X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka84 wrote:
    Dziewczyny a ja sie martwie bo niedawno jak wróciłam na szybko wypiłam ze 2 duże łyki wody mineralnej która śmierdziała, no wczoraj rano otworzona , od razu przywitałam wc ale jak tam byłuy bakterie które moga wpłynąć na fasolke?

Myślę, że nie. Od razu zwymiotowałaś. Organizm w ciąży tak reaguje na rzeczy, które miałyby zły wpływ na fasolkę. Więc gdyby tam były bakterie to pewnie do teraz byś wymiotowała. Nie denerwuj się- to najbardziej szkodzi maluchowi :)

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikcia przykro mi. Trzymaj sie cieplusio choc wiem ze to ciezkie... Najwazniejsze teraz Twoje zdrowko!!! Mialas wczesniej usg czy to pierwsze? Tule mocno.

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikcia tulę mocno!!!! 3maj się kochana...

Dziewczyny ja znów polecialam do lekarza żeby zobaczyć ten jajnik. Do innej babki poszłam no i teraz oczywiście żałuję... nie dość,że spytała się mnie podczas usg czy miałam cesarke,bo widać jakby blizny w środku...No tego jeszcze nie słyszałam... to nie mogła znaleźć pęcherzyka,a korzystała z tego samego sprzętu co wczorajszy lekarz to jeszcze powiedziała,ze pomimo tego,ze pecherzyk jest w macicy to mam zrobić betę żeby sprawdzić czy nie ma ciąży pozamacicznej...No ja się chyba załamie...zamiast coś więcej wiedzieć i żeby w końcu trafić na kogoś kompetentnego to takie cos... poradzcie cos plisss....Bo zwariuje

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Ja bym się poradziła lekarza jeśli Cię to stresuje.

Ja bym pewnie na chłopski rozum próbowała sobie przetłumaczyć, że wszystko co złe mój organizm sam wydalił wymiotami, i że nie ma się czego bać. Ale zostałam dziś nazwana osobą wymądrzającą się, i cały czas mylącą się więc nie chce znowu czegoś palnąć głupiego.

Friend, jak dla mnie możesz się wymądrzać ;-)

Pikcia, strasznie mi przykro :-( nie wiem co powiedzieć... 3maj się dzielnie :-*

A co do usg w ciąży.. Ja miałam robione na każdej wizycie w ciąży, przynajmniej wiedziałam, że jest ok.
    Podstawą jest zaufanie do WŁASNEGO LEKARZA. Ja mam.

opóźniona lubi tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Tak mi sie tylko wyswietlilo co napisalas w najnowszych i chcialam cos napisac. :) otoz Właśnie nie wiem czy Wiesz Ale usg powoduje fale ktore tworza cieplo, A badanie serduszka przez ten dopler powoduje jeszcze wieksze nagrzewanie sie wszystkiego w srodku. Lekarze nie wyssali sobie tego z palca. Od poczatku ciazy Bylam Juz u 8 ginekologow, nie usg i kazdy podczas rozmowy mowil to samo. Ale oczywiscie to Ty decydujesz o zdrowiu Twojego dziecka:) dopler bedzie slyszal serduszko ZAWSZE jak widzi zarodek, wiec co Ty za brednie z internetu tu wypisujesz;)
    Kto Ci takich glupot naopowiadal? Ja proponuje poczytac ksiazki, Nie internet. Moze troszke zmadrzejesz i przestaniesz pisac tu dziewczynom takie glupoty. Bo widze, ze Ty czesto 'Wszystko wiesz' tylko baaaardzo czesto Nie wlasciwie.

A wiec dziewczyny, moim zdaniem bardzo dobrze, ze Wasi Lekarze nie mecza maluszka. Dopler potrafi podniesc temperature od 1-3*C A wyobrazcie sobie, ze malenstwo ma 3mm do cholery oglady troche, bo potem bedzie olacz, ze dziecko nie wytrzymalo...

Nie powinnam sie tu wypowiadac Ale jak zobaczylam wypowiedz, ze to "nie szkodzi" to az sie we mnie zagotowalo, pozdrawiam: )
    Acha czyli moja gin na pewno jest niedoświadczona i ma się spodziewać obumaarcia lub poronienia. Dziękuję za ostrzeżenie. Będziesz pierwszą, która się dowie o mojej tragedii. I jestem ciekawa, kiedy pisałam, że coś wiem i było to nie prawdziwe? Bo nie przypominam sobie? Poza tym to moja trzecia ciąża i żaden lekarz mi takich głupot jak Wam nie mówił.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• s1985 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikcia wrote:
    Dziewczyny, wróciłam właśnie od lekarza.
    Dał mi skierowanie do szpitala ;( Nic nie chciał powiedzieć, ale na skierowaniu napisał, że 7 tyd. ciąża obumarła...
    Nie wiem, co ze sobą zrobić, najprawdopodobniej spędzę Święta w szpitalu.
    przykro mi okropnie, nie lubie tego i jeszcze w takim czasie, gdzie człowiek powinien się cieszyć :(

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hormony nadal szaleja widze , a mamy jeszcze okres przed swietami to juz wogole nerwówka, dziewczyny wyluzujcie ;]

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Friend wrote:
    Ja bym się poradziła lekarza jeśli Cię to stresuje.

Ja bym pewnie na chłopski rozum próbowała sobie przetłumaczyć, że wszystko co złe mój organizm sam wydalił wymiotami, i że nie ma się czego bać. Ale zostałam dziś nazwana osobą wymądrzającą się, i cały czas mylącą się więc nie chce znowu czegoś palnąć głupiego.
    O przepraszam :)
    Wydaje mi się, że to ja jestem osobą wymądrzającą się i mylącą :P Tylko szanowna koleżanka pomyliła wątki i nawet jej tatuś ginekolog nie był w stanie pomóc.

Dobra, kończę temat, bo znowu będzie awantura.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    Tylko ortanol max na zgagę bo mam ją już z 5 lat, badania mam zrobione i to od nadżerek i mam brać ten lek, żeby zobojętnic kwas solny.
    Gin mi powiedział, że nie wolno bo to inhibitor pompy protonowej czy coś?! i nie powinnam :/
    Kochana ja biorę Piastprazol. To to samo. Omeprazol ma kategorię A. Jak chcesz dam Ci linka.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikcia :( przytulam.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• smerfetka84 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wam :*Pikcia baaardzo mi przykro :(

8p3odqk33osvn44r.png
    f2w3rjjge5i6k7nj.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Kochana ja biorę Piastprazol. To to samo. Omeprazol ma kategorię A. Jak chcesz dam Ci linka.

właśnie nie kumam o co chodzi z tymi kategoriami leków w ciąży ;)
    czyli nie wolno go brać?
    rodzinny mi kazał a gin zabronił, ehhh, ci lekarze, już nie mam siły co jeden to co innego gada!

bobo_frut lubi tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    właśnie nie kumam o co chodzi z tymi kategoriami leków w ciąży ;)
    czyli nie wolno go brać?
    rodzinny mi kazał a gin zabronił, ehhh, ci lekarze, już nie mam siły co jeden to co innego gada!
    Kategoria A to znaczy, że jest bezpieczny.
    Cytat:
    Wy­ni­ki trzech pro­spek­tyw­nych badań epi­de­mio­lo­gicz­nych (obej­mu­ją­cych ponad 1000 przy­pad­ków eks­po­zy­cji) wy­ka­zu­ją brak nie­po­żą­da­nych od­dzia­ły­wań ome­pra­zo­lu na ciążę lub na stan zdro­wia płodu/no­wo­rod­ka. Ome­pra­zol może być sto­so­wa­ny pod­czas ciąży. Ome­pra­zol prze­ni­ka do mleka matki, lecz nie ma za­gro­że­nia nie­ko­rzyst­nym od­dzia­ły­wa­niem na dziec­ko pod­czas sto­so­wa­nia leku w daw­kach te­ra­peu­tycz­nych.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• pigułka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wpisz sobie w google kategorie leków w ciąży i Ci wyskoczy. Tak jak Ci podesłałam, te kategorie odnoście inhibitorów pompy protonowej się zmieniają. Kiedyś omeprazol był w grupie C- widocznie Twój ginekolog nie jest na bieżąco.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • monika454 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam swoje wyniki krwi.
    Nie wiem jak to możliwe ale przy wieeelu kotach nie mam przeciwciał na Toxo
    ale bardziej mnie martwi moje TSH-4,37 przy normie do 2,32
    ktoś ma jakieś doświadczenia?

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    wpisz sobie w google kategorie leków w ciąży i Ci wyskoczy. Tak jak Ci podesłałam, te kategorie odnoście inhibitorów pompy protonowej się zmieniają. Kiedyś omeprazol był w grupie C- widocznie Twój ginekolog nie jest na bieżąco.
    W google wyskakuje, że nie można. Ja mam dane z portalu dla lekarzy, farmaceutów i pracowników medycznych. Mój wcześniejszy gin mi dał namiary.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika454 wrote:
    Odebrałam swoje wyniki krwi.
    Nie wiem jak to możliwe ale przy wieeelu kotach nie mam przeciwciał na Toxo
    ale bardziej mnie martwi moje TSH-4,37 przy normie do 2,32
    ktoś ma jakieś doświadczenia?
    Kochana musisz odwiedzić endokrynologa.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Truskaweczka nie sądzę, żebyś sobie tymi lekami zaszkodziła. Z tymi lekami w ciąży jest problem, bo nikt na ciężarnych badań nie robi. Wiele dziewczyn zażywa Acard w związku z tym, że wcześniej poroniły, a to też jest teoretycznie lek, którego się nie powinno zażywać w ciąży. Lekarze patrzą na potencjalne korzyści/zagrożenia. Na medycynie praktycznej znalazłam informację, że inhibitory pompy protonowej są zaliczani do kat B, co odbiega od tego, co piszą w internetach, a to jest trochę bardziej rzetelne źródło wiedzy. Tu Ci wklejam kawałek artykułu:
    U kobiet ciężarnych leczeniem z wyboru choroby refluksowej przełyku jest leczenie niefarmakologiczne – modyfikacja stylu życia i odpowiednia dieta. Leki należy stosować przez możliwie najkrótszy czas i w możliwie najmniejszej dawce. Najczęściej stosowane są leki zobojętniające, nie wchłaniające się do krwioobiegu z przewodu pokarmowego. W razie ich nieskuteczności można ostrożnie stosować ranitydynę. Coraz więcej danych naukowych wskazuje, że inhibitory pompy protonowej (szczególnie omeprazol) można bezpiecznie stosować u kobiet w ciąży. Powyższe leki powinny być zawsze stosowane po konsultacji z lekarzem i zgodnie z jego zaleceniami

dzieki :)
    czyli wychodzi, że wolno, a mnie gin ochrzanił i już nie brałam a to był 3 miesiąc już.
    zgłupieć idzie, ja też myślę, że to nie zaszkodziło aż tak aby serduszko przestało bić :/
    sama nie wiem co zaszkodziło, ale apropo lekarzy to miałam w poprzedniej ciąży 3 usg i ostatnie było w 13 tyg i dziecko miało 34mm (prawie 3,5cm)
    a na wypisie ze szpitala mam ciąża obumarła - 9 tydz - 2,5cm zobaczyłąm to dopiero w domu, i nie miałam siły się dochodzić, że to 13/14 tydz i dziecko nie mogło zmaleć! wpisali co chcieli!

iv09roeqjdjavel4.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    W google wyskakuje, że nie można. Ja mam dane z portalu dla lekarzy, farmaceutów i pracowników medycznych. Mój wcześniejszy gin mi dał namiary.
    Chodziło mi o to, żeby sobie poczytała w google o co chodzi z tymi grupami, bo opisy odnośnie tego co oznacza A,B, C i tak dalej są aktualne. Jeśli chodzi o leki to już nie bardzo. Ja na portalach medycznych znalazłam, ze jest w B, ale ogólnie jest coraz więcej doniesień, ze jest bezpieczny w ciąży.

3i49io4pwtvv3zn2.png

Wysłany: 22 grudnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Kategoria A to znaczy, że jest bezpieczny.
    Cytat:
    Wy­ni­ki trzech pro­spek­tyw­nych badań epi­de­mio­lo­gicz­nych (obej­mu­ją­cych ponad 1000 przy­pad­ków eks­po­zy­cji) wy­ka­zu­ją brak nie­po­żą­da­nych od­dzia­ły­wań ome­pra­zo­lu na ciążę lub na stan zdro­wia płodu/no­wo­rod­ka. Ome­pra­zol może być sto­so­wa­ny pod­czas ciąży. Ome­pra­zol prze­ni­ka do mleka matki, lecz nie ma za­gro­że­nia nie­ko­rzyst­nym od­dzia­ły­wa­niem na dziec­ko pod­czas sto­so­wa­nia leku w daw­kach te­ra­peu­tycz­nych.

dzieki :)

iv09roeqjdjavel4.png
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ