X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hihi ja mam łożysko po lewej stronie ;)

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie wiem po której mam stronie. Żaden lekarz mi nie powiedział.
    Papierowka odpoczywaj, dużo pij. Jesteś pod dobrą opieką. Trzymam kciuki

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Doktorek siedzi w klinice od poniedzialku do piatku od 10 do 22, nie mecze go juz dzis, pewnie to sobie ogarnie dzis w wolnej chwili i rano dostane maila. OBY!
    to trzymam kciuki żeby jutro przy porannej kawie był meil z opisem ;)

ss25 lubi tę wiadomość

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • kurkaSkiters Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, e tam, napisz do niego, przecież on wie, że się denerwujesz, najwyżej nie odpisze :)
    Papierówka będzie dobrze, pij dużo i się oszczędzaj! Najważniejsze że maluch zdrowy.
    A ja już po badaniach! Będzie dziewczyna na 90%. Zuzia :)
    Wszystko w normie. Serce bije 160 ud/min. Długość 7cm. NT 2mm
    Trisomia 21 1:835 1:2963
    trisomia 18 1:2097 1:6355
    trisomia 13 1:6563 <1:20000
    Mała cały czas zakrywała twarz. Wstydliwa jakaś :P
    Jedno mnie zastanowiło, bo okazało się, że datę porodu mam na 14 sierpnia (zgodnie z owulacją) a nie na 17 sierpnia (zgodną z pierwszym usg) i nie wiem, której daty mam się trzymać... Lekarz powiedział, że dziecko mieści się w dacie z owulacji, ale to nie jest mój lekarz.
    No nic, także proszę zmieńcie mi proszę datę na 14 i wpiszcie dziewczynkę :)

Lexi150, sisi, ss25, llallka, Another, Otka, Lovi89, Tova33 lubią tę wiadomość

rfxg9jcgekq5byzd.png
  • Karola555 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka kochana trzymaj się dzielnie!!! Najważniejsze że maluszek się dzielnie trzyma, odpoczywaj i pij dużo, będzie dobrze!!! :*

Aha pani dr powiedziała najpierw że będzie dziewczynka a później że się jednak wycofuje bo nie jest pewna, ah, szkoda ;)

ss25 lubi tę wiadomość

Dzieciaczki z serduszka: Córcia Amelka 05.2008, Synek Gabryś 10.2010
    23/02 będzie synek :)
    f2w3rjjgya3j0iis.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matulu ale produkcja dzisiaj! Rano jak pisałam byłam na poczatku 398 strony i sobie myśle, ze do 400 dobijecie dzis a tu prosze, chyba pogoda tak działa i nikt nie wychodzi z domu jak nie musi.

Papierowka zycze zdrowka i aby sytuacja sie unormowała, Sylwia nadal myślami z Tobą i maleństwem.

U Was tez taka zima, u mnie swiata nie widać, ledwo do pracy dojechałam, masakra jakaś!

U nas dzis super fit i healthy kolacja parowki w nalesnikach z serem i zapiekane na wierzchu z majonezem i keczupem. Ostatnio mój przysmak to parowki i kwaśne żelki :)

sisi lubi tę wiadomość

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Sylwia czekamy razem z Tobą na dobre wiesci-alez Ty jesteś uparta, musisz grzebać w tym necie :P

Pestka to mówisz że masz zachciewajki :D ja mam okropne-w 1 ciąży tak nie mialam-wczoraj robiłam domowy serek topiony i zezarlam wszystko sama aż nie mogłam się ruszać, a dziś na śniadanie zupę wiśniowa z makaronem :P ogólnie dla przykladu potrafię jeść ogórki kiszone i zagryzac czekolada :P czuje się jak jakaś nawiedzona haha

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • kurkaSkiters Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Piona za dziewczynkę! ;) Ja miałam termin 17 sierpnia, pozniej 16 sierpnia a teraz 15 sierpnia... Wyniki super!
    No to mamy podobny termin. A której daty kazał się trzymać? Mnie też często boli z prawej strony i tam mam wybrzuszenie. Też było z prawego jajnika.
    Czyli wyniki wydają się ok? Napisz do niego, nie ma co się stresować, oby odpisał jak najszybciej.

rfxg9jcgekq5byzd.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski tez chce dziewczynkę! ;)

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • kurkaSkiters Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak! Pestka pójdziesz na następną wizytę i będzie wszystko jasne :) Ss jakie macie imię? A z tymi zachciankami to ja w to nie wierzę... Teraz źrę mięso i nie mam ochoty na słodkie.

rfxg9jcgekq5byzd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wpisane do karty ciaży 2 terminy. Z OM i z pierwszego USG (USG ok 7 tyg jest najbardziej miarodajne, potem już wielkość nie jest takim wyznacznikiem TP). Jeżeli różnica między tymi 2 datami nie jest większa niż 7 dni to za TP uważa się termin z OM. Jest to ważne bo wg tego terminu w szpitalu podejmują np decyzje o wywołaniu porodu albo uznają dziecko za wcześniacze jesli urodzone przed 39 tygodniem. Tak mi tlumaczył lekarz mój.
    Ja w pierwszej ciąży urodziłam dokładnie w terminie z pierwszego USG czyli 11 dni po TP z OM.

• All4love Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w karcie ciąży jest wpisany termin według OM, ale według USG maleństwo jest o tydzień mniejsze. Lekarz powiedział, że będzie obserwował i ewentualnie z czasem korygował datę porodu :)

20.08.2017 <3
  • Another Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło i wody uzupełniały prawidłowo <3

To ja wyłam próbując samej zinterpretować wyniki Pappy, ale suma summarum znalazłam normy dla tych dwóch badań (i można spróbować przeliczyć na MoMy) i się uspokoiłam (a nie jest to łatwe w internetach B)).
    I tak jak napisała Otka:
    "Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
    Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.
    źródło: http://www.poradagenetyka.pl/nieprawidlowy-wynik-testu-papp-a-a-prawidlowe-usg/.

Według magicznej tabelki dotyczącej trisomii 21 napisane jest, że:
    "On average, baby with trisomy 21 will have 2.0 MoM for B-hCg and 0,4 MoM PAPP-A"

I oczywiście nie jestem lekarzem, ale Twoje wyniki Ss robione w 12 tc i pokazujące wartość BETA: 29,77, PAPPA: 2,25 według mnie będą prawidłowe. Według tych tabelek: Beta w 12t3d ma na oko 38 IU/l (więc u Ciebie będzie to według mojej zajebistej matematyki piękny wynik MoM poniżej 1), a Pappa dla 12t3d ma na oko 2,7 IU/l (więc tu strzelam w podobny wynik około 0.8 ). Oczywiście to interpretacja kompletnego LAIKA. PODKREŚLAM! Ale sobie według tego wyliczyłam wyniki Pappy w przybliżeniu do 1 miejsca po przecinku (być może zwykły zbieg okoliczności).
    Jeśli chcesz namiary na tą tabelkę i cały tekst to chętnie wyślę na PW :) Tu nie będę wstawiać bo się będą dziewczyny niepotrzebnie nakręcać. Bo to tylko kolejny powód do próby samodzielniej interpretacji wyniku, a wiemy, że nie wolno :P

Podkreślenia w tekście informują, że są to tylko moje domniemania i mogą kompletnie nie pokrywać się z tym co wyliczy lekarz. Ale wierzę, że mam rację i wszystko będzie ok <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 19:54

ss25, Otka lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love tylko potem to różnica wynika z wielkości płodu. Bo moje dzieci są duże ;) I mam drugi raz dokładnie identyczna sytuacje. W ok 7 tyg wg OM maleństwo o 10-11 dni młodsze. Na USG genetycznym już TP z OM jak i z USG genetycznego wyrównał się a potem mój maluch był już dużo większy (np pokazywalo że TP wczesniej o 6 tyg!). Jakbym miala w karcie ciąży termin z OM.tylko to w szpjtalu by mnien kładli już 8 dni po TP i zaczęli wywoływanie :/ Gdzie synek po prostu nie był gotowy ;) Pisze tak tylko żebyście w razie co wyjasniły tą kwestię z ginekologiem :)

• Karola555 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd3882fd3e08.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c95fe7467e3c.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 20:01

Another, All4love, ss25, Samsaramsa, K_A_M_A, Kira_, Otka, Lexi150, Andzia1985, Asiulka83, sisi, Gaduaaa lubią tę wiadomość

Dzieciaczki z serduszka: Córcia Amelka 05.2008, Synek Gabryś 10.2010
    23/02 będzie synek :)
    f2w3rjjgya3j0iis.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola555 wrote:

Piękności <3 <3 <3

Karola555 lubi tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BrumBrum, dzięki za wyjaśnienie, z tego wynika, że najlepiej by było żeby już nic nie zmieniali. Chociaż najgorsze u mnie to nieregularne cykle rzędu nawet 10 dni więc zobaczymy jak to będzie...

20.08.2017 <3
  • All4love Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola555 wrote:

Oh jejku <3

20.08.2017 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Another dziekuje <3
    Ja próbowałam to jakos liczyć i wlasnie beta wychodzila ok 1 mom, a pappa 0,70-0,80 mom wiec w podobie. Moze cos z tego wyjdzie ;) uff.. lekarz chyba wyślę mi od razu wszystko po porównaniu z usg itd.
    Super, możesz mi wyslac! Kochana jestes :)

• awangarda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczny bobas :-) ja już jestem mega ciekawa jak wygląda moje stworzonko :-)

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ