wiadomość

‹‹ 799 800 801 802 803 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ