Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, ja jeszcze poruszę temat pieniędzy i świadczeń. Chodzi mi konkretnie o becikowe. Wiem, że można się starać, ale pod warunkiem, że pierwsza wizyta w ciąży odbyła się przed 10 tyg. No i właśnie - na podstawie czego stwierdzają, kiedy była pierwsza wizyta? Lekarz wypisuje zaświadczenie? Czy na podstawie karty ciąży? Byłoby to trochę bez sensu, bo kartę założył mi dopiero dzisiaj i wpisał w 1 rubryce (1 wizyta) wszystkie wyniki, które wcześniej robiłam. A pierwszy raz poszłam do niego w 4 tyg.
Nie wiecie, jak to jest?
-
alicjaaaa wrote:Dziewczyny, ja jeszcze poruszę temat pieniędzy i świadczeń. Chodzi mi konkretnie o becikowe. Wiem, że można się starać, ale pod warunkiem, że pierwsza wizyta w ciąży odbyła się przed 10 tyg. No i właśnie - na podstawie czego stwierdzają, kiedy była pierwsza wizyta? Lekarz wypisuje zaświadczenie? Czy na podstawie karty ciąży? Byłoby to trochę bez sensu, bo kartę założył mi dopiero dzisiaj i wpisał w 1 rubryce (1 wizyta) wszystkie wyniki, które wcześniej robiłam. A pierwszy raz poszłam do niego w 4 tyg.
Nie wiecie, jak to jest?
Po porodzie lekarz prowadzący ciąże wypisze Ci zaświadczenie, a po 2 w opiece biorą pod uwagę dochód z 2015 roku( biorą pod uwagę Twój i Twojego męża)alicjaaaa lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
alicjaaaa wrote:Super, czyli tuż przed porodem mogę go poprosić o coś takiego i na podstawie zaświadczenia wszystko załatwiać? Dzięki za odp
P.S. dochod nie jestem pewna czy beda brac z 2015 czy 2014 roku, bo ja urodzilam w 2015 a papiery musialam przyniesc za 2013 (bez sensu troche ale tak bylo), ten okres rozliczeniowy jest chyba od listopada do listopada wiec jak ktoras bedzie skladala po listopadzie wniosek to wtedy dochod z 2015 roku, tak to wtedy zrozumialam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2016, 13:33
-
A ja właśnie wcinam kukurydzę z puszki mmmmmmmm pycha
A mój własnie pojechał po teściową, bo gorączka 39st i wymiotuje żółcią aż mnie brzuch z nerwów zaczął boleć ! -
nick nieaktualnya ja tez wrocilam ze spaceru z malym, bylam z nim u dermatologa a nie chcialam brac samochodu bo tak slicznie na dworku wiec wozek i jazda
od razu na zakupy i bedzie pizza dzisiaj...
zjadlam dwa paczki bo talk starsznie bylam glodna, a teraz mnie mdli...co sie ze mna dzieje? -
Agsha trzymam kciuki za wizytę. Trochę późno bo już pewnie jesteś po ale i tak trzymam
Ja dopiero pierwszy dzień na urlopie a już się nudzę. Zrobiłam dwa prania i posprzątałam na naszym placu boju (w domu)Tak myślę co by tu zjeść ale nie mam żadnego pomysłu, no i lodówka ogołocona. Jak ja bym już chciała być na swoim, w tym domu nigdy nie ma nic do jedzenia. A jak chce coś kupić to teściowa zawsze marudzi a po co ci to, a co będziesz robić, a przecież są kotlety (z przed tygodnia). Ah...
Alicja- nasza księżniczkaur. 5.08.2016
Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017 -
Jestem, trafilam na lekarza, ktory sie uczyl. Zbadał mnie i stwierdzil, ze szyjka zamknieta bez cech krwawienia. Potem poszlismy na usg, maluch spał, serduszko bilo. Krwiaka nie znalazł. Przyszedł starszy doktor i na pytanie dlaczego odpowiedział, że tak moze byc w termininach spodziewanej miesiaczki. Nie ufam temu do konca, ale troche spokojniejsza jestem. Poza tym to czułam sie jak idiotka, która sobie cos wymyslila.
-
ninciaa172 wrote:Jestem, trafilam na lekarza, ktory sie uczyl. Zbadał mnie i stwierdzil, ze szyjka zamknieta bez cech krwawienia. Potem poszlismy na usg, maluch spał, serduszko bilo. Krwiaka nie znalazł. Przyszedł starszy doktor i na pytanie dlaczego odpowiedział, że tak moze byc w termininach spodziewanej miesiaczki. Nie ufam temu do konca, ale troche spokojniejsza jestem. Poza tym to czułam sie jak idiotka, która sobie cos wymyslila.Alicja- nasza księżniczka
ur. 5.08.2016
Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017 -
alicjaaaa wrote:Super, czyli tuż przed porodem mogę go poprosić o coś takiego i na podstawie zaświadczenia wszystko załatwiać? Dzięki za odp
Dopiero po porodzie jak bedziesz miec wypis musi byc dzieciatko na swiecie (przepraszam za okreslenie ale zywe)natomiast co do dokumentow to jak nie bedziesz miala aktu urodzenia dla dziecka to ja moglam doniesc no i weszly nowe swiadczenie od stycznia 2016jak ktos by mial ochote to podeale link -
Co do becikowe- jak liczą? Dzielą dochód na ilość z noworodkiem czy bez? Bo w tej kwestii rozbieżne informacje znajduję.
W ogóle to mnie przeraża papierologia, to załatwianie becikowych właśnie, macierzyńskich. . .Siedziba mojej firmy jest we Wrocławiu, a ja jestem z Grudziądza. Mam umowę do października, ale jest prawdopodobieństwo, że oddział będzie likwidowany przed tą datą. To w ogóle mogą być jaja- jeszcze będę wycieczki do Wrocka miała eh
[/url]
-
ninciaa172 wrote:Jestem, trafilam na lekarza, ktory sie uczyl. Zbadał mnie i stwierdzil, ze szyjka zamknieta bez cech krwawienia. Potem poszlismy na usg, maluch spał, serduszko bilo. Krwiaka nie znalazł. Przyszedł starszy doktor i na pytanie dlaczego odpowiedział, że tak moze byc w termininach spodziewanej miesiaczki. Nie ufam temu do konca, ale troche spokojniejsza jestem. Poza tym to czułam sie jak idiotka, która sobie cos wymyslila.
A to faktycznie. Też mi gin mówiła, że w terminie spodziewanej miesiączki może boleć brzuch i być jakieś przygody. Ważne, że byłaś i sprawdziłaś. Możesz być spokojna. Nie jesteś idiotka. Jesteś MATKAWięc głowa do góry i ciesz się, że wsio gra
ninciaa172 lubi tę wiadomość
[/url]