X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Paulaaa Debiutantka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Pecherzyk zoltkowy ktory odrzywia plod zanim wytworzy sie prawidlowe lozysko.

U mnie nie było widać na zdjęciach z USG, dlatego pytam :) Być może to zależy od sprzętu albo ułożenia :)

• MiMK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Ja się zastamawiam jak z tym liczeniem terminu porodu jest.
    Ty masz termin 22 sierpnia. Ja 28 sierpnia
    Twój dzidź ma 2.2cm, mój dokładnie tyle samo...
    Twój dzidź wg suwaczka ma 9 tydzień i 4 dni mój 9 tygodni i 0 dni. Żadna z tych liczb się nie zgadza :-) Ja już nie wiem jak oni na tym USG to wyliczają w takim razie :-P

Ale gratuluję serdecznie wizyty :-**** Piękny dzidź :) Mój za to tak się ruszał że zdjęcia wszystkie są rozmazane. Kręcił się jak mały głupolek

Hehe fakt, mój termin wynika z ostatniej miesiączki 15listopada, ale lekarz mówi ze wymiary jak na ten wiek są ok.
    Zobaczymy co powie prenatalne 8lutego.
    Każda fasolka jest inna ;)

Mój M (a właśnie juz kilka TZ "M" mi się rzuciło w oczy), po wizycie stwierdził że dosyć mały ten dzidź wiec pewnie dziewczynka. Czyli jego marzenie i powoli tez moje przeczucie choć sama chciałabym zdrowego fisiolka ;p

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • monika454 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 2 przyjaciółki w ciąży. Jedna z Poznania druga z Warszawy. Kasia i Milena mają termin na ten sam dzień - 20 maja. W zeszłym tygodniu obie były u lekarza - Kasi synek ważył 500gram, Mileny 400gram. Ten sam czas, ten sam termin porodu a różnica w wadze 100gram. Tak więc na spokojnie Dziewczyny. Każda z nas jest inna i inne będą Nasze Maleństwa :)

Dere lubi tę wiadomość

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaaa wrote:
    U mnie nie było widać na zdjęciach z USG, dlatego pytam :) Być może to zależy od sprzętu albo ułożenia :)
    Ja mam reraz zdjecia tez bez pecherzyka bo nie zawsze lekarz robi takie fajne zdjecie. Czasem dziec zasłania. Niektorzy lekarze tez mierzą wlasnie pecherzyk zoltkowy zeby sprawdzic czy wszystko jest ok.

• MiMK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pęcherzyk żółtkowy, jego wielkość tez Sprawdzał, bo chyba po 11 tyg powinien się zmieszać i dziecko będzie karmione juz pepowina która z reszta na usg było widać na zdjęciu nie. Pepowina połączona z łożyskiem czyli pęcherzyk zamieni się w łożysko?

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK wrote:
    Hehe fakt, mój termin wynika z ostatniej miesiączki 15listopada, ale lekarz mówi ze wymiary jak na ten wiek są ok.
    Zobaczymy co powie prenatalne 8lutego.
    Każda fasolka jest inna ;)

Mój M (a właśnie juz kilka TZ "M" mi się rzuciło w oczy), po wizycie stwierdził że dosyć mały ten dzidź wiec pewnie dziewczynka. Czyli jego marzenie i powoli tez moje przeczucie choć sama chciałabym zdrowego fisiolka ;p

Ja wg OM mam 25 sierpnia, a wg doktor 28 sierpnia. A jak sprawdzam wzrost to idealnie do tego co ma być 25 sierpnia.

Zwariować można

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK wrote:
    Tak pęcherzyk żółtkowy, jego wielkość tez Sprawdzał, bo chyba po 11 tyg powinien się zmieszać i dziecko będzie karmione juz pepowina która z reszta na usg było widać na zdjęciu nie. Pepowina połączona z łożyskiem czyli pęcherzyk zamieni się w łożysko?
    Pecherzyk zanika a lozysko tworzy sie na samym poczatku z komorek dzielacych sie zaraz po umieszczeniu w macicy...tylko po okolo 10-12 tc lozysko zaczyna w pelni sprawowac swoja funkcje i odzywia plod...

Paulaaa lubi tę wiadomość

• Coconue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu tak bardzo mi przykro. Dzisiaj i wczoraj tyle z Was dalaczylo do Aniolkowych Mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 22:19

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • beza_cytrynowa Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutne wieści :-( Współczuję Wam z całego serca.

Nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj na prenatalne. Wszystko jest ok. Dzidziul ma 6,1 cm.

kaarolaa, s1985, mmalibu, pigułka, Dominique88, SyHa85, sylwiaśta159, Friend, Lulu83, malika89, celia lubią tę wiadomość

Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
    TP 01.08.2016 r.
    Czekamy na Lili :-)
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    Smutne wieści :-( Współczuję Wam z całego serca.

Nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj na prenatalne. Wszystko jest ok. Dzidziul ma 6,1 cm.
    A jaka przezierność? NT?

relg6iyem5hi69f7.png
  • figaa Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie smutne wiadomości dziś:( dziewczyny wspolczuje bardzo:(

1usag7rf69y59i8r.png

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    A jaka przezierność? NT?

NT 1,1 cm.,więc też luz. Dziewczyny,czy będziecie robić test PAPPA? Trisomia 21 po skorygowaniu ryzyka wyszła 1:2882 i chyba nie będę dalej szukać,bo to tylko stres. A nawet jakby coś wyszło to co... :-/

TP 01.08.2016 r.
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    NT 1,1 cm.,więc też luz. Dziewczyny,czy będziecie robić test PAPPA? Trisomia 21 po skorygowaniu ryzyka wyszła 1:2882 i chyba nie będę dalej szukać,bo to tylko stres. A nawet jakby coś wyszło to co... :-/
    U nas przezierność była 1,2, wszystkie inne parametry bardzo dobre, lekarz mówił, że nie trzeba z krwi. USG daje chyba 80 albo 85% pewności. A na poprzedniej wizycie mi mówił, że wysokie ryzyko to jest gdy wychodzi 1:300.

3i49io4pwtvv3zn2.png

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie,a w gruncie rzeczy to tylko statystyka.

TP 01.08.2016 r.
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mateńko, niech ten czas szybciej leci, bo przez te 2 tyg do prenatalnych to oszaleje!!!

A tak na marginesie, to po kąpieli zauważyłam,że mi strasznie żyły na klatce piersiowej i biuście wyskoczyły. Wiem,że to normalne ale kiepsko i straszno wygląda.

Dobranoc :)

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    U mnie termin porodu sie idealnie zgadza z owulacją i przytulaniem, bo miałam podany pregnyl i monitoring cyklu. Po prostu nasze dzidziolki są różne i tyle :)

Rudi a po podaniu pregnylu, przytualno było codziennie? i po jakim czasie zrobiłaś test który był pozytywny? ja już się nie mogę doczekać :/

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikciu, Aniu... Tak bardzo mi przykro :( nigdy nie zrozumiem tego co się dzieje, bo takie rzeczy nie powinny się dziać.. Ale cóż my możemy poradzić. Przytulam Was mocno :-*

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 spróbuj może jeszcze na ten kaszel i chrypkę pić ciepłe mleko z łyżeczka masła i miodu. Mi takie coś Mama w dzieciństwie podawała i pomagało. Polecam też tabletki do ssania Isla Moos, sa bardzo delikatne i na pewno nie zaszkodza, a na prawde otulaja gardło i łagodza chrypkę.

SyHa85 lubi tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam coście nagryzmoliły :-P przez cały dzień i coś od siebie dopowiem.
    Któraś pytała o tętno w późniejszej ciąży - pierwsze ktg miałam po 35 tc, i nasza mała miała standardowo 150-160 (jak spała to ok. 130), więc tętno dziecka do końca jest bardzo wysokie. Jeden dzień pamiętam non stop ponad 180, i ja prawie non stop pod ktg...
    Co do odparzeń to mała miała 2 razy, pierwsze ewidentnie wina chusteczek, bo zmieniłam po kilku tygodniach, no i wtedy przerzuciłam się na wodę i waciki (ja nie używałam mydła tylko samą przegotowaną wodę). Jak odparzenie zeszło to woda z nami została. Ale wróciłam po kilku miesiącach do chusteczek i używam do tej pory. 2 odparzenie było przy biegunce. Nie schodzi mi spacjalnie dużo tych chusteczek, bo 1 max 2 na wytarcie, jak jest poważniej to i tak prysznic. Pieluszki, o ile dzieć nie "wymyśli" czegoś to tylko pampki.
    Co do niezbędników przy dziecku, to już wg mnie indywidualna sprawa, choć fakt, ktoś zawsze może coś podpowiedzieć. Ja przewijak kupiłam i po niedługim czasie żałowałam. Przewijałam na łożku na podkładzie (swoją drogą baaardzo polecam jednorazowe podkłady :)), ale mężowi było niewygodnie i przewijak wyciągnął. I ja też się przekonałam - plecy mniej bolały. I używaliśmy go często jak małą kładliśmy w innym pokoju, to właśnie na przewijaku :)
    Ja urodziłam zimą, rożek używałam i bardzo sobie chwalę (a zwłaszcza mąż, bo "luzem" się bał), ale chyba latem nie będę używać, bo się dziecko zapoci.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do porodów, to u nas chyba nie ma w okolicy położnej do wynajęcia (swoją drogą nie wiem czy funkcjonuje ta nazwa doula?). Miałam rodzić z mężem. Wyszło cc. Szpital u mnie tylko jeden, a nie chciałoby mi się jechać kilkadziesiąt km, no i mąż na miejscu, no i przez to miałam baaardzo ograniczony wybór lekarza, bo tutejszy ordynator większości lekarzy przyjmujących w moim mieście nie lubi i z podobną "sympatią" traktuje ich pacjentki, więc wolałam nie ryzykować i prowadzę ciążę u niego. Cesarkę robili mi inni lekarze, ale podobno był zajrzeć co tam (mąż stał pod porodówką).
    Ale szwagierka np. wynajmowała położną do porodu i bardzo sobie chwaliła (ale to było prawie 20 lat temu), tyleże ona męża nie chciała przy porodzie, więc ona była jako jej osoba towarzysząca.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ