X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dopadł ból pachwin :-\

Friend wczoraj rehabilitantka-instruktorka na szr mówiła, że odkurzanie bardzo obciąża kręgosłup i trzeba to zostawić naszym chłopakom. Szczególnie dywanów i wykładzin.

Byliśmy w Textil Market i kupiłam troszkę rzeczy dla nuniuśka :-)

Friend lubi tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • makota Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    Dzieki za info! Pytam bo ja wlasnie mam zylaki, rok temu mialam usuwane z jednej nogi metoda skleroterapii, niestety zostaly slady w postaci siniakow, noga wyglada gorzej niz przed zabiegiem, a minal juz ponad rok..
    Ja mieszkam w Hamm, tj mniej wiecej ok 30 km od Dortmundu.
    Nie ma za co :) czyli właściwie to jesteśmy sąsiadkami ;)

relgwn15uyzm1mjb.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sobote czeka mnie wazna impreza, kupilam z tej okazjo buty na obcasie z odkrytymi palcami i wlasnie maluje paznokcie w stopach. Powiem Wam, ze niezle sie nameczylam, brzuch strasznie przeszkadza przy malowaniu paznokci w stopach.. ufff jakos sie udalo, ale pewnie bedzie coraz gorzej a lato i sandalki tuz tuz!

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z Was pisała, że ma zalecone irygacje w ciąży.
    Jakiego środka używasz?

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    Nie ma za co :) czyli właściwie to jesteśmy sąsiadkami ;)

Ile moze byc mniej wiecej km od Ciebie do mnie? Ty z Hannoveru czy Hamburga?

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    W sobote czeka mnie wazna impreza, kupilam z tej okazjo buty na obcasie z odkrytymi palcami i wlasnie maluje paznokcie w stopach. Powiem Wam, ze niezle sie nameczylam, brzuch strasznie przeszkadza przy malowaniu paznokci w stopach.. ufff jakos sie udalo, ale pewnie bedzie coraz gorzej a lato i sandalki tuz tuz!

Przy malowaniu paznokci polecam użyć kleju np wikol (2zł w mrówce) wówczas można byle jak malować lakierem. Po prostu jakimś pędzelkiem posmarować skórki wokół paznokcia odczekać chwile i malować lakierem.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania bebe 88 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, juz jestem. Wlasnie wrocilam od lekarza.. przed wizyta na szybko odebralam te wyniki, a wiec sytuacja wyglada tak..

Moj lekarz powiedzial, ze wiekszosc lekarzy tych badan nie zleca, ale ze on mial juz doczynienia z pacjentkami z zakrzepica w ciazy i generalnie jak zakrzepica wystapi to niewyglada to za ciekawie (a ponoc w ciazy ryzyko jej wystapienia jest 5razy wyzsze) w zwiazku z tym, on kazdej swojej pacjentce zleca wykonanie d-dimerow.
    Po to wlasnie zeby w razie czego nie dopuscic do rozwiniecia sie zakrzepicy. Gdy wartosci przy pierwszy badaniu sa wyzsze, powtarza badanie i pozniej kontroluje czy wartosci rosna, jesli tak- zaczyna dzialac, aby nic nieporzadanego sie nie zaczelo dziac.

Co do moich wynikow to powiedzial ze milo mu ze lekarka mnie tak telefonicznie nastraszyla, bo przynajmniej mamy okazje sobie porozmawiac :) ale zrobila to niepotrzebnie, bo normy w ciazy dla ddimerow sa dwa razy wyzsze :) a u mnie ten wynik to dokladnie 1000 ng/ml, zwykle normy- do 500, ale w ciazy wlasnie dwukrotnie czyli do 1000 :)
    Ja w takim razie sie w nich mieszcze, ale w zwiazku z tym, ze sa na gornej granicy, to profilaktycznie powtorzymy to badanie za 2-3 tygodnie, jesli te wartosci by rosly to wtedy mozna sie martwic, ale ze raczej sie na to nie zapowiada i mysli ze spadna lub beda takie same, wiec zeby sie niczym nie przejmowac. Dal mi jeszcze dodatkowo skierowanie na doppler zyl konczyn dolnych, ale jak to sam okreslil chuchajac i dmuchajac, zebym sie juz nie przejmowala :) (bylam naprawde roztrzesiona podczas tej wizyty) !

makota, SyHa85, Friend, opóźniona lubią tę wiadomość

n59y3e5e3teizl1g.png

thgf9n73i7pl6tmf.png
  • blondyna5555 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tsh to ja odkąd nie biorę, sama odstawiłam, bo wymiotowałam po Euthurox to wynik tsh u mnie jest idealny, jak brałam tabletki miałam poniżej 0.640 i jak ginekolog zobaczył wynik kazał odstawić na dwa tygodnie, nie wróciłam do Euthurox, było to ryzykowne ale teraz mój wynik to 1.08 - 1.12 i lekarz zadowolony :)

sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png
  • Dominique88 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 25 tygodniu! Jak to leci szybko... Granica przeżywalności zdobyta! :) Dzisiaj byłam u fryzjera, bo już mi się włosy w ręczniku nie mieszczą :).
    W niedzielę komunia kuzyna- 1,5h jazdy, buty na obcasie, kościół, siedzenie w knajpie- jak ja nie lubię takich imprez...wrrr...
    Odliczam czas do wyjazdu- oby wszystko było dobrze i doktorek dał mi błogosławieństwo. Ostatnie wakacje niepodporządkowane dziecku :) (chociaż o jego obecności nie da mi pewnie zapomnieć).

paola89, _cherryLady, kaarolaa lubią tę wiadomość

Wojciech <3
    we86vd6.png
  • blondyna5555 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dziś studniówka ;)
    Jak to zleciało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 16:37

paola89, malika89, _cherryLady, kaarolaa, Viola27, Gilis lubią tę wiadomość

sierpień 2013 - 4 tc [*] Marzec 2015 - 6 tc [*]

f2wlio4p4502qaxq.png
    w4sqyx8d4ksw6lib.png

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    Wczoraj odebrałam wyniki badań na te dimery i inne cuda. Też to mam. Na pewno zrobią Ci dodatkowe badania i przeaanalizują Twój przypadek indywidualnie. U mnie orzekli,że mam trombofilie i w szczególnych przypadkach jak długa podróż,ciąża i leżenie... należy brać heparynę.Także dowiedziałam się,że mój Lew mógł nie być teraz z nami... teraz jest wszystko ok. Po porodzie dostanę heparynę i przez całe karmienie. U Ciebie może wyjść bardzo lekka postać-na razie nie przrjmuj się na zapas. Ja czekałam na wyniki całosci ponad 2 tygodnie,także uzbrój się w cierpliwość. Trzymam kciuki !!!

Bez sensu z tą glukozą nie na czczo,tym bardziej,że też o tym nie słyszałyście. Pójdę na czczo

Makota a jaki mialas wynik?
    Mnie wlasnie czeka dluga podroz w piatek wieczorem 600km.. zapytalam czy moge jechac w zwiazku z tymi wynikami, ale gin powiedzial ze wyniki na granicy wiec zeby nimi sie w ogole nie sugerowac i jechac spokojnie, zeby tylko krecic czesto kostkami i ukladac nogi wyzej.
    Ogolnie ze z autem to jest tak, ze jesli nie prowadzimy, to mozna sporo ruszac nogami, wiec nie ma przeciwskazan.
    Kurcze zastanawiam sie tylko dlaczego Ty dostalas skierowanie na dodatkowe badania, a ja tylko do powtorki za jakis czas, moze wlasnie przez to ze u mnie jest to na granicy a Ty mialas mocno zawyzone (?) Ciekawe w jakich przypadkach podaja heparyne..
    Dobrze, ze u Ciebie sprawnie do zdiagnozowali i rowniez trzymam kciuki!!! :)

n59y3e5e3teizl1g.png

thgf9n73i7pl6tmf.png

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Ja też będę robić przy najbliższej okazji d-dimery. Nie denerwuj się, bo one zawsze są podwyższone w ciąży. Mnie ginka uprzedziła, żebym się nie stresowała, że jak normalnie norma jest do 500 to w ciąży jest do 1900. Dopiero powyżej należy wdrożyć leczenie przeciwzakrzepowe. Ciekawe jakie Ty info dostaniesz?

uff to wg Twojej lekarki to juz w ogole nie mam sie czym martwic i totalnie mieszcze sie w normie, bo mam wynik dokladnie 1000! Moj lekarz powiedzial wlasnie ze norma jest do 1000, ale jesli jest do 1900 - wg niektorych lekarzy, to sie wcale nie obraze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 15:55

opóźniona lubi tę wiadomość

n59y3e5e3teizl1g.png

thgf9n73i7pl6tmf.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    I może witaminkę D3? :-)
    Na problemy z brzuszkiem polecam coś w jednorazowych dawkach w kapsułkach twist-off, bo nie wiadomo jak często (jeśli w ogóle) trzeba będzie dziecku podawać a kropelki otwarte to chyba max miesiąc mogą stać. U nas np. się zmarnowały w większości.
    Na szkole rodzenia położna polecała też zakupić aphtin na pleśniawki. Kosztuje parę złotych a w razie "W" nie trzeba szlajać się po aptekach.
    O tym na pleśniawki nie pomyslałam, bo tez nigdy nie były potrzebne. Ale pamietam u bratanka,że cierpiał jak go dopadły. A co do wit D i może K nie wiem czy tez jest w tej postaci to proście o krople na receptę. Koszt na pół roku kilka złoty za devikap, a te w jednorazowkach twist-off chyba kilkanaście zł na miesiąc. W pakietach ze szpital bedą pewnie próbki tych jednorazówek, a o tych w buteleczce nikt mi nie powiedział. Wiesz czy np. espumisan też jest w twistach, bo normalny faktycznie za długo nie może być otwarty.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to porównuj, będziesz widziała dzięki temu, jak szybko posuwasz się do przodu <3

Patrzę na tą listę i połowa rzeczy nie wiem po co ;D taki ciemniak ze mnie jeszcze. np czemu dwie rozne butelki?

kaarolaa lubi tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis wrote:
    O tym na pleśniawki nie pomyslałam, bo tez nigdy nie były potrzebne. Ale pamietam u bratanka,że cierpiał jak go dopadły. A co do wit D i może K nie wiem czy tez jest w tej postaci to proście o krople na receptę. Koszt na pół roku kilka złoty za devikap, a te w jednorazowkach twist-off chyba kilkanaście zł na miesiąc. W pakietach ze szpital bedą pewnie próbki tych jednorazówek, a o tych w buteleczce nikt mi nie powiedział. Wiesz czy np. espumisan też jest w twistach, bo normalny faktycznie za długo nie może być otwarty.

Moja siostra na początku dawała te kapsułki jak się okazało trzeba bylo od razu dawać kropelki i taniej wychodzi.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do rozmiarów ubranek to trzypaki ze smyka zawsze miały albo jeden śpioch za mały, albo za duży, podobnie body. Nigdy nie trafiłam żeby miały w paczce taką samą długość. I polscy producenci typu Ewa klucze miały najmniejsze z danego rozmiaru.
    Dziś mnie M uświadomił, że oddaliśmy wszystkie ubranka powyżej 62 i też będę mogła coś kupić maleństwu nowego :) Ja byłam przekonana, że te większe to dopiero popiorę sobie w lipcu. To bym się zdziwiła :) Jak mój by wyruszył po ubranka to poszłyby miliony, dla dziecka potrafi kupić to co mu się podoba, na cenę nie zawsze patrzy, na to czy akurat byłoby potrzebne, praktyczne itp nie zwraca uwagi. Cztery lata temu nabył średnio wygodne do ubrania śpiochy z motywem piłki nożnej, w tym roku tez mistrzostwa więc piłka znów by królowała na bodziakach :)

Friend lubi tę wiadomość

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, mieszkam w Krefeld :)

Ania bebe, ja miałam 1674 dokładnie,ale to nie jedyny parametr,który mam podwyższony. Na moich zaleceniach wymienili wszystkie środki transportu przy podróży dłuższej niż 4 godziny. Oni analizowali konkretnie moje wyniki więc nie sugeruj się tym. Szczęśliwej podróży życzę

relgwn15uyzm1mjb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis wrote:
    Marcel mial długo plesniawki. Trzy razy mial robiona nystatyne i guzik pomagala a jak zaczelam smarowac sama wit c to przeszlo. Wiec poki co nic nie bede kupowala na plesniawki.

• Gilis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _cherryLady wrote:
    Karola to porównuj, będziesz widziała dzięki temu, jak szybko posuwasz się do przodu <3

Patrzę na tą listę i połowa rzeczy nie wiem po co ;D taki ciemniak ze mnie jeszcze. np czemu dwie rozne butelki?
    Butelki kupowałam dla spokojnego sumienia w pierwszej ciąży. Potem rok się kurzyły, potem eksperymentowałam z rodzajami smoczków, a skończyłam na uczeniu picia mm łyżeczką i to dopiero od trójki bo wcześniejszych mlek nietknął :) Ale lepiej się czułam mając butelkę i mleko w szafce :) Lista rzeczy których nie użyje się przy pierwszym dziecku a się kupiło potrafi być długa. ;)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Marcel mial długo plesniawki. Trzy razy mial robiona nystatyne i guzik pomagala a jak zaczelam smarowac sama wit c to przeszlo. Wiec poki co nic nie bede kupowala na plesniawki.
    Taką z rozpuszczonej tabletki?

dqpr3e5eiqwlopbv.png
‹‹ 1223 1224 1225 1226 1227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ