Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Friend wrote:Czyli Betty musi sprawdzić IgG
Ja na przykład nie przechodziłam nigdy toxo - dlatego teraz robię tylko IgM - bo to że nie przechodziłam to wiem
Powinno się badać dwie klasy.
Dajmy na to robisz dziś wyniki:
Igg i igm ujemne - jest ok.
Jutro grzebiesz w ogródku i przechodzisz dziada.
Za 3 mce robisz tylko igm
Znowy wynik ujemny
Igg wyszłoby na plus, miałabyś wiedzę że pezeszłaś
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
malika89 wrote:Powinno się badać dwie klasy.
Dajmy na to robisz dziś wyniki:
Igg i igm ujemne - jest ok.
Jutro grzebiesz w ogródku i przechodzisz dziada.
Za 3 mce robisz tylko igm
Znowy wynik ujemny
Igg wyszłoby na plus, miałabyś wiedzę że pezeszłaś
Zgadzam się, że można robić oba. Ale toxo wykluwa się 2 tygodnie, i jest widoczne też parę tygodni minimum (niektóre organizmy bardzo długo lubią sobie pamiętać - nawet do roku, dlatego czasami wychodzi, że niby przechodzisz zarażenie, robisz test na awidność, żeby sprawdzić kiedy doszło do zarażenia i się okazuje, że to mogło być dawno temu). Więc jeśli robisz właśnie co 3 miesiące to powinno być widoczne dalej.Martynka30 lubi tę wiadomość
-
Friend wrote:Zgadzam się, że można robić oba. Ale toxo wykluwa się 2 tygodnie, i jest widoczne też parę tygodni minimum (niektóre organizmy bardzo długo lubią sobie pamiętać - nawet do roku, dlatego czasami wychodzi, że niby przechodzisz zarażenie, robisz test na awidność, żeby sprawdzić kiedy doszło do zarażenia i się okazuje, że to mogło być dawno temu). Więc jeśli robisz właśnie co 3 miesiące to powinno być widoczne dalej.
• faza I (ostre, pierwotne zakażenie) – okres trwania: 0 – 3 miesiące od zakażenia. Po 10-14 dniach od zakażenia dokonuje się serokonwersja, kolejno w klasach IgM, IgG i IgA. Stwierdzane są wysokododatnie odczyny serologiczne w klasie IgM, przy ujemnych, lub słabo dodatnich przeciwciałach IgG. Ewentualnie wykrywane IgG jest niskoawidne. Obraz taki może wskazywać na ostre (pierwotne) zakażenie.W I fazie zakażenia pojawiające się przeciwciała klasy IgG skierowane są przeciw antygenom GRA7 i/lub GRA8, a następnie przeciw antygenowi p30 (SAG1) o niskiej awidności. Powyżej 2 miesiąca zakażenia pojawiają się przeciwciała skierowane przeciw antygenom GRA7 i GRA8 oraz p30 charakteryzujące się wysoką awidnością oraz niskoawidne przeciwciała przeciw antygenom MAG1 i GRA1. Równocześnie w tym okresie występują przeciwciała IgM przeciw antygenom ROP1c i GRA8.
• faza II (świeże zakażenie) – okres trwania: 3 – 6 miesiąc od zakażenia. W tym okresie przeciwciała osiągają maksymalne stężenie. Dalszy wzrost miana przeciwciał już nie następuje. W badaniu metodą immunoblot stwierdza się obecność wysokoawidnych przeciwciał IgG dla antygenów GRA1, MAG1 i p30. W fazie II nadal stwierdzane mogą być przeciwciała klasy IgM dla antygenu ROP1.
• faza III (podostre zakażenie) – okres trwania: 6 – 12 (36) miesiąc od zakażenia. Charakterystyczne dla tej fazy zakażenia jest występowanie wysokoawidnych przeciwciał anty-rSAG1 w klasie IgG oraz przeciwciał IgM dla ROP1c. W niektórych przypadkach może produkcja przeciwciał IgM może nie występować.
• faza IV (zakażenie latentne) – okres trwania powyżej 12 miesięcy od zakażenia. Przeciwciała IgM i IgA zazwyczaj są nieobecne (w niektórych przypadkach przeciwciała IgM mogą być wykrywane przez wiele lat). W klasie IgG stwierdzane są wysokoawidne przeciwciała skierowane przeciw antygenowi rSAG1.
Martynka30, malika89 lubią tę wiadomość
-
Ja mam polowkowe dopiero w 24 tyg tak lekarz zarzadzil bo powiedzial ze sie pozmienialo i mam wizyte 8kwietnia to bedzie 22 tydz to za 2 tyg musze sie zjawic w 24 tyg na samo usg bo to bardzo wazne ocenia sie bardzo dokladnie serduszko i lekarz powiedzial ze to jest polowkowe jak my kobiety w ciazy to nazywamy ufam mu polozna to potwierdzila wiec pewnie tak jest ja chodze na nfz ale jak widzialyscie z opisu moj lekarz na kazdym usg robi mi tak dokladne jak genetyczne☺
SyHa85, paola89 lubią tę wiadomość
-
Ninka0111 wrote:Ja mam polowkowe dopiero w 24 tyg tak lekarz zarzadzil bo powiedzial ze sie pozmienialo i mam wizyte 8kwietnia to bedzie 22 tydz to za 2 tyg musze sie zjawic w 24 tyg na samo usg bo to bardzo wazne ocenia sie bardzo dokladnie serduszko i lekarz powiedzial ze to jest polowkowe jak my kobiety w ciazy to nazywamy ufam mu polozna to potwierdzila wiec pewnie tak jest ja chodze na nfz ale jak widzialyscie z opisu moj lekarz na kazdym usg robi mi tak dokladne jak genetyczne☺
Ninka najważniejsze, żebyś miała zaufanie d swojego lekarza. On zna Twoją ciążę od początku więc wie kiedy najlepiej zrobić badanie. W necie i na skierowaniu (takim drukowanym - nie pisanym odręcznie) ze Szpitala - u mnie było napisane USG połówkowe (20-22 tc). -
paola89 wrote:Większość z was ma przed świętami polowkowe i będziecie już wszystko wiedzieć . A któraś ma po świętach ? czy tylko ja tak późno mam
?
Ja tez po swietach. To bedzie 21+2. Aczkolwiek moja dzidzia jest tydzien do przoduale trzeba ufac ze lekarze wiedza co mowia
juz nie raz pisalam- co lekarz to inne metody prowadzenia ciazy i podejscie. Wazne ze efekt dzialan zadowalajacy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 11:00
[/url]
-
paola89 wrote:W marcowkach jaki duży chłop się urodził ! Gdzie te dzieci się mieszczą ...
Aaaa widziałam!!i powiedziałam mężowi że musimy kupić trochę większych ciuszków bo jakby nam się taki wielkolud trafił to byśmy mogli sobie całą dotychczasową wyprawkę wsadzić...
paola89 lubi tę wiadomość
-
Ja polowkowe mam 6 kwietnia i to będzie prawie koniec 21 tygodnia. Czytałam na stronie jednej z klinik ginekologicznych ze takie badania wykonuje się między 18 a 23 tc. Ważne żeby lekarz wiedział co robi . Także trzeba wytrzymać do kwietnia i będziemy się po swietach cieszyćNasze maleństwo :* Kinga
21.08.2016r.
-
Znajoma urodziła 4650 naturalnie
wszyscy zdziwieni, że takie duże dziecko się urodziło, bo miało być 3700 bodajże
paola89, aniab91 lubią tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Kw14tuszek wrote:Aaaa widziałam!!
i powiedziałam mężowi że musimy kupić trochę większych ciuszków bo jakby nam się taki wielkolud trafił to byśmy mogli sobie całą dotychczasową wyprawkę wsadzić...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 11:09
Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
Penelope30 wrote:jak mam skierowanie na samą morfologię krwi to muszę być na czczo czy mogę coś podjeść z rana, jak myślicie?
Morfologię zawsze robi się na czczoPenelope30 lubi tę wiadomość
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Syha ja tak samo ufam lekarzowi oglada wyniki jak mowi w porzadku to wiem ze tak jest moj lekarz jest z tych co nie patyczkuje sie ale umie sluchac i to najwazniejsze prowadzi mi druga ciaze pierwsza z komplikacjami jezeli chodzi o nadcisnienie wiec na ktg bylam co dwa dni teraz mialam 5wizyt na kazdej usg a jakbsie zapytalam czy mam przyjsc prywatnie to powiedzial ze czy na nfz czy prywatnie on jest takim samym lekarzem a mam kupic cos maluchowi☺
Juto znajomi wpadaja na parapetowe musze upiec babeczki z konfitura wisniowa i zrobic jakas szamke
Co do mdlosci chyba tez jest jakis okres bo mnie tez mdli szczegolnie z rana
Napisalam do poloznej smsa bo nie pamietam w ktorym tyg sie do niej zglosic☺SyHa85 lubi tę wiadomość
-
Ninka mnie też niesamowicie mdli plus odruchy wymiotne...
Moja bratowa też miała problem z wysokim ciś w ciąży, potem było lepiej, obyło się bez leków... trzymam kciuki, żeby i u Ciebie tak byłoNinka0111 lubi tę wiadomość
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz