Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Friend wrote:Czyli Betty musi sprawdzić IgG

Ja na przykład nie przechodziłam nigdy toxo - dlatego teraz robię tylko IgM - bo to że nie przechodziłam to wiem
Powinno się badać dwie klasy.
Dajmy na to robisz dziś wyniki:
Igg i igm ujemne - jest ok.
Jutro grzebiesz w ogródku i przechodzisz dziada.
Za 3 mce robisz tylko igm
Znowy wynik ujemny
Igg wyszłoby na plus, miałabyś wiedzę że pezeszłaś
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.

Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
malika89 wrote:Powinno się badać dwie klasy.
Dajmy na to robisz dziś wyniki:
Igg i igm ujemne - jest ok.
Jutro grzebiesz w ogródku i przechodzisz dziada.
Za 3 mce robisz tylko igm
Znowy wynik ujemny
Igg wyszłoby na plus, miałabyś wiedzę że pezeszłaś
Zgadzam się, że można robić oba. Ale toxo wykluwa się 2 tygodnie, i jest widoczne też parę tygodni minimum (niektóre organizmy bardzo długo lubią sobie pamiętać - nawet do roku, dlatego czasami wychodzi, że niby przechodzisz zarażenie, robisz test na awidność, żeby sprawdzić kiedy doszło do zarażenia i się okazuje, że to mogło być dawno temu). Więc jeśli robisz właśnie co 3 miesiące to powinno być widoczne dalej.
Martynka30 lubi tę wiadomość

-
Friend wrote:Zgadzam się, że można robić oba. Ale toxo wykluwa się 2 tygodnie, i jest widoczne też parę tygodni minimum (niektóre organizmy bardzo długo lubią sobie pamiętać - nawet do roku, dlatego czasami wychodzi, że niby przechodzisz zarażenie, robisz test na awidność, żeby sprawdzić kiedy doszło do zarażenia i się okazuje, że to mogło być dawno temu). Więc jeśli robisz właśnie co 3 miesiące to powinno być widoczne dalej.
• faza I (ostre, pierwotne zakażenie) – okres trwania: 0 – 3 miesiące od zakażenia. Po 10-14 dniach od zakażenia dokonuje się serokonwersja, kolejno w klasach IgM, IgG i IgA. Stwierdzane są wysokododatnie odczyny serologiczne w klasie IgM, przy ujemnych, lub słabo dodatnich przeciwciałach IgG. Ewentualnie wykrywane IgG jest niskoawidne. Obraz taki może wskazywać na ostre (pierwotne) zakażenie.W I fazie zakażenia pojawiające się przeciwciała klasy IgG skierowane są przeciw antygenom GRA7 i/lub GRA8, a następnie przeciw antygenowi p30 (SAG1) o niskiej awidności. Powyżej 2 miesiąca zakażenia pojawiają się przeciwciała skierowane przeciw antygenom GRA7 i GRA8 oraz p30 charakteryzujące się wysoką awidnością oraz niskoawidne przeciwciała przeciw antygenom MAG1 i GRA1. Równocześnie w tym okresie występują przeciwciała IgM przeciw antygenom ROP1c i GRA8.
• faza II (świeże zakażenie) – okres trwania: 3 – 6 miesiąc od zakażenia. W tym okresie przeciwciała osiągają maksymalne stężenie. Dalszy wzrost miana przeciwciał już nie następuje. W badaniu metodą immunoblot stwierdza się obecność wysokoawidnych przeciwciał IgG dla antygenów GRA1, MAG1 i p30. W fazie II nadal stwierdzane mogą być przeciwciała klasy IgM dla antygenu ROP1.
• faza III (podostre zakażenie) – okres trwania: 6 – 12 (36) miesiąc od zakażenia. Charakterystyczne dla tej fazy zakażenia jest występowanie wysokoawidnych przeciwciał anty-rSAG1 w klasie IgG oraz przeciwciał IgM dla ROP1c. W niektórych przypadkach może produkcja przeciwciał IgM może nie występować.
• faza IV (zakażenie latentne) – okres trwania powyżej 12 miesięcy od zakażenia. Przeciwciała IgM i IgA zazwyczaj są nieobecne (w niektórych przypadkach przeciwciała IgM mogą być wykrywane przez wiele lat). W klasie IgG stwierdzane są wysokoawidne przeciwciała skierowane przeciw antygenowi rSAG1.
Martynka30, malika89 lubią tę wiadomość

-
Ja mam polowkowe dopiero w 24 tyg tak lekarz zarzadzil bo powiedzial ze sie pozmienialo i mam wizyte 8kwietnia to bedzie 22 tydz to za 2 tyg musze sie zjawic w 24 tyg na samo usg bo to bardzo wazne ocenia sie bardzo dokladnie serduszko i lekarz powiedzial ze to jest polowkowe jak my kobiety w ciazy to nazywamy ufam mu polozna to potwierdzila wiec pewnie tak jest ja chodze na nfz ale jak widzialyscie z opisu moj lekarz na kazdym usg robi mi tak dokladne jak genetyczne☺
SyHa85, paola89 lubią tę wiadomość

-
Ninka0111 wrote:Ja mam polowkowe dopiero w 24 tyg tak lekarz zarzadzil bo powiedzial ze sie pozmienialo i mam wizyte 8kwietnia to bedzie 22 tydz to za 2 tyg musze sie zjawic w 24 tyg na samo usg bo to bardzo wazne ocenia sie bardzo dokladnie serduszko i lekarz powiedzial ze to jest polowkowe jak my kobiety w ciazy to nazywamy ufam mu polozna to potwierdzila wiec pewnie tak jest ja chodze na nfz ale jak widzialyscie z opisu moj lekarz na kazdym usg robi mi tak dokladne jak genetyczne☺
Ninka najważniejsze, żebyś miała zaufanie d swojego lekarza. On zna Twoją ciążę od początku więc wie kiedy najlepiej zrobić badanie. W necie i na skierowaniu (takim drukowanym - nie pisanym odręcznie) ze Szpitala - u mnie było napisane USG połówkowe (20-22 tc).
-
paola89 wrote:Większość z was ma przed świętami polowkowe i będziecie już wszystko wiedzieć . A któraś ma po świętach ? czy tylko ja tak późno mam
?
Ja tez po swietach. To bedzie 21+2. Aczkolwiek moja dzidzia jest tydzien do przodu
ale trzeba ufac ze lekarze wiedza co mowia
juz nie raz pisalam- co lekarz to inne metody prowadzenia ciazy i podejscie. Wazne ze efekt dzialan zadowalajacy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 11:00
[/url] -
paola89 wrote:W marcowkach jaki duży chłop się urodził ! Gdzie te dzieci się mieszczą ...
Aaaa widziałam!!
i powiedziałam mężowi że musimy kupić trochę większych ciuszków bo jakby nam się taki wielkolud trafił to byśmy mogli sobie całą dotychczasową wyprawkę wsadzić...
paola89 lubi tę wiadomość

-
Ja polowkowe mam 6 kwietnia i to będzie prawie koniec 21 tygodnia. Czytałam na stronie jednej z klinik ginekologicznych ze takie badania wykonuje się między 18 a 23 tc. Ważne żeby lekarz wiedział co robi . Także trzeba wytrzymać do kwietnia i będziemy się po swietach cieszyć
Nasze maleństwo :* Kinga
21.08.2016r. -
Znajoma urodziła 4650 naturalnie
wszyscy zdziwieni, że takie duże dziecko się urodziło, bo miało być 3700 bodajże
paola89, aniab91 lubią tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia

Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
My kupujemy najmniejsze w roz 62. Jak się okaze ze mniejszą jest to ok, ale większa.. niee mam nadzieję że nie będzie taka ogromna :pKw14tuszek wrote:Aaaa widziałam!!
i powiedziałam mężowi że musimy kupić trochę większych ciuszków bo jakby nam się taki wielkolud trafił to byśmy mogli sobie całą dotychczasową wyprawkę wsadzić...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2016, 11:09
Nasze maleństwo :* Kinga
21.08.2016r. -
Penelope30 wrote:jak mam skierowanie na samą morfologię krwi to muszę być na czczo czy mogę coś podjeść z rana, jak myślicie?
Morfologię zawsze robi się na czczo
Penelope30 lubi tę wiadomość

Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Syha ja tak samo ufam lekarzowi oglada wyniki jak mowi w porzadku to wiem ze tak jest moj lekarz jest z tych co nie patyczkuje sie ale umie sluchac i to najwazniejsze prowadzi mi druga ciaze pierwsza z komplikacjami jezeli chodzi o nadcisnienie wiec na ktg bylam co dwa dni teraz mialam 5wizyt na kazdej usg a jakbsie zapytalam czy mam przyjsc prywatnie to powiedzial ze czy na nfz czy prywatnie on jest takim samym lekarzem a mam kupic cos maluchowi☺
Juto znajomi wpadaja na parapetowe musze upiec babeczki z konfitura wisniowa i zrobic jakas szamke
Co do mdlosci chyba tez jest jakis okres bo mnie tez mdli szczegolnie z rana
Napisalam do poloznej smsa bo nie pamietam w ktorym tyg sie do niej zglosic☺
SyHa85 lubi tę wiadomość

-
Ninka mnie też niesamowicie mdli plus odruchy wymiotne...
Moja bratowa też miała problem z wysokim ciś w ciąży, potem było lepiej, obyło się bez leków... trzymam kciuki, żeby i u Ciebie tak było
Ninka0111 lubi tę wiadomość

Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz

[/link]