X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Bardzo często czytam, że macie zupełnie różne terminy usg prenatalnego i testu pappa z krwi. Ja jestem zapisana na 30 stycznia na usg prenatalne i uczulano mnie, żeby test pappa z krwi zrobić tego samego dnia, albo maksymalnie następnego rano, bo te oba wyniki muszą być z tego samego momentu ciąży, żeby były miarodajne.
    Mi lekarz kazał krew zrobić 10 lub 11 stycznia, żeby na 19 stycznia na wizytę przynieść wynik, to on sobie sam wszystko wyliczy i od razu poda mi wyniki całkowite.
    Wydaje mi się, że nie mi pierwszej tak zalecił, a że jest ordynatorem na oddziale ginekologiczno-położniczym to mu wierzę :P

I tu cytat:
    "1. Test PAPPA (badanie z krwi) – możne być wykonany od 8+0 dni do 13+6 dni NIE musi być wykonany tego samego dnia co USG – tak jak napisałaś – w ramach obliczeń ryzyka bierze się pod uwagę kiedy było usg a kiedy pobranie krwi. Jest to dość istotna informacja ponieważ wiele kobiet możne nie wiedzieć ze nawet kilka dni po USG (jeżeli nie jest to już 13+6) może jeszcze pobrać krew tak aby mieć pełniejszą diagnostykę.

2. Najwygodniej dla lekarza jest jeżeli krew jest pobrana na ok tydzień przed badaniem USG tak aby wynik był dostępny w trakcie tego badania i zaraz po nim można było zrobić pełną interpretacje.

3. Obecnie najdokładniejszą metodą nieinwazyjna (czyli taka która nie niesie ryzyka dla matki płodu) są badania wolnego płodowego DNA w krwi matki- jest to również tylko pobranie krwi – natomiast daje niemalże 100% czułość jeżeli chodzi o wady genetyczne – te sam które bada test pappa- a nawet o wiele więcej wad tzw. zespoły mikrodelecji. Niestety badania te są drogie ok. 2000-3000 zł wiec mało kto może sobie na nie pozwolić, co więcej ponieważ są bardzo nowa metoda nie każdy ginekolog o nich wie i je poleca.”

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 15:32

isabelle lubi tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkim sierpniowym mamusiom życzę spokojnego i zdrowego roku 2017, samych powodów do uśmiechu i radości :* I oczywiście bezpiecznej ciąży i łatwego porodu :) Do siego roku! :D

zokeia, K_A_M_A, Gaduaaa lubią tę wiadomość

• zokeia Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awangarda wrote:
    Another kochana bo ja ten termin tak z dupy podałam,jak wyszły dwie kreski. Termin wg USG mam na 5 sierpnia a z on na 26 lipca. Ale u mnie ta owulka była bardzo późno więc 5 sierpnia. Cherry możesz zmienić jak Ci się chce :-)
    A na rozstępy mam palmersa bo jakiś leżał i oliwkę. Na zmianę smaruję cycki i boczki z brzuchem. Jak się mają zrobić to się pewnie zrobią,wcześniej nie używałam nawet balsamu.
    Będę robiła dziś zasmażana kalarepke jajko sadzone i ziemniaczki :-)
    ZASMAZANA kalarepka? A co to? Proszę przepis :)

A odnośnie smarowania brzucha to opiszę moje doświadczenia. W zapobieganiu powstawaniu rozstępów najważniejsze jest uelastycznienie a nie tylko nawilżenie skóry. Dlatego obojętnie czym smarujecie, ważne żeby szczypac i wykręcac skórę. To jak z bliznami, trzeba je ukrwic. Wiadomo nie robić tego jak są przeciwskazania. Ale skóra po masażu ma być czerwona. Po kilku rażach to już nie boli i jest przyjemne. Warto robic masaż 1-2 razy dziennie od 3 miesiąca, żeby przygotować skórę. Mój brzuch rósł skokowo. Czasami czułam jak się skóra napina, później na jakiś czas była luzniejsza. Rozstępów brak. A na tyłku od rośniecia w wieku dojrzewania mam mnóstwo. Czyli pomimo predyspozycji udało mi się ich w ciąży uniknąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 15:56

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie :)

Serducho bije jak dzwon!!!
    Tak się cieszę !!!!

Okruszek jest o kilka dni młodszy niż wynika to z OM, ale to kwestia późniejszej owulacji, więc jestem spokojna :)

Kolejna wizyta 10.01 na godzinę 16:30. :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae4402b094d0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 15:54

awangarda, K_A_M_A, Ruda Paskuda, Gaduaaa, Asiulka83, itakasia, lottinka, eMM, zokeia, sisi, roslinka lubią tę wiadomość

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
  • Magroz27 Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nowy rok ślę Wam życzenia
    zdrowia, szczęścia, powodzenia,
    miłości na każdym kroku,
    niech dodaje sił w tym roku.

Niech natura sypnie kwiatem
    wiosną, i słonecznym latem.
    Jesień niech pogodna będzie,
    zima pełna śniegu wszędzie.

A na czas zabawy życzę
    dużo siły, trwałości,
    niech Ci uśmiech towarzyszy
    oraz sami mili goście.
    A przede wszystkim żebyśmy w tym samym składzie dotraly do sierpnia i urodziny piękne zdrowe bobaski;*do siego roku

K_A_M_A, Gaduaaa, Najmłodsza_staraczka, roslinka lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]3jgx9n73wiuo17rv.png[/link]
    [link=https://www.suwaczki.com/]iv09df9hml3xryw1.png[/link]
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia boska rzecz:
    Kalarepke obieram kroje drobno i gotuje do miękkości.
    Na patelni roztapiam duuuza łyżkę masła i dodaje mąki i podsmazam ciągle mieszając jak jest za gęsta do dolewam wody z kalarepke,jak jest lekko brązowa do hop do kalarepki i już. Jak kapustę zasmażana w sumie :-)

Najmłodsza super widok :-) rewelacja :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 16:09

Najmłodsza_staraczka, zokeia lubią tę wiadomość

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Bribrami Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje pięknych fasolek:)) ja juz sie nie moge doczekać wtorkowej wizyty!
    Co do smarowania brzucha to w obu ciążach używałam jedynie oliwki dla dzieci i nie mam żadnego rozstepu. A tez specjalnie jej nie wklepywałam i nie masowałam, wiec to rzeczywiście kwestia genów. W każdej ciazy przytyłam ok 20kg wiec sporo.

w57vrjjg31odl8pz.png
    mhsv4z17rdmo50zd.png
    f2wl3e5eqnmv89e8.png
    Aniołek 03.2013 (6tc)
    Aniołek 02.2015 (6tc)
    Aniołek 01.2017 (10tc)
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży używałam beabydreama i też ani jednego rozstępu, a brzuch miałam wielki (syn 4,5kg).
    Teraz myślę czy nie zainwestować w elancyl.

• pestka1 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespokojna M wrote:
    Ostatnia miesiączka zaczęła się 23 listopada. A test robiłam dzisiaj bo wcześniej okres mi się spoźnił sporo, ale w końcu dostawałam. Myślałam, że i tym razem tak będzie, ale postanowiłam zrobić dzisiaj, żeby w razie czego wiedzieć czy mogę się napić :) jakoś to do mnie nie dociera, chyba dopiero jak lekarz potwierdzi.

Moja ostatnia miesiączka zaczęła się 24 listopada, więc mniej więcej jesteśmy na tym samym etapie, gratuluję cierpliwości hehe ja już dawno test bym zrobiła :D

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • MavisDracula Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to od początku pierwszej ciąży smarowalam się jak głupia olejem kokosowym trzy razy dziennie (polecam, super gładka, miękka skora!) i nic mi to nie dało, w 8 miesiącu strasznie popekalam. Teraz już tego tak nie widać ale wtedy wyglądałam jakby mi ktoś brzuch wychlostal...

Piotr 29.08.2015r.
    Dominika 31.08.2017r.

Mam Was- mam wszystko.

• Papierówka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i coś od Papierówki :)

Wszystkim przyszłym mamusiom,
    a także dzielnym przyszłym tatusiom,
    życzę w nadchodzącym roku
    pierwszego krzyku, pierwszego kroku
    maleństw, które nam przyjdą na świat.
    Niech to będzie początek najpiękniejszych lat!
    <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2016, 17:28

Anielle, Asiulka83, K_A_M_A, Magroz27, Kasiula09, Gaduaaa, sisi, roslinka lubią tę wiadomość

<3 37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj! <3
    [*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
    [*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
    <3 37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj! <3
    [*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
    [*] 17 tc synek 28.02.2017
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another, dobrze wyszukalas, czyli wychodzi ze to jest wazne w jakm dniu sie robi, ale przede wszstkim jesli lekarz wie ze jest kilka dni roznicy pomiedzy USG a pobraniem krwi to on juz sobie sam ta roznice wezmie pod uwage. No skoro tak lekarze Wam zlecili to nie moze to byc nie tak. Napewno wiedza co robia i wynik bedzei miarodajny.

No te rozstepy to chyba faktycznei genetyka. Ja tez mam na tylku i udach z okresu dojrzewania, ale po ciazy brzuszek mam gladziutki, ani jednego rozstepa. Podobno w ciazy inaczej skora sie naciaga i reaguje. Nie zaszkodzi sie smarowac, czy rozstepy wyjda czy nie.

Another lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • marjotka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sUPER najmłodsza :) Fajnie, dzieli nas tylko 2 lata :D <3 jak zaczynałam starania to też byłam jedna z najmłodszych :D Piękny groszek :)

Mamusie, życzę Wam spokojnych, donoszonych ciąż i pięknych dzidziusiów :) Trzymam kciuki za każdą z Was, żeby wszystkie badania wyszły pozytywnie. Żeby obeszło się bez komplikacji :) Żeby nasze groszki, fasolki i jak tam nazywacie swoje maleństwa rosłyyy pięknie :) SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU, bo wyjątkowy to on będzie napewno <3

K_A_M_A, Magroz27, Another, Gaduaaa lubią tę wiadomość

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Kira_ Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja nie idę nigdzie na Sylwestra i spędzę go w domu z partnerem i psem? :D

f2w3skjonuh3887q.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też. Ale się okazało,że znajomi wpadną. Zrobiłam ciasto i dwie sałatki. Teraz siedzę w wannie z maską na głowie :-)
    Chyba im dziś powiemy. Bo ciągle ich klamiemy,że w góry nie bo to,mi piwo bo tamto.... A oni są fajni.

f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira ja też z mężem i psem ;)

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Kira ja też z mężem i psem ;)
    Zwierzęta to najlepsze towarzystwo :-)

Samsaramsa lubi tę wiadomość

f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Andzia1985 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira my z mezulkiem tez dzisiaj seans przed tv.

Cudzie trwaj...

hchydqk36gozmwny.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spełnienia wszelkich marzeń w nowym roku kochane !! :*

giphy.gif

Gaduaaa, roslinka lubią tę wiadomość

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane wszystkiego najlepszego w nowym roku, abysmy w sierpniu w tym gronie a nawet w wiekszem powitaly nasze maluszki :-*

My tez w domu, dziecko spi wiec mamy wieczor tylko dla siebie i tv :-)

Gaduaaa lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ