X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda <3

awangarda lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda duzo siły i wytrwałości dasz rade, my kobiety a zwłaszcza matki jesteśmy naprawdę twarde babki, dbaj o siebie i maleństwo, a na resztę miej wyjeb.... a bedzie ci dane jak to mówią ;)

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i byłam na zakupach i w dziale gazetowym wpadła mi gazeta "mamo to ja" i był do niej dodatek taka pierdulka bo okładka na książeczkę zdrowia dziecka. W pierwszej ciazy kupowałam sporo takich gazet ale w koncu przestałam bo artykuły sie powtarzały. Teraz kupiłam ze względu na zmiany w kalendarzu szczepien

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • marjotka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda trzymaj się słonko :*
    Ja mam 22 lata i jestem po rozwodzie ;p Także każda z nas ma w życiu ciężkie chwile :* Ty jestes na wygranej pozycji, bo nie sama :P co dwa serca, to nie jedno :)<3 <3 dasz rade.. na pewno silna babka z Ciebie :)

awangarda lubi tę wiadomość

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry no, no, ale lista widać bardzo się postarałaś :)
    Moim zdaniem jednak to trochę za dużo, moja wyprawka dla noworodka będzie wyglądać mniej więcej tak:
    Ubranka, 12 pieluszek tetrowych, 12 flanelowych, łóżeczko, 2 prześcieradła do łóżeczka, 2 kocyki, termofor, wiaderko Tummy Tub plus stojak, oliwka, płyn do kąpieli, krem do pupy, szczotka do włosów z naturalnego włosia, ręcznik z kapturem, 1 termometr cyfrowy, pilniczek do paznokci, chusteczki, pampersy i wózek. I to w zupełności wystarczy na początek :)

Cherry_Blossom, Luca lubią tę wiadomość

• Ulli88 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda ja cała pierwsza ciążę się męczyć z moim ex, ale to ze względu bo dziecko... Dużo to nie dało bo i tak jak mała miała 8 miesięcy to wszystko się posypało. I uważam że to było najlepsze, stres zniknął a ja skupilam się na młodej. Więc też uważam że lepiej teraz, niż jak już dziecko będzie z tobą. Jasne że dasz radę, to oczywiste że wszystko się da jak się musi :)

marjotka, awangarda lubią tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej jakie smutne te Wasze historie.
    Ja jestem szczęśliwie zakochana z wzajemnością w moim mężu od wielu lat.
    Życzę Wam szczęścia mimo wszystko. W sierpniu będziemy tulić nasze maleństwa i świat od razu zrobi się piękniejszy, zobaczycie.
    Ciąża - 9 miesięcy tworzenia świata :)

Luca lubi tę wiadomość

• marjotka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    To taka moja z grubsza lista, dopiero bede edytowac

Dla mnie do szpitala:

podkłady poporodowe Bella (2 paki)
    podkłady poporodowe na łóżko 60x90 Seni (5 sztuk)
    podpaski duże
    Koszule nocne
    majtki siateczkowe
    majtasy wygodne figi
    wkładki laktacyjne
    maść na sutki
    laktator (butelka + pojemniki)
    Octanisept
    żel do higieny intymnej
    żel pod prysznic
    dezodorant
    krem poporodowy
    klapki pod prysznic
    szlafrok
    ręczniki (duży i mały)
    biustonosz do karmienia
    ładowarka do telefonu
    woda niegazowana Cisowianka
    odzież na wyjście
    papier toaletowy
    chusteczki wyciągane
    talerzyk, miseczka, łyżeczka, łyżka, widelec, nóż, nóż ostry, kubek
    herbatka laktacyjna

dla dzidzia:

pampersy (Pampers 1)
    chusteczki nawilżane (Dada lub Pampers)
    pieluszki tetrowe
    ciuszki na wyjście
    Bepanthen
    smoczek w razie W

Wyprawka:

butelki AVENT natural - 2 x 125 ml, 2 x 230 ml
    laktator AVENT natural
    pojemniki na pokarm AVENT
    smoczek uspokajający O+
    łańcuszek do smoczka
    lezaczek/bujaczek
    mata edukacyjna
    karuzelka
    lampka IKEA
    wózek 3w1
    zawieszka do wózka
    wanienka
    przewijak i prześcieradło z gumką na niego
    szczotka do włosów z miękkim włosiem
    nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami, obcinaczki i pilnik
    termoopakowanie do butelek
    torba na rzeczy
    termometr bezdotykowy
    gruszka i sopelek
    łóżeczko
    materac
    ręcznik z kapturkiem 2 szt.
    kocyki
    komplet pościeli - kołdra, podusia, poszwy, ochraniacz
    pieluszki tetrowe
    śpiworek do spania?
    proszek i płyn do prania i płukania dla niemowląt
    pampersy
    podkłady do przewijania
    wilgotne chusteczki
    waciki
    patyczki do uszu dla niemowląt
    Sudocrem
    Bepanthen
    kosmetyki (emulsja do kapieli, krem)
    Octanisept
    Woda morska
    sól fizjologiczna do inhalatora
    wit D
    maść majerankowa

CIUSZKI
    cherry, pytanie. Co to jest "sopelek" ? Zaraz obok gruszki ?

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aspirator do noska typu frida, taki, że ciagniesz ten katarek. Przy Julce używałam wymiennie tego i tego

marjotka lubi tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi tetrowe i flanelowe pieluszki w ogóle się nie przydały :/ Za to polecam z babyono muślinowe. Są fantastyczne, milutkie dla skóry.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam :-) jesteście nieocenione!
    Wiem że lepiej ,ale nie tak to sobie wyobrażałam,nie tak miało być. Trudno. Będzie po prostu inaczej :-)

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Lovi89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie od dwoch tygodni kloce z mezem, wystarczy ze wroci z pracy i do wieczora caly czas nerwy, czasami moj synek dolozy do ognia i mam dosc:/ ale w pierwszej ciazy mialam tak samo, to pewnie przez te moje hormony, wiec czekam na kolejne etapy ciazy, bo juz mnie to meczy! marzy mi sie wypad na wekkend do hotelu z basenem. ale samej oczywiscie:D
    Awangarda trzymaj sie, pewnie jeszcze sie ulozy, a jak nie to tylko on na tym straci:)

c6x6s65gsnbi4djq.png

15.09.2014 Nikodem:*
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Cześć dziewczyny :) chciałabym do was dołączyć
    Mam 25 lat, jestem z Krakowa i termin mam na 16 sierpnia ;)

No to pewnie sie spotkamy gdzies na porodówce :)

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie pokaralo, wczoraj sie chwalilam ze mdlosci przechodza a dzisiaj zygalam dalej niz widzialam... Ale dziwnie sie czuje, to nie takie ciazowe zyganie, chyba sie przytrulam czyms. A teraz mi zimno i jakos nie moge sie zagraac, zjadlam 3 lyzeczki jogurtu i znowu mi niedobrze.

Mi sie wydaje ze lista Cherry jest bradzo akuratna, wcale nie ma na niej za duzo rzeczy. Niestety zbiera sie tego troche i i jak sie to spisze to lista wydaje sie nie miec konca. Ja mieszkam daleko od rodziny i przyjaciol mamy garstke i nikt nam zadnych wiekszych prezentow nie zrobil, niczego nie dostalismy po jakis innych dzieciach. Jak ktos robil jakis prezent dla dzidzusia to raczej rodzaju bodziak i spodenki a nie mata edukacyjna. Dla mnie mata, lezaczek i karuzela to tez niezbedne rzeczy dla dzidzusia, moze nie od pierwszych dni, ale juz od 2-3 miesiaca tak wiec mozna uznac ze to wyprawka. Za to jesli chodzi o ubranka to tez sobie daruje dzinsiki, sukieneczki, i koszule zapinane na guziczki, na codzien najlepsze bodziaki i cos jednoczesciowego na to bo sie latwo dzidzia nosi i sie nic nie podwija. Ale ja duzo ciuszkow kupuje uzywanych wiec to nie beda duze wydatki.

Ulli pisala ze nie bedzie tym razem kupowac podgrzewacza, a ja chyba bede musiala kupic nowy bo stary sie tak wysluzyl przy corce ze juz ledwo zipal. Bardzo krotko karmilam piersia i podgrzewacza uzywalam bardzo dlugo, prawie non stop codziennie. Sterylizator do butelek dla nas tez byl absolutnie niezbedny.
    Kazdy sobie potem w stosunku do siebie okresli co jest niezbedne a co mozan ominac. Ja planowalam byc minimalistka i nie przesadzalam z zakupami a potem po porodzie mase rzeczy dokupic trzeba bylo.

Awangarda trzymaj sie kochana! Masz teraz podwoja moc i napewno sobie ze wszystkim poradzisz!

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podgrzewacza w ogole nie kupiłam, bo długo karmiłam piersią, jak wróciłam do pracy to kupiliśmy sterylizator do butelek, bo odciagalam pokarm i młody w tym czasie jadł z butelki, po powrocie z pracy normalnie ssał pierś. Moim zdaniem sterylizator jak sie trafi w fajnej cenie to warto kupic bo naprawdę duzo rzeczy sie tam zmieści i chwila moment mamy wszystko czyściutkie ja polecam

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie, że nie ma uniwersalnej wyprawki, są tylko ogólne wskazówki, i każda układa wg własnych potrzeb i pomysłu. Ja miałam mnóstwo rzeczy przy pierwszym dziecku, które były niepotrzebne, a wiem czego mi brakowało. Ogólnie uważam, że nie trzeba majątku na wyprawkę, a ubranka też planuję tak jak Wy kupić używane. Łóżeczko raczej też od kogoś.
    Wózek raczej nowy, chyba, że uda mi się znaleźć dobry używany, a resztę kupię nową.

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupowałam laktatora, butelek, smoczków ani podgrzewaczy czy steralizatora. Potem sie okazało że słusznie bo mam antybutelkowe i antysmoczkowe dziecko ktore akceptowało tylko pierś więc ja te wydatki bym odłożyła na później :)

• hyacinthus Znajoma

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)

• Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hyacinthus wrote:
    Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)

Bardzo mi przykro :( :( :( :(

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przez dziejsze wyprawki już na allegro zaczelam buszować :) haha dobrze ze większość rzeczy jest lozeczko turystyczne tylko matracyk nowy kupimy , podgrzewacz super sprawa woda była ciagle cieplutka a w nocy to luksus :) jedynie zastanawiam się nad monitorem oddechu bylabym spokojniejsza i niania tez wybawienie nawet do dziś nam się sprawdza .

wozek kupimy nowy bo swój oddalam a lezaczki ,bujaczki kupimy później ok 3 msc ... za pierwszym razem kupiłam od laski ciuszki używane i tez za dużo tego było ze w większości nie zalozylismy wiec teraz będę inaczej już patrzeć :) ach fajne to :)

ps. Awangarda Trzymam Kciuki Dasz rade :* ja tez jestem po rozwodzie gdzie zostałam z niczym ale los się do mnie usmiechna i wiem ze tak miało być :) Nic nie dzieje się bez przyczyny !!!

marjotka lubi tę wiadomość

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ