Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja też mam stawianie się brzucha i takie bóle ala menstruacyjne. Dostałam od lekarza nospę. Biorę jak naprawdę nic już nie pomaga.
Maluch w brzuchu coraz więcej się rusza i jak czasami kopnie to hoho!
Położna mi powiedziała, że takie bóle@ mogą się pojawić jak się za dużo nie przytyło bo wtedy nie ma amortyzacji jakby
Ja mam ok. 5,5kg na plusie więc trzymam się tej wersji.
Co do testu z glukozą to jest to do przeżycia, ale są lepsze rzeczy
Jak robiłam pierwszy raz OGTT 2 lata temu to przespałam cały dzień, a jak robiłam teraz w ciąży to po wszystkim miałam tyle siły, że mogłabym cały ogródek przekoać także nie bójcie się, ale bądźcie uważne -
Margaret ja w końcu nie wykupiłam tego pakietu w luxmedzie. Za dużo by mnie to wyszło jednak.
Juuli niezle przeżycia miałaś pp tej glukozie. Kapa bo pewno faktycznie będziesz musiała powtarzać -
Milka wymyśliła mleczną czekoladę, a w środku jest biała bąbelkowa. Oszalałam
Juuli współczuję Nie wiem czy próbowałaś ale mi pomogło zajęcie się czymś konkretnym, czytanie gazet, internetu, rozmowa... Jak siedziałam z myślą-- OBY NIE ZEMDLEĆ, OBY SIĘ NIE PORZYGAĆ - to tylko gorzej mi było.
Mam nadzieję, że następnym razem pójdzie lepiejMargaret.Se lubi tę wiadomość
20.08.2017 -
Juuli, u mnie badanie jak badanie - 2 godziny wytrzymałam bez większych sensacji, ale chwilę po tym jak wróciłam do domu zrobiło mi się mega słabo, zaczęły mnie oblewac zimne poty a ręce trzęsły się jak galareta. Byłam nieźle wystraszona +bałam się wyników ale na szczęście okazało się że są bardzo dobre.
Chusy widzę że III trymestr już daje ci się we znaki. Ja już liczę tygodnie do III trymestru-jeszcze tylko tydzień i 1 dzień. Później będzie z górki choć z dużo większym obciążeniem:) -
All zazdroszczę kochana tej milki ale ja jedynie pozwalam sobie na gorzka czekoladke. Od trzech dni znowu jem słodkości oczywiscie w moich granicach, wyjadłam wszystkie gorzkie czekoladki, wczoraj wyjezłam szarlotke babci z zamrażalnika i nawet dwa dni temu zjadłam magnuma:D a dzisiaj wyjęłam z zamrażalnika racuszki babci:) co mnie dziwi ze nie przytyłam nic, już 9dzien stoje w miejscu i nie wiem czy się cieszyc czy zacząć martwic hmmm fakt moje słoneczko musi nabierać siłki bo już brzuszek się zaczął poruszać(podskakiwać) ale jak ja wytrzymam z jej pomiarami do czerwca hmmm kawał czasu
Mnie tez mdliło i kręciło się w głowie przy glukozie z obciążeniem ale w odpowiednim momencie zjawił się mój ukochany i zaczelismy gadac i jakos to poszło ale fakt jak wróciłam do domu to czułam się fatalnie i był paw.
Dziewczynki zastanawiam się co kupic, rozek czy rogala do karmienia??? i bije się z myslałami. U mnie w domu jest ciepło i mysle czy jest sens z tym rozkiem a poza tym zastanawiam się jak będzie mi wygodniej ja karmic hmm i mam metlik ale wyobrazajac sobie to wszystko jednak skłaniam się do rogala hmm -
A mnie chyba czeka skok rozwojowy brzucha, jeszcze nigdy mnie tak nie kłuło w różnych miejscach na raz, w nocy przekręcić się nie idzie. Muszę zrobić zdjęcie dzisiaj dla porównania bo za parę dni będzie pewnie dwa razy taki...20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Sisi to dawaj zdjecie brzuszka a potem jak wystrzeli i będziemy porównywać
Ja mierze sobie brzuszek centymetrem i jak na razie chyba taki sam jest od dłuższego czasu, fakt dzisiaj się zmierzyłam ale po śniadanku i minimalnie większy ale zobaczę jutro na czczo, fakt ze nie czuje zadnych bóli a tylko czasami minimalne bole miesiączkowe ale o wiele słabse niż wcześniej co miałamsisi lubi tę wiadomość
-
Siema! Dziewczyny jak to jest z tym spaniem na lewym boku? Tzn wiadomo, że jest to najkorzystniejszejsze dla bobasa bo niczym go nie uciskamy i, że ma najlepszy dopływ tlenu tak? A co jak się obudzę w nocy na prawym boku albo na plecach co często mi się zdaza albo w ciągu dnia jak gnije to też przeważnie leżę na plecach. No wtedy w sumie tak nie do końca leżę bo mam dużo poduszek pod sobą to takie pół leżenie pół siedzenie wychodzi
-
Cassie ja staram się lezec jak najwięcej na lewym ale czasami wiem ze nie zasne na lewym, wiec układam się na prawy. W nocy jak się budze tez róznie bywa ale mysle o tym i staram się przekrecic jak tylko wiem ze znasne na tym boku. Z tego co pamiętam to III trymestr jest tu najważniejszy w tym lezeniu bo dziecko coraz większe, coraz mniej miejsca ma ale wiadomo ze w nocy jak spimy i się przekręcamy się to nie mamy nad tym kontroli
-
Cassie ja też starałam się zasypiać na lewym boku ale czytałam, że prawy też jest ok, byle nie leżeć na plecach bo wtedy ta główna żyła się przytyka. Póki brzuch był jeszcze w miarę mały to różnie to u mnie bywało, a teraz na prawdę najwygodniej jest na lewym chociaż na prawy też się przekręcam.
Pamiętajmy, że kiedyś nie było takich nakazów i każda ciężarna spała jak jej wygodnie i było okWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2017, 12:54
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Cytat mamyginekolog:
"Człowiek nie jest zbudowany symetrycznie Po lewej stronie na kręgosłupie leży aorta brzuszna czyli sprężyste mięsiste główne naczynie tętnicze, które pompuje krew z serca do dolnych partii ciała. A po prawej stronie leży żyła główna dolna- też bardzo duże naczynie tylko, że mniej sprężyste mniej mięsiste - jak na naczynie żylne przystało. Tymniemniej tak naprawdę oba te naczynia położone są na kręgosłupie czyli na środku ciała i nie ma większego znaczenia czy położycie się na lewej czy na prawej stronie. Mamy tutaj na uwadze ucisk ciężarnej macicy na jedno z tych naczyń. Natura wie co robi i fizjologicznie ciężarna macica - tak naprawdę nie jest wstanie zasisnsc żadnego z tych naczyń. Choć są wyjątki – takim wyjątkiem jest ciąża mnoga oraz ciąża z dużym wielowodziem - wtedy rzeczywiście wskazane jest spanie na jednym lub na drugim boku z minimalną przewagę u lewego. A i wazne - Tyczy się to trzeciego trymestru.
Podsumowując w pierwszym trymestrze niezależnie w jakie jesteście ciąży jestescie - pojedynczej czy bliźniaczej, pierwszej czy drugiej czy nawet dziesiątej możecie spać dowolnie - na lewym boku , na prawym boku, na plecach i jak wam wygodnie nawet możecie spać na brzuchu - tak możecie spać na brzuchu (wiem co powiedziałam) ☺️ W drugim trymestrze niewskazane jest już spanie na brzuchu - z reszta nie było by wam wygodnie- ale zarówno na plecach jaki na obu bokach można spać. W trzecim trymestrze najkorzystniej jest spać na prawym lub na lewym boku ale jeżeli czujecie się dobrze - nie kręci sie wam w głowie ani innych nietypowych objawow - to to możecie też spać na plecach. Takze jezeli w środku nocy obudzisz sie leżąc na plecach nie panikuj - nie zaszkodziłas dziecku ☺️
A na koniec powiem wam jedno- pracuje od 6 lat - widze po kilkadziesiąt kobiet w ciazy w tygodniowo- to sa tysiące kobiet- zgadnijcie ile zaszkodziła jakakolwiek pozycja spania.... Żadnej ☺️"
Kilkukrotnie już czytałam, że jeżeli pozycja będzie nieodpowiednia dla nas albo dla dziecka to to poczujemy, np. zacznie nam się kręcić w głowie od ucisku. Także ja śpię tak jak mi wygodnie (chociaż od zawsze lubię lewą stronę), a najgorzej mi na plecach w prawą stronę (tzn z podwiniętą nogą), tak że nie jest to ani na plecach, ani na prawym boku, tylko po środku. Wtedy czuję, że ta pozycja jest nieprawidłowa, bo zaczyna mi drętwieć noga, idą prądy przez plecy, więc pewnie wtedy coś sobie uciskam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2017, 14:28
sisi, szarlo, Margaret.Se lubią tę wiadomość
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
No wlasnie. Wiadomo ja też zawsze zasypiam na lewym boku w nocy często łapie się na tym że śpię na plecach wiec wracam na lewy. Ale pamiętam kiedyś zdanie klucz chyba z poradnika który czytam czyli “ciężarówka przez 9 miesięcy“ tam też było, że dopóki nam jest wygodnie to dzidziusiowi też. Tyczylo się to nawet spania na brzuchu heh. No nic podsumowując zasypiam na lewym boku, kiedy się przebudze na plecach też wracam na lewy chyba że już fes mi niewygodnie to pofolguje se na prawym i powinno być dobrze ale sisi tak jak mówisz kiedyś nie było takich zaleceń i wszystko było w porządku
-
Noooo właśnie! Another pamiętam ta wypowiedź wiedziałam, że coś takiego było. Już wiem jak mam spać! JAK MI Wygodnie bez większej spiny a póki co raczej mi się nie przydarzyło jakieś kręcenie w głowie czy coś chodź kilka razy ostatnim czasem buzilam się w nocy z baaaardzo odretwiala ręką. Nie wiem kaj ja ją cisne..?
-
Kurczę dziewczyny piec nam się zepsuł, ech zawsze coś Musiałam dzisiaj grzać wodę w garnkach żeby się wykąpać. Dobrze, że już wiosna, a nie minus 10 na dworze.
Jutro ma przyjść facet i wygląda na to, że pochłonie to nasze ostatnie oszczędności, chociaż mamy też dobrą wiadomość bo w weekend uda nam się chyba w końcu sprzedać samochód który wystawiamy już od pół roku.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Acha i jutro usg na 8 30, prawdopodobnie ostatnie jakie mi zrobią chyba, że coś jeszcze będą chcieli sprawdzić w późniejszym terminie. Trzymajcie kciuki
szarlo, Genshirin, moniadi, Cassie 65, Chusy lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Cassie moja znajoma polozna, piwiedziala mi ze mam spac tak jak mi wygodnie, wiec jesli na prawym jest mi wygodnie to moge spac, ale unikac spania na plecach, pozatym organizm nam powie kiedy zle spimy. Takze ja spie na prawym na lewym, a czasami na plecach, bo tak sie w nocy przekrecam, lub pol na plecach, bo rogala mam pod jedna strona. Jak gnije to na pol lezaco i jest mi dobrze.
Cassie 65 lubi tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
Ja tam też śpię jak mi wygodnie chociaż na plecach już coraz rzadziej, zazwyczaj jest to lewy lub prawy bok. A jak młodemu jest niewygodnie na prawym, to mnie kopie fest i muszę się przekręcić na lewy także myślę, że wiemy najlepiej jak jest dobrze
A tak poza tym to gratuluję udanych zakupów, Margaret fajniusi wózek
Sisi, trzymam kciuki jutro. I uważaj na siebie żebyś się nie przeziębiła bez tego ogrzewania.
A mnie jakieś uczulenie albo coś dopadło prawie wszystko mnie swędzi. Jakieś małe krostki też mam, ale czerwone są tylko w ciepłym, np podczas kąpieli albo podczas leżenia pod kołdrą. Tak myślę i czytam o tej cholestazie... nie wiem już czy to to, czy coś innego. A któraś z Was wie może co pomaga doraźnie? Jutro chyba muszę się skontaktować z ginem, ale przydałyby się też Wasze radyMargaret.Se, sisi, Another lubią tę wiadomość