X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskoleczka nasze maluchy maja 15 dni.Moja kruszynka budzo sie czesciej na jedzenie co 2 -2.5 godzony.

marcianka86
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mało mam czasu na pisanie wiec tylo czasem was podczytuje. Swoje dzieci starszych i aksworbujacy noworodek daje swoją. A nie siedzę na telefonie jak jest młody koło mnie.

Odpadł mam kikut! W 41 dniu i to po chirurgicznej interwencji w poniedziałek:podwiązanie i lapicowanie. Byłam w szoku bo jeszcze nie odpadł sam tylko niechcący się zaznaczył i krwawił.

Z chusyą chodzi o to że taka pozycja powoduje u dzieci późniejsze problemy z sensoryką. My ograniczamy chustpwanie do minimum. Pozwolimy sobie na więcej jak mały skończy 3 miesiąca. Po za ty w piątek mamy iść bioder i na to czekam bo nie podoba mi się i małego kawę.

Córkę szczepiłam 5w1 ,syna 6w1 ze względu na lepszą żółtaczkę. Teraz będę sanepidowymi. Córka po złej reakci skończyła w poradni szczepień i miała kaźdą szczepionkę podaną osobno. Teraz źle zareagowała na krztusiec.

Mój syn w wieku 2 lat przechodził tak rota że po 6 dniach leżenia miał problemy z chodzeniem. Organizm wycieńczony doszczętnie. I tak zarówno córką i syn mieli co roku. Oczywiście z każdym rokiem przechodzili lepiej ale dwa pierwsze kończyły się w szpitalu. Ponieważ prawdopodobieństwo że coś przyniosą duże a do tego moje wizyty w szpitalu to ogromne utrudnienia rozpatruje szczepienie. Oczywiście niektórzy lekarze mówią nieszczepić bo dzieci i tak chorują ale nie wiedzą o tych przypadkach gdzie całe rodziny zdychają a zaszczepione dzieci nie.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 14 września 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie piszę. Sorry. Z telefonu przekręca

Gilis lubi tę wiadomość

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowałam szczepić refundowanymi plus na rotawirusy. Siostra moja tak szczepiła synka i bylo ok.

Boję się tylko co będzie po szczepionce. Oby nie gorączkowała.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis wrote:
    Goslim tez mnie uprzedzono, że maluchy dostają starego typu szczepionki sanepidowskie ale te same szczepionki dla starszych dzieci sa nowego typu. Wiec jak płacić to za te pierwsze wkłucia, a potem pytać. Moja dla czterolatka mówiła już o bezpieczniejszych bezpłatnych.
    Co do rota to ja szczepie. Chociaż starszy szczepiony, a raz po roczku zachorował. W ciagu dwóch godzin przelewał się przez ręce i nie było szansy by mu podać cokolwiek bo nie było z nim kontaktu. Przebieg rota był bardzo gwałtowny. Boje się że może coś przygarnąć do domu i mały złapie. A skoro spore dziecko tak przechodziło to jak to wyglada u niemowlaka. Pocieszające jest to, ze więcej nie łapał nawet jak pół przedszkola chorowało. Tylko skąd wiadomo czy to zasługa szczepień czy probiotyku.
    Teraz tez "tylko" wirus a 10 dni na antybiotyku w szpitalu jesteśmy z maluchem.

Jaki probiotyk podawalas?

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, Dicoflor 30 wysypywany z kapsułek do płynu na łyżce. biogaia sprawdziła się przy problemach z kupą, ale przed rota wtedy nie ochroniła.

malika89 lubi tę wiadomość

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Actiferol muszę podawać małemu i nie wiem w jakiej ilości mleka to rozpuścić przy kp. Wystarczy w łyżce? Podawałyscie może to żelazo maluchom? Nam przy okazji morfologii wyszedł niedobór.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 16 września 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mnie córka łyka enterol. Podobno najlepszy.

U nas chba zmana planów szczepienie. Podobno 5w1 lepsza jest szvczepionka na krztusiec.
    Natan waży 4300. Czyli 1400g w 6 t

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nic tutaj sie nie dzieje tralala la...

marcianka86
  • kata89 Ekspertka

Wysłany: 16 września 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój w 4 tygodnie przybrał 1200 g. Fajnie teraz wygląda. Puca na buzi, a na nóżkach wałeczki miłości. :-)

Co do szczepień to my się zdecydowaliśmy na bezpłatne. Starszy syn miał i nie było żadnych problemów. Pierwsze szczepienie już w środę. Będzie bolało i jego i mnie.

a55a0765ad.png
  • niki640 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie co wasze dzieci robią w porze aktywności oraz czy same zasypiają?

Mój synek nie ma ochoty w czasie aktywności sobie poleżeć, pooglądać tylko jest jęcząco marudzący i najczęściej trzeba go w wózku pobujać, ponosić, zagadać ale sam sobą nie bardzo chce się zająć.

Natomiast co do zasypiania to sam nie zasnie, trzeba mu pomóc bujaniem więc w domu śpi w wózku a w nocy często jak zaśnie przy karmieniu to odłożony się wybudza po chwili. No i w nocy budzi się niemal co dwie godziny.

l22nvcqg251x40uy.png

201502024570.png

atdc3e5eopf5p6ow.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krisi wrote:
    Odpadł mam kikut! W 41 dniu i to po chirurgicznej interwencji w poniedziałek:podwiązanie i lapicowanie. Byłam w szoku bo jeszcze nie odpadł sam tylko niechcący się zaznaczył i krwawił.

U nas odpadł po 44 dniach. Tzn. też sam by jeszcze nie odpadł, ale go porządnie wymęczyłam patyczkami ze spirytusem. I 2 tyg. przed też tylko spirytus czysty. Położna i pediatra były przeciwne interwencji chirurgicznej.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka86 wrote:
    Powiem Wam, że w tych 5w1 i 6w1 to jest podobno sporo metali ciężkich, takie info sprzedał mi młody Tatuś mój kolega, a on jest dociekliwy i oni szczepili córkę bezpłatnymi i dobrze reagowała, a na Rotawirusy zaszczepili jak dzidzia trochę podrosła a na pneumo w ogóle nie będą szczepić i ja pójdę za ich doświadczeniem i tak zrobię jak oni :)

A to nie jest z rota tak, że 1 dawka musi być podana do któregoś tygodnia życia?

U nas dobrze zareagowała malutka, do wieczora była tylko trochę bardziej marudna.
    Szczepiliśmy 5w1 + wzw i rota. Pneumo zaczynamy od kolejnych szczepień.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niki640 wrote:
    A ja mam pytanie co wasze dzieci robią w porze aktywności oraz czy same zasypiają?

Mój synek nie ma ochoty w czasie aktywności sobie poleżeć, pooglądać tylko jest jęcząco marudzący i najczęściej trzeba go w wózku pobujać, ponosić, zagadać ale sam sobą nie bardzo chce się zająć.

Natomiast co do zasypiania to sam nie zasnie, trzeba mu pomóc bujaniem więc w domu śpi w wózku a w nocy często jak zaśnie przy karmieniu to odłożony się wybudza po chwili. No i w nocy budzi się niemal co dwie godziny.

Niki u mnie identycznie. A już myślałam, że tylko ja tak mam

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasze maluchy tez głosno oddychaja tak charcza?

marcianka86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcianka a odsysasz Małej wydzieline z noska aspiratorem? Moja charczala i myślałam że na gardle jej coś siedzi a zaczęłam psikac woda morska i i odciagac to co poscieka i już cichutko oddycha.

arlenka lubi tę wiadomość

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcinka u nas tez charczenie słychać. Tylko mały nam ulewa nosem. Na to tež woda Morska plus aspirator, pub po kichanie też znika.
    U nas prawdopodobnie powtórka z rozrywki i refluks mały najprawdopodobniej ma.
    Natalia miała leczony jej wtedy przeszło.
    Mały strasznie niespokojny ciągle ulewa i nie może przez to spać, widać że go boli przed ulewaniem. No i nie może złapać powietrza przy ulewaniu. Idziemy z nim do gastroentyrologa.

Czy wasze dzieciaki mają leżaczki, bujaczki lub huśtawki czy u Was się sprawdzają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 14:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki . Moja w czasie czuwania też marudzi. Ale żeby byla spokojniejsza to biorę ją na klate i sobie główkę popodnosi chociaż :-) zaczełam jej grzechotkami machać i odwraca się za dźwiękiem, pokazuje kontrastowe obrazki albo śpiewam i gimnastykuję rączki i nóżki. Ogólnie się uspokaja ak się ją za rączki trzyma . Czasami jak marudzi to spacer po domu i ogląda z zainteresowaniem, albo ojciec bierze na ręce i się gapi w niego jak zahipnotyzowana. A czasami tylko smoczek pomaga i kolysanka i usypia powoli. Ogólnie ostatnio to na brzuszku tylko by spala bo na plecach albo boczku to od razu macha rękami i sama się wybudza.

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 17 września 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MY mamy hustawke hybrydowa i mala siedzi tam po 15min.POzwala mi to np pranie powiesic. Boje sie jej lac cos do noska...

marcianka86
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcianka kup może tą wodę morską dla maluszkow i aspirator i popros polozna by Ci pokazała jak to robić jeśli się boisz. Moja się nawet nie krzywi więc nic to jej nie robi, żadnej krzywdy. A przecież musi Maluszek oddychać spokojnie . Sam się nie wysmarka przecież ;-) a jak jej w nosku coś zaschnie to ta woda jej to rozmiekczy i łatwiej usunąć.

‹‹ 1771 1772 1773 1774 1775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ