Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
A no i byłam na zakupach i w dziale gazetowym wpadła mi gazeta "mamo to ja" i był do niej dodatek taka pierdulka bo okładka na książeczkę zdrowia dziecka. W pierwszej ciazy kupowałam sporo takich gazet ale w koncu przestałam bo artykuły sie powtarzały. Teraz kupiłam ze względu na zmiany w kalendarzu szczepien
-
Awangarda trzymaj się słonko :*
Ja mam 22 lata i jestem po rozwodzie ;p Także każda z nas ma w życiu ciężkie chwile :* Ty jestes na wygranej pozycji, bo nie sama co dwa serca, to nie jedno dasz rade.. na pewno silna babka z Ciebieawangarda lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCherry no, no, ale lista widać bardzo się postarałaś
Moim zdaniem jednak to trochę za dużo, moja wyprawka dla noworodka będzie wyglądać mniej więcej tak:
Ubranka, 12 pieluszek tetrowych, 12 flanelowych, łóżeczko, 2 prześcieradła do łóżeczka, 2 kocyki, termofor, wiaderko Tummy Tub plus stojak, oliwka, płyn do kąpieli, krem do pupy, szczotka do włosów z naturalnego włosia, ręcznik z kapturem, 1 termometr cyfrowy, pilniczek do paznokci, chusteczki, pampersy i wózek. I to w zupełności wystarczy na początekCherry_Blossom, Luca lubią tę wiadomość
-
Awangarda ja cała pierwsza ciążę się męczyć z moim ex, ale to ze względu bo dziecko... Dużo to nie dało bo i tak jak mała miała 8 miesięcy to wszystko się posypało. I uważam że to było najlepsze, stres zniknął a ja skupilam się na młodej. Więc też uważam że lepiej teraz, niż jak już dziecko będzie z tobą. Jasne że dasz radę, to oczywiste że wszystko się da jak się musi
marjotka, awangarda lubią tę wiadomość
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
nick nieaktualnyOjej jakie smutne te Wasze historie.
Ja jestem szczęśliwie zakochana z wzajemnością w moim mężu od wielu lat.
Życzę Wam szczęścia mimo wszystko. W sierpniu będziemy tulić nasze maleństwa i świat od razu zrobi się piękniejszy, zobaczycie.
Ciąża - 9 miesięcy tworzenia świataLuca lubi tę wiadomość
-
Cherry_Blossom wrote:To taka moja z grubsza lista, dopiero bede edytowac
Dla mnie do szpitala:
podkłady poporodowe Bella (2 paki)
podkłady poporodowe na łóżko 60x90 Seni (5 sztuk)
podpaski duże
Koszule nocne
majtki siateczkowe
majtasy wygodne figi
wkładki laktacyjne
maść na sutki
laktator (butelka + pojemniki)
Octanisept
żel do higieny intymnej
żel pod prysznic
dezodorant
krem poporodowy
klapki pod prysznic
szlafrok
ręczniki (duży i mały)
biustonosz do karmienia
ładowarka do telefonu
woda niegazowana Cisowianka
odzież na wyjście
papier toaletowy
chusteczki wyciągane
talerzyk, miseczka, łyżeczka, łyżka, widelec, nóż, nóż ostry, kubek
herbatka laktacyjna
dla dzidzia:
pampersy (Pampers 1)
chusteczki nawilżane (Dada lub Pampers)
pieluszki tetrowe
ciuszki na wyjście
Bepanthen
smoczek w razie W
Wyprawka:
butelki AVENT natural - 2 x 125 ml, 2 x 230 ml
laktator AVENT natural
pojemniki na pokarm AVENT
smoczek uspokajający O+
łańcuszek do smoczka
lezaczek/bujaczek
mata edukacyjna
karuzelka
lampka IKEA
wózek 3w1
zawieszka do wózka
wanienka
przewijak i prześcieradło z gumką na niego
szczotka do włosów z miękkim włosiem
nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami, obcinaczki i pilnik
termoopakowanie do butelek
torba na rzeczy
termometr bezdotykowy
gruszka i sopelek
łóżeczko
materac
ręcznik z kapturkiem 2 szt.
kocyki
komplet pościeli - kołdra, podusia, poszwy, ochraniacz
pieluszki tetrowe
śpiworek do spania?
proszek i płyn do prania i płukania dla niemowląt
pampersy
podkłady do przewijania
wilgotne chusteczki
waciki
patyczki do uszu dla niemowląt
Sudocrem
Bepanthen
kosmetyki (emulsja do kapieli, krem)
Octanisept
Woda morska
sól fizjologiczna do inhalatora
wit D
maść majerankowa
CIUSZKI -
Ja tez sie od dwoch tygodni kloce z mezem, wystarczy ze wroci z pracy i do wieczora caly czas nerwy, czasami moj synek dolozy do ognia i mam dosc:/ ale w pierwszej ciazy mialam tak samo, to pewnie przez te moje hormony, wiec czekam na kolejne etapy ciazy, bo juz mnie to meczy! marzy mi sie wypad na wekkend do hotelu z basenem. ale samej oczywiscie:D
Awangarda trzymaj sie, pewnie jeszcze sie ulozy, a jak nie to tylko on na tym straci:) -
Ale mnie pokaralo, wczoraj sie chwalilam ze mdlosci przechodza a dzisiaj zygalam dalej niz widzialam... Ale dziwnie sie czuje, to nie takie ciazowe zyganie, chyba sie przytrulam czyms. A teraz mi zimno i jakos nie moge sie zagraac, zjadlam 3 lyzeczki jogurtu i znowu mi niedobrze.
Mi sie wydaje ze lista Cherry jest bradzo akuratna, wcale nie ma na niej za duzo rzeczy. Niestety zbiera sie tego troche i i jak sie to spisze to lista wydaje sie nie miec konca. Ja mieszkam daleko od rodziny i przyjaciol mamy garstke i nikt nam zadnych wiekszych prezentow nie zrobil, niczego nie dostalismy po jakis innych dzieciach. Jak ktos robil jakis prezent dla dzidzusia to raczej rodzaju bodziak i spodenki a nie mata edukacyjna. Dla mnie mata, lezaczek i karuzela to tez niezbedne rzeczy dla dzidzusia, moze nie od pierwszych dni, ale juz od 2-3 miesiaca tak wiec mozna uznac ze to wyprawka. Za to jesli chodzi o ubranka to tez sobie daruje dzinsiki, sukieneczki, i koszule zapinane na guziczki, na codzien najlepsze bodziaki i cos jednoczesciowego na to bo sie latwo dzidzia nosi i sie nic nie podwija. Ale ja duzo ciuszkow kupuje uzywanych wiec to nie beda duze wydatki.
Ulli pisala ze nie bedzie tym razem kupowac podgrzewacza, a ja chyba bede musiala kupic nowy bo stary sie tak wysluzyl przy corce ze juz ledwo zipal. Bardzo krotko karmilam piersia i podgrzewacza uzywalam bardzo dlugo, prawie non stop codziennie. Sterylizator do butelek dla nas tez byl absolutnie niezbedny.
Kazdy sobie potem w stosunku do siebie okresli co jest niezbedne a co mozan ominac. Ja planowalam byc minimalistka i nie przesadzalam z zakupami a potem po porodzie mase rzeczy dokupic trzeba bylo.
Awangarda trzymaj sie kochana! Masz teraz podwoja moc i napewno sobie ze wszystkim poradzisz!Cherry_Blossom lubi tę wiadomość
-
Ja podgrzewacza w ogole nie kupiłam, bo długo karmiłam piersią, jak wróciłam do pracy to kupiliśmy sterylizator do butelek, bo odciagalam pokarm i młody w tym czasie jadł z butelki, po powrocie z pracy normalnie ssał pierś. Moim zdaniem sterylizator jak sie trafi w fajnej cenie to warto kupic bo naprawdę duzo rzeczy sie tam zmieści i chwila moment mamy wszystko czyściutkie ja polecam
-
nick nieaktualnyNo pewnie, że nie ma uniwersalnej wyprawki, są tylko ogólne wskazówki, i każda układa wg własnych potrzeb i pomysłu. Ja miałam mnóstwo rzeczy przy pierwszym dziecku, które były niepotrzebne, a wiem czego mi brakowało. Ogólnie uważam, że nie trzeba majątku na wyprawkę, a ubranka też planuję tak jak Wy kupić używane. Łóżeczko raczej też od kogoś.
Wózek raczej nowy, chyba, że uda mi się znaleźć dobry używany, a resztę kupię nową.Cherry_Blossom lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)
-
hyacinthus wrote:Cześć dziewczyny, wracam po miesiącu bycia szczęśliwą i załamaną, co chwilę otrzymywałam informacje że wszystko z dzieckiem w porządku, po czym po paru dniach okazywało się, że np. z betą coś nie tak i tak w kółko.. I niestety już jestem sama.. uczucie straszne.. nikomu nie życzę.. ale nie będę Wam smucić, bo macie fajniejsze tematy.. zazdroszczę Wam.. możecie skreślić mnie z 12 sierpnia.. powodzenia:)
Bardzo mi przykro
mama:
7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
-
przez dziejsze wyprawki już na allegro zaczelam buszować haha dobrze ze większość rzeczy jest lozeczko turystyczne tylko matracyk nowy kupimy , podgrzewacz super sprawa woda była ciagle cieplutka a w nocy to luksus jedynie zastanawiam się nad monitorem oddechu bylabym spokojniejsza i niania tez wybawienie nawet do dziś nam się sprawdza .
wozek kupimy nowy bo swój oddalam a lezaczki ,bujaczki kupimy później ok 3 msc ... za pierwszym razem kupiłam od laski ciuszki używane i tez za dużo tego było ze w większości nie zalozylismy wiec teraz będę inaczej już patrzeć ach fajne to
ps. Awangarda Trzymam Kciuki Dasz rade :* ja tez jestem po rozwodzie gdzie zostałam z niczym ale los się do mnie usmiechna i wiem ze tak miało być Nic nie dzieje się bez przyczyny !!!marjotka lubi tę wiadomość
19.12. jest , 09.01 3.84 cm , 21.01 5,65 cm , 6.02 8,06 cm Boy 2.03 238g 15,05 1500 g 27.07 3540