X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    zazywane leki? czytalam gdzies ze od 2 trymestru leki juz tak nie szkodza dziecku w rozwoju jak w 1 trymestrze, tylko nie bardzo rozumiem czy chodzi o zazyte przed ciaza, czy te ktore teraz zazywamy?
    Leki zażywane w trakcie ciąży. Silniejsze (chociażby niektóre antbiotyki) przepisywane są zazwyczaj kobietom w ciąży wtedy gdy większym zagrożeniem dla dziecka jest choroba matki niż składniki leku. Po 16 tygodniu ciąży można tych leków stosować trochę więcej bez narażania dziecka, ale mimo wszystko zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym (nie mówię o nospie czy pastylkach na gardło).

Jeśli nie można pić mleka z kartonu to tym bardziej zajadać się ibuprofenem :P (nie mogłam się powstrzymać, przepraszam :<)

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Dziewczyny wszystkie robicie prenatalne? Ja chyba nie zrobie.

A mam jeszcze pytanie o konto premium na forum wykupujecie?

Prenatalne zrobiłam, konta premium nie wykupuję. Nawet nie wiem jakie ciekawe opcje się włączają po aktywacji :P

bpz77ab.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja konto premium miałam przez pierwszy miesiąc zalogowania w prezencie, teraz już mi wyłączyli i nie brakuje mi zbytnio. Nic ciekawego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2017, 14:54

20.08.2017 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Another odnośnie jedzenia. Laseczki, wyluzujcie :). To ciąża, a nie koniec świata. Owszem, teraz dużo żywności jest modyfikowane na wiele sposobów, ale niestety to coś, czego nasze dzieci nie unikną i będą jadły dokładnie to samo. Takie życie. Ja tam jem na co mam ochotę. Oczywiście nie będę żarła czegoś co ewidentnie może mi zaszkodzić typu tatar itp, ale bez jaj. Łosoś zjedzony raz na jakiś czas nie będzie miał takiego wpływu, podobnie jak mleko czy jajka. Wszystko z głową.

Jadę kupować biżu, trzymajcie kciuki! Może w końcu zacznę się na serio przygotowywać do tego ślubu :P

• awangarda Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam konto premium, w zasadzie nie wiem.po co ,ale mówi mi ile % ciąży za mną.
    Jest opinia że alkohol szkodzi tylko w 1 trymestrze, kiedy kształtuje się układ nerwowy. Nie rozumiem takiego podejścia. Jak baba nie może 8 miesięcy bez alko wytrzymać to chyba ma jakiś problem. Ja kocham papierosy. Serio. Ale ani jednego nie wypaliłam odkąd zobaczyłam 2 kreski. Moje koleżanki w ciąży po kryjomu palą. Ja zdecydowałam,że wytrzymam. Chociaż nie powiem,żeby mi się nie chciało :-)

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • llallka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzenia to wyeliminowałam tylko surowe mięso i ryby oraz sery pleśniowe. O "oczywistościach" nie piszę. Cała reszta to dla mnie przesada. Oczywiście staram się by było względnie zdrowo, ale prawda jest taka, że póki co to mdłości decydują jeszcze co dopuszczają a czego nie do mojego brzucha. Było też coś o wędzonych rybach (wędlinach)- nie można tych wędzonych na zimno bo są one tak jakby surowe, ale reszta rybek- jak najbardziej :) U mnie dziś na obiad ryż z gadżetami dumnie nazywany przeze mnie risottem ;)

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do konta premium to ja tez dostałam miesiąc w prezencie, ale widze, ze teraz oprócz tych procentów i wiadomości przy serduszkach nic sie za bardzo nie zmieniło chyba nie wykupie

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    z drugiej strony po co faszerowac sie witaminami skoro je sie to co sie je. nie poleca sie mleka w kartonie zdrowej kobiecie, a co dopiero w ciazy. jak juz ktos chce to uht to lepiej kupic w butelce, bez srebrnej folii

ss25 może to głupie pytanie, ale jakie ma znaczenie czy świeże mleko w butelce ma srebrną folię czy papierek? o.O
    A jeśli chodzi o faszerowanie się witaminami to według mnie logiczne, że jeśli nie jesteśmy w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowania na nie pożywieniem, to warto je suplementować ;)

Awangarda to ile procent za nami? Skorzystam z Twojego premium :D

bpz77ab.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe 31% :-)

Another lubi tę wiadomość

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Jeśli macie wątpliwości to moze odpuśćcie. Mojej znajomej pappa wyszła źle i lekarz sie zapytał czy chce usunąć dziecko, namieszał jej w głowie ale postanowiła urodzić i okazało sie ze urodziła zdrowego syna :)

Itakasia głowa do góry! Juz tyle za Toba, musi byc dobrze :) kiedy masz wizytę ?

Dziewczyny co teraz używacie? Ja biore dalej witaminę D, jod i kwas. Witamina B1 mi sie skończyła ale gin wczoraj powiedział ze jak juz nie wymiotuje to nie muszę brac ale w razie czego dał mi receptę. Wystarczy tylko to co biore? Myślałam zeby isc na własna rękę zrobic sobie żelazo i magnez bo dawno nie robiłam? Aha i na drętwienie rak polecił mi rehabilitacje kręgosłupa, jak go odciąże to drętwienie minie, akurat obok pracy mam rehabilitantkę której zanoszę ciepłe ciastka to pomyslałam ze moze skocze na taki masaż. Co o tym myślicie? Opłaca sie w ogole?
    myślę, ze tak... osobiście mam problemy z kręgosłupem w każdym odcinku.. i już każdy rehabilitowałam.. i masaże dużo mi pomogły, chyba najwięcej szczerze mówiąc... jak drętwieją ręce to trzeba się wziąć za odcinek szyjny.. tylko zaznacz masażystce że jesteś w ciąży

ss25 lubi tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Co do konta premium to ja tez dostałam miesiąc w prezencie, ale widze, ze teraz oprócz tych procentów i wiadomości przy serduszkach nic sie za bardzo nie zmieniło chyba nie wykupie
    ja wykupiłam,bo potem nie ma np wykresu wagi, wykresu dziecka.. nie pokaże Ci że jesteście w normie.. no i nie pokaże Ci obszernej notatki jak zaczniesz kolejny nowy tydzień.. także na tym mnie złapali i dokupiłam :)

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym Wam powiedzieć , że nie nadążam za Wami.. stanowczo za dużo skrobiecie heheh
    miałam kilka spraw do załatwienia , wracam a tu co? 5 stron wstecz... aj Wy sierpniówki :P

• Another Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Mleko w butelce: butelka szklana lub plastikowa
    Mleko w kartonie: karton papierowy w środku srebrna folia
    Mleko w butelce nie ma folii, jest pasteryzowane i jest poprostu zdrowsze.

Jesli chodzi o mleko swieze. Nigdy nie kupisz swiezego mleka w kartonie. Dlatego po raz kolejny pisze, lepiej kupowac w butelce (pasteryzowane) niz w kartonie uht! a jeszcze najlepsze to jest mleko w woreczku. Mam nadzieje ze rozwialam twoje watpliwosci. Tak samo jak ogorek, wiadomo ze zdrowszy jest ogorek bez folii. Mleko w kartonie kupisz za 1,50zł, natomiast dobre mleko w butelce szklanej ok 4 zł

Ależ ja myślałam, że chodzi o rodzaj etykiety na butelce :D
    Myślałam już, że jestem takim życiowym ignorantem, że koniec świata :P
    Teraz wszystko jasne :D

bpz77ab.png
  • Mania_Leo Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Dołączam do Was. to moja 1. ciąża więc wszystko dla mnie jest nowe i nieznane.
    mam nadzieję, że będzie ok. w tej chwili ciąża jest podwyższonego ryzyka (PCOS, niedoczynność tarczycy,nadciśnienie, astma oskrzelowa) trochę się boję, ale jestem dobrej mysli.

powiedzcie czy macie też bóle podbrzusza? bo mnie dziś męczą...

Chusy, sisi, Amelia25, Asiulka83, ss25 lubią tę wiadomość

hchy9jcglcvgymij.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Monia, ustaw sobie suwaczek :)
    Bóle w podbrzuszu to jeden z pierwszych moich objawów i trwa z przerwami cały czas, dobry znak, wszystko rośnie :)

20.08.2017 <3
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania witaj! Tez mam PCOS i astme oskrzelowa, ze tak sie zapowiem geriatrycznie :D
    Dlugo sie staralas o zajscie w ciaze?
    Bole podbrzusza sa totalnie normalne, bedzie cie ciagnac jeszcze dlugo :P

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Mania napisz w którym tygodniu jestes i jak sie czujesz

Rozgośc sie :)

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    I po co ten sarkazm? :) To tak jakby drążyć temat dlaczego mamy kupować ryby wędzone na ciepło, a nie na zimno
    Ani grama sarkazmu nie było w mojej wypowiedzi, naprawdę :)

Witaj Mania_Leo wśród sierpnióweczek i zostań z nami do końca <3

ss25 lubi tę wiadomość

bpz77ab.png
  • Mania_Leo Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny!
    Miło Was poznać.

Staraliśmy się 2 lata (główny problem: brak owu) zaskoczyło dopiero po letrozolu, na clo dostałam 2 torbieli.
    Obecnie 9t6d

2 razy już plamiłam - jednodniowe akcje, ale oczywiście się wystraszyłam. Dodatkowo wystraszył mnie lekarz na IP i ze zdziwieniem stwierdził, że jestem odważna skoro nie jestem w MOIM przypadku na L4. Zatem w te pędy pobiegłam do swojego gina i wzięłam L4, chociaż nie zamierzałam traktować ciąży jak choroby ;)
    generalnie czuję się ok. tylko właśnie ciągnie mnie dół brzucha.
    Póki co do 9 lutego jestem na zwolnieniu - potem badania prenatalne i zobaczymy co dalej. :)

termin mam na 23-08-2017 :)

hchy9jcglcvgymij.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie.
    Dzidzia rośnie jak na drożdżach, jest o dwa dni starsza :D
    Całe 3,16 cm szczęścia!!!
    Machała do mnie różkami i nóżkami <3

Za tydzień nifty :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d1d9de5e0cb1.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6c055ca7302d.jpg

All4love, BrumBrum, Samsaramsa, sisi, Lexi150, Gaduaaa, Papierówka, Justaw, Kasiula09, Amelia25, odrobinacheci, Asiulka83, ss25, Cherry_Blossom, Lovi89, Kfoka, Anielle, Ruda Paskuda lubią tę wiadomość

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ