X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK, miałam taką koszulę, ale nie jest najwygodniejsza. To rozpięcie trudno się rozpina, bo dziurki dziwnie małe, a rękawy jakieś takie wąskie i się skręcają...

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Luteina 200 poszla. A bylam juz na 50. To tyle u mnie. Bo tu sie nic nie dzieje a brzuch boli.

Aleee. Dietetyczka jest moja stara znajoma i mam fory- nie umrzemy z głodu :-)

Ninka0111, kaarolaa lubią tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    w którym tygodniu najlepiej się zapisać do szkoły rodzenia?

U mnie w przychodni na spotkania z położna od 20tygodnia, a do szkoły rodzenia to niestety nie wiem w przyszłym tyg chce dzwonić.

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • beza_cytrynowa Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    w którym tygodniu najlepiej się zapisać do szkoły rodzenia?

Pewnie zależy od szkoły,ale ja za radą Friend zapisałam się już chyba w 12 tyg,bo podobno później ciężko z miejscami.

Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
    TP 01.08.2016 r.
    Czekamy na Lili :-)
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • MiMK Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Em wrote:
    Do porodu zwykły tshirt. Po porodzie będzie się nadawał do ściągnięcia od razu, a Ty po prysznicu przebierzesz się w coś świeżego. Ale nie piszę z doświadczenia tylko z opowieści bo ja miałam cc.
    A później do karmienia polecam takie z guziczkami, albo takie żeby cycek sam wypadał :) Ja miałam taką z rozcięciami i mi się nie sprowadziła, rozcięcie było gdzie indziej niż piersi i trzeba było naciągać :)

Ta co w linku śliczna, ale idealna na zimniejsze miesiące.
    Po prysznicu, ale dziecko do cycka pewnie dostane od razu czyli jeszcze przed?
    Ja mam nadzieje rodzic sama,
    I jeszcze małe marzenie żeby poród zaczął się około 9-10 Hehe boje się ze po całym dniu wieczorem czy w nocy byłabym bardziej zmęczona czyli jeczaco marudzaca :)

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • MiMK Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoła do której ja chce chodzić jest od 21 tygodnia i należy zapisywać się wcześniej, myślę że w tym tygodniu zadzwonię się dowiedzieć co i jak, na razie wiem tyle ze musze wypełnić deklaracje ze chce pielęgniarkę/środowiskowa/polozna? Od nich u wtedy mam zajęcia za darmo.
    W prywatnej klinice w której poród kosztuje 5tys za 2-3 doby...

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dylemat do której szkoły rodzenia iść bo to się już wiąże z wyborem gdzie będę rodzić. Jedna jest przy prywatnej klinice za 300 zł, druga darmowa przy szpitalu. Zapisy od 24 tyg w teorii, bo koleżanki chodziły wcześniej i tak tego nikt nie sprawdzał.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooch obżarłam się budyniem i jestem w niebie :D tak za mną chodził od kilku dni aż wreszcie zjadłam cały garnek.

MiMK, beza_cytrynowa lubią tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • beza_cytrynowa Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta szkoła,do której się zapisałam jest od 27/28 tyg,ale warto zapisać się wcześniej.

Aniołek 19.09.2015 (10 tc)[*]
    TP 01.08.2016 r.
    Czekamy na Lili :-)
    f2w39n73pq3z4vnx.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam gdzie chce rodzić to nie ma możliwości bo szkoły rodzenia tam nie ma. W szpitalu bliżej mojego domu jest szkoła rodzenia bezplatna od 20 tygodnia i się zastanawiam.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • celia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK wrote:
    http://pieknamama.pl/koszula-nora-3-4-roz-s.html

Jaka koszule do porodu? Na ramiączkach żeby cycek dam wypadal, specjalna z wycięciami? Wiązana na dekolcie? Może taka co w linku?

W taką koszule przebiera się po przybyciu do szpitala czy kiedy?

Każdy poród jest inny, ale zdecydowanie do porodu zwykły, stary dłuższy T-shirt, bo tak jak mój - był brudny, zakrwawiony, do wyrzucenia. Moja koleżanka w ogóle na golaska rodziła ;) To się teraz może Wam wydawać dziwne, ale w trakcie porodu poczucie wstydu zanika.
    Pamiętam jak przed pierwszym porodem myślałam, że szpital uniwersytecki nie, bo tam ciągle studenci się gapią... potem wiedziałam, że choćby pułk wojska w trakcie defilował, nawet bym okiem nie mrugnęła :P

Jak takiego umorusanego maluszka dają do przytulenia, oczywiście pierś dobrze by była na wierzchu, co by mały ssaczek podpełzał :) Ale to wystarczy tę koszulkę podciągnąć.
    Mi również najlepiej sprawdziły się koszulki nocne do karmienia z guzikami po środku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 20:32

MiMK, Ania_1986, kaarolaa, Friend lubią tę wiadomość

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Ooooch obżarłam się budyniem i jestem w niebie :D tak za mną chodził od kilku dni aż wreszcie zjadłam cały garnek.

Tez bym zjadła, ale kurde coś w ciązy nie mogę mleka na ciepło, bo zgaga gigant!

o1483e5ek8fkb5ak.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    U mnie 17 tydzień a brzucha ani śladu. zero. decha. Może ja roję sobie tą ciążę :D I wizyty u gina też, i zdjęcia Bobasa... ;) Myślicie, że to może być przez tyłozgięcie? Wysoka mega nie jestem, mam 168cm i chyba w miarę mocne mięśnie brzucha, a tak czytałam, że te rzeczy mają wpływ na widoczność...

U mnie 3kg na plusie heh, ciekawe gdzie te 3kg, chyba tylko w cyckach :)

:D

Ja mam ponoć bardzo duże tyłozgięcie, wszyscy lekarze u jakich byłam to stwierdzili a brzucholek jest mega :)
    Jestem +4kg i to w brzusiu na pewno, kulka jak nic, rano mała wieczorem duuuża, jak na 5 miesiąc przystało :)

Ale ruchów nic a nic :/
    Już 18 tydz leci.
    kiedy, kiedy, kiedy ja coś poczuje ???

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Ja tam gdzie chce rodzić to nie ma możliwości bo szkoły rodzenia tam nie ma. W szpitalu bliżej mojego domu jest szkoła rodzenia bezplatna od 20 tygodnia i się zastanawiam.

A w Twojej przychodni rodzinnej nie ma żadnych zajęć? Ja przez przypadek odkryłam w swojej będąc u lekarza rodzinnego :)

o1483e5ek8fkb5ak.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Krakowa, jak któraś zainteresowana, to tu jest jedyna darmowa szkoła rodzenia, ale trzeba się zapisać dużo wcześniej. Ma bardzo dobre opinie. Zajęcia są po 28 tygodniu. Ja w pierwszej ciąży bardzo chciałam, ale nie zdążyłam, musiałbym chodzić od 36 do 41 tygodnia :P Nazywa się Ecopartus. Za to płatnej na Ujastku nie polecam, za taką kasę średnio.

preg.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do porodu zgłosiłam się 3 dni wcześniej w sumie bo brzuch mi twardniał - a że już termin to mnie zostawili.

Wg mnie do porodu trzeba mieć długi t-shirt, lub koszulkę, ja miałam piżamę i co 15 min badanie - musiałam schodzić z mega wysokiego łóżka i zdejmować spodnie i majty do badania - beznadzieja, a byłam do oxy i ktg podpieta.
    Potem poprosiły moja mame o przywiezienie mi koszuli nocnej, jak musiałam wstać czy coś to nie miałam przez 12h gołej pupy!!!

Ja rodziłam/leżałam na porodówce ponad 8h i bez majtek i bez koszuli to mnie by było wstyd...ale to ponad 13 lat temu było.

Teraz wezme koszule nocną rozpinaną starszą do porodu - w niej bede rodzić, potem jest ukrwawiona, uświniona - do wyrzucenia. A potem oczywiście na ramiączkach - bo lato, żeby cyca szybko wyjmować.

Ja np mogłam mieć na porodówce telefon pod poduszką cały czas, nie wiem czy teraz wolno tak??? Rodziłam sama i teraz też bede sama, wiec telefon by się przydał bardzo.

MiMK lubi tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiec tak ja zaczynam swoja historie od pojscia z patologii na porodowke poprowadzila mnie polozna pokazaly gdzie sie polozyc gdzie torba itd ja mialam porod rodzinny czyli sala i obok pokoik pilki fotel itd podpisanie dokumentow tj np zgoda na lewatywe polozylam sie podano mi kroplowke i odeszly mi wody po jakies godz nie pamietam czy lewatywa byla przed czy po odejsciu wod po odejsciu wod poszlam pod prysznic moglam siedziec ile chcialam przyniosl mi duza ulge potem skurcze sie rozkrecily o 19 wzieto mnie na cesarke bo dzidzia zaczela siw dusic oczywiscie w miedzy czasie dogladano mnie i dzieciatko jezeli chodzi o cesarke to wywiad z anestezjologiem podpisanie zgody m.in. na znieczulenie dostalam i po 15 min pokazali mi mala taka piekna poplakalam sie potem mnie zaszyli i przewiezli na sale mala przyniesli mi o 7 rano byla piekna i dostala piers po godz 17 pozowlono mi pojsc pod prysznic☺ urodzilam we wtorek w piatek bylysmy w domu☺

Betty Boop lubi tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi88 wrote:
    Tez bym zjadła, ale kurde coś w ciązy nie mogę mleka na ciepło, bo zgaga gigant!

Ja po mleku nie mam zgagi. Gorzej jest np po ostrych potrawach.
    A mleko zwłaszcza zimne uspokaja u mnie zgagę niestety nie na długo

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beza_cytrynowa wrote:
    Ej,ja też z marca jestem... 7go :-D
    A ja z 31 wiec tutaj co chwila ktoras bedzie miala urodzinki ;)

SyHa85, Friend lubią tę wiadomość

• sia Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Ja to bym chciała, żeby mi ktoś super dokładnie opisał jak wygląda taki pobyt w szpitalu. Od momentu otwarcia się drzwi, przez rejestrację, kiedy i gdzie się rozbiera, w co się ubiera, czego się już nie zakłada itd. Póki co, nie umiem sobie tego wyobrazić w ogóle. A jak już próbuję, to potem mam koszmary :P

mimo że się nie udzielam ale jestem duchowo z wami. To powiem jak to wszystko wygląda. Na rejestracji mi się spytała w jakim celu jestem. Powiedziałam, że chyba rodzę. Zeszła po mnie położna i zabrała na porodówke. Ja musiałam przebrać się w swoją koszulę do porodu, bez majtek :D. Przebierałam się na porodówce. Położna kazała mi się połozyc na łóżku i podłączyła ktg. Później Przeprowadziła ze mną wywiad. I tak w tej koszuli byłam do samego porodu. Później nie pamiętam kiedy przebrałam się w czystą swieżą koszulę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 20:21

celia lubi tę wiadomość

1kk0x1hpe17u1349.png
‹‹ 763 764 765 766 767 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ