Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez wizytowalam. Wszystko ok. Maluszek fika jak szalony i kolejny raz potwierdzony chłopczyk
Morfologia na granicy ale poki co bez leków i powtarzamy za 4 tygodnie. Luteina do odstawienia i możemy serduszkowacza to zastrzyki zostają chyba do końca ciąży
Za 2 tygodnie polowkoweawangarda, Samsaramsa, Andzia1985, basia_en, Cherry_Blossom, K_A_M_A, Margaret.Se, llallka, Kasiula09, Cassie 65, ss25, sisi, Lovi89, Tova33 lubią tę wiadomość
-
awangarda wrote:Dzwoniłam do labu. Koszt 55 zł i położna pobiera. Bo to z kanału szyjki macicy. Wieczorem toaleta i dwie godziny przed badaniem nie sikać. Tylko nie dopytalam o luteine dopochwowa. Wieczorem wezmę,rano wypłynie i pojadę na badanie. Ona chyba nie powinna zakłócić wyniku.
Awangarda z tego co wiem to luteinę trzeba odstawić ba minimum 3 dni przed zrobieniem posiewutak mi mój lekarz mówił jak chciałam zrobic wlasnie, i pozniej na internecie tez to wyczytałam takze potwierdziły sie jego słowa
-
Hej Dziewczyny!
Another - oby szybko bakterie się unicestwiły!
Madzik07 - Tobie również zdrówka dużo! lody to jednak zdradliwe ustrojstwo... chociaż ja sie powstrzymać nie moge i skusiłam się w ciąży już pare razy na waniliowe grycany....
Ja mało snów pamiętam, bardziej mam problem z bezsennością... niby to problem 3 trymestru...a ja bardzo często budzę się tak koło 2 w nocy i do 4 albo później z boku na bok się tylko przekręcam://
Myślę też powoli o wyprawce....trochę mnie przerażaja koszty tego, bo chciałabym dla dzidziusia tez monitoring oddechu i moze nianie... chciałabym spać spokojnie...a tu przeciez jeszcze tyle innych wydatków..
SKad na to pieniadze wziac? Nawet przy kupowaniu uzywanych rzeczy i tak sie tego sporo robi:(
Też się tym martwicie, czy macie juz moze pomysl/ budzet jak to wszystko ogarnac? -
LaBamba przy pierwszym dziecku wyprawka to niemały wydatek, ale bez paniki jak podejdziesz do tego racjonalnie, bedziesz kompletować stopniowo, wyhaczac okazje to az tak nie odczujesz. Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, ze przy drugim dziecku sporo wydatków typu wózek i lozeczko mi odpada, a jednak to takie rzeczy idzie najwiecej kasy. Co do monitora oddechu to bym sobie darowała, niania sprawdzi sie jak masz duży dom. Dziewczyny czytajcie, szukajcie opinii, bo duzo rzeczy jest zbędnych albo po prostu tylko modnych, a z użytecznością maja niewiele wspólnego. Nad wyprawka naprawdę radzę dobrze sie zastanowić, spisać sobie kategoriami co jest koniecznie niezbędne, co sie na pewno przyda i osobna listę rzeczy, ktore mozna ewentualnie miec ale sa do zastanowienia.
A ja tworze z synem Picassa, malujemy farbami przy okazji robię dekoracje do pracy, wyzywam sie artystycznie -
Labamba ale tak na prawdę wózek czy taki monitor to najdroższa rzecz.
Ja dużo szukam na olx.
Łóżeczka fajne są za 50 zł więc dokupujesz materacyk.
Wózek też kupię używany.
Ubranka na ciuchach na wagę,ale też część się dostanie.
Wanienka to koszt 20 zł.
Kosmetyki trochę wyniosą.
Pościele dwa komplety też tanio można dostać . Kochana na spokojnie!Cassie 65 lubi tę wiadomość
synuś
Dwa aniołki * -
My wszystko mamy praktycznie. Zastanawiam się nad nianią z kamerką bo niby mieszkanie malutkie ale chcemy Młodego w końcu przenieść do drugiego pokoju i mogłabym mieć na niego oko. No i moze w mniejsze łóżeczko/kołyskę bo drewniane nam się nie sprawdziło ale to na razie plany.
Co do monitora oddechu. Wg opinii lekarza ginekologa a w zasadzie specjalisty od usg (zajmuje się szczególnie prowadzeniem ciąż w których Maluszki mają chore serduszka) to jest serio zbędny zakup. No chyba że mamy wcześniaka, takiego skrajnego lub dziecko u którego wykryto jakieś problemy z samodzielnym oddychaniem. Tylko w tych wypadkach warto zainwestować i to tylko w taki porządny. -
A co myslicie o przewijakach? Na poczatku myslalam,zeby kupic komode z funkcja przewijaka,ale chyba skonczy sie na takim utwardzanym przewijaku nakladanym na lozeczko, albo tym drewnianym za niecale 100 zl z ikei, bo wychodzi o niebo taniej
Mialam tez pomysl w ogole nic nie kupowac i przebierac dzidziusia na kanapie, ale tez ktos mi tam juz doradzil, ze jak bedzie chlopiec i bedzie sikal sikawka ( a jak narazie bedzie chlopczyk) to moze nam posikac łóżko podczas przewijania, bo to sie ponoc czesto zdarza i trzeba bedzie prac wszystko wiec juz sama nie wiem :-p
-
LaBamba, wydaje mi się, że monitor oddechu przy zdrowym dziecku to zbędny wydatek. Kosztuje naprawdę sporo i mało która mama się na to decyduje.
Wydatków przecież jest cała masa.
Co do wszystkiego co potrzebne - zapisałam się do grupy na facebooku w której mamusie oddają bądź sprzedają różne rzeczy. Tam można worek ubranek dostać za paczkę pampersów.
Szukaj dużo na olx, nawet na allegro, tam jest dużo taniej niż w sklepach
Ciąża trwa tyle czasu że nie trzeba wszystkiego od razu kupować, można poczekać i może akurat będzie przecena na to co chcemy20.08.2017 -
All4love wrote:LaBamba,
Co do wszystkiego co potrzebne - zapisałam się do grupy na facebooku w której mamusie oddają bądź sprzedają różne rzeczy. Tam można worek ubranek dostać za paczkę pampersów.
A zdradzisz jak nazywa sie ta grupa?
Ehh zaczynam sie chyba lamac nad tym monitorem oddechu :p tyle,ze naczytalam sie tyle,ze smierc lozeczkowa i zdrowym dzieciom sie przytrafia -
Labamba na olx przewijak na łóżeczko kosztuje też ok 20-30 zł. Ni zajmuje miejsca i tak go ubierasz w prześcieradło albo dajesz pieluchę terowa. Po co wydawać na komodę albo nowy za stówkę?
Monitor oddechu to tylko stres. Kołderką się czujnik zakryje i lecisz.... Ja odpuszczę na pewno.
synuś
Dwa aniołki * -
Ja na łóżeczko i wózek od rodziców i teściów dostaje Ale wózek i tak chce używany kupić
Ja też się martwię wyprawka wiec juz zaczynam coś kupować trochę z ciuchu a to coś w pepko( można tanie kupić i dobrej jakości )
Jeszcze trochę czasu mamy więc powoli każda się okupu
Gratuluję udanych wizyt I dobrych wieści -
labamba wrote:A zdradzisz jak nazywa sie ta grupa?
Ehh zaczynam sie chyba lamac nad tym monitorem oddechu :p tyle,ze naczytalam sie tyle,ze smierc lozeczkowa i zdrowym dzieciom sie przytrafia
Jest seria grup na fb pod nazwą -- MAMA W MIEŚCIE ...... - i tu wpisujesz które miasto Cię interesuje. Jest Mama w mieście Koszalin, Mama w mieście Kielce, Kraków, Wrocław, co chcesz
Co do monitora, czytałam, że często włącza się bez powodu, nie jest też wiarygodny, bo czasem łapie ruchy powietrza wynikające nie z oddechu dziecka, a z wiatru, czy przeciągu...20.08.2017 -
labamba wrote:
Mialam tez pomysl w ogole nic nie kupowac i przebierac dzidziusia na kanapie, ale tez ktos mi tam juz doradzil, ze jak bedzie chlopiec i bedzie sikal sikawka ( a jak narazie bedzie chlopczyk) to moze nam posikac łóżko podczas przewijania, bo to sie ponoc czesto zdarza i trzeba bedzie prac wszystko wiec juz sama nie wiem :-p
Przewijak moim zdaniem koniecznieSłuży do niezbyt czystych rzeczy i lepiej umyć przewijak niż prać kanapę
20.08.2017