X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj też sny jak z horroru, najpierw mi się śniło, że byłam na usg genetycznym i lekarz powiedział, że serce dziecka nie bije, a potem śniła mi się katastrofa pociągu, że wjechał w ludzi i ich pozabijał. Oszaleć można z tymi snami.
    Ja mam 27 lat i to moja pierwsza ciąża.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Emma1985 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

wczoraj robilam usg i byl zarodek 32 mm. Podobno to wzorowo jak na 6t 1d. Bylo tez pulsujace serce ale lekarz stwierdzil ze sprawdzimy tetno za 2 tygonie bo nie powinno sie tak dopplerem odluchiwac takich malych zarodkow bo sie nagrzewaja???

A Wasze dzieciaczki jakiej byly wielkosci w 6 tygodniu? czy Wy tez slyszalyscie o tym zeby tetna nie sprawdzac na tak wczesnym etapie?

• Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1985 wrote:
    Witajcie,

wczoraj robilam usg i byl zarodek 32 mm. Podobno to wzorowo jak na 6t 1d. Bylo tez pulsujace serce ale lekarz stwierdzil ze sprawdzimy tetno za 2 tygonie bo nie powinno sie tak dopplerem odluchiwac takich malych zarodkow bo sie nagrzewaja???

A Wasze dzieciaczki jakiej byly wielkosci w 6 tygodniu? czy Wy tez slyszalyscie o tym zeby tetna nie sprawdzac na tak wczesnym etapie?

32mm???
    to ponad 3 cm,
    taki to ja miałam w 11 tyg!!!
    wg belly w 6 tyg powinno być ok 0,3cm czyli 3 mm

ja w 6,1 tc miałam 3,4mm zarodek, wydawał mi się mały, dziewczyny tu miały wieksze.
    a serca też nie słuchał, ale nie powiedział dlaczego? ale ponoc było tylko mi nie pokazał.
    inna ginekolog mi mówiła, że nie wolno robić często usg bo się nagrzewa dziecko...wiec coś prawdy w tym jest chyba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 10:33

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój miał ok 3 mm i też nie słuchał tętna, mówił, że jeszcze za wcześnie i dopiero na następnej wizycie. Ja gdzieś czytałam o tym, że nie powinno się dopplera na takich małych zarodkach używać, ale też to, że na początku serce maluszka się rozkręca i może jeszcze nie bić tak szybko, a matki już by panikowały, że za wolno, więc może po trochu to i to :p
    Emma, a nie chodziło Ci o 3,2?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 10:33

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • monirek Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz w 5t nie robił USG własnie ze względu na nagrzanie tkanek. Powiedział, że lepiej już zrobić USG jak będzie serduszko i wszystko sprawdzić, a nie męczyć dzieciaczka co dwa-trzy tygodnie.

04.12.2014 - 7 tc :(
    22.07.2015 - 6 tc :(:(
    07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm :)

09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1985 wrote:
    Witajcie,

tak nie slucha sie tetna, ja pierwszy raz slyszlam serduszko w 9 tc i to doslownie 2 uderzenia zeby nie nagrzewac wlasnie maluszka...

• Friend Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi w niedzielę lekarz puścił tętno..

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1985 wrote:
    Witajcie,

Emma musi być jakaś pomyłka w pomiarach :-)

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobo_frut wrote:
    Witaj witaj u nas :)))

dziewczyny powiedzcie mi czy Wy też macie czasami takie bóle w jajniku, chodzi o ten jajnik, z którego była owulacja. a ten ból to takie kłucie, czasami nawet promieniujący na pachwinę. nie jest on cały czas, ale kilka razy dziennie go czuję od dwóch dni. Wczoraj lekarz na USG powiedział, że jest w tym jajniku ciałko żółte, które odpowiada za utrzymanie ciąży i teraz się zastanawiam czy na pewno jest wszystko w porządku... :///

Mam to samo. Dr wczoraj powiedziala zr jest torbiel ale niegrozna i w torbieli czy jakos tak to cialko zolte... I ze ona sie wchlonie a cialko zacznie mocniej pracowac.... Tez mnie pobolewa. Nie bardzo ale tak owulacyjnie.

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    tak nie slucha sie tetna, ja pierwszy raz slyszlam serduszko w 9 tc i to doslownie 2 uderzenia zeby nie nagrzewac wlasnie maluszka...
    A u mnie normalnie słuchaliśmy serca. Nikt nic nie mówił o nagrzewaniu.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1985 wrote:
    Witajcie,

U mnie dokladnie to samo powiedzial lekarz, moje mniejsze tez mialo niecale 4mm i bylo 6t a drugie 7t2d mialo prawie 6. Takze wszystko super :)

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Emma musi być jakaś pomyłka w pomiarach :-)

Dlaczego pomyłka?

opóźniona lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dere wrote:
    Dlaczego pomyłka?
    W 6 tygodniu i 32 mm? A to ciekawe?

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Friend Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dere wrote:
    Dlaczego pomyłka?

Bo nie ma takiej opcji, żeby w 6 tygodniu był ponad 3 cm zarodek. Norma dla 6t1d to 3 mm.

Więc albo błędny zapis, albo błąd jednostek..

8p3ogov3mui4evm6.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nagrzewania płodu, to fale usg nagrzewają, nie tylko doppler. Dziwię się, że w ogóle Wasi lekarze Wam robią usg.To bardzo niebezpieczne. W ciąży powinny być tylko trzy badania. :P

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Friend Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Co do nagrzewania płodu, to fale usg nagrzewają, nie tylko doppler. Dziwię się, że w ogóle Wasi lekarze Wam robią usg.To bardzo niebezpieczne. W ciąży powinny być tylko trzy badania. :P

Pierwsze z brzegu - czyli baza wiedzy BBF:

Jak często mogę wykonywać USG w ciąży i czy może ono zaszkodzić dziecku?

Przeprowadzono wiele testów na bezpieczeństwo badania USG w ciąży i żaden z nich nie wykazał szkodliwego działania dla rozwijającego się płodu. Badanie USG w ciąży należy wykonywać tak często, jak wymaga tego sytuacja (w ciążach zagrożonych lub mnogich dużo częściej) oraz tak często, jak zdecyduje o tym lekarz.
    W ciąży o prawidłowym przebiegu Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonanie badania USG przynajmniej trzy razy: w 11-14 tygodniu ciąży, w 18-23 tygodniu ciąży oraz w 28-33 tygodniu ciąży.
    Nawet jeśli z różnych powodów masz wykonywane badanie USG dość często, naprawdę nie ma powodów do zmartwień – badanie to jest uważane za bezpieczne dla Twojego dziecka.

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    W 6 tygodniu i 32 mm? A to ciekawe?

Ok, teraz dojrzalam ze zamiast 3,2mm to 32 mm :)

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Bo nie ma takiej opcji, żeby w 6 tygodniu był ponad 3 cm zarodek. Norma dla 6t1d to 3 mm.

Więc albo błędny zapis, albo błąd jednostek..

Właśnie już dojrzałam :) ja tez robie mnostwo literowek dlatego od razu nie wylapalam :)

Friend lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:

3 badania robia tylko na nfz, prywatnie robia w wiekszosci co wizyte, przynajmniej tak jest u mnie. Szczerze to jeszcze nie znam nikogo (mam nadzieje ze nie poznam;) komu zaszkodzilo usg. Sama w pierwszej ciazy mialam usg najpierw co 3 tygodnie pozniej juz co dwa i wszystko ok.

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Pierwsze z brzegu - czyli baza wiedzy BBF:

Jak często mogę wykonywać USG w ciąży i czy może ono zaszkodzić dziecku?

Przeprowadzono wiele testów na bezpieczeństwo badania USG w ciąży i żaden z nich nie wykazał szkodliwego działania dla rozwijającego się płodu. Badanie USG w ciąży należy wykonywać tak często, jak wymaga tego sytuacja (w ciążach zagrożonych lub mnogich dużo częściej) oraz tak często, jak zdecyduje o tym lekarz.
    W ciąży o prawidłowym przebiegu Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonanie badania USG przynajmniej trzy razy: w 11-14 tygodniu ciąży, w 18-23 tygodniu ciąży oraz w 28-33 tygodniu ciąży.
    Nawet jeśli z różnych powodów masz wykonywane badanie USG dość często, naprawdę nie ma powodów do zmartwień – badanie to jest uważane za bezpieczne dla Twojego dziecka.

Pięknie :)

512ee1ecf0.png
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ