X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Musik Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 13:48

Goslim79, Rybaaaa, makota, letty, malika89 lubią tę wiadomość

• Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey :) u nas juz pomalu rytm zostal wypracowany :) dzis w nocy maly przespal 5 h :) zasypia sam w lozeczku przy szumach sprawdzilo sie to wiec mis szumis juz jedzie do malego od cioci z Pl :) teraz po 21 kladziemy go do lozeczka on lezy oglada se swiat i wkoncu usypia mam nadzieje,ze tak juz zostanie.u nas tez czasem lepiej czasem gorzej np wczoraj od 14 praktycznie nie spal tylko marudzil.tez od czasu do czasu doskwiera mu brzuszek :(

74di3e5e00jw87wl.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze gnijemy w szpitalu. Wyniki się poprawiły, ale nie na tyle żeby nas kardiolog puścił do domu ;(
    Przeryczałam cały dzień. Mam juz dośc szpitali, pielęgniarek i lekarzy!!

Mały skończył wczoraj 3 tyg i wazy już 4100.
    Na początu mocno spadł z wagi i słabo przybierał przez leki,które dostawał ( odwadniały i zmniejszały apetyt)
    Teraz w końcu ładnie przybiera i widac po nim,że lepiej się czuje :)

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wszystkim nowym mamusiom i dzieciaczkom :)

Mam pytanie do dziewczyn mieszkających w Niemczech.
    Czy można wysłać paczkę powyżej 1kg do Niemczech za mniej niż 50zł?

Poczta polska cennik paczek - masakra jakie ceny, dhl - masakra, inpost - 49zł, jedynie listem nierejestrowanym, ale to odpada, może zginąc po drodze.

Czy może wiecie o jakiejś innej dostawie za około 30 zł paczka, list, cokolwiek ponad 1 kg ?

Ja się nie orientuje, sprawdzałam na kalkuratorach różnych firm i wszędzie powyżej 45zł, nawet do 82zł.

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Myszkaaa83 Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    dziewczyny, mam trochę dylematów w temacie szczepień. Lekarka twierdzi, że mogę szczepić nawet po pierwszym roku życia. Poczytałam trochę i wiem że na rotawirusy nie chcę szczepić. Boję się też szczepionki 6w1. Pomyślałam, że może zostaniemy tak pośrodku i podamy pierwsze szczepienia jak będzie miał 6 miesięcy i będziemy już wprowadzać pokarmy stałe. Najbardziej jednak boję się NIE szczepić na błonicę i krztusiec - to się przecież przenosi drogą kropelkową i jest bardzo niebezpieczne dla niemowląt. Jaki jest zatem sens podawać pierwszą dawkę tak późno. Mieszkam w De i tutaj jest sporo imigrantów ucxhodźców i nie wiadomoo kogo jeszcze - nikt im nie sprawdza szczepień przecież, a coraz więcej słyszy się o przypadkach gruźlicy (na co tutaj chyba w ogóle nie szczepią). Słyszałam, że w pl jest taka szczepionka blonica tężec, krztusiec i chętnie bym taką zaszczepiła młodego za miesiąc...

wiecie coś więcej w temacie szczepień? Jak wy do tego podchodzicie?

Truskaweczka, trzymaj się ciepło - na karmieniu cycem macierzyństwo się nie kończy, chociaż rozumiem, że taki miałaś "plan" i mocno to przeżywasz <3

Mnie też coś piekło i swędziało, ale nie było infekcji - zaczęłam stosować probiotyki i jest lepiej.

Dziewczyny, czy któraś z Was po porodzie miała problemy ze spojeniem łonowym? Mnie boli już od jakiś 3 tygodni. Poczytałam w necie o rozejściu spojenia i powiedziałam o tym gince, to uznała, że nie może tego sprawdzić, bo to sprawa ortopedy... Nie można po prostu USG zrobić? Muszę teraz czekać 2 tygodnie na ortopedę - trochę to frustrujące chodzić ponad miesiąc z obolałą, swędzącą grażyną :( Miałyście takie problemy po porodzie?

Makota nie wiem czy Twoje pytanie odnośnie spojenia jeszcze aktualne bo dopiero nadrabiam forum ale u mnie było podobnie. Po porodzie jeszcze w szpitalu ledwo chodziłam to mi lekarz na obchodzie powiedział że to normalne i że muszę to rozchodzic ale bolało tak bardzo że nie mogłam z łóżka ani wstać ani przekręcić się z boku na bok. Mała leżała cały czas ze mną w łóżku bo nie miałam siły żeby do niej wstawać i ją nosić. 6 dni po porodzie poszłam prywatnie do ortopedy, zrobił mi przeswietlenie miednicy i usg i okazało się że spojenie rozeszlo się na ponad centymetr. Zalecił mi leżenie przez trzy tygodnie to go wyśmialam że mam w domu noworodka i nie ma opcji leżenia. Kazał ograniczyć ruch i spać na zmianę na lewym i prawym boku i nie leżeć na plecach. Mąż mi zamówił orteze medyczną przez internet i jak ją założyłam to poczułam ogromną ulgę tylko trzeba się naprawdę mocno ścisnąć. Dziś mija 3 tygodnie od porodu i jest dużo lepiej. Po trzech miesiącach mam powtórzyć rtg, do tego czasu podobno spojenie ma się zejść.

2nn3xzkrf1szo1ne.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka,niestety aktualne. Tez bylam dzis u ortopedy. Dostalam skierowanie na mrt. Mozesz mi podac jakis link do tego co zamowil Ci mąż? Nie bardzo wiem co to jest orteza medyczna,a skoro mowisz,ze Ci lepiej to chetnie wypróbuje. U mnie juz 5 tygodni po porodzie i raz lepiej raz gorzej,a jak mi dzisiaj pani doktor ponaciskala to raczej gorzej :(
    Myszka mialas dlugi porod?

Truskaweczka,niestety paczki tule kosztuja... nic mi nie wiadomo o innych opcjach. Sa jeszcze takie busy z adresu na adres jezdza i wiem,ze mozna kierowcy podac paczke -na pewno kosztuje to mniej- pewnie dasz dwie dychy na fajki i weźmie. Pociesze Cię,ze drożej wychodzi wysyłka z de do pl. A jesli listy/paczki gina to po niemieckiej stronie. Kurier czesto nie zadaje sobie nawet trudu zeby zadzwonic domogonem a awizo wrzuca do rynny... jak masz szczescie to znajdziesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 22:27

relgwn15uyzm1mjb.png
  • Myszkaaa83 Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2016, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota mam dokładnie tą http://ortezy.pl/pl/p/Orteza-miednicy-AM-PC-02/237 Też do tej pory nie wiedziałam co to jest orteza. Spróbuj może obwiązać się bandażem elastycznym. Ja tak robiłam dopóki mi paczka nie przyszła. A co to jest mrt? Poród miałam krótki, o 2 odeszły mi wody, do 16 nic się nie działo, nie było żadnych skurczy i o tej godzinie podali mi oksy i się zaczęło a urodziłam o 19:10 więc w sumie 3 godziny. Jednak u mnie spojenie na pewno się rozeszlo przed porodem bo czułam ten ból już w końcówce ciąży. Wtedy nie podejrzewalam że to spojenie. Myślałam że to normalne w 9 miesiącu. Podobno rozejscie spojenia jest wskazaniem do cc więc w sumie cieszę się że mi tego wcześniej nie zdiagnozowali i mogłam urodzić sn.

2nn3xzkrf1szo1ne.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko co do paczek to tak jak pisze Makota, my korzystamy z naszego znajomego, ktory co tydzien lata samolotem z de do pl do zony i dziecka i zawsze nam cos wezmie jak chcemy.

Krostki na buzce Alexa poznikaly, czolko i policzki sa juz gladziutkie, zostaly trzy krostki na brodzie. Kremik z cynkiem swietnie pomogl. A jak u Nikoli krostki?

Jak u Was problemy z brzuszkiem?

Wczoraj Alex mial miesiac :) Jak ten czas leci.. widze ze jest juz wiekszy, urosl 6 cm :) kochany jest:)
    I wczoraj cwiczylam. Pol godzinu, ale ze mnie kapalo, slaba jestem jednak. Dzis zakwasy.. jutro planuje pojezdzic na stacjonarnym rowerku.. jakos musze zgubic te 8 kg.. niby nie jem slodyczy, ogolnie jem malo a waga od dwoch tygofni stoi w miejscu hmmm...

Jutro idziemy na dzialke do znajomych:)

Dzis w nocy Alex jadl co cztery godziny, ale od 3 w nocy czul sie juz mega wyspany hihi i o 4 nad ranem wzielam go do siebie do lozka, postekal troche, przytulil sie i zasnal i tak drzemalismy do 7:) przyszla tez do nas do lozka corka i tak zesmy sobie w czworke na lozku lezeli, oczywiscie wiadomo kto mial najwie ej miejsca.. :/

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego problemy z brzuszkiem już pare dni. Kupiłam espumisan, ale napisane na ulotce, że po miesiącu można dawać, a mój jeszcze 3 tygodni nie ma. Spina się i płacze. Dzisiaj w nocy nie spał od 4 do 6 i był na zmianę płacz, cyc, kupa, odbijanie noszenie. Wreszcie wcisnęłam smoczek i usnął w 1 minutę. Ale mam problem bo wypluwa i nie chce brać, a smoczek to zbawienie dla mnie.

W nocy budzi się co godzina, dwie, a wdzień odsypia- nawet 3 godziny potrafi spać. Zazdroszczę Wam, że wasze skarby potrafią dłużej pospać. Jak ma aktywność 2-3 godziny, to też jest na rączkach, nie chce leżeć, tylko płacze i się zanosi od płaczu. Dzisiaj rano, żeby pójść do toalety i zrobić sobie śniadanie włączyłam suszarkę i był super spokojny :)

Moja waga też stoi w miejscu, ale ja dużo jem i dosłownie wpie... Słodycze. Muszę z tym skończyć, bo mam nadprogramowe 10 kg!

• Domi793 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu na brzuszek pomagaja kropelki Sab Simplex, przez tydzien dawalam po 15 kropelek przed kazdym karmieniem (nawet tak jest w ulotce zalecane), teraz daje po 15 kropelek ale co drugie karmienie i jest ok. Pomocna na gazy i problemy trawienne moze tez sie okazac herbatka z kopru wloskiego, z niektorych firm jest taka ktora mozna uzywac juz od 1 tygodnia zycia, z niektorych od 1 miesiaca. Ja jeszcze nie kupilam i nie probowalam.
    Klade tez Alexa na brzuszek, czasem nawet zasnie na brzuszku na pol godzinki. Czasem biore go na kolana, tzn ma plecki na moi h kolanach i tak lezy, a ja mu robie rowerek nozkami, to tez pomaga na brzuszek i gazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2016, 13:38

Goslim79, makota lubią tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Ale tu u nas cicho.

Mój natomiast odwrotnie w nocy ładnie śpi, budzę go co 3 godziny bo chyba by całą noc przespał, a w dzień nie chce spać je z 40 min zrobi kupę a za pół godziny już głodny i tak wkółko.

Czy dziewczyny przeniosłyście się gdzieś czy cały czas absorbują dzieciaki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też problem jest. Widzę że się męczy i denerwuje że nie może usnac cały dzień , na rękach też nie a Smoczka wypluwa i chce i wypluwa itd... Może przez upały? W domu mam 26stopni i i nie da się obniżyć a Malutka cierpi :-( krostki na pupie jej nawet wyskoczyły

• makota Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka, dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że dostanę receptę na coś takiego.
    Dziewczyny, co do brzuszkowych problemów i tych wszystkich kropelek w stylu sab simplex i espunisan to wszystkie mają w składzie jakiś rodzaj cukru, więc dzieci (też dzięki temu) uspokajają się po tym, ale to błędne koło, bo na dłuższą metę cukier powoduje u maluchów zaparcia... także radzę uważać. U nas raz lepiej, raz gorzej z brzuszkiem. Na sytuacje mocno awaryjne mamy takie roślinne czopki - przynoszą mu ulgę i zasypia.

Waszym maluchom też się robią takie żółte łuski na głowie/brwiach/uszach? Ja z tym wczoraj walczyłam - namaczałam, ścierałam tetrą, smarowałam olejem, a dzisiaj znowu to samo tylko nie takie mocne. Masakra jakaś

Jaskółeczka, też zauważyłam, że forum usnęło :) ale to fakt, dzieciaki absorbują mocno. Chociaż zauważyłam, że jak mój jest wyspany, to ładnie pójdzie dalej spać w łóżeczku, a jak się nie wyśpi, to później jest marudny, nie może się uspokoić, nie potrafi sam zasnąć i tak to się nakręca.

Trochę ostatnio mam doła, bo myślałam, że po porodzie już nic nie boli...Poród był wystarczająco długi i ciężki, a teraz jeszcze to spojenie, infekcja i już nie wiem które kiedy boli i marzę o tym żeby obudzić się bez żadnego bólu :( przez to jestem opryskliwa dla męża, a ten się bidulek tak stara, a mnie przez ten ciągły ból i zmęczenie wyprowadzają z równowagi drobnostki :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2016, 16:53

relgwn15uyzm1mjb.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota ja też chodzę rozdrażniona. Ale jestem pod wrażeniem mojego męża ile ma cierpliwości i taki kochający tatuś, dla naszych starszych taki nie był, widocznie dojrzał. A będąc w ciąży miałam wrażenie jakby nie chciał dzidziusia, nic go nie interesowało w związku z wyprawką.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota może te strupki to początek ciemieniuchy?

Moja w ogóle święto jeśli uśnie w dzień, nawet wózek nie usypia jej na długo, martwi mnie, że nie potrafię jej pomóc :( Okropna matka ze mnie ;< Już nawet nie rozumiem o co jej chodzi.

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Wasze dzieci nie śpią w dzień, to są spokojne? Bo mój jak nie śpi, to chce być na rękach, albo przy cycu. Jak go kładę, to płacze.

• Benus Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim79 wrote:
    A jak Wasze dzieci nie śpią w dzień, to są spokojne? Bo mój jak nie śpi, to chce być na rękach, albo przy cycu. Jak go kładę, to płacze.

Moja jak jest wyspana to potem w okresach aktywności jest super grzeczna, sama sobie leży, piszczy próbuje łapki składać do siebie. Gorzej jak się nie wyśpi, wtedy trzeba nosić, tańczyć, spiewać i recytowac :D

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    dzięki za odpowiedz w sprawie wysyłki z pl do de, pozostaje mi chyba wysłać normalnie z PP.

Makota, właśnie sobie jakoś próbuje poradzić z Nie karmieniem cycem, już nawet mi się to prawie udało :) Najgorzej jak ktos pyta i dopytuje, ale teraz są laktatory i można rozkręcic laktacje, ok, ok są i można, ale nie jak dziecko spada z wagi. Trudno, już czasu nie cofnę, dobrze jest jak jest.
    Odnośnie spojenia, ja nie pomogę, ale w czasie ciąży ostatnie 3 miesiące dało mi popalić, na pytanie u gina czy tak ma być, to tak!tak ma być!...
    Teraz przeszło mi wiec zapomniałam o tym.

Domi u nas to ponoć trądzik niemowlęcy i byzia bardzo szorstka, mam jakieś specyfiki na bazie emolientów i stosujemy je i na razie zbledło wszystko, małej się strasznie skóra łuszczy na uszkach za nimi, ponoć jest bardzo sucha.
    Chyba ją to swędzi jeszcze.

Dziś 2 gdz mała strasznie płakała, albo kolka choć podaje kropelki i niemieckie i polskie do co 2 karmienia a nocy nie podaje wcale. Dopiero windi pomogło, bo po nim była też kupka.
    Zanosiła się od płaczu, minka strasznie smutna, łzy po policzkach spływały, całe oczka były czerwone :/ Okropny widok, serce pęka.

Jaskółeczka ja teraz nie mam czasu, dziś dopiero przed chwilą laptopa otwrłam, po prostu nie wyrabiam się totalnie. Ale starszm się chociaż być na bieżąco :)

Co do wagi, nadal mam 10kg nadwagi i waga stoi w miejscu od około 3 tygodni!! Na porodówce 10kg, w 2 tyg 2 kg i teraz nic, prawie nie jem, słodyczy i słodkich napojów wcale, bardzo małe porcje obiadu, bez tłuszczu raczej i 3 razy dziennie max i waga jak zaczarowana ani drgnie.
    Nie mam już na to sposobu, bede klopsik i już :/

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • makota Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Makota może te strupki to początek ciemieniuchy?

Moja w ogóle święto jeśli uśnie w dzień, nawet wózek nie usypia jej na długo, martwi mnie, że nie potrafię jej pomóc :( Okropna matka ze mnie ;< Już nawet nie rozumiem o co jej chodzi.
    jaskoleczka wrote:
    Makota ja też chodzę rozdrażniona.

widzę, że nastroje mamy podobne... a miało być tak pięknie :( to kiedyś wszystko minie - mam nadzieję

sabanek, to chyba właśnie ta ciemieniuchowatość - tak w ogóle to kto wymyśla takie nazwy...

relgwn15uyzm1mjb.png
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 11 września 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny u nas dzis noc długa...mała stekała ciagle,nie wiedziałam ze głoda czy pielucha i tak ciagle.Do tego upierdliwa mucha.Niska morfologia daje mi sie we znaki plus niedospanie.Jestem zmeczona mimo ze staram sie kłasc z mała przynajmniej raz dziennie.Ona ma aktywnosci az do 13 od 8długo.
    Tez tak szybko wam waga spada? kazdego dnia około poł kilo.Moze nie wiem tyle co w ciazy,ale tez nie mam na to czasu,ale jem kilka razy dziennie.Karmimy sie piersia,mała czasem sie denerwuje ale ja odstawie i za chwile przystawie i juz lepiej.Wszedzie pisali ze potrzeba 8pieluch na dobe u nas do kazdego armienia ida 2 masakra.Tyle kup to w zyciu nie widziałam:P

marcianka86
‹‹ 1768 1769 1770 1771 1772 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ