X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basha wrote:
    Ale ja wiem czemu. Bo chce żebym poszła na zwolnienie. Wtedy nie będzie wydawał dodatkowych pieniędzy na nowego pracownika, tylko zapłaci mu moją pensją. Umowę mam do końca roku, więc nie będzie się musiał już mną przejmować.
    Myślisz, że to wszystko warte jest Twoich nerwów i stresu? Może rzeczywiście warto pójść na zwolnienie.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejoo ja po usg... i badaniach..masakra w tej Irl.. usg trwało 3minuty... położna tylko powiedziała że jest akcja serca i długość crl zgodne z tygodniem ciąży.. i koniec !!!
    jestem tak poirytowana że głowa boli :/

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Basha Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    hejoo ja po usg... i badaniach..masakra w tej Irl.. usg trwało 3minuty... położna tylko powiedziała że jest akcja serca i długość crl zgodne z tygodniem ciąży.. i koniec !!!
    jestem tak poirytowana że głowa boli :/
    a to miały być to usg referencyjne? może w Irlandii nie robią wszystkim?

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basha wrote:
    a to miały być to usg referencyjne? może w Irlandii nie robią wszystkim?
    to było moje pierwsze usg oficjalne przy którym zakładają kartę ciąży ... i około 20 tc zostanę zaproszona na to z pomiarami... i potem tylko jeszcze jedno robią bliżej porodu... i tyle... ale jestem w szoku że to było takie taśmowe usg na odwal się...

• awangarda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ss ja też mam wybrzuszenie po prawej :-)

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaa przeżyłam to samo, wiem co czujesz.

Sylwia zaczęłaś właśnie 14 tydziń więc jak najbardziej może to być Twoja córeczka :) Ja zaczęłam czuć pierwsze bąbelki też jakoś w tym okresie.

ss25, Gaduaaa lubią tę wiadomość

19/02/2021 Anielka 2860
  • itakasia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola
    gratuluję! super wieści!
    Ss
    wcześniej sądziłam, że będzie czwarta córeczka:)ale przez tą teorię o położeniu kosmówki? w 6-8 tc mam mętlik :) wskazuje na chłopca :)
    co do ruchów, nie mam pojęcia, w pierwszej ciąży to dość wcześnie, ale tak naprawdę nigdy nie wiadomo :) może córeczka już z tobą bryka :)

Karola555 lubi tę wiadomość

010iflw1wxwjhaqq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli ukończone to 12. Bo ukończyłaś 12 i teraz jesteś w 13 ale mi te wyniki NIC nie mówią ;)

ss25 lubi tę wiadomość

• Otka Przyjaciółka

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 Wiem, że nie powinno się samemu analizować tych wyników, ale ja trochę poczytałam i próbowałam coś sama zrozumieć, bo byłam bardzo niecierpliwa. Według tego co wyczytałam wyniki krwi masz dobre, ale ja niestety nie jestem lekarzem :(.
    Skoro robiłaś w 12t3d tzn. że miałaś skończony 12 tydzień. Wynik HCG i PAPPA masz podany w jednostce IU/L, znalazłam gdzieś że trzeba to przeliczyć na jednostki MoM - robi się to tak, że liczy się iloraz Twój wynik/mediana dla ukończonego tygodnia ciąży. A później znalazłam taką informację:
    Kiedy wynik testu PAPP-A będzie „podejrzany”?

Każdemu z badanych w teście PAPP-A zaburzeń przypisane są inne normy. Lekarza prowadzącego ciąże powinny zaniepokoić następujące wskaźniki:

Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
    Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.

źródło: http://www.poradagenetyka.pl/nieprawidlowy-wynik-testu-papp-a-a-prawidlowe-usg/.

Na tej podstawie można tylko zobaczyć mniej więcej czy wyniki są dobre, nie pozna się dokładnego prawdopodobieństwa trisomii, bo to wylicza algorytm w certyfikowanym programie, który mają tylko lekarze robiący te USG prenatalne, on wtedy wszystko analizuje Twój wiek, choroby, USG i wyniki krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 16:53

ss25 lubi tę wiadomość

p19uskjo53sujvxw.png
    2 Aniołki
  • llallka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia tylko nie interpretuj tego z doktorem Googlem! jeszcze żadnej dziewczynie tu na forum nie wyszło to na dobre. Wiem, że łatwiej mówić trudniej zrobić, ale poczekaj na to co powie lekarz...

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Papierówka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane, dziś w nocy miałam ogromny krwotok, zakrwawilam łóżko, siebie i korytarz szpitalny, ale najważniejsze - maleństwo żyje. Nadal ma mało wód i krwiak. Ale babelek wygląda na zdrowy tylko nie może się ruszać z braku miejsca. Mam kroplówki nawadniające i ufam, że skoro maleństwo walczy dzielnie to Tym bardziej ja nie mogę się poddawać. Robie co mogę, żeby pomóc maleństwu, leżę i pije litry soków. Kroplówki będą codziennie do poniedziałku a potem kontrola.

<3 37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj! <3
    [*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
    [*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
    <3 37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj! <3
    [*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
    [*] 17 tc synek 28.02.2017
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SS umniejsza owulacja na pewno była z prawego,ale to chyba zależy od zagniezdzenia ;-)

O occhodzi z tą kosmowka?

Papierowka!!!!! O matko trzymajcie się dzielnie!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 16:57

BrumBrum lubi tę wiadomość

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia może napisz smsa do doktorka i niech Ci obliczy te ryzyka trisomi.

Papierówka jejku co za stresy, to to krwawienie z krwiaka było? Może się opróżnił i teraz zostanie tylko uzupełnić te wody. Cały czas trzymam kciuki za was &&&

19/02/2021 Anielka 2860
  • Basha Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie interpretujcie sobie same wyników pappa bo tylko niepotrzebnie będziecie się stresować. Gdyby to było takie proste, że się przelicza z jednej jednostki na drugą i patrzy czy za dużo, czy za mało, to nie byłyby potrzebne skomplikowane programy i lekarz specjalista do oceny wyników.
    Ja mogłam już wyniki niepełne odebrać, ale powiedziałam, że chcę dopiero z interpretacją lekarza, żeby właśnie nie szukać i się nie nakręcać.
    Zresztą któraś dziewczyna już tu chyba płakała, bo sama sobie przeliczyła na podstawie internetu, a potem okazało się, że wszystko ok.

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • Papierówka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze nie wiedzą do końca skąd był krwotok. Ale po wszystkim wezwali najlepszego specjalistę od usg i bardzo dokładnie oglądał. Krwiak jest 6x3 cm czesciowo organizujący się, na szczęście nic się nie odkleilo. Łożysko i pepowine ok. Mam chyba bardzo ukrwione wszystko i byle co powoduje krwawienia. Nie wiadomo tylko skąd mało wód. Raczej nie wypływają, podejrzewają ze byłam odwodnienia bo co pije to sikam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 17:09

<3 37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj! <3
    [*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
    [*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
    <3 37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj! <3
    [*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
    [*] 17 tc synek 28.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka trzymaj sie i nie wolno Ci sie poddawac! jestescie juz w 2 trymestrze, byle do przodu! Nie rozmyslaj co jest przyczyna tylko ciesz sie malenstwem, zobacz jakie jest dzielne i jak sobie swietnie radzi! <3

Papierówka lubi tę wiadomość

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Karola super! Innej opcji nie brałam pod uwagę :) czekam na fotkę <3 wyniki masz baaaardzo dobre!

Basha a moze dziewczyny maja racje i przyda Ci sie troche odpoczynku? Pomysł o tym ;)

Gadua haha potraktowała Cie jakbyś była na pierwszej wizycie, potwierdzającej ciaze :D 'jestes w ciąży i idź juz' :D

Dziewczyny wczoraj wieczorem leżałam na boku i czułam cos dziwnego w brzuchu, teraz tak samo. Leżałam na prawym boku i głaskałam brzuch i cos mi tam sie robiło przez chwilkę, ani wzdęcia, trawienie, jelita i co tam jeszcze moze byc. Po prawej stronie to było, wczoraj tak samo. Nie mam pojecia czy na tak wczesnym etapie można cos wyczuć i czy to było to, niby czytałam ze osoby chude bedą wczesniej czuć ruchy bo juz od 14-16 tc. Na dodatek jak robilam herbatę to zauważyłam ze prawa stronę mam bardziej wybrzuszona niż lewa, na leżąco tego nie widac tylko jak stoję. No i jak lekarz robi USG to zawsze po prawej stronie jest mała
    u mnie też tak jest że po lewej zaraz nad wzgórkiem mam takie wybrzuszenie.. i pytałam o to lekarz i ona mówi że to macica i ma prawo wędrować.. wiązadła się napinają i ją przesuwają... i tak też powiem wam że mam czasem po prawej czasem po lewej heh

• Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka wrote:
    Dzień dobry kochane, dziś w nocy miałam ogromny krwotok, zakrwawilam łóżko, siebie i korytarz szpitalny, ale najważniejsze - maleństwo żyje. Nadal ma mało wód i krwiak. Ale babelek wygląda na zdrowy tylko nie może się ruszać z braku miejsca. Mam kroplówki nawadniające i ufam, że skoro maleństwo walczy dzielnie to Tym bardziej ja nie mogę się poddawać. Robie co mogę, żeby pomóc maleństwu, leżę i pije litry soków. Kroplówki będą codziennie do poniedziałku a potem kontrola.
    jestem z Tobą myślami ! jesteś w szpitalu pod dobrą opieką - będzie dobrze :) dużo siły życzę i szybkiego powrotu w pełnym zdrowiu do domku i do siebie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda ja mialam zagniezdzenie w prawym ;) Przed zrobieniem testu przez tydzien mnie ciagnelo w prawym jajniku, dlatego bylam juz na USG w 6 tygodniu :)
    Juz wylaczylam to diabelstwo! maz tez mi pisze sms zebym napisala do lekarza.. chyba tak zrobie

sisi lubi tę wiadomość

• All4love Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka, biedna, ile stresów teraz masz :(
    Ale myśl pozytywnie, w końcu z maleństwem wszystko w porządku, myślę, że specjaliści niedługo znajdą przyczynę i wszystko będzie dobrze :)

awangarda, o to chodzi z kosmówką:
    http://mamaginekolog.pl/najbardziej-niewiarygodna-teoria-rozpoznawania-plci-we-wczesnej-ciazy-o-jakiej-slyszalam/

20.08.2017 <3
‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ