Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Friend to teraz znajdź coś na temat nagrzewania serca przez doppler, bo widzę, że niektóre Panie się nakręciły, bo lekarze twierdzą, że nie wolno we wczesnej ciąży.
A może po prostu nie potrafią tego zrobić, bo przy takim maluchu ciężko ustawić doppler ?
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Friend wrote:Pierwsze z brzegu - czyli baza wiedzy BBF:
Jak często mogę wykonywać USG w ciąży i czy może ono zaszkodzić dziecku?
Przeprowadzono wiele testów na bezpieczeństwo badania USG w ciąży i żaden z nich nie wykazał szkodliwego działania dla rozwijającego się płodu. Badanie USG w ciąży należy wykonywać tak często, jak wymaga tego sytuacja (w ciążach zagrożonych lub mnogich dużo częściej) oraz tak często, jak zdecyduje o tym lekarz.
W ciąży o prawidłowym przebiegu Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca wykonanie badania USG przynajmniej trzy razy: w 11-14 tygodniu ciąży, w 18-23 tygodniu ciąży oraz w 28-33 tygodniu ciąży.
Nawet jeśli z różnych powodów masz wykonywane badanie USG dość często, naprawdę nie ma powodów do zmartwień – badanie to jest uważane za bezpieczne dla Twojego dziecka.
Po prostu niektórych głupot nie da się czytać. I to najgorsze, że lekarze jeszcze takie głupoty gadają. Ja bym do takich nie chodziła.Hurija lubi tę wiadomość
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
opóźniona wrote:Friend to teraz znajdź coś na temat nagrzewania serca przez doppler, bo widzę, że niektóre Panie się nakręciły, bo lekarze twierdzą, że nie wolno we wczesnej ciąży.
A może po prostu nie potrafią tego zrobić, bo przy takim maluchu ciężko ustawić doppler ?
Hahaha Co do kompetencji lekarza nie mam wątpliwości -
Ja po wielu wizytach u różnych lekarzy mogłabym ich podzielić na dwie kategorie:
1. Ci którzy raz się czegoś nauczyli i nie czują potrzeby wiedzieć więcej nowych rzeczy w ich dziedzinie - często lekarze starszej daty,
2. postępowi - Ci bardziej wyluzowani, którzy już uspokajają, że niewiele rzeczy jest w stanie zaszkodzić zdrowej klusce więc więcej optymizmu
I ja Wam powiem, że mam dwóch! Jednego takiego i drugiego takiego
Ten starszej daty jest bardziej skłonny przypisywać leki, dawać skierowania na badania, robi ich więcej, i jest bardziej skłonny dać l4. Cały czas straszy, że mam niski progesteron, że ostatnią ciążę poroniłam - więc tą będzie traktował jako wysokiego ryzyka itp. Ale terminy u niego dostępne są często i zawsze mi pomaga jak mam jakąś potrzebę.
I drugiego, młodego który mnie cały czas uspokaja na wizycie, robi mi wszystkie usg (bo i tak mam zawsze podczas badania dużo stresu). Terminy do niego są odległe....
Grunt to chyba znaleźć złoty środek i nie dać się ogłupić do końca. -
opóźniona wrote:Friend to teraz znajdź coś na temat nagrzewania serca przez doppler, bo widzę, że niektóre Panie się nakręciły, bo lekarze twierdzą, że nie wolno we wczesnej ciąży.
Kto Ci takich glupot naopowiadal? Ja proponuje poczytac ksiazki, Nie internet. Moze troszke zmadrzejesz i przestaniesz pisac tu dziewczynom takie glupoty. Bo widze, ze Ty czesto 'Wszystko wiesz' tylko baaaardzo czesto Nie wlasciwie.
A wiec dziewczyny, moim zdaniem bardzo dobrze, ze Wasi Lekarze nie mecza maluszka. Dopler potrafi podniesc temperature od 1-3*C A wyobrazcie sobie, ze malenstwo ma 3mm do cholery oglady troche, bo potem bedzie olacz, ze dziecko nie wytrzymalo...
Nie powinnam sie tu wypowiadac Ale jak zobaczylam wypowiedz, ze to "nie szkodzi" to az sie we mnie zagotowalo, pozdrawiam: )Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 12:23
monirek, niki640 lubią tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Nie ma badań, które potwierdzają, że USG szkodzi, to fakt, ale faktem też jest, jak pisze Patutka, że USG nagrzewa tkanki. Więc jak nagrzewa to po co męczyć dziecko na takim wczesnym etapie, jak np. 5 t, gdzie będzie tylko pęcherzyk?04.12.2014 - 7 tc
22.07.2015 - 6 tc
07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm
09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3 -
Patutka wrote:Tak mi sie tylko wyswietlilo co napisalas w najnowszych i chcialam cos napisac. otoz Właśnie nie wiem czy Wiesz Ale usg powoduje fale ktore tworza cieplo, A badanie serduszka przez ten dopler powoduje jeszcze wieksze nagrzewanie sie wszystkiego w srodku. Lekarze nie wyssali sobie tego z palca. Od poczatku ciazy Bylam Juz u 8 ginekologow, nie usg i kazdy podczas rozmowy mowil to samo. Ale oczywiscie to Ty decydujesz o zdrowiu Twojego dziecka:) dopler bedzie slyszal serduszko ZAWSZE jak widzi zarodek, wiec co Ty za brednie z internetu tu wypisujesz;)
Kto Ci takich glupot naopowiadal? Ja proponuje poczytac ksiazki, Nie internet. Moze troszke zmadrzejesz i przestaniesz pisac tu dziewczynom takie glupoty. Bo widze, ze Ty czesto 'Wszystko wiesz' tylko baaaardzo czesto Nie wlasciwie.
A wiec dziewczyny, moim zdaniem bardzo dobrze, ze Wasi Lekarze nie mecza maluszka. Dopler potrafi podniesc temperature od 1-3*C A wyobrazcie sobie, ze malenstwo ma 3mm do cholery oglady troche, bo potem bedzie olacz, ze dziecko nie wytrzymalo...
Nie powinnam sie tu wypowiadac Ale jak zobaczylam wypowiedz, ze to "nie szkodzi" to az sie we mnie zagotowalo, pozdrawiam: )
Widzisz ja zostawiam przestrzeń do dyskusji a Twoja opinia jest mocno krzywdząca i personalna.
Temperaturę ciała podnosi również choroba, za ciepły prysznic itp. itd.
Czy mam popaść w paranoje bo jeden artykuł, w jednej książce coś takiego zasugerował?
Ja nie chce przechodzić przez paranoiczną ciążę, że wszystko co zrobię może źle wpłynąć na moje dziecko. Jedną taką już miałam - i wiesz co.. mimo tego, że nie miałam często usg, jadłam sam pokarm dla królików, nie robiłam nic co mogłoby zaskodzić fasolce - to ją straciłam. I największy żal do siebie miałam o to, że się cały czas o wszystko martwiłam.
I zanim zaczniesz wyrzucać komuś wymądrzanie się, czy brak wiedzy - może uświadom sobie, ze Ty równie dobrze tak jak ja możesz się mylić.
Hurija, opóźniona lubią tę wiadomość
-
monirek wrote:Nie ma badań, które potwierdzają, że USG szkodzi, to fakt, ale faktem też jest, jak pisze Patutka, że USG nagrzewa tkanki. Więc jak nagrzewa to po co męczyć dziecko na takim wczesnym etapie, jak np. 5 t, gdzie będzie tylko pęcherzyk?2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:Skoro nagrzewa to w pewnym stopniu szkodzi, A sluchanie serduszka 3xbardziej podgrzewa malucha. A takie cos gdy jego serduszko dopiero zaczelo nic, On ma 3 mm, A jego serduszko 0.3 mm to nie dziwota, ze dziecko moze umrzec, jezeli jest slabsze, bo taka temperatura na tak malutki organizm to..... zabojstwo.
to jest dopiero straszenie ludzi.Hurija, SyHa85, opóźniona lubią tę wiadomość
-
Friend wrote:Widzisz ja zostawiam przestrzeń do dyskusji a Twoja opinia jest mocno krzywdząca i personalna.
Temperaturę ciała podnosi również choroba, za ciepły prysznic itp. itd.
Czy mam popaść w paranoje bo jeden artykuł, w jednej książce coś takiego zasugerował?
Ja nie chce przechodzić przez paranoiczną ciążę, że wszystko co zrobię może źle wpłynąć na moje dziecko. Jedną taką już miałam - i wiesz co.. mimo tego, że nie miałam często usg, jadłam sam pokarm dla królików, nie robiłam nic co mogłoby zaskodzić fasolce - to ją straciłam. I największy żal do siebie miałam o to, że się cały czas o wszystko martwiłam.
I zanim zaczniesz wyrzucać komuś wymądrzanie się, czy brak wiedzy - może uświadom sobie, ze Ty równie dobrze tak jak ja możesz się mylić.2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:Tak sie sklada, ze mam ojca ginekologa:) hah, wiem co mowie. Nikt nie karze sie zamartwiac, A dbac, bo nie ma sensu meczyc tej malej istpty. Na sluchanie serduszka przyjdzie jeszcze czas
I jeszcze jedna rzecz... chyba jest trochę hipokryzją mówienie o tym, że częste robienie usg to przesada skoro sama jesteś w 11 tygodniu a miałaś 5 takich badań zgodnie z Twoim kalendarzem.. oczywiście uważam, że jest trochę przekroczeniem granicy wytykanie Ci tego, ale Ty też ją przekroczyłaś.
Nie znam Twojego Ojca, i nie wiem jakim jest ginekologiem - więc nie mam do niego zaufania. A to, że Twój Ociec jest ginekologiem nie czyni Ciebie takim samym specjalistą
opóźniona lubi tę wiadomość
-
Friend wrote:I jeszcze jedna rzecz... chyba jest trochę hipokryzją mówienie o tym, że częste robienie usg to przesada skoro sama jesteś w 11 tygodniu a miałaś 5 takich badań zgodnie z Twoim kalendarzem.. oczywiście uważam, że jest trochę przekroczeniem granicy wytykanie Ci tego, ale Ty też ją przekroczyłaś.
Nie znam Twojego Ojca, i nie wiem jakim jest ginekologiem - więc nie mam do niego zaufania. A to, że Twój Ociec jest ginekologiem nie czyni Ciebie takim samym specjalistą
No mysle, ze zlym nie jest skoro jezdzi na sympozja, wywiady, oraz inne takie rzeczy. Moze i nie czyni mnie specjalista ale na bierzaco wiem od niego co jest co;)2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:Hahahahahahahaha, ja pierdziele naprawde jestes smieszna. Tak, mialam 5 usg i powiem Ci wiecej, jutro mam 6 :ooooo ale usg ,a usg i sluchanie serduszka to co innego. Zreszta co, mam nie kotrolowac krwiaka ktorego mam? hah, smieszne. poza tym czytaj ze zrozumieniem dziewczyno, bo pisalam o sluchaniu serca a nie usg.
No mysle, ze zlym nie jest skoro jezdzi na sympozja, wywiady, oraz inne takie rzeczy. Moze i nie czyni mnie specjalista ale na bierzaco wiem od niego co jest co;)
Jestem zła na siebie, że dałam się sprowokować do tej dyskusji bo naprawdę jest to na niskim poziomie.
Mam nadzieję, że Twój krwiak się wchłonie, i usg i doppler Ci nie zaszkodzi.
Życzę owocnej i szczęśliwej ciąży.Dagmara, s1985, Est lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny podczytuję Was czasem, żeby się czegoś dowiedzieć, porównać, poczuć wspólnotę. Mam następną wizytę 5 stycznia - usg i słuchanie serduszka, na co cieszymy się niepomiernie z moim mężem. Kiedy czytam takie rzeczy, że to właściwie zamach na młodego, to odechciewa mi się tu zasięgać jakichkolwiek informacji.
Patutka wrote:Skoro nagrzewa to w pewnym stopniu szkodzi, A sluchanie serduszka 3xbardziej podgrzewa malucha. A takie cos gdy jego serduszko dopiero zaczelo nic, On ma 3 mm, A jego serduszko 0.3 mm to nie dziwota, ze dziecko moze umrzec, jezeli jest slabsze, bo taka temperatura na tak malutki organizm to..... zabojstwo.
Dziewczyny, po co tak wszystkich wokół nakręcacie. Ciąża ma być stanem, którym się cieszymy, nie zamartwiamy. Dobrego lekarza można szukać długo, ale później należy go słuchać, a nie wyszukiwać teorie, gdzie on może się mylić i jak jeszcze szkodzę dziecku.... strasznie to smutne
pozdrawiam i życzę samych radosnych i spokojnych ciąż
opóźniona, malika89 lubią tę wiadomość
-
Hej!
Dziewczyny nie ma powodu do tak ostrej wymiany zdań
Spoko mamy inne poglądy tak zawsze będzie, zawsze ktoś myśli inaczej.
Ja uważam, że w tak wczesnej ciąży może zaszkodzić nadmierne usg z "podsłuchem"
To moje zdanie, wiec będe to robić nie częściej niż raz na miesiąc, ale w razie jakichś komplikacji jeśli lekarz zaleci to częściej.
Poprostu będe dmuchać na "zimne"
Jeśli ktoś uważa inaczej może robić usg z podsłychem nawet co 2 dni
To decyzję musi podjąść każda matka osobiście.
Na pewno wszystkie mamuśki chcą jak najlepiej dla swoich dzieci.
Ja odnośnie mojego poronienia w 13/14 tyg cały czas myślę, czy nie zrobiłąm czegoś czego nie powinnam? np jak jeszcze nie wiedziałąm o ciąży to zafarbowałąm włosy, stosowałam leki przepisane przez lekarza rodzinnego, a ginekolog dopiero w 3 mieś mi je odradził, niby nic ale cały czas myślę, czy to nie była przyczyna?
Teraz bede ostrożniejsza, ale wszystkich czynnków wyeliminować się nie da!
-
Ja mam usg i mialam na kazdej wizycie. Jestem zdania ze lekarz wie co robi. Kropka - koniec tematu.
s1985, SyHa85, opóźniona lubią tę wiadomość
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
nick nieaktualnyAgsha wrote:Mam to samo. Dr wczoraj powiedziala zr jest torbiel ale niegrozna i w torbieli czy jakos tak to cialko zolte... I ze ona sie wchlonie a cialko zacznie mocniej pracowac.... Tez mnie pobolewa. Nie bardzo ale tak owulacyjnie.