X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskoleczka nasze maluchy maja 15 dni.Moja kruszynka budzo sie czesciej na jedzenie co 2 -2.5 godzony.

marcianka86
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mało mam czasu na pisanie wiec tylo czasem was podczytuje. Swoje dzieci starszych i aksworbujacy noworodek daje swoją. A nie siedzę na telefonie jak jest młody koło mnie.

Odpadł mam kikut! W 41 dniu i to po chirurgicznej interwencji w poniedziałek:podwiązanie i lapicowanie. Byłam w szoku bo jeszcze nie odpadł sam tylko niechcący się zaznaczył i krwawił.

Z chusyą chodzi o to że taka pozycja powoduje u dzieci późniejsze problemy z sensoryką. My ograniczamy chustpwanie do minimum. Pozwolimy sobie na więcej jak mały skończy 3 miesiąca. Po za ty w piątek mamy iść bioder i na to czekam bo nie podoba mi się i małego kawę.

Córkę szczepiłam 5w1 ,syna 6w1 ze względu na lepszą żółtaczkę. Teraz będę sanepidowymi. Córka po złej reakci skończyła w poradni szczepień i miała kaźdą szczepionkę podaną osobno. Teraz źle zareagowała na krztusiec.

Mój syn w wieku 2 lat przechodził tak rota że po 6 dniach leżenia miał problemy z chodzeniem. Organizm wycieńczony doszczętnie. I tak zarówno córką i syn mieli co roku. Oczywiście z każdym rokiem przechodzili lepiej ale dwa pierwsze kończyły się w szpitalu. Ponieważ prawdopodobieństwo że coś przyniosą duże a do tego moje wizyty w szpitalu to ogromne utrudnienia rozpatruje szczepienie. Oczywiście niektórzy lekarze mówią nieszczepić bo dzieci i tak chorują ale nie wiedzą o tych przypadkach gdzie całe rodziny zdychają a zaszczepione dzieci nie.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie piszę. Sorry. Z telefonu przekręca

Gilis lubi tę wiadomość

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowałam szczepić refundowanymi plus na rotawirusy. Siostra moja tak szczepiła synka i bylo ok.

Boję się tylko co będzie po szczepionce. Oby nie gorączkowała.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis wrote:
    Goslim tez mnie uprzedzono, że maluchy dostają starego typu szczepionki sanepidowskie ale te same szczepionki dla starszych dzieci sa nowego typu. Wiec jak płacić to za te pierwsze wkłucia, a potem pytać. Moja dla czterolatka mówiła już o bezpieczniejszych bezpłatnych.
    Co do rota to ja szczepie. Chociaż starszy szczepiony, a raz po roczku zachorował. W ciagu dwóch godzin przelewał się przez ręce i nie było szansy by mu podać cokolwiek bo nie było z nim kontaktu. Przebieg rota był bardzo gwałtowny. Boje się że może coś przygarnąć do domu i mały złapie. A skoro spore dziecko tak przechodziło to jak to wyglada u niemowlaka. Pocieszające jest to, ze więcej nie łapał nawet jak pół przedszkola chorowało. Tylko skąd wiadomo czy to zasługa szczepień czy probiotyku.
    Teraz tez "tylko" wirus a 10 dni na antybiotyku w szpitalu jesteśmy z maluchem.

Jaki probiotyk podawalas?

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, Dicoflor 30 wysypywany z kapsułek do płynu na łyżce. biogaia sprawdziła się przy problemach z kupą, ale przed rota wtedy nie ochroniła.

malika89 lubi tę wiadomość

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Actiferol muszę podawać małemu i nie wiem w jakiej ilości mleka to rozpuścić przy kp. Wystarczy w łyżce? Podawałyscie może to żelazo maluchom? Nam przy okazji morfologii wyszedł niedobór.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 16 września 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mnie córka łyka enterol. Podobno najlepszy.

U nas chba zmana planów szczepienie. Podobno 5w1 lepsza jest szvczepionka na krztusiec.
    Natan waży 4300. Czyli 1400g w 6 t

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nic tutaj sie nie dzieje tralala la...

marcianka86
  • kata89 Ekspertka

Wysłany: 16 września 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój w 4 tygodnie przybrał 1200 g. Fajnie teraz wygląda. Puca na buzi, a na nóżkach wałeczki miłości. :-)

Co do szczepień to my się zdecydowaliśmy na bezpłatne. Starszy syn miał i nie było żadnych problemów. Pierwsze szczepienie już w środę. Będzie bolało i jego i mnie.

a55a0765ad.png
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie co wasze dzieci robią w porze aktywności oraz czy same zasypiają?

Mój synek nie ma ochoty w czasie aktywności sobie poleżeć, pooglądać tylko jest jęcząco marudzący i najczęściej trzeba go w wózku pobujać, ponosić, zagadać ale sam sobą nie bardzo chce się zająć.

Natomiast co do zasypiania to sam nie zasnie, trzeba mu pomóc bujaniem więc w domu śpi w wózku a w nocy często jak zaśnie przy karmieniu to odłożony się wybudza po chwili. No i w nocy budzi się niemal co dwie godziny.

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krisi wrote:
    Odpadł mam kikut! W 41 dniu i to po chirurgicznej interwencji w poniedziałek:podwiązanie i lapicowanie. Byłam w szoku bo jeszcze nie odpadł sam tylko niechcący się zaznaczył i krwawił.

U nas odpadł po 44 dniach. Tzn. też sam by jeszcze nie odpadł, ale go porządnie wymęczyłam patyczkami ze spirytusem. I 2 tyg. przed też tylko spirytus czysty. Położna i pediatra były przeciwne interwencji chirurgicznej.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka86 wrote:
    Powiem Wam, że w tych 5w1 i 6w1 to jest podobno sporo metali ciężkich, takie info sprzedał mi młody Tatuś mój kolega, a on jest dociekliwy i oni szczepili córkę bezpłatnymi i dobrze reagowała, a na Rotawirusy zaszczepili jak dzidzia trochę podrosła a na pneumo w ogóle nie będą szczepić i ja pójdę za ich doświadczeniem i tak zrobię jak oni :)

A to nie jest z rota tak, że 1 dawka musi być podana do któregoś tygodnia życia?

U nas dobrze zareagowała malutka, do wieczora była tylko trochę bardziej marudna.
    Szczepiliśmy 5w1 + wzw i rota. Pneumo zaczynamy od kolejnych szczepień.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niki640 wrote:
    A ja mam pytanie co wasze dzieci robią w porze aktywności oraz czy same zasypiają?

Mój synek nie ma ochoty w czasie aktywności sobie poleżeć, pooglądać tylko jest jęcząco marudzący i najczęściej trzeba go w wózku pobujać, ponosić, zagadać ale sam sobą nie bardzo chce się zająć.

Natomiast co do zasypiania to sam nie zasnie, trzeba mu pomóc bujaniem więc w domu śpi w wózku a w nocy często jak zaśnie przy karmieniu to odłożony się wybudza po chwili. No i w nocy budzi się niemal co dwie godziny.

Niki u mnie identycznie. A już myślałam, że tylko ja tak mam

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasze maluchy tez głosno oddychaja tak charcza?

marcianka86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcianka a odsysasz Małej wydzieline z noska aspiratorem? Moja charczala i myślałam że na gardle jej coś siedzi a zaczęłam psikac woda morska i i odciagac to co poscieka i już cichutko oddycha.

arlenka lubi tę wiadomość

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcinka u nas tez charczenie słychać. Tylko mały nam ulewa nosem. Na to tež woda Morska plus aspirator, pub po kichanie też znika.
    U nas prawdopodobnie powtórka z rozrywki i refluks mały najprawdopodobniej ma.
    Natalia miała leczony jej wtedy przeszło.
    Mały strasznie niespokojny ciągle ulewa i nie może przez to spać, widać że go boli przed ulewaniem. No i nie może złapać powietrza przy ulewaniu. Idziemy z nim do gastroentyrologa.

Czy wasze dzieciaki mają leżaczki, bujaczki lub huśtawki czy u Was się sprawdzają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 14:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki . Moja w czasie czuwania też marudzi. Ale żeby byla spokojniejsza to biorę ją na klate i sobie główkę popodnosi chociaż :-) zaczełam jej grzechotkami machać i odwraca się za dźwiękiem, pokazuje kontrastowe obrazki albo śpiewam i gimnastykuję rączki i nóżki. Ogólnie się uspokaja ak się ją za rączki trzyma . Czasami jak marudzi to spacer po domu i ogląda z zainteresowaniem, albo ojciec bierze na ręce i się gapi w niego jak zahipnotyzowana. A czasami tylko smoczek pomaga i kolysanka i usypia powoli. Ogólnie ostatnio to na brzuszku tylko by spala bo na plecach albo boczku to od razu macha rękami i sama się wybudza.

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MY mamy hustawke hybrydowa i mala siedzi tam po 15min.POzwala mi to np pranie powiesic. Boje sie jej lac cos do noska...

marcianka86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcianka kup może tą wodę morską dla maluszkow i aspirator i popros polozna by Ci pokazała jak to robić jeśli się boisz. Moja się nawet nie krzywi więc nic to jej nie robi, żadnej krzywdy. A przecież musi Maluszek oddychać spokojnie . Sam się nie wysmarka przecież ;-) a jak jej w nosku coś zaschnie to ta woda jej to rozmiekczy i łatwiej usunąć.

‹‹ 1771 1772 1773 1774 1775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ