Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
ss25 wrote:Doktorek siedzi w klinice od poniedzialku do piatku od 10 do 22, nie mecze go juz dzis, pewnie to sobie ogarnie dzis w wolnej chwili i rano dostane maila. OBY!
ss25 lubi tę wiadomość
FabianCyprian
Tymuś
-
Sylwia, e tam, napisz do niego, przecież on wie, że się denerwujesz, najwyżej nie odpisze
Papierówka będzie dobrze, pij dużo i się oszczędzaj! Najważniejsze że maluch zdrowy.
A ja już po badaniach! Będzie dziewczyna na 90%. Zuzia
Wszystko w normie. Serce bije 160 ud/min. Długość 7cm. NT 2mm
Trisomia 21 1:835 1:2963
trisomia 18 1:2097 1:6355
trisomia 13 1:6563 <1:20000
Mała cały czas zakrywała twarz. Wstydliwa jakaś
Jedno mnie zastanowiło, bo okazało się, że datę porodu mam na 14 sierpnia (zgodnie z owulacją) a nie na 17 sierpnia (zgodną z pierwszym usg) i nie wiem, której daty mam się trzymać... Lekarz powiedział, że dziecko mieści się w dacie z owulacji, ale to nie jest mój lekarz.
No nic, także proszę zmieńcie mi proszę datę na 14 i wpiszcie dziewczynkęLexi150, sisi, ss25, llallka, Another, Otka, Lovi89, Tova33 lubią tę wiadomość
-
Papierówka kochana trzymaj się dzielnie!!! Najważniejsze że maluszek się dzielnie trzyma, odpoczywaj i pij dużo, będzie dobrze!!! :*
Aha pani dr powiedziała najpierw że będzie dziewczynka a później że się jednak wycofuje bo nie jest pewna, ah, szkodass25 lubi tę wiadomość
-
O matulu ale produkcja dzisiaj! Rano jak pisałam byłam na poczatku 398 strony i sobie myśle, ze do 400 dobijecie dzis a tu prosze, chyba pogoda tak działa i nikt nie wychodzi z domu jak nie musi.
Papierowka zycze zdrowka i aby sytuacja sie unormowała, Sylwia nadal myślami z Tobą i maleństwem.
U Was tez taka zima, u mnie swiata nie widać, ledwo do pracy dojechałam, masakra jakaś!
U nas dzis super fit i healthy kolacja parowki w nalesnikach z serem i zapiekane na wierzchu z majonezem i keczupem. Ostatnio mój przysmak to parowki i kwaśne żelkisisi lubi tę wiadomość
-
No to Sylwia czekamy razem z Tobą na dobre wiesci-alez Ty jesteś uparta, musisz grzebać w tym necie
Pestka to mówisz że masz zachciewajkija mam okropne-w 1 ciąży tak nie mialam-wczoraj robiłam domowy serek topiony i zezarlam wszystko sama aż nie mogłam się ruszać, a dziś na śniadanie zupę wiśniowa z makaronem
ogólnie dla przykladu potrafię jeść ogórki kiszone i zagryzac czekolada
czuje się jak jakaś nawiedzona haha
-
ss25 wrote:Piona za dziewczynkę!
Ja miałam termin 17 sierpnia, pozniej 16 sierpnia a teraz 15 sierpnia... Wyniki super!
Czyli wyniki wydają się ok? Napisz do niego, nie ma co się stresować, oby odpisał jak najszybciej. -
nick nieaktualnyJa mam wpisane do karty ciaży 2 terminy. Z OM i z pierwszego USG (USG ok 7 tyg jest najbardziej miarodajne, potem już wielkość nie jest takim wyznacznikiem TP). Jeżeli różnica między tymi 2 datami nie jest większa niż 7 dni to za TP uważa się termin z OM. Jest to ważne bo wg tego terminu w szpitalu podejmują np decyzje o wywołaniu porodu albo uznają dziecko za wcześniacze jesli urodzone przed 39 tygodniem. Tak mi tlumaczył lekarz mój.
Ja w pierwszej ciąży urodziłam dokładnie w terminie z pierwszego USG czyli 11 dni po TP z OM. -
Papierówka trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło i wody uzupełniały prawidłowo
To ja wyłam próbując samej zinterpretować wyniki Pappy, ale suma summarum znalazłam normy dla tych dwóch badań (i można spróbować przeliczyć na MoMy) i się uspokoiłam (a nie jest to łatwe w internetach).
I tak jak napisała Otka:
"Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.
źródło: http://www.poradagenetyka.pl/nieprawidlowy-wynik-testu-papp-a-a-prawidlowe-usg/.
Według magicznej tabelki dotyczącej trisomii 21 napisane jest, że:
"On average, baby with trisomy 21 will have 2.0 MoM for B-hCg and 0,4 MoM PAPP-A"
I oczywiście nie jestem lekarzem, ale Twoje wyniki Ss robione w 12 tc i pokazujące wartość BETA: 29,77, PAPPA: 2,25 według mnie będą prawidłowe. Według tych tabelek: Beta w 12t3d ma na oko 38 IU/l (więc u Ciebie będzie to według mojej zajebistej matematyki piękny wynik MoM poniżej 1), a Pappa dla 12t3d ma na oko 2,7 IU/l (więc tu strzelam w podobny wynik około 0.8 ). Oczywiście to interpretacja kompletnego LAIKA. PODKREŚLAM! Ale sobie według tego wyliczyłam wyniki Pappy w przybliżeniu do 1 miejsca po przecinku (być może zwykły zbieg okoliczności).
Jeśli chcesz namiary na tą tabelkę i cały tekst to chętnie wyślę na PWTu nie będę wstawiać bo się będą dziewczyny niepotrzebnie nakręcać. Bo to tylko kolejny powód do próby samodzielniej interpretacji wyniku, a wiemy, że nie wolno
Podkreślenia w tekście informują, że są to tylko moje domniemania i mogą kompletnie nie pokrywać się z tym co wyliczy lekarz. Ale wierzę, że mam rację i wszystko będzie okWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 19:54
ss25, Otka lubią tę wiadomość
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
nick nieaktualnyAll4love tylko potem to różnica wynika z wielkości płodu. Bo moje dzieci są duże
I mam drugi raz dokładnie identyczna sytuacje. W ok 7 tyg wg OM maleństwo o 10-11 dni młodsze. Na USG genetycznym już TP z OM jak i z USG genetycznego wyrównał się a potem mój maluch był już dużo większy (np pokazywalo że TP wczesniej o 6 tyg!). Jakbym miala w karcie ciąży termin z OM.tylko to w szpjtalu by mnien kładli już 8 dni po TP i zaczęli wywoływanie
Gdzie synek po prostu nie był gotowy
Pisze tak tylko żebyście w razie co wyjasniły tą kwestię z ginekologiem
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd3882fd3e08.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c95fe7467e3c.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 20:01
Another, All4love, ss25, Samsaramsa, K_A_M_A, Kira_, Otka, Lexi150, Andzia1985, Asiulka83, sisi, Gaduaaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnother dziekuje
Ja próbowałam to jakos liczyć i wlasnie beta wychodzila ok 1 mom, a pappa 0,70-0,80 mom wiec w podobie. Moze cos z tego wyjdzieuff.. lekarz chyba wyślę mi od razu wszystko po porównaniu z usg itd.
Super, możesz mi wyslac! Kochana jestes