X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia12369 wrote:
    tez chciałam ten aphtin, wysłałam męża ale pani w aptece mu odradziła bo niby coś tam zawiera czego nie powinny spożywać maluchy i w końcu nie kupił.. :/
    Mi właśnie polozna aphtin zaleciła przez telefon. Może zadzwoń do poloznej? Wiem że moja mama 20lat temu też na dzieci stosowala aphtin. No w ulotce trochę strasznie to wygląda jak się czyta o skutkach ubocznych. U nas szybko pomogło więc mała za dużo się tego nie naspozywala. Głównie to gazikiem scieralam jej z jezyczka. Więc część pewnie w gaziku została.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj Maja obkupkała się prawie po same pachy. Ubranko do prania. To pierwsza taka przygoda u nas, pewnie nie ostatnia .

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Mi właśnie polozna aphtin zaleciła przez telefon. Może zadzwoń do poloznej? Wiem że moja mama 20lat temu też na dzieci stosowala aphtin. No w ulotce trochę strasznie to wygląda jak się czyta o skutkach ubocznych. U nas szybko pomogło więc mała za dużo się tego nie naspozywala. Głównie to gazikiem scieralam jej z jezyczka. Więc część pewnie w gaziku została.
    Zawiera związki boru które nie są zalecane. Nie wszystkie położne o tym wiedzą. My stosujemy nystatyne.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus wrote:
    Wrrr... musiałam zmienić pediatrę, facet wypisał mi receptę na szczepionkę 6 w 1, pneumo, meningo i rota i próbował mi wmówić, że mam to podać dziecku WSZYSTKO na pierwszej wizycie szczepiennej. Taaa, jasne a potem od razu sobie miejsce w szpitalu chyba zaklepać.

Poszłam do innej pani dr i ona doradza rozkładanie szczepień - na pierwszej te obowiązkowe, żeby sprawdzić reakcje dziecka, ewentualnie za 2 tyg pneumo, rota w ogóle odradziła. Generalne powiedziała wszystko to, co sama wyczytałam i wywnioskowałam.

Ciekawe czy mądry pan podałby swojemu niemowlakowi tyle zarazków naraz.

To mnie teraz zaskoczyłaś bo ja chciałam szczepić 6w1. Nasza rodzinna z kolei mówi ze rota tak a pnemo nie. To ja juz nie wiem. :(

A musze Maje umówić na wizytę szczepienną i ewentualnie zamówić te szczepionki a kolezanka mówi ze czasem o nie ciężko.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    To mnie teraz zaskoczyłaś bo ja chciałam szczepić 6w1. Nasza rodzinna z kolei mówi ze rota tak a pnemo nie. To ja juz nie wiem. :(

A musze Maje umówić na wizytę szczepienną i ewentualnie zamówić te szczepionki a kolezanka mówi ze czasem o nie ciężko.

Najtrudniej dostać podobno tę 5 w 1, reszta powinna być stale dostępna szczególnie w aptekach przy szpitalach i przychodniach.

Co do rota, to ta szczepionka uodparnia na 7 z 22 szczepów tych wirusów, więc w zasadzie słabo chroni a ma dużo skutków ubocznych. Wg mojej dr szczepione i nieszczepione dzieci chorują tak samo, a ona pracuje na gastrologii szpitala dziecięgo w prokocimu. Jakoś jej ufam, więc pewnie odpuszczę to szczepieni.

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam aptekę przy przychodni ale ja mieszkam na wsi.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz sama nie wiem jak to z tymi szczepieniami, co wybrac. Moja lekarka mowi zeby zaszczepic na rotawirusy, bo osobiscie zna kilka przypadkow, gdzie takie maluszki zachorowaly (co jest teraz czeste) i niestety nie przezyly..

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie i co robic? :(

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    Ja juz sama nie wiem jak to z tymi szczepieniami, co wybrac. Moja lekarka mowi zeby zaszczepic na rotawirusy, bo osobiscie zna kilka przypadkow, gdzie takie maluszki zachorowaly (co jest teraz czeste) i niestety nie przezyly..
    Co lekarz, to opinia. Mi lekarka ze szpitala powiedziała, że rotawirusy to biegunka i jedyne co to grozi odwodnieniem. Ale maluszek jak trafi do szpitala, to jest przecież pod kroplówką i się nie odwodni.

monisiaaa lubi tę wiadomość

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze położna jak była u mnie to powiedziała, że w tych szczepionkach bezpłatnych krztusiec jest nieoczyszczony. Podobno nie można dostać tej szczepionki oczyszczonej. Powiedziała, zeby zrobić 5w1. Nie brać 6 skoro mój pierwszy syn żle reagował na szczepionki, za duże obciążenie.
    Dziewczyny, ja się strasznie boje tych szczepiń!!!

• Kajka86 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że w tych 5w1 i 6w1 to jest podobno sporo metali ciężkich, takie info sprzedał mi młody Tatuś mój kolega, a on jest dociekliwy i oni szczepili córkę bezpłatnymi i dobrze reagowała, a na Rotawirusy zaszczepili jak dzidzia trochę podrosła a na pneumo w ogóle nie będą szczepić i ja pójdę za ich doświadczeniem i tak zrobię jak oni :)

My mamy szczepienie 20.09 więc dam Wam znać po jak się moja Córa po nich zachowuje :)

Pozdrawiam :)

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepienia tylko obowiązkowe, nie szczepię rota i pneum. To wiem na 100%. Zastanawiam się tylko czy 5w1 czy refundowane.

• Domi793 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim79 wrote:
    Co lekarz, to opinia. Mi lekarka ze szpitala powiedziała, że rotawirusy to biegunka i jedyne co to grozi odwodnieniem. Ale maluszek jak trafi do szpitala, to jest przecież pod kroplówką i się nie odwodni.

Wiesz przy rotawirusie moze byc rownoczesnie i biegunka i wymioty, a u takiego maluszka zawazyc moga nawet minuty gdyby cos sie takiego zaczelo dziac..
    Ja przechodzilam ze starsza corka dwa razy rotawirusy, lezalam z nia w szpitalu, miala wtedy ok 5 latek i w drodze do szpitala leciala mi juz przez rece, ciezko to zniosla. Strach pomyslec jak to u takich maluszkow moze wygladac..
    Ja sie jeszcze musze zastanowic nad tymi szczepieniami, tez sie strasznie boje, ale boje sie te nie zaszczepic i gdyby cos..pluc sobie pozniej w brode ze sie nie przeciwdzialalo jak mozna bylo.. hmmm ciezki temat..

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka86 wrote:
    Powiem Wam, że w tych 5w1 i 6w1 to jest podobno sporo metali ciężkich, takie info sprzedał mi młody Tatuś mój kolega, a on jest dociekliwy i oni szczepili córkę bezpłatnymi i dobrze reagowała, a na Rotawirusy zaszczepili jak dzidzia trochę podrosła a na pneumo w ogóle nie będą szczepić i ja pójdę za ich doświadczeniem i tak zrobię jak oni :)

My mamy szczepienie 20.09 więc dam Wam znać po jak się moja Córa po nich zachowuje :)

Pozdrawiam :)
    Z drugiej strony jesli chodzi o skład to w pięciu oddzielnych szczepionkach będzie 5 x więcej substancji pomocniczych niż w jednej?

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.stopnop.pl/szczepionki/skladniki-szczepionek

Dużo interesujących informacji

Kajka86, makota lubią tę wiadomość

• Gilis Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim tez mnie uprzedzono, że maluchy dostają starego typu szczepionki sanepidowskie ale te same szczepionki dla starszych dzieci sa nowego typu. Wiec jak płacić to za te pierwsze wkłucia, a potem pytać. Moja dla czterolatka mówiła już o bezpieczniejszych bezpłatnych.
    Co do rota to ja szczepie. Chociaż starszy szczepiony, a raz po roczku zachorował. W ciagu dwóch godzin przelewał się przez ręce i nie było szansy by mu podać cokolwiek bo nie było z nim kontaktu. Przebieg rota był bardzo gwałtowny. Boje się że może coś przygarnąć do domu i mały złapie. A skoro spore dziecko tak przechodziło to jak to wyglada u niemowlaka. Pocieszające jest to, ze więcej nie łapał nawet jak pół przedszkola chorowało. Tylko skąd wiadomo czy to zasługa szczepień czy probiotyku.
    Teraz tez "tylko" wirus a 10 dni na antybiotyku w szpitalu jesteśmy z maluchem.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Widzę ze szczepienie na tapecie, no cóż ja biorę te obowiązkowe tylko.

Mam pytanko do Was o ulewanie czy waszym maluchom ulewa się też z noska. Małemu mojemu się ulewa nie może złapać oddechu i jak już złapię strasznie płacze. A ja juź trauma mam po Natalkę i boję się źe oddechu nie złapię.

Ja małego karmię piersią jak.długo śpi to.ściągam i karmię z butli bo mały strasznie długo je z cyca.

I też wyrobiły małemu się pory dnia mały śpi 2 razy po 3 godziny i w nocy od 11 do 8 z dwoma przerwami na karmienie. Po pierwszej drzemkę mały sobie ogląda łóżeczko i robi przy tym super minki.

• Kajka86 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim79 wrote:
    Z drugiej strony jesli chodzi o skład to w pięciu oddzielnych szczepionkach będzie 5 x więcej substancji pomocniczych niż w jednej?

Myslę, że substancji pomocniczych może być w nich tyle samo, bo w tych 5w1 te "zarazki" musza też być jakoś od siebie oddzielone, bo chyba nie dają takiej mieszanki wszystkiego?

• Benus Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oszaleć można z tymi szczepieniami, boję się strasznie. Moja dr zaleciła, żeby pierwszy raz podać sanepidowskie szczepinia, że niby gdyby źle zaraegowała to po odczynie skórnym będziemy bardziej pewne na które szczepienie. Potem można przejść na 5 w 1. Boję się, że źle zdecyduje, źle wybiorę a Mała będzie przez to cierpiała :(

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • makota Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim79 wrote:

też tak sądzę. Oczywiście to jest do sprawdzenia - nazwa preparatu i skład - można zanalizować i porównać

Ja rozważam teraz czy szczepić 5 w 1 czy 6 w 1. Na rota nie szczepię. Na meningokoki jak będzie miał miesięcy. Temat pneumokoków muszę ogarnąć

relgwn15uyzm1mjb.png
‹‹ 1770 1771 1772 1773 1774 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ