Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Paulaaa Debiutantka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Pecherzyk zoltkowy ktory odrzywia plod zanim wytworzy sie prawidlowe lozysko.

U mnie nie było widać na zdjęciach z USG, dlatego pytam :) Być może to zależy od sprzętu albo ułożenia :)

• MiMK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha wrote:
    Ja się zastamawiam jak z tym liczeniem terminu porodu jest.
    Ty masz termin 22 sierpnia. Ja 28 sierpnia
    Twój dzidź ma 2.2cm, mój dokładnie tyle samo...
    Twój dzidź wg suwaczka ma 9 tydzień i 4 dni mój 9 tygodni i 0 dni. Żadna z tych liczb się nie zgadza :-) Ja już nie wiem jak oni na tym USG to wyliczają w takim razie :-P

Ale gratuluję serdecznie wizyty :-**** Piękny dzidź :) Mój za to tak się ruszał że zdjęcia wszystkie są rozmazane. Kręcił się jak mały głupolek

Hehe fakt, mój termin wynika z ostatniej miesiączki 15listopada, ale lekarz mówi ze wymiary jak na ten wiek są ok.
    Zobaczymy co powie prenatalne 8lutego.
    Każda fasolka jest inna ;)

Mój M (a właśnie juz kilka TZ "M" mi się rzuciło w oczy), po wizycie stwierdził że dosyć mały ten dzidź wiec pewnie dziewczynka. Czyli jego marzenie i powoli tez moje przeczucie choć sama chciałabym zdrowego fisiolka ;p

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • monika454 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 2 przyjaciółki w ciąży. Jedna z Poznania druga z Warszawy. Kasia i Milena mają termin na ten sam dzień - 20 maja. W zeszłym tygodniu obie były u lekarza - Kasi synek ważył 500gram, Mileny 400gram. Ten sam czas, ten sam termin porodu a różnica w wadze 100gram. Tak więc na spokojnie Dziewczyny. Każda z nas jest inna i inne będą Nasze Maleństwa :)

Dere lubi tę wiadomość

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaaa wrote:
    U mnie nie było widać na zdjęciach z USG, dlatego pytam :) Być może to zależy od sprzętu albo ułożenia :)
    Ja mam reraz zdjecia tez bez pecherzyka bo nie zawsze lekarz robi takie fajne zdjecie. Czasem dziec zasłania. Niektorzy lekarze tez mierzą wlasnie pecherzyk zoltkowy zeby sprawdzic czy wszystko jest ok.

• MiMK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pęcherzyk żółtkowy, jego wielkość tez Sprawdzał, bo chyba po 11 tyg powinien się zmieszać i dziecko będzie karmione juz pepowina która z reszta na usg było widać na zdjęciu nie. Pepowina połączona z łożyskiem czyli pęcherzyk zamieni się w łożysko?

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK wrote:
    Hehe fakt, mój termin wynika z ostatniej miesiączki 15listopada, ale lekarz mówi ze wymiary jak na ten wiek są ok.
    Zobaczymy co powie prenatalne 8lutego.
    Każda fasolka jest inna ;)

Mój M (a właśnie juz kilka TZ "M" mi się rzuciło w oczy), po wizycie stwierdził że dosyć mały ten dzidź wiec pewnie dziewczynka. Czyli jego marzenie i powoli tez moje przeczucie choć sama chciałabym zdrowego fisiolka ;p

Ja wg OM mam 25 sierpnia, a wg doktor 28 sierpnia. A jak sprawdzam wzrost to idealnie do tego co ma być 25 sierpnia.

Zwariować można

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK wrote:
    Tak pęcherzyk żółtkowy, jego wielkość tez Sprawdzał, bo chyba po 11 tyg powinien się zmieszać i dziecko będzie karmione juz pepowina która z reszta na usg było widać na zdjęciu nie. Pepowina połączona z łożyskiem czyli pęcherzyk zamieni się w łożysko?
    Pecherzyk zanika a lozysko tworzy sie na samym poczatku z komorek dzielacych sie zaraz po umieszczeniu w macicy...tylko po okolo 10-12 tc lozysko zaczyna w pelni sprawowac swoja funkcje i odzywia plod...

Paulaaa lubi tę wiadomość

• Coconue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu tak bardzo mi przykro. Dzisiaj i wczoraj tyle z Was dalaczylo do Aniolkowych Mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2016, 22:19

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • beza_cytrynowa Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutne wieści :-( Współczuję Wam z całego serca.

Nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj na prenatalne. Wszystko jest ok. Dzidziul ma 6,1 cm.

kaarolaa, s1985, mmalibu, pigułka, Dominique88, SyHa85, sylwiaśta159, Friend, Lulu83, malika89, celia lubią tę wiadomość

Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
    TP 01.08.2016 r.
    Czekamy na Lili :-)
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    Smutne wieści :-( Współczuję Wam z całego serca.

Nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj na prenatalne. Wszystko jest ok. Dzidziul ma 6,1 cm.
    A jaka przezierność? NT?

relg6iyem5hi69f7.png
  • figaa Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie smutne wiadomości dziś:( dziewczyny wspolczuje bardzo:(

1usag7rf69y59i8r.png

Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    A jaka przezierność? NT?

NT 1,1 cm.,więc też luz. Dziewczyny,czy będziecie robić test PAPPA? Trisomia 21 po skorygowaniu ryzyka wyszła 1:2882 i chyba nie będę dalej szukać,bo to tylko stres. A nawet jakby coś wyszło to co... :-/

TP 01.08.2016 r.
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    NT 1,1 cm.,więc też luz. Dziewczyny,czy będziecie robić test PAPPA? Trisomia 21 po skorygowaniu ryzyka wyszła 1:2882 i chyba nie będę dalej szukać,bo to tylko stres. A nawet jakby coś wyszło to co... :-/
    U nas przezierność była 1,2, wszystkie inne parametry bardzo dobre, lekarz mówił, że nie trzeba z krwi. USG daje chyba 80 albo 85% pewności. A na poprzedniej wizycie mi mówił, że wysokie ryzyko to jest gdy wychodzi 1:300.

3i49io4pwtvv3zn2.png

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie,a w gruncie rzeczy to tylko statystyka.

TP 01.08.2016 r.
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mateńko, niech ten czas szybciej leci, bo przez te 2 tyg do prenatalnych to oszaleje!!!

A tak na marginesie, to po kąpieli zauważyłam,że mi strasznie żyły na klatce piersiowej i biuście wyskoczyły. Wiem,że to normalne ale kiepsko i straszno wygląda.

Dobranoc :)

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    U mnie termin porodu sie idealnie zgadza z owulacją i przytulaniem, bo miałam podany pregnyl i monitoring cyklu. Po prostu nasze dzidziolki są różne i tyle :)

Rudi a po podaniu pregnylu, przytualno było codziennie? i po jakim czasie zrobiłaś test który był pozytywny? ja już się nie mogę doczekać :/

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pikciu, Aniu... Tak bardzo mi przykro :( nigdy nie zrozumiem tego co się dzieje, bo takie rzeczy nie powinny się dziać.. Ale cóż my możemy poradzić. Przytulam Was mocno :-*

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 spróbuj może jeszcze na ten kaszel i chrypkę pić ciepłe mleko z łyżeczka masła i miodu. Mi takie coś Mama w dzieciństwie podawała i pomagało. Polecam też tabletki do ssania Isla Moos, sa bardzo delikatne i na pewno nie zaszkodza, a na prawde otulaja gardło i łagodza chrypkę.

SyHa85 lubi tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam coście nagryzmoliły :-P przez cały dzień i coś od siebie dopowiem.
    Któraś pytała o tętno w późniejszej ciąży - pierwsze ktg miałam po 35 tc, i nasza mała miała standardowo 150-160 (jak spała to ok. 130), więc tętno dziecka do końca jest bardzo wysokie. Jeden dzień pamiętam non stop ponad 180, i ja prawie non stop pod ktg...
    Co do odparzeń to mała miała 2 razy, pierwsze ewidentnie wina chusteczek, bo zmieniłam po kilku tygodniach, no i wtedy przerzuciłam się na wodę i waciki (ja nie używałam mydła tylko samą przegotowaną wodę). Jak odparzenie zeszło to woda z nami została. Ale wróciłam po kilku miesiącach do chusteczek i używam do tej pory. 2 odparzenie było przy biegunce. Nie schodzi mi spacjalnie dużo tych chusteczek, bo 1 max 2 na wytarcie, jak jest poważniej to i tak prysznic. Pieluszki, o ile dzieć nie "wymyśli" czegoś to tylko pampki.
    Co do niezbędników przy dziecku, to już wg mnie indywidualna sprawa, choć fakt, ktoś zawsze może coś podpowiedzieć. Ja przewijak kupiłam i po niedługim czasie żałowałam. Przewijałam na łożku na podkładzie (swoją drogą baaardzo polecam jednorazowe podkłady :)), ale mężowi było niewygodnie i przewijak wyciągnął. I ja też się przekonałam - plecy mniej bolały. I używaliśmy go często jak małą kładliśmy w innym pokoju, to właśnie na przewijaku :)
    Ja urodziłam zimą, rożek używałam i bardzo sobie chwalę (a zwłaszcza mąż, bo "luzem" się bał), ale chyba latem nie będę używać, bo się dziecko zapoci.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do porodów, to u nas chyba nie ma w okolicy położnej do wynajęcia (swoją drogą nie wiem czy funkcjonuje ta nazwa doula?). Miałam rodzić z mężem. Wyszło cc. Szpital u mnie tylko jeden, a nie chciałoby mi się jechać kilkadziesiąt km, no i mąż na miejscu, no i przez to miałam baaardzo ograniczony wybór lekarza, bo tutejszy ordynator większości lekarzy przyjmujących w moim mieście nie lubi i z podobną "sympatią" traktuje ich pacjentki, więc wolałam nie ryzykować i prowadzę ciążę u niego. Cesarkę robili mi inni lekarze, ale podobno był zajrzeć co tam (mąż stał pod porodówką).
    Ale szwagierka np. wynajmowała położną do porodu i bardzo sobie chwaliła (ale to było prawie 20 lat temu), tyleże ona męża nie chciała przy porodzie, więc ona była jako jej osoba towarzysząca.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ