X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. My po urodzinach.najadlam się.
    Witajcie nowe dziewczyny :-)

Jutro wiyta ,mam nadzieję,że groszek ma już serce bo jak nie to się matka wnerwi bardzo.

Chciałam zglosic iż mam całodzienne delikatne mdłości. Oprócz porannych :-D

Otka lubi tę wiadomość

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awangarda odrazu po wizycie masz dać znać! Napewno będzie juz <3
    Mnie dzisiaj też cały dzień męczą mdłości

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli się zastanawiacie, kiedy powiedzieć w pracy o ciąży - to jeśli wszystko jest ok to lepiej poczekać do 12 tyg, wtedy podlegacie już ochronie z kodeksu pracy. Pewnie jednak macie fajne prace i każdy będzie się cieszył, ale wiecie, że różnie to bywa. Lepiej zachować ostrożność :) Ja sama nie byłam w stanie zastosować się do tego w pierwszej ciąży, bo wylądowałam w szpitalu w 6 tygodniu i dostałam zwolnienie z kodem ciążowym, więc automatycznie wszyscy się dowiedzieli. A jeśli chcecie potrzymać szefa w tajemnicy, a bierzecie l4 to dopilnujcie, żeby dostać zwykły kod, po po ciążowym wszystko się wyda :)

My planujemy powiedzieć rodzinie w święta. To dobra okazja i można wtedy osobiście, a nie przez telefon. Wizytę mam 20 grudnia, więc będą foty z usg. Nie ma chyba dobrej rady na to, kiedy warto powiedzieć rodzinie. Zobaczenie na usg serduszka niestety też nie jest gwarancją, że ciąża się utrzyma, a z drugiej strony, gdyby - ODPUKAĆ - zdarzyła się strata, to czy chcecie zostać z tym same? Może wtedy wsparcie mamy/babci/teściowej byłoby pomocne? My straciliśmy drugą ciążę w 9 tyg, rodzina już wiedziała, bo 2 razy widzieliśmy serduszko na usg, niestety przestało bić. Było mi o tyle łatwiej, że nikt nie palnął niczego głupiego, wszyscy wiedzieli, co się stało i zachowali się taktownie, teściowa uruchomiła kontakty w szpitalu, żeby mój pobyt i zabieg był jak najmniej traumatyczny.

Luca lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z mdłościami jest na bakier. Męczą mnie zdecydowanie wieczorne niż poranne :)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle, tyle że na kodzie ciążowym l4 płatne jest 100%, a a zwykłym 80%, plus obcinane często są premie, np. obecnościowe. A jak ciąża się utrzyma (daj Boże u każdej z nas) to wynagrodzenie wyliczane jest ze średniej z ostatnich 12 miesięcy, więc ten miesiąc czy dwa na zwykłym chorobowym obniży Ci wynagrodzenie podczas reszty ciąży i macierzyńskiego.
    Według mnie lepiej wziąć od razu B, czyli ciążowe, albo po prostu jeśli spokojna praca i nie chce się mówić to się wstrzymać.

U mnie np. gdybym wzięła zwykłe l4 to wypłata grudniowa byłaby niższa o ponad 650 zł. Może to nie jest duża kasa, ale 3 wizyty zawsze prywatne do przodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 20:36

Krokodylica, Tova33 lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się raz jeszcze :D

Wczoraj byłam w wielkim szoku, strachu i musiałam ochłonąć :D

Przejrzałam wątek, poczytałam was trochę i "poznałam" :)

Mam wielką nadzieję, że zawitam tutaj już na następne 9 mc.
    Nie wiem w sumie czy któraś mnie kojarzy, jak przejrzałam listę z pierwszej strony, to niektóre nicki wydają się znajome.

Termin przez program mam wyznaczony na 20.08.

Wczorj bhcg 36, jutro idę powtórzyć i bardzo się stresuje, czy wszystko jest w porządku. Brzuch pobolewa dość mocno, okresowo. Poza tym zasypiam wszędzie .. :P i rozkłada mnie przeziębienie, ale zrobiłam syrop z imbiru, miodu i cytryny :)

Udało się w 7 cyklu starań. Pierwsza owulacja i już ciąża, jestem w szoku!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 21:01

sisi, Krokodylica, Asiulka83, Karola555 lubią tę wiadomość

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe dziewczyny :)
    Ja mam dzisiaj spokój z mdłościami, chciaż co ja tam mogę narzekać, złapały mnie może z 6/7 razy do tej pory. Ale za to biegam siusiu co 30 minut, no oszaleć można, wcześniej tak nie miałam. Mam nadzieję, że na noc odpuści.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle zalezy kto jaka ma prace ja musze swojeje szefowej powiedziec w miare wczesnie bo ja pracuje w biurze sama i jak mnie nie ma to szefowa nie zarabia, w ciazy z corka dowiedziala sie w 7tygodniu i od razu kazala mibisc do lekarza i brac zwolnienie a ona sobie zalatwi zastepstwo na caly okres jak mnie nie bedzie i tak tez bylo miala na oku dziewczyne ktora mogla rozpoczac prace praktycznie od zaraz i teraz tez wie ze sie staramy i chce wiedziec wczesnie zeby mogla kogos innego zatrudnic i teraz tez jestem ciekawa czy bedzie chciala od razu wyslac mnie na zwolnienie tym bardziej wie o wszystkich moich komplikacjach z ciazami.

Staraczka witaj ja Cie kojarze z ovufriend :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2016, 21:24

preg.png
  • inaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo nowym kobitkom :D

sisi ... u mnie też tylko kilka zmuleń żołądka :) !

Która to nie może na czekolade i ciastka patrzeć? SZCZĘŚCIARO !!! :D

sisi lubi tę wiadomość

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• ale.ale Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie nowe ciężarówki :) Ale nas się dużo zrobiło :)

Samsaramsa, ja Ci zazdroszczę, mnie tak ciągnie do słodkiego, że już się staram nic nie kupować, żeby nie mieć pokus...

Dzisiaj się starałam trochę bardziej oszczędzać z noszeniem córki, i podbrzusze mniej ciągnie, ale jak już posprzątałam w kuchni, to znów się odzywa. (Bosz, jak ja dam radę ogarnąć dom do świąt, a tu jeszcze teście do nas przychodzą.) Nasza mała ma 14 miesięcy, więc ciężko jej coś wytłumaczyć, jak jest w dobrym humorze to wystarczy z nią usiąść i się przytulić, ale to nie zawsze działa... Ech, nie doceniałam jaki to był luksus w pierwszej ciąży, że w domu zawsze mogę zalec na kanapie i się nie przejmować :)

Isabelle, z tego co wiem to ochrona w pracy jest niezależnie od tego, czy się powie przed czy po 12 tygodniu, chodzi tylko o to w przypadku umów terminowych, że jeśli kończą się przed upływem 3 miesiąca ciąży, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. A na umowach na czas nieokreślony jak się powie wcześniej to i tak nic nie może zrobić, bo nawet jeśli wręczy wypowiedzenie, to potem musi przywrócić do pracy.

m3sx3e3kqurga36a.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie paprykarz szczeciński króluje!
    No i parę cukierków dziś wmłóciłam, ale potem była kara, bo mnie zemdliło...
    Właśnie - skąd nazwa "poranne mdłości" skoro rano to one rzadko występują...

A jeszcze mi się przypomniało nt zeli do higieny intymnej. Mi położna polecała używać w ciąży i połogu tego samego żelu jakiego dotychczas używałam. A to z tego powodu, że każda z nas jest inna i nie wiadomo jak ciało zareaguje na jakąś nowość. Najlepsze są sprawdzone metody. A wszystkie tego typu żele są delikatniejsze niż np żel pod prysznic więc będą ok. Ja używam zwykły z Biedronki rumiankowy. Jak dla mnie przepięknie pachnie i nigdy nic po nim mi się nie działo. W ciąży żadnej infekcji i później też. A w dodatku kosztuje chyba z 5zł, nie pamiętam. Więc ja nie zmieniam bo szkoda mi kasy.

A teraz zmykam na "Boksera" o Salecie w TVN :-)

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • ale.ale Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no i jutro rano mam wizytę - mam w związku z nią dwie nadzieje: DUŻĄ, że może jakimś cudem będzie już serduszko, chociaż w głowie to wiem, że za wcześnie..., i drugą mniejszą, czyli że mi gin weźmie ciążę na prowadzenie na nfz. Chodziłam do niego cały czas na wizyty na nfz, zastanawiam się jaka jest szansa, że dalej tak będzie :/

BrumBrum, sisi lubią tę wiadomość

m3sx3e3kqurga36a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jak pisze ale.ale. Ochrona jest od dnia poczęcia, więc nie ma znaczenia kiedy się powie w pracy. Kiedyś było tak, że faktycznie kobieta była pod ochroną dopiero od 3 miesiąca, ale co najmniej od 8 lat tak już nie jest. Wiem bo mnie też przywracali do pracy jak zaszłam w ciążę z młodym :).

Ja dzisiaj lekkie mdłości zaliczyłam, aż w pewnym momencie wyrwało mnie ze skarpetek, ale na szczęście tylko na "BENDE RZYGAC!" się skończyło ;).

sisi lubi tę wiadomość

• ale.ale Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie powiem, żebym Wam tych mdłości zazdrościła :P ale bez nich to jakoś mało w ciąży się czuję ;)

Heh, naprawdę powinnam już iść spać, a rozładowuję stres przed wizytą grzebiąc w necie i robiąc zakupy... Już prawie 300zł się ze mną pożegnało, muszę zwolnić tempo :P

m3sx3e3kqurga36a.png
  • Luca Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zwykle do poduszki Was poczytuje. W koncu i mnie te magiczne ciazowe mdlosci dopadly!

Tyle o tym czytalam i wdzie, ile z Was je ma, wiec bylo mi jakos dziwnie bez nich a tu prosze... najpierw myslalam, ze zjadlam cos niedobrego, ale juz sie z dobre 3 dni utrzymuje i w zasadzie to uczucie jakby choroby lokomocyjnej! Ze nikt mi tego wczesniej nie powiedzial ;) sa lekkie na szczecie i na pawia mi sie nie zbiera (moze za wczesnie).

W pracy wole tez powiedziec po symbolicznym 12 tygodniu, ale w styczniu szykuje mi sie wyjazd 16 h samolotem i nie wiem, jak sie z tego wyplatac bez mowienia :( slyszalam, ze podczas 1 trymestru lepiej unikac wysokich lotow z powodu promieniowania, ale nie wiem ile w tym prawdy... ech dobrej nocki dziewczyny, przyszly tydzien pod znakiem serduchow nam sie szykuje!

sisi lubi tę wiadomość

zi130tc7zxcdftgw.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenni wrote:
    Witaj z nami :)

Ja tez jestem juz mama 4 letniej coreczki, o drugie dziecko staralismy sie z mezem pol roku. Juz sie denerwowalam ze cos nie tak, a tutaj taka niespodzianka :) Mnie ovu wyliczyl termin na 18 sierpnia :) Pierwsza ciaze mialam ksiazkowa, ale bylam tez duzo mlodsza, teraz mam o wiele wiecej watpliwosci i obaw. Mam nadzieje, ze z wsparciem tych wszystkich cudownych kobiet tutaj uda nam sie dotrwac do szczesliwego konca :-)

Jestem pewna, że tak będzie ♡

Kozaa lubi tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z talerzem jajek z majonezem

http%3A%2F%2Fmashable.com%2Fwp-content%2Fgallery%2Fhungry-gifs%2Fshrek.gif

Otka, Kozaa, awangarda, inaa, Another, sisi, Tova33 lubią tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Otka Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2016, 03:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie nowe kobietki :* Mam nadzieję, że ten sierpień będzie dla nas wszystkich szczęśliwym. Ja dziś nie mogę spać takiego mam stresa przed wizytą o 12.15. Martwią mnie moje przerywane i skromne objawy, mimo że wiem, że nie muszę mieć ich cały czas ;D. Jedynie w samochodzie mam mega mdłości, a nigdy nie miałam choroby lokomocyjnej. Dzisiaj byliśmy u teściów i tak ciężko było utrzymywać ciążę w tajemnicy :D ale się niczego chyba nie domyślają.

Kozaa, sisi lubią tę wiadomość

p19uskjo53sujvxw.png
    2 Aniołki
  • Kozaa Nowa

Wysłany: 12 grudnia 2016, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny!

to moj 1szy wpis na jakimkolwiek forum w zyciu :D
    O ciazy wiem od tygodnia, targaja mna sprzeczne uczucia od euforii po panike :D ale to pewnie normalne. Wszyscy mowili mi, ze starania potrawaja miesiace, ale w naszym przypadku zadzialo sie od razu :) stad panika.

Bardzo chetnie "bede" tu z Wami z 2 powodow: 1) trzymanie ciazy w sekrecie jest mega ciezkie - chetnie wykrzyczalabym to calemu swiatu - zapewne jak wiekszosc z Was:), a 2) mieszkam na drugim koncu swiata i wszystkiego o ciazy ucze sie w obcym jezyku co jest dodatkowo stresujace. Nie jest zle, ale brakuje mi rozmow z Polkami. Przeciez nikt Cie tak nie zrozumie jak rodak :)

Pozdrawiam serdecznie
    A

Papierówka, Asiulka83, Ruda Paskuda, inaa, sisi, Tova33, neme lubią tę wiadomość

Koza
  • Papierówka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2016, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozaa, bardzo nam miło :* gdzie mieszkasz? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2016, 19:18

<3 37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj! <3
    [*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
    [*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
    <3 37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj! <3
    [*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
    [*] 17 tc synek 28.02.2017
‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ