X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy dostane 500 na pierwsze czy nie, zalezy czy dochody beda za ten rok czy poprzedni i czy brutto czy netto, w kazdym razie jak dostane to nie pogardze a jak nie to nie, nie po to dzieci robilam w kazdym razie zeby liczyc na zasilki ;-) u mnie wrecz przeciwnie, wszyscy mowili ze fajnie ze chcemy szybko drugie dziecko to sie beda dogadywac (no roznie to moze byc) a sasiedzi czy dalsi znajomi jeszcze nie wiedza ale jak czasem zagadywali kiedy rodzenstwo to zawsze mowilam ze jak bozia da wiec chyba nie powinni byc jakos w szoku

sabanek, Rybaaaa lubią tę wiadomość

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    Ja nie wiem czy dostane 500 na pierwsze czy nie, zalezy czy dochody beda za ten rok czy poprzedni i czy brutto czy netto, w kazdym razie jak dostane to nie pogardze a jak nie to nie, nie po to dzieci robilam w kazdym razie zeby liczyc na zasilki ;-) u mnie wrecz przeciwnie, wszyscy mowili ze fajnie ze chcemy szybko drugie dziecko to sie beda dogadywac (no roznie to moze byc) a sasiedzi czy dalsi znajomi jeszcze nie wiedza ale jak czasem zagadywali kiedy rodzenstwo to zawsze mowilam ze jak bozia da wiec chyba nie powinni byc jakos w szoku

Ja mam siostrę starszą o rok i patrząc dziś na to, to rzeczywiście rodzice dobrze zrobili :) Zawsze mogłyśmy na siebie liczyć, jedna się za drugą wstawiała i pobawić się było z kim :) . Teraz też dogadujemy się, ale to może dlatego, że ona na Pomorzu a ja na Dolnym Śląsku ;) Ale nie powiem, nie raz miałam ochotę ją rozszarpać :D

Mnie irytuje trochę jak wszyscy pytają: "A K. się cieszy?"... Ja im na to: "No pewnie, że cieszy. Przecież planowane!". Wszyscy dookoła chyba myślą, że dziecko to kara jakaś, czy coś...

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja mówię wprost, że dziecko to sprawa tylko moja i mojego męża, ale fakt dobrze piszecie, ludzie najczęściej myślą,że to wpadka :(

W ogóle nie lubię ludzi co wtykają nos w nieswoje sprawy, żyją Twoim życiem zamiast swoim, ludzi fałszywych co obrabiają Ci dupę gdzie indziej a potem wracają w łaskę jak nigdy nic, albo jak przychodzą jak tylko czegoś chcą :/ wrrr

makota, Dominique88 lubią tę wiadomość

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek a skad jestes? Ja tez z Dolnego Slaska

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny witam sie w 5 miesiacu ;) juz niedlugo polmetek ;) co do 500 zl to tez mnie wkurza, bo zabiora nam 1000, zeby 500 dac. Podatek bankowy, duzo osob prace stracilo, teraz sklepy podniosa ceny, ale wielce daja. Mogliby przedszkola i zlobki bardziej dofinansowac, zeby mniej placic i zeby wiecej miejsc bylo. U nas w miescie to horror, zeby dziecko do zlobka zapisac. No, ale rozdawanie wyglada lepiej.

amanina, malika89 lubią tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    Sabanek a skad jestes? Ja tez z Dolnego Slaska

Dokładnie Wrocław. Też z okolicy? :)

wwikunia93 lubi tę wiadomość

• Kw14tuszek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Dokładnie Wrocław. Też z okolicy? :)

O ja też dolny śląsk, 60km od Wrocławia :-)

f2w3rjjgdlc19w86.png
  • Betty Boop Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posiedzialam dzis na youtube i poogladalam filmiki dotyczące niemowlaków i akcesoriów.
    Dowiedzialam sie ze jest cos takiego jak otulacz(cos na kształt rozka)- i to jest swietna sprawa.
    Jakby ktos chciał zobaczyc to tutaj jeden z filmików:
    https://www.youtube.com/watch?v=A7m16DX7Bik

Juz sobie nawet upatrzylam z cienkich firmy lulalove-przynajmniej nie zrujnuja mojej kieszeni ;)
    https://www.mamissima.pl/dla_niemowlat/lullalove_-_otulacz_bambusowy_superpro_newborn_pink.html

sabanek, amanina lubią tę wiadomość

<3 MARCELINA <3
    3i49krhmqkw026mb.png
    11.02. 2015 IUI (10t * )
    3.12.2015 IUI :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betty Boop wrote:
    Posiedzialam dzis na youtube i poogladalam filmiki dotyczące niemowlaków i akcesoriów.
    Dowiedzialam sie ze jest cos takiego jak otulacz(cos na kształt rozka)- i to jest swietna sprawa.

Juz sobie nawet upatrzylam z cienkich firmy lulalove-przynajmniej nie zrujnuja mojej kieszeni ;)
    https://www.mamissima.pl/dla_niemowlat/lullalove_-_otulacz_bambusowy_superpro_newborn_pink.html

Tak właśnie słyszałam, że zwykły rożek może być za gruby zwłaszcza, że lato to się dziecko może przegrzać. ;) Ja kupiłam normalny i tak, bo u mnie okna są tak rozłożone, że światło słoneczne tu dociera tylko późnym popołudniem, w domu też gorąco nie jest, a zawsze to może być dziecku przyjemniej jak takie lekko opięte jak w brzuszku :)

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    O ja też dolny śląsk, 60km od Wrocławia :-)
    Ja kotlina klodzka, do Wroclawia tez mam ponad 60km

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam też nie będzie przysługiwać 500zł bo przekraczamy o jakieś złotówki. Bardziej zainteresowana jestem macierzyńskim zwanym kosiniakowym. To jest tyś zł co miesiąc przez rok. Tylko nadal nie wiem czy przysługuje gdy matka nie pracuje a mąż tak. Jest tak głupio napisane" gdy żadnemu z rodziców nie przysługuje urlop macierzyński itp." a pracującemu na czas określony tacie przysługuje? Czy mu przysługuje dopiero jak ja bym umarła albo porzuciła dziecko. Nie mam pojęcia jak to będą interpretować. Wie ktoś?

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Nam też nie będzie przysługiwać 500zł bo przekraczamy o jakieś złotówki. Bardziej zainteresowana jestem macierzyńskim zwanym kosiniakowym. To jest tyś zł co miesiąc przez rok. Tylko nadal nie wiem czy przysługuje gdy matka nie pracuje a mąż tak. Jest tak głupio napisane" gdy żadnemu z rodziców nie przysługuje urlop macierzyński itp." a pracującemu na czas określony tacie przysługuje? Czy mu przysługuje dopiero jak ja bym umarła albo porzuciła dziecko. Nie mam pojęcia jak to będą interpretować. Wie ktoś?

http://smakimacierzynstwa.pl/1000-zl-na-dziecko-od-stycznia-2016/

Penelope30 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eai92376u.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Martynka faktycznie w tym artykule jest lepiej to wytłumaczone.

Martynka30 lubi tę wiadomość

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę składać wniosek :)

f2wl3e5eai92376u.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, byłam w aptece i aptekarka sprzedała mi tamtum verde w aerozolu, ale na własną odpowiedzialność ;) Chciała mi dać prenalen, ale to mi prawie wcale nie pomaga, na chwilę tyko łagodzi. Do tej pory leczyłam się miodem i sokiem z cytryny z miodem. Czasem płukanką z soli. Zobaczymy, co tym razem pomoże.

Chyba jestem jedyna na tym forum, która cieszy się z 500+ :) Nie dlatego, że mi jakoś mega potrzebna ta kasa, ale dlatego, że patrząc na sytuację demograficzną, jesteśmy o milimetry od nieodnawialności pokoleń, co rzeczywiście byłoby katastrofą demograficzną. Dlatego czasem najbardziej drastyczne metody są najlepsze. Czemu Polki w W. Brytanii rodzą na potęgę (z szacunków nawet powyżej 2 dzieci na głowę, gdzie u nas nieco powyżej 1), między innymi dlatego, że mają bogaty system socjalny jeśli chodzi o rodzinę. Ale przecież każde bardziej rozwinięte państwo inwestuje w dzieci, bo wiedzą, że to jest potencjał i przetrwanie. Przykładowo kuzynowi urodziło się dziecko w Irlandii (mieszkali tam kilka ładnych lat). Syn jest pół-Irlandczykiem, a w związku z tym otrzymuje świadczenie do 18 roku życia (180euro, albo coś koło tego). I to jest dla nich normalne. U nas świadczenie dotyczy drugiego dziecka dopiero, żeby było dla niektórych zachętą jednak, żeby nie zostawać z tym jednym dzieckiem.

Ale się rozpisałam, pewnie zaraz spadnie na mnie jakaś krytyka ;)

Agusienka1985, makota, Domi793, celia lubią tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betty Boop wrote:

bardzo fajny sklep - nie znałam go :) gdyby któraś z Was w czasie poszukiwania wyprawki natknęła się na czarno-białe kocyki, gadżety, to dajcie proszę znać. Szukam czegoś dużo tanszego niż tu:
    http://dziecisawazne.pl/name-me/

relgwn15uyzm1mjb.png
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:
    Hej, byłam w aptece i aptekarka sprzedała mi tamtum verde w aerozolu, ale na własną odpowiedzialność ;) Chciała mi dać prenalen, ale to mi prawie wcale nie pomaga, na chwilę tyko łagodzi. Do tej pory leczyłam się miodem i sokiem z cytryny z miodem. Czasem płukanką z soli. Zobaczymy, co tym razem pomoże.

Chyba jestem jedyna na tym forum, która cieszy się z 500+ :) Nie dlatego, że mi jakoś mega potrzebna ta kasa, ale dlatego, że patrząc na sytuację demograficzną, jesteśmy o milimetry od nieodnawialności pokoleń, co rzeczywiście byłoby katastrofą demograficzną. Dlatego czasem najbardziej drastyczne metody są najlepsze. Czemu Polki w W. Brytanii rodzą na potęgę (z szacunków nawet powyżej 2 dzieci na głowę, gdzie u nas nieco powyżej 1), między innymi dlatego, że mają bogaty system socjalny jeśli chodzi o rodzinę. Ale przecież każde bardziej rozwinięte państwo inwestuje w dzieci, bo wiedzą, że to jest potencjał i przetrwanie. Przykładowo kuzynowi urodziło się dziecko w Irlandii (mieszkali tam kilka ładnych lat). Syn jest pół-Irlandczykiem, a w związku z tym otrzymuje świadczenie do 18 roku życia (180euro, albo coś koło tego). I to jest dla nich normalne. U nas świadczenie dotyczy drugiego dziecka dopiero, żeby było dla niektórych zachętą jednak, żeby nie zostawać z tym jednym dzieckiem.

Ale się rozpisałam, pewnie zaraz spadnie na mnie jakaś krytyka ;)
    Ja sie z Tobą zgadzam. Myśle, ze to dobrze, ze ktoś zwrócił uwagę na rodzine. Nic to nie przeszkadza w innych prorodzinnych projektach, jak żłobki, ale na to trzeba więcej czasu. Koncentrowanie sie na złobkach to tez nie jest dobra sprawa. Wsród moich znajomyach wielu musiało zrezygnować ze zlobka z uwagi na choroby, szpitale etc. Poza tym żłobki to tylko pewien etap, a pózniej co? Zero wsparcia, bo jest szkoła? Nie każdy tez chce zostawiać dziecko w żłobku. Ludzie maja tez rożne sytuacje zyciowe, niektórych przed 2 dzieckiem powstrzymuja warunki mieszkaniowe, a takie 500 zł to już coś przy wynajmie, decyzji o kredycie na większe mieszkanie. Jeszcze inni rodzice maja utalentowane dziecko i brak pieniędzy nie pozwala im rozwijać tego talentu (choć na chleb nie brakuje). Ogólnie uważam, ze rodzina, nie państwo wiedza co dla nich lepsze. Najlepsze by były istotnie niższe podatki, ale wtedy osoby mało zarabiające już nie dostałyby nic..Myśle, ze program jest fajny, i trzeba sie pozytywnie nastawiać. Dobre jest tez to, ze od drugiego dziecka nie ma kryterium dochodowego, bo sytuacja życiowa tylko cześciowo jest uzależniona od zarobków. Niektórzy dostają mieszkania, maja babcie do opieki, a inni więcej zarabiają. Zawsze może być lepiej i myśle, ze idzie w dobra stronę, ale warto docenic, ze coś w ogóle sie dzieje :)

oLena31, Domi793, celia lubią tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • wwikunia93 Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek ja tez z wrocka wysłałam Tobie zaprona priv chcialam pogadac o szpitalu

16udyx8dr6yuirzg.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Ja sie z Tobą zgadzam. Myśle, ze to dobrze, ze ktoś zwrócił uwagę na rodzine. Nic to nie przeszkadza w innych prorodzinnych projektach, jak żłobki, ale na to trzeba więcej czasu. Koncentrowanie sie na złobkach to tez nie jest dobra sprawa. Wsród moich znajomyach wielu musiało zrezygnować ze zlobka z uwagi na choroby, szpitale etc. Poza tym żłobki to tylko pewien etap, a pózniej co? Zero wsparcia, bo jest szkoła? Nie każdy tez chce zostawiać dziecko w żłobku. Ludzie maja tez rożne sytuacje zyciowe, niektórych przed 2 dzieckiem powstrzymuja warunki mieszkaniowe, a takie 500 zł to już coś przy wynajmie, decyzji o kredycie na większe mieszkanie. Jeszcze inni rodzice maja utalentowane dziecko i brak pieniędzy nie pozwala im rozwijać tego talentu (choć na chleb nie brakuje). Ogólnie uważam, ze rodzina, nie państwo wiedza co dla nich lepsze. Najlepsze by były istotnie niższe podatki, ale wtedy osoby mało zarabiające już nie dostałyby nic..Myśle, ze program jest fajny, i trzeba sie pozytywnie nastawiać. Dobre jest tez to, ze od drugiego dziecka nie ma kryterium dochodowego, bo sytuacja życiowa tylko cześciowo jest uzależniona od zarobków. Niektórzy dostają mieszkania, maja babcie do opieki, a inni więcej zarabiają. Zawsze może być lepiej i myśle, ze idzie w dobra stronę, ale warto docenic, ze coś w ogóle sie dzieje :)

Ooo jak się cieszę, że nie jestem sama :) A co do górnego kryterium dochodowego też nie jestem za ograniczaniem go. Z własnego podwórka - mąż nie zarabia najgorzej, ale mamy spory kredyt hipoteczny, do tego samochód, który musimy spłacić, a do dochodu nikt tego nie liczy :)

Agusienka1985, celia lubią tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:

Jeśli jesteś bezrobotna lub studiujesz to dostaniesz 1000zł, mąż nie ma tu nic do rzeczy :)

Program 500+ ma dużo minusów ale też ma plusy chociaż myślę, że nie na dłuższą metę bo dobry program socjalny powinien być porządnie opracowany i wdrażany stopniowo.
    Mam znajomą, która pracuje w opiece społecznej i codziennie ma styczność z rodzinami patologicznymi. Co tam się dzieje...ja tylko współczuje tym dzieciom.. Oni zacierają rączki na te 500zł, nie dla dzieci ale dla siebie...i niestety to w tym programie będzie jednym z problemów. Niby ktoś ma to sprawdzać jak te pieniędze są gospodarowane ale w świecie rzeczywistym to tak wyglądać nie będzie. Przyjdą do normalnych ludzi którzy te pieniądze dobrze wykorzystają dla swoich dzieci, a do patologicznych rodzin nikt nie zajrzy i nie sprawdzi. Dzieci z tego nic mieć nie będą, a jeszcze zaczną się tam mnożyć na potęgę i to moim zdaniem jest jeden ogromny minus. Drugi jest taki, że prawdopodobnie podniosą ceny i podatki żeby była kasa na program 500+. Niestety trzeba komuś zabrać, a państwo nie ma pieniędzy na to.
    Prawda jest taka, że aby pomagać ludziom i aby rodziny były liczniejsze trzeba by wprowadzić szereg przemyślanych zmian na przestrzeni kilku lat. Nie porównujmy się do państw zachodnich, które są po pierwsze bogatsze od nas, a po drugie swój socjal rozwijały na przestrzeni lat bo daleko nam do nich :)
    A dla mnie program 500+ to czyste zbieranie elektoratu do kolejnych wyborów :)
    Ciekawa jestem jak pójdzie z innymi wielkimi zapowiedziami rządu bo z ta ustawą poszło im błyskawicznie więc liczę, że dalej też będzie to wszystko szło jak burza ;)
    Zamiast programu 500+ mogliby pomyśleć między innymi o zmniejszeniu podatków oraz jakimś dobrym planie dla rodzin ubogich, którym obniżenie podatków niewiele by dało.

amanina lubi tę wiadomość

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
‹‹ 693 694 695 696 697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ