Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż też był ze mną na każdej wizycie i nie sądzę żeby mu to przeszkadzało. Przecież lekarz musi jakoś podejrzeć malucha ale jak facet zazdrośnik to może lepiej nie ryzykować ;)

Mam pytanie z innej beczki. Badanie potrójne glukozy, je się robi ze skierowaniem czy moge poprostu podejść do przychodni/ szpitala i zrobią mi je z bomby? W UK na bank mi nie sprawdzą więc planuje zrobić w Polsce.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Puldzia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki!

Właśnie ja też się zastanawiam nad tym czy zabrać męża ze sobą na USG. Ostatnio (15tc) miałam USG robione i przez brzuch i dopochwowo. Nie chciałabym żeby mi się chłopina stresował że inny gość mi tam grzebie. Mamy na następnej wizycie poznać płeć więc fajnie by było mieć męża przy sobie. Muszę jeszcze z nim to obgadać ;)

Marysia 02.08.2017 😍
    Starania o 2 malucha od VI. 2020
    CB 12.03.2021 😔
    23.09.2021 - 10dpo II,
    15 dpo beta 348, 77 , 17 dpo 789,90
    18.10.2021 - 0,8 człowieka i <3
    13.12.2021 - SYNEK! <3
    11.04.2022 - 32+1 - 2100 gram <3
    02.05.2022 - 35+1 - 2480 <3
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda przyszła mama wrote:
    Macie rację chyba odważę się na badanie dopochwowe przy facecie, muszę się przyzwyczajać do obecności dużej ilości osób przy porodzie i pokonać ten opór, a niech i facet się przyzwyczają, że ktoś inny szpera mi między nogami :D

Przede wszystkim i Ty i Partner musicie sie czuć komfortowo. Jeżeli któreś z Was ma jakieś obiekcje czy nie do konca dobrze by sie z tym czuło to lepiej odpuscic. :)

Moj chodził ze mną zawsze. Nie ważne czy badanie na samolocie czy nie. Ale nas to absolutnie nie krępuje. Maz mnie golil pod koniec ciąży i był przy porodzie gdzie praktycznie caly czas pipka na wierzchu. Na a na koniec był przy cc. Teraz tez bedzie. I nawet mi zapowiedział ze tym razem bedzie patrzył jak mnie rozcinaja. Strasznie chcę zobaczyć to na żywo :P

sisi lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi ze skierowanien darmowo. Ale pewbie w kazdej przychodni zrobią jak zaplacisz od ręki bez skierowania.

sisi lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszą wizytę ciążową zabrałam ze sobą męża, co prawda ginekolog nie badał ginekologicznie, ale miałam USG dopochwowe na samolocie. I to było dla mnie bardzo krępujące, że mój mąż musiał to oglądać, jak się na tym rozkładałam :/

Ja też się nie spotkałam z USG dopochwowym po 20 tyg. ciąży. Czasem ginekolodzy robią jak chcą coś dobrze dopatrzeć, np. szyjkę macicy, ale tak to raczej na początku, aby dzidziusia dobrze było widać, we wczesnej ciąży nie zawsze da się wszystko zobaczyć przez brzuch i no i trzeba dobrze dociskać. Kiedyś mi ginekolog robił przez brzuch USG, aby sprawdzić, czy wkładka domaciczna jest dobrze umiejscowiona. I bardzo, bardzo dociskał głowicę, aby coś zobaczyć, a w ostateczności i tak skończyło się na dopochwowym. A wkładka domaciczna jest większa niż dzidziuś na początku.

USG też nie mam na każdej wizycie. Uważam, że nie jest to takie konieczne. Wystarczy, że posłucham serduszka i usłyszę, że wszystko w porządku :)

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda przyszła mama, dziwne ze w 5tyg miałas usg prze brzuch, pierwsze słysze o czyms takim. Przeciez to za wcześnie żeby cokolwiek prze brzuch zobaczyć. ja miałam pierwsze usg przez brzuch w 12tc bo jak byłam w 10tc to mój gin stwierdził ze za wcześnie. Ja tez z takim badaniem przez brzuch spotykam się pierwszy raz.

Mój był ze mna dwa razy jak mi lekarz dopochwowo robił usg na samych początku pierwszej ciąży i może było to dziwne ale jak mój nic nie powiedział, to znaczy ze było dla niego ok, wiadomo to lekarz a mój zerkał na monitor i na dziecko a nie przyglądał się bardzo miedzy moje nogi.

Ciesze się bardzo bo w srode ide na NIFTY:) udało mi się wyszukać za 2100zł:) w przychodni genomed i mysle ze to będzie najtaniej:)

sisi lubi tę wiadomość

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • llallka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do obecności męża przy badaniu na samolocie, po pierwsze powiem, że to kwestia indywidualna, a jeśli chodzi o moją indywidualną sytuację to mówię stanowcze nie. To się także tyczy usg dopochwowego czy zaglądania w piczkę podczas porodu. To, że mąż ją widział nie raz ;) to jedna sprawa. A to, że w trakcie badania / porodu nie jest to dla mnie ani romantyczne ani intymne, to zupełnie inna kwestia. Jest parę- nazwijmy to czynności- których przy sobie nie robimy i jakoś nie mam wrażenia, że nie jesteśmy ze sobą blisko- choć raz usłyszałam taki zarzut. Mojego męża też nie chciałabym oglądać w trakcie powiedzmy badania prostaty. Na wszystkie badani od początku ciąży chodzi ze mną , choć dopóki nie lekarz nie zaczął robić usg przez brzuch, to nie wchodził da gabinet- fakt, że siedzi tuż za drzwiami w zupełności mi wystarczał. Ale jeszcze raz podkreślam- to jest moje i mojego męża subiektywne podejście.

sisi lubi tę wiadomość

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie - czy nasze kruszynki na tym etapie już słyszą dźwięki z zewnątrz?

20.08.2017 <3
  • Asiulka83 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy ktoś może podeslac linka o tym ze specjaliści musza przyjąć kobiete w ciąży pzeciagu kilku dni ? nie mogę znaleźć a dostałam dziś skierowanie do nefrologa bo mojej gin nie podoba się mój mocz bo caly czas wychdzi bialko i boli mnie po lewej stronie a na usg ona nic zlego nie widzi ....

dziś na szybko usg nawet nie wiem ile wazy maluch :( ale na 30.03 mam usg prenatalne a wizyta 10.04

ukdy3e5e07dpccv2.png
    19.12. jest <3 , 09.01 3.84 cm <3 , 21.01 5,65 cm <3, 6.02 8,06 cm Boy <3 2.03 238g <3 15,05 1500 g <3 27.07 3540 <3
    ukdyj44j0v7sy1vp.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love wyczytałam ostatnio , że tak :) Że rozpoznają głos matki i reagują na dotyk / głaskanie. Ja mojej grożę, że jak nie zacznie mnie kopać to ja jej zacznę śpiewać, a to jest trauma, dla każdego kto ma choć zalążki słuchu ;)

All4love, sisi, awangarda lubią tę wiadomość

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    All4love wrote:
    Mam pytanie - czy nasze kruszynki na tym etapie już słyszą dźwięki z zewnątrz?

No wczoraj w aplikacji wyskoczyło mi, ze właśnie od 19tc mogą już zacząć słyszeć. Koniec z przeklinaniem :D

All4love, MówmiAgatka lubią tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • llallka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka83 wrote:
    dziewczyny czy ktoś może podeslac linka o tym ze specjaliści musza przyjąć kobiete w ciąży pzeciagu kilku dni ? nie mogę znaleźć a dostałam dziś skierowanie do nefrologa bo mojej gin nie podoba się mój mocz bo caly czas wychdzi bialko i boli mnie po lewej stronie a na usg ona nic zlego nie widzi ....

dziś na szybko usg nawet nie wiem ile wazy maluch :( ale na 30.03 mam usg prenatalne a wizyta 10.04
    Aż z ciekawości poszukałam :) I faktycznie jest coś takiego- w związku z tą ustawą za życiem, tylko chyba trzeba mieć zaświadczenie od lekarza a tu znalazłam coś takiego http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadomosci/radom/a/kobiety-w-ciazy-bez-kolejki-do-specjalisty-sprawdzamy-jak-to-dziala-w-radomiu,11719083/

Asiulka83 lubi tę wiadomość

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • All4love Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Dziewczyny co do obecności męża przy badaniu na samolocie, po pierwsze powiem, że to kwestia indywidualna, a jeśli chodzi o moją indywidualną sytuację to mówię stanowcze nie. To się także tyczy usg dopochwowego czy zaglądania w piczkę podczas porodu. To, że mąż ją widział nie raz ;) to jedna sprawa. A to, że w trakcie badania / porodu nie jest to dla mnie ani romantyczne ani intymne, to zupełnie inna kwestia. Jest parę- nazwijmy to czynności- których przy sobie nie robimy i jakoś nie mam wrażenia, że nie jesteśmy ze sobą blisko- choć raz usłyszałam taki zarzut. Mojego męża też nie chciałabym oglądać w trakcie powiedzmy badania prostaty. Na wszystkie badani od początku ciąży chodzi ze mną , choć dopóki nie lekarz nie zaczął robić usg przez brzuch, to nie wchodził da gabinet- fakt, że siedzi tuż za drzwiami w zupełności mi wystarczał. Ale jeszcze raz podkreślam- to jest moje i mojego męża subiektywne podejście.

Moje zdanie jest podobne. Nie chciałabym, żeby mój Małż stał i patrzył jak przebiega badanie na samolocie, bo nie sądzę, żeby było to do czegoś potrzebne.

Przy porodzie też go nie będzie. Z kilku powodów.
    Po pierwsze bym się bała, że w pewnym momencie zemdleje i tematem nr 1 będzie jak to Tomek zemdlał, a nie, że mój poród poszedł tak zajebiście (bo pójdzie, nie? )

Po drugie o ile my kobiety poród uważamy za coś pięknego i same wspaniałości, tak dla faceta widok tego co tam się będzie działo może być szokiem.
    Cholera wie co potem mu się tam w głowie zakoduje :D

K_A_M_A lubi tę wiadomość

20.08.2017 <3
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam szczerze ze pierwszy raz sie spotykam z tym ze dopochowo dopiero po 20 tc, zozumialabym w odrotna strone a tak dziwne dla mnie to a w 5 tc przez brzuch w ogole cos gin widzial?

Ja meza nie zabieran na wizyty, z corka byl raz i to tez ginka go zawolala jak robila usg, jakos mam opory do tego zeby byl przy badaniu na samolocie, ale za to przy porodzie byl, mial nie zagladac miedzy nogi przynajmniej ja tak chcialam ale on stwierdzil ze chce zobaczyc jak dziecko wychodzi i do tej pory nie moze sie nadziwic ze najpierw wyszla glowa a pozniej juz wyskoczyla cala :)

preg.png
  • Cassie 65 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW. Margaret mam nadzieję, ze nie musiałaś w końcu brać pożyczki :*

Margaret.Se lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • llallka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy porodzie to ogólnie chcę mieć mojego- towarzysko i w ramach wsparcia psychicznego, ale tak jak juz wspomniałam- bez zaglądania. Z tego co słyszałam, może wyjść po prostu w "kulminacyjnym" momencie ;)

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    BTW. Margaret mam nadzieję, ze nie musiałaś w końcu brać pożyczki :*

Nie kochana:):*

Cassie 65 lubi tę wiadomość

17u9io4p2dm1eqy5.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Aż z ciekawości poszukałam :) I faktycznie jest coś takiego- w związku z tą ustawą za życiem, tylko chyba trzeba mieć zaświadczenie od lekarza a tu znalazłam coś takiego http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadomosci/radom/a/kobiety-w-ciazy-bez-kolejki-do-specjalisty-sprawdzamy-jak-to-dziala-w-radomiu,11719083/

Wiecie co? Mi się to wydawało OCZYWISTE, że tak powinno być...
    MASAKRA przecież terminy do specjalisty nie raz są dłuższe niż nasz termin do porodu... ;p

0S32p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojemu mężowi powiedziałam, żeby przy porodzie był przy głowie, nie kroczu :) Zresztą też uważam, że są pewne momenty, które trzeba zachować dla siebie. My nie załatwiamy się w toalecie przy sobie, u ginekologa mój mąż nigdy ze mną nie był, poza tą jedną pierwszą wizytą ciążową, kiedy widział, jak miałam USG na samolocie, tylko dlatego, aby ze mną zobaczył pierwszy raz maluszka :D Teraz też chodzi ze mną na wszystkie wizyty, ale USG mam przez brzuszek, a badania ginekologicznego nie mam.

• Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 13 marca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym chciała swojego przy porodzie, zawsze czuje się bezpiecznie jak jest przy mnie. Tylko myslimy jeszcze z tego względu, ze nie wie czy on to wytrzyma;) widział jak dwa razy roniłam i ledwo stał bo nie mogł patrzeć jak cierpie ale stał i był przy mnie a ja czułam się bezpiecznie jak go widziałam, sama obecność ze był już w domu czułam się o niebo lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2017, 13:01

17u9io4p2dm1eqy5.png
‹‹ 583 584 585 586 587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ