X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda <3

awangarda lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda duzo siły i wytrwałości dasz rade, my kobiety a zwłaszcza matki jesteśmy naprawdę twarde babki, dbaj o siebie i maleństwo, a na resztę miej wyjeb.... a bedzie ci dane jak to mówią ;)

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i byłam na zakupach i w dziale gazetowym wpadła mi gazeta "mamo to ja" i był do niej dodatek taka pierdulka bo okładka na książeczkę zdrowia dziecka. W pierwszej ciazy kupowałam sporo takich gazet ale w koncu przestałam bo artykuły sie powtarzały. Teraz kupiłam ze względu na zmiany w kalendarzu szczepien

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • marjotka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda trzymaj się słonko :*
    Ja mam 22 lata i jestem po rozwodzie ;p Także każda z nas ma w życiu ciężkie chwile :* Ty jestes na wygranej pozycji, bo nie sama :P co dwa serca, to nie jedno :)<3 <3 dasz rade.. na pewno silna babka z Ciebie :)

awangarda lubi tę wiadomość

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry no, no, ale lista widać bardzo się postarałaś :)
    Moim zdaniem jednak to trochę za dużo, moja wyprawka dla noworodka będzie wyglądać mniej więcej tak:
    Ubranka, 12 pieluszek tetrowych, 12 flanelowych, łóżeczko, 2 prześcieradła do łóżeczka, 2 kocyki, termofor, wiaderko Tummy Tub plus stojak, oliwka, płyn do kąpieli, krem do pupy, szczotka do włosów z naturalnego włosia, ręcznik z kapturem, 1 termometr cyfrowy, pilniczek do paznokci, chusteczki, pampersy i wózek. I to w zupełności wystarczy na początek :)

Cherry_Blossom, Luca lubią tę wiadomość

• Ulli88 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda ja cała pierwsza ciążę się męczyć z moim ex, ale to ze względu bo dziecko... Dużo to nie dało bo i tak jak mała miała 8 miesięcy to wszystko się posypało. I uważam że to było najlepsze, stres zniknął a ja skupilam się na młodej. Więc też uważam że lepiej teraz, niż jak już dziecko będzie z tobą. Jasne że dasz radę, to oczywiste że wszystko się da jak się musi :)

marjotka, awangarda lubią tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej jakie smutne te Wasze historie.
    Ja jestem szczęśliwie zakochana z wzajemnością w moim mężu od wielu lat.
    Życzę Wam szczęścia mimo wszystko. W sierpniu będziemy tulić nasze maleństwa i świat od razu zrobi się piękniejszy, zobaczycie.
    Ciąża - 9 miesięcy tworzenia świata :)

Luca lubi tę wiadomość

• marjotka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    To taka moja z grubsza lista, dopiero bede edytowac

Dla mnie do szpitala:

podkłady poporodowe Bella (2 paki)
    podkłady poporodowe na łóżko 60x90 Seni (5 sztuk)
    podpaski duże
    Koszule nocne
    majtki siateczkowe
    majtasy wygodne figi
    wkładki laktacyjne
    maść na sutki
    laktator (butelka + pojemniki)
    Octanisept
    żel do higieny intymnej
    żel pod prysznic
    dezodorant
    krem poporodowy
    klapki pod prysznic
    szlafrok
    ręczniki (duży i mały)
    biustonosz do karmienia
    ładowarka do telefonu
    woda niegazowana Cisowianka
    odzież na wyjście
    papier toaletowy
    chusteczki wyciągane
    talerzyk, miseczka, łyżeczka, łyżka, widelec, nóż, nóż ostry, kubek
    herbatka laktacyjna

dla dzidzia:

pampersy (Pampers 1)
    chusteczki nawilżane (Dada lub Pampers)
    pieluszki tetrowe
    ciuszki na wyjście
    Bepanthen
    smoczek w razie W

Wyprawka:

butelki AVENT natural - 2 x 125 ml, 2 x 230 ml
    laktator AVENT natural
    pojemniki na pokarm AVENT
    smoczek uspokajający O+
    łańcuszek do smoczka
    lezaczek/bujaczek
    mata edukacyjna
    karuzelka
    lampka IKEA
    wózek 3w1
    zawieszka do wózka
    wanienka
    przewijak i prześcieradło z gumką na niego
    szczotka do włosów z miękkim włosiem
    nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami, obcinaczki i pilnik
    termoopakowanie do butelek
    torba na rzeczy
    termometr bezdotykowy
    gruszka i sopelek
    łóżeczko
    materac
    ręcznik z kapturkiem 2 szt.
    kocyki
    komplet pościeli - kołdra, podusia, poszwy, ochraniacz
    pieluszki tetrowe
    śpiworek do spania?
    proszek i płyn do prania i płukania dla niemowląt
    pampersy
    podkłady do przewijania
    wilgotne chusteczki
    waciki
    patyczki do uszu dla niemowląt
    Sudocrem
    Bepanthen
    kosmetyki (emulsja do kapieli, krem)
    Octanisept
    Woda morska
    sól fizjologiczna do inhalatora
    wit D
    maść majerankowa

CIUSZKI
    cherry, pytanie. Co to jest "sopelek" ? Zaraz obok gruszki ?

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aspirator do noska typu frida, taki, że ciagniesz ten katarek. Przy Julce używałam wymiennie tego i tego

marjotka lubi tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi tetrowe i flanelowe pieluszki w ogóle się nie przydały :/ Za to polecam z babyono muślinowe. Są fantastyczne, milutkie dla skóry.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam :-) jesteście nieocenione!
    Wiem że lepiej ,ale nie tak to sobie wyobrażałam,nie tak miało być. Trudno. Będzie po prostu inaczej :-)

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Lovi89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie od dwoch tygodni kloce z mezem, wystarczy ze wroci z pracy i do wieczora caly czas nerwy, czasami moj synek dolozy do ognia i mam dosc:/ ale w pierwszej ciazy mialam tak samo, to pewnie przez te moje hormony, wiec czekam na kolejne etapy ciazy, bo juz mnie to meczy! marzy mi sie wypad na wekkend do hotelu z basenem. ale samej oczywiscie:D
    Awangarda trzymaj sie, pewnie jeszcze sie ulozy, a jak nie to tylko on na tym straci:)

c6x6s65gsnbi4djq.png

15.09.2014 Nikodem:*
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Cześć dziewczyny :) chciałabym do was dołączyć
    Mam 25 lat, jestem z Krakowa i termin mam na 16 sierpnia ;)

No to pewnie sie spotkamy gdzies na porodówce :)

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie pokaralo, wczoraj sie chwalilam ze mdlosci przechodza a dzisiaj zygalam dalej niz widzialam... Ale dziwnie sie czuje, to nie takie ciazowe zyganie, chyba sie przytrulam czyms. A teraz mi zimno i jakos nie moge sie zagraac, zjadlam 3 lyzeczki jogurtu i znowu mi niedobrze.

Mi sie wydaje ze lista Cherry jest bradzo akuratna, wcale nie ma na niej za duzo rzeczy. Niestety zbiera sie tego troche i i jak sie to spisze to lista wydaje sie nie miec konca. Ja mieszkam daleko od rodziny i przyjaciol mamy garstke i nikt nam zadnych wiekszych prezentow nie zrobil, niczego nie dostalismy po jakis innych dzieciach. Jak ktos robil jakis prezent dla dzidzusia to raczej rodzaju bodziak i spodenki a nie mata edukacyjna. Dla mnie mata, lezaczek i karuzela to tez niezbedne rzeczy dla dzidzusia, moze nie od pierwszych dni, ale juz od 2-3 miesiaca tak wiec mozna uznac ze to wyprawka. Za to jesli chodzi o ubranka to tez sobie daruje dzinsiki, sukieneczki, i koszule zapinane na guziczki, na codzien najlepsze bodziaki i cos jednoczesciowego na to bo sie latwo dzidzia nosi i sie nic nie podwija. Ale ja duzo ciuszkow kupuje uzywanych wiec to nie beda duze wydatki.

Ulli pisala ze nie bedzie tym razem kupowac podgrzewacza, a ja chyba bede musiala kupic nowy bo stary sie tak wysluzyl przy corce ze juz ledwo zipal. Bardzo krotko karmilam piersia i podgrzewacza uzywalam bardzo dlugo, prawie non stop codziennie. Sterylizator do butelek dla nas tez byl absolutnie niezbedny.
    Kazdy sobie potem w stosunku do siebie okresli co jest niezbedne a co mozan ominac. Ja planowalam byc minimalistka i nie przesadzalam z zakupami a potem po porodzie mase rzeczy dokupic trzeba bylo.

Awangarda trzymaj sie kochana! Masz teraz podwoja moc i napewno sobie ze wszystkim poradzisz!

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podgrzewacza w ogole nie kupiłam, bo długo karmiłam piersią, jak wróciłam do pracy to kupiliśmy sterylizator do butelek, bo odciagalam pokarm i młody w tym czasie jadł z butelki, po powrocie z pracy normalnie ssał pierś. Moim zdaniem sterylizator jak sie trafi w fajnej cenie to warto kupic bo naprawdę duzo rzeczy sie tam zmieści i chwila moment mamy wszystko czyściutkie ja polecam

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie, że nie ma uniwersalnej wyprawki, są tylko ogólne wskazówki, i każda układa wg własnych potrzeb i pomysłu. Ja miałam mnóstwo rzeczy przy pierwszym dziecku, które były niepotrzebne, a wiem czego mi brakowało. Ogólnie uważam, że nie trzeba majątku na wyprawkę, a ubranka też planuję tak jak Wy kupić używane. Łóżeczko raczej też od kogoś.
    Wózek raczej nowy, chyba, że uda mi się znaleźć dobry używany, a resztę kupię nową.

Cherry_Blossom lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupowałam laktatora, butelek, smoczków ani podgrzewaczy czy steralizatora. Potem sie okazało że słusznie bo mam antybutelkowe i antysmoczkowe dziecko ktore akceptowało tylko pierś więc ja te wydatki bym odłożyła na później :)

• hyacinthus Znajoma

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)

• Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hyacinthus wrote:
    Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)

Bardzo mi przykro :( :( :( :(

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przez dziejsze wyprawki już na allegro zaczelam buszować :) haha dobrze ze większość rzeczy jest lozeczko turystyczne tylko matracyk nowy kupimy , podgrzewacz super sprawa woda była ciagle cieplutka a w nocy to luksus :) jedynie zastanawiam się nad monitorem oddechu bylabym spokojniejsza i niania tez wybawienie nawet do dziś nam się sprawdza .

wozek kupimy nowy bo swój oddalam a lezaczki ,bujaczki kupimy później ok 3 msc ... za pierwszym razem kupiłam od laski ciuszki używane i tez za dużo tego było ze w większości nie zalozylismy wiec teraz będę inaczej już patrzeć :) ach fajne to :)

ps. Awangarda Trzymam Kciuki Dasz rade :* ja tez jestem po rozwodzie gdzie zostałam z niczym ale los się do mnie usmiechna i wiem ze tak miało być :) Nic nie dzieje się bez przyczyny !!!

marjotka lubi tę wiadomość

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ