X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dere wrote:
    A co zrobisz w markecie lub urzedzie jak bedzie kupa w pieluszce? :) Szczerze ja jestem daleko od takich zalozen, poczekaj az bedziesz miala dziecko to wtedy bedziesz decydowac a nie robic zalozenia na zapas, ktore moga Ci sie w ogole nie sprawdzic :)
    Co do chusteczek to kazde sa inne, moja corka miala alergie na chusteczki dada fioletowe, a na wszelkie zlo na skórze pomagał bephanten i sudocrem.

Ale nie rozumiem Twojego komentarza, napisałam tylko, że są takie pampersy z materiału z wkładami ale nie napisałam, że będę ich używać, a zwykłe pampersy to dla mnie zło. Napisałam, że nie wiem na co MY się zdecydujemy. Te materiałowe pampersy są tak samo wygodne jak zwykłe, wymieniasz tylko wkład podczas przebierania, on nie przemaka więc ten materiał pozostaje suchy, tyle wiem od szwagierki, która robiła jakąś pracę na studiach właśnie o pampersach.
    Ja kiedyś dla testu wzięłam sobie taką chusteczkę dla dzieci i mnie po tym tyłek szczypał więc nie wiem jak to musi być u maluchów, które jednak mają skórę o wiele bardziej wrażliwą. W domu myślę, że używanie wacika z wodą nie stanowi problemu i jeśli ktoś tak woli to co za problem, poza domem można skorzystać z chusteczki.
    Żadne sudocremy i bepantheny nie pomagają na jej odparzenia. Zwykła zasypka bardziej pomaga. I nie, nigdy nie siedziała za długo w pampersie, bo jest przebierana regularnie tym bardziej jak coś zrobi. Nawet lekarz już nie ma pomysłów na to.
    Mam w rodzinie piątkę dzieci moich sióstr i każdym się zajmowałam od urodzenia, mam trochę wiedzy dzięki temu i ufam, że dzięki temu poradzę sobie ze swoim własnym Maleństwem.
    Zresztą cały czas mam kontakt z dziećmi i noworodkami z racji mojej pracy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 15:13

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż właśnie tak powiedział że jak zobaczy dziecko to imię mu się nasunie. Ale Filip mu się nie podoba :(

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki pomóżcie....

od kiedy słychać było u Was na detektorach tętna serduszko?
    dziś mój przyszedł, niby od 12 tyg ciąży, ale nic nie słychać...
    dwa razy po 10min słuchałam, słyszałam swoje tętnice, jak do serca przystawiłąm to mierzyło moje itd, a dzidzi nie :/
    wpadam w paranoje :/
    słyszałam, że nawet od 10 tc słychać już....
    ja mam contec taki za 179zł nowy jest, wiec może to nie szajs, ale nic nie słychać, tylko moje szmery różne...
    i gdzie szukać, szukałąm od bardzo nisko- na włosach nawet, do samego pępka, po obu stronach.
    popsuł mi się humor...

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas córcia będzie Łucja Helena (Helena po mojej babci) a synio Leon Ryszard ( oba imiona po pradziadkach )

Dominique88 lubi tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • letty Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniuskaa wrote:
    Ja słyszałam o takich pampersach z materiału oddychającego i do środka wkłada się wkład, taki wchłaniający. Ponoć dobre to jest i dzieci odparzeń nie mają. Ja nie wiem jeszcze na co się zdecydujemy. Natomiast nie wiem czy będę używała w domu chusteczki do podcierania bo skład to ma okropny i dużo dzieci ma podrażnienia przez to, a w domu można bez problemu wodą z delikatnym płynem przemyć (czy jakimś produktem do higieny dla dzieci). Ostatnio mojej koleżanki córka ma odparzenia, nic nie pomaga. Ma rok, po domu większość czasu biega teraz bez pampersa, chusteczek też już nie używają, żadne maści nic nie pomaga.
    Pamiętam jak kuzynka męża swoją córkę podcierała, robiła to szybko i chyba milion chusteczek przy tym szło...ta mała się zawsze darła wtedy ;)

mają mają... po każdym siku musisz zmieniać pieluchę a jak się chwilę spóźnisz to już czerwony tyłek... dużo lepsze są jednorazówki, więcej chłoną :) moja córa atopowa skóra, łojotokowe zapalenie skóry więc podatna na takie rzeczy, nigdy się nie odparzyła przy chusteczkach, czego nie mogę powiedzieć o np. pomarańczowych pampersach. A co do maści to u nas tylko linomag działał :)

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    mają mają... po każdym siku musisz zmieniać pieluchę a jak się chwilę spóźnisz to już czerwony tyłek... dużo lepsze są jednorazówki, więcej chłoną :) moja córa atopowa skóra, łojotokowe zapalenie skóry więc podatna na takie rzeczy, nigdy się nie odparzyła przy chusteczkach, czego nie mogę powiedzieć o np. pomarańczowych pampersach. A co do maści to u nas tylko linomag działał :)

Widzisz, ja się podtarłam kiedyś chusteczką dla dzieci i tyłek mnie szczypał, a raczej tak wrażliwego nie mam. Wszystko zależy od dziecka, a o tych pampersach słyszałam, że tylko wkład się robi mokry i tylko go wymieniasz i oczywiście np. codziennie taką materiałową pieluchę pierzesz. Nie wiem, nie używałam, wszystkie dzieci, którymi się zajmowałam miały pampersy jednorazowe. Jedne miały odparzenia mimo maści, przebierania na czas, a inne nie. Każdy maluch jest inny :)
    Piszę tylko co słyszałam i zaciekawiło mnie to, nie rozmyślam jeszcze nad tym bo to nie najważniejsza rzecz na świecie i nie pora na to :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 15:24

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    Nie, nie w kazdym. Ale wiekszosc ma tez swoje polozne, do oplacenia i "wynajecia" takie szpitalne. Moze to tez nie byla by zla opcja.

Bardzo dobra opcja. Fajnie jakby byla mozliwa tez u mnie :-)

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Bardzo dobra opcja. Fajnie jakby byla mozliwa tez u mnie :-)
    I u mnie! Wolałabym mieć taką 'swoją' położną, która pracuje jednocześnie w naszym szpitalu. Ogólnie u nas dziewczyny radzą chodzić na szkołę rodzenia bo prowadzi ją ta przełożona położnych i wtedy jak rodzi się u nas w szpitalu to są dla Ciebie milsze te babki.. Przeginka trochę ;-/..
    A moja ginekolog nie pracuje w żadnym szpitalu, ma teraz już tylko swój gabinet prywatny.

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam nasze babcie apropo Dnia Babci. Matki tez. Kurcze nie bylo tych wszystkich "wynalazkow" i byly pewnie szczesliwsze. Zgadzam sie, ze wiele rzeczy teraz jest wygodnych, np. Detektory. Ale ile stresu przy tym! No i napedzanie kasy. My weszlismy z mezem wmarkecie do dzialu dziecko i oglupielismy...no i zgadzam sie z przedmowczyniami- duzo rzeczy to tylko niepotrzebnie wydana kasa. Marketing oglupia.

Domi793 lubi tę wiadomość

• aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Podziwiam nasze babcie apropo Dnia Babci. Matki tez. Kurcze nie bylo tych wszystkich "wynalazkow" i byly pewnie szczesliwsze. Zgadzam sie, ze wiele rzeczy teraz jest wygodnych, np. Detektory. Ale ile stresu przy tym! No i napedzanie kasy. My weszlismy z mezem wmarkecie do dzialu dziecko i oglupielismy...no i zgadzam sie z przedmowczyniami- duzo rzeczy to tylko niepotrzebnie wydana kasa. Marketing oglupia.

No niestety tak jest, tak samo jak w branży ślubnej. A w kwestii dziecka czy ślubu to wielu ludzi nie ma zahamowań i kupuje za dużo niepotrzebnych rzeczy :)

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniuskaa wrote:
    No niestety tak jest, tak samo jak w branży ślubnej. A w kwestii dziecka czy ślubu to wielu ludzi nie ma zahamowań i kupuje za dużo niepotrzebnych rzeczy :)

Mam nadzieje ze mnie to ominie. Chociaz pewnie nie opre sie niektorym "cudom". A id rozpieszczaniaju z wiem, ze bedxie moja siostra. Ona juz by kupowala gdybym jej nie stopowala! Ale to mile bardzo :-)

A slub byl na 15osob, przyjecie z najbliszymi. I w tej kwestii nie dalismy soe zwariowac zadnej modzie. Mimo niezadowolenia w rodzinie. Bylo jak MY chcielismy. Skromnie i z klasa, nic niepotrzebnego :-)

pigułka, kaarolaa, Dominique88 lubią tę wiadomość

• aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Mam nadzieje ze mnie to ominie. Chociaz pewnie nie opre sie niektorym "cudom". A id rozpieszczaniaju z wiem, ze bedxie moja siostra. Ona juz by kupowala gdybym jej nie stopowala! Ale to mile bardzo :-)

A slub byl na 15osob, przyjecie z najbliszymi. I w tej kwestii nie dalismy soe zwariowac zadnej modzie. Mimo niezadowolenia w rodzinie. Bylo jak MY chcielismy. Skromnie i z klasa, nic niepotrzebnego :-)

My mieliśmy większe wesele ale dokładnie takie jak chcieliśmy, a nawet lepsze :) najlepsza impreza w moim życiu :). Mieliśmy dokładną listę co jest nam potrzebne i ponad to nie kupiliśmy nic :). Suknie znalazłam taką z wystawy w promocji, nikt mi nie wierzył, że tak mało zapłaciłam za nią, a była tak naprawdę nowiutka. Muszę ją w końcu sprzedać bo już rok wisi w szafie :O
    Mnie najbardziej rozczulają te wszystkie małe ubranka jakie można teraz kupić ale staram się podchodzić do tego rozsądnie. Moja siostra bardzo dużo fajnych ciuszków kupowała w secondhandach bo po takich maluchach to większość albo nowa albo w ogóle nie zniszczona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 15:49

Martynka30 lubi tę wiadomość

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem fanka lumpeksow :-)

Martynka30 lubi tę wiadomość

• pigułka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do naszych babć to moja ostatnio opowiadała, że przy pierwszej ciąży to nawet ani razu u lekarza nie była i oczywiście urodziła w domu.
    A co do ślubu to my mieliśmy "wesele" na 35 osób dla samej rodziny. Potem zrobiliśmy już luźniejszą imprezę dla samych znajomych i to chyba była moja najlepsza impreza ever, bo już bez tej kiecki, bez spiny, bez zmęczenia po całym dniu przygotowań. Ale strasznie mnie to wkurzało, jak coś się chciało na ślub i nagle cena rosła o 100% w górę. Zwłaszcza kwiaty i inne pierdoły.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • kasik3307 Koleżanka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    Dziewczynki pomóżcie....

od kiedy słychać było u Was na detektorach tętna serduszko?
    dziś mój przyszedł, niby od 12 tyg ciąży, ale nic nie słychać...
    dwa razy po 10min słuchałam, słyszałam swoje tętnice, jak do serca przystawiłąm to mierzyło moje itd, a dzidzi nie :/
    wpadam w paranoje :/
    słyszałam, że nawet od 10 tc słychać już....
    ja mam contec taki za 179zł nowy jest, wiec może to nie szajs, ale nic nie słychać, tylko moje szmery różne...
    i gdzie szukać, szukałąm od bardzo nisko- na włosach nawet, do samego pępka, po obu stronach.
    popsuł mi się humor...
    Truskaweczka ja szukalam prawie 20min, trzeba sie uzbroic w cierpliwosc, ja co prawda mam innej firmy. Ja znalazlam serduszko jak unioslam biodra wyzej i zaraz nad spojeniem lonowym, dosyc nisko, ale na poczatku nie bylo latwo..sprobuj jeszcze raz i napewno znajdziesz :)

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idealne tętno dziecka po 30 tyg to ok 140 , ale lekarze zalecają lepiej zjeść coś słodkiego i położyć się na lewym boku , albo lekko potrząsnąć brzuchem jeśli coś nas niepokoi w ruchach niż traktować dziecko detektorem.Zresztą na IP mają obowiązek zrobić KTG jeśli się powie ze słabo albo wogóle nie czuć ruchów.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Co do naszych babć to moja ostatnio opowiadała, że przy pierwszej ciąży to nawet ani razu u lekarza nie była i oczywiście urodziła w domu.
    A co do ślubu to my mieliśmy "wesele" na 35 osób dla samej rodziny. Potem zrobiliśmy już luźniejszą imprezę dla samych znajomych i to chyba była moja najlepsza impreza ever, bo już bez tej kiecki, bez spiny, bez zmęczenia po całym dniu przygotowań. Ale strasznie mnie to wkurzało, jak coś się chciało na ślub i nagle cena rosła o 100% w górę. Zwłaszcza kwiaty i inne pierdoły.

Ja w dniu ślubu byłam tak wyluzowana jak chyba nigdy. Na spokojnie fryzjer, makijaż, odebrałam kwiaty, ubrałam się, a w kościele nawet mi głos nie zadrżał i uśmiechałam się non stop nawet mówiąc przysięgę..Po prostu nie mogłam przestać się uśmiechać taka szczęśliwa byłam. U nas rodzice tez podeszli bez spiny. Ja się niczym nie stresowałam, wszystko było załatwione i wiedziałam, że będzie super. Całą noc non stop się bawiłam, u nas było bardzo dużo znajomych i młodego kuzynostwa także wybawiłam się z nimi na całego, do 5 rano :). A suknię miałam wygodną, nie czułam jej, aż do momentu zdjęcia kiedy mi się lżej zrobiło hehe, a dół taki brudny miałam, że w szoku byłam :).
    Każdy mi zawsze mówił, że na swoim weselu nic nie zjem, a ja od razu rosołek, drugie danie i jadłam normalnie bo tak dobre jedzenie mieliśmy:D

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • Paulka123 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie imion. Mi sie podoba Leszek, Romek, Alicja, Zuzia. :-) Maz ma rozne pomysly ale narazie nie wypowiada sie w tej kwestii. :-) dziewczyny ktore byly juz na prenatalnych powiedzcie czy usg bylo przez brzuch i czy byli wasi mezowie?

Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 wrote:
    Odnosnie imion. Mi sie podoba Leszek, Romek, Alicja, Zuzia. :-) Maz ma rozne pomysly ale narazie nie wypowiada sie w tej kwestii. :-) dziewczyny ktore byly juz na prenatalnych powiedzcie czy usg bylo przez brzuch i czy byli wasi mezowie?

Ja co prawda ciąże mam młodszą i prenatalne jeszcze przede mną ale tydzień temu miałam USG przez brzuch, a to było 8t1d :)
    Z tego co wiem to prenatalne są przez brzuch, ja swojego męża biorę :)

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    61efe1624e3b4d8am.jpg

Wczoraj byłam na prenatalnym i chciałam się pochwalić moją dzidzią! :) Wdała się w mamusię i już jest większa nad swój wiek ma 51,41mm i odpowiada 11t6d choć ma 11t3d. Serduszko bije 140/min a karczek ma 1,2mm więc wygląda na to że wszystko jest dobrze :)

Co do brzuszka to mi pod wieczór lub po jedzeniu wzdyma, ale tak to wciąż mam płaski - jedynie leciutko wypukły nad spojeniem, wyglądam jakby mi się siku chciało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 16:33

SyHa85, pigułka, aaniuskaa, malika89, Domi793, kaarolaa, Dominique88, figaa, Betty Boop lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ