Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Chusy wrote:Nie, kurcze ja mi tez sie pierniczy, od 28 tygodnia tak jakby ale od 27 i 1 dnia Smiesznie sie to liczy
W sumie i tak przez cały tydzień mówiłam ludziom, że jestem w 7 miesiącu. Ale szczerze robiłam to żeby zobaczyć ich miny bo podobno na prawdę mam mały brzuch. Ludzie stawiają jak zgadują, że jestem w 4 a jak mówię, że 7 to laski robią takie duże oczy, konsternacja, rzut okiem jeszcze raz na brzuch a póżnie..."AHA OKEEEEEJ"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 14:45
Chusy, sisi, labamba, Genshirin, moniadi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość
-
Cassie tez sie tak czulam w 27 tyg a potem w ciagu kilku dni doslownie mi brzuch wystrzelil do przodu. Teraz z tygodnia na tydzien NAPRAWDE widac roznice
Sliczny brzuszek : ) Ale tylko czekaj jak pojdzie do przodu :D:DWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 14:47
Cassie 65 lubi tę wiadomość
-
Cassie bez kitu ja taki miałam w 4 miesiącu Śliczny
Chusy na piersiach pierwsze rozstepy wyszły mi 2 miesiące temu ale cycki były wtedy jeszcze napęczniałe i bolesne, kolejne nawet nie wiem kiedy W sumie trochę dziwne bo bardzo szybko urosły mi o 2 rozmiary i te pręgi wyszły dopiero jak wzrost się zatrzymał. Teraz z powiększaniem brzucha zwiekszył mi się też obwód pod piersiami o 3 cm.
Smaruję się od samego początku i nie zamierzam kończyć do końca ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 15:07
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Cassie ale laska z Ciebie! ja to tak przed ciążą nie wygladalam:p
ja jakos tez unikalam kontaktu z maluszkami co glowki nie trzymaja. i chociaz moja siostra ma 2 chlopcow nie przewinelam ani jednej pieluszki,bo jakos tak nie bylo okazji:p
ja zreszta nigdy do dzieci jakoś też się nie garnęlam. zreszta mam tez tak do tej pory, nic mi sie nie zmienilo pomimo,ze w ciazy sama jestem :p
mam nadzieje,ze nie przeszkodzi mi to w byciu dobra mama
Cassie 65 lubi tę wiadomość
-
Heh czyli nie jestem sama... Tutaj jest tak ze sa rodziny baaaardzo wielodzietne wiec dziewczynki w wieku 14 lat wiedza jak zmieniac pieluchy, jak sie opiekowac i nosic takie noworodki, a mnie jest glupio ze kuzynki maloletnie wiedza wiecej niz ja bo nigdy nawet niemowlaka na rekach nie mialam. Wiec sie stresuje z tego powodu chociaz wiem ze to glupie, ale wiecie o co chodzi...
Sisi to szybko strasznie cie dopadly te rozstepy! Wlasnie pewnie dlatego ze w krotkim czasie smignely do przodu
-
Cassie, ale masz słodki brzusio i taki malutki kurcze nic dziwnego, że ludzie obstawiają wcześniejszą ciążę...
Labamba i Chusy, od tego mamy przecież intuicję i instynkt macierzyński, co nie ? Ogarniemy wszystko w swoim czasie, nic się nie martwcie
Sisi, szkoda, że tak szybko wylazły te rozstępy. Ja nie wiem po co one w ogóle wychodzą ja na razie zauważyłam tylko kilka drobnych na udach, chociaż jakoś mega nie przytyłam tam. Na brzuszku i cyckach jak na razie odpukać-nie mam. I nawet nie smaruję jakoś się zbytnio. Albo zapomnę albo mi się nie chce
-
labamba wrote:Cassie ale laska z Ciebie! ja to tak przed ciążą nie wygladalam:p
ja jakos tez unikalam kontaktu z maluszkami co glowki nie trzymaja. i chociaz moja siostra ma 2 chlopcow nie przewinelam ani jednej pieluszki,bo jakos tak nie bylo okazji:p
ja zreszta nigdy do dzieci jakoś też się nie garnęlam. zreszta mam tez tak do tej pory, nic mi sie nie zmienilo pomimo,ze w ciazy sama jestem :p
mam nadzieje,ze nie przeszkodzi mi to w byciu dobra mama -
Dzięki dziewczyny za komplementy
Ja jeszcze nie mam rozstępów a skłonności mam bo już mam na tyłku z okresu dojrzewania. Smaruje się jakoś od trzeciego miesiąca ale mega konsekwentnie po każdej kąpieli i czesem palmersem bo lepiej się wchłania w ciągu dnia.. A ogólnie oliwka z Johnsona i do tego dokrapialam parę kropli olejku z migdałów. Tego Johnsona mam w żelu więc dzięki temu olejku z migdałów łatwiej się rozprowadzalo. Teraz mam jeszcze oliwie dla mam z Rossmanna za grosz też jest całkiem spoko. I koleżanka dała mi olejek z clarins ale pół buteleczki bo jej po ciąży zostało więc oszczędzam bi to drogie ustrojstwo :p -
U mnie podobnie, w rodzinie zero dzieci, dziecka na rękach nigdy nie trzymałam, jak w tamte wakacje kolega chciał mi dać swoją córkę potrzymać to prawie uciekłam ze strachu. Ale mówił, że miał tak samo, a jak się ma swoje dziecko to się wszystko robi instynktownie i nie ma tragiedii.
I w ten instynkt wierzę, poza tym teraz wszystko jest na youtube- od kapieli i przewijania po trzymanie i karmienie. Damy radę!sisi, Genshirin lubią tę wiadomość
20.08.2017 -
Bo prawda jest taka ze jak ktos wam daje obce dziecko a nie macie jeszcze doswiadczenia to jest milion razy wieksza panika, bo po pierwsze nie czujecie absolutnie nic w stosunku do tego dziecka (to znaczy jest slodkie i tak dalej ale nie palacie odrazu miloscia do niego) po drugie ktos na was patrzy jak sie szamoczecie i to jeszcze powieksza cale to hm.. zamieszanie. Dla mnie zawsze to bylo dosc upokarzajace doswiadczenie tym bardziej ze ludzie lubia sobie urzadzac przedstawienie typu "no daj jej dziecko, niech zobaczy jak to jest" w kazdym razie spotkalo mnie to milion razy I na ogol jeszcze dziecina biedna zaczyna plakac w twoich ramionach to juz jest "ubaw" na calego..
Nigdy w zyciu nie zrobie tego innej kobiecie chyba ze wiem ze na prawde bedzie tego chciala.All4love, sisi, Genshirin lubią tę wiadomość
-
Hej laseczki:)
Jejika ciężko mi nadrobić Was tyle zescie popisały:) ale dobrze bo wczoraj to nuda wiało ze hej:)
Labamba ja mam tendencje do puchniecia i miewam znamię po skarpetkach i teraz tez ale co zauważyłam ze wczoraj ciężko było mi kucac w wannie jakbym wiele kg przytyła w nogach a jak wstałam to sine stopy były, czy opuchlizna dopadła mnie. Dzisiaj ubieram moja ukochana skóre a miałam ja na ten sam sweter z tydzień temu a teraz ledwo w niej oddychałam i tak napieta ze masakra, wiec na bank ostro spuchłam bo nie możliwe zebym az tak przytyła co????
Ja tez czasmi nie rozumiem kiedy zaczyna się kolejny trymestr bo róznie pisza, czasami ze od 27tc a na innych stronach ze od 28tc i bądź tu madry hehe
Ja tez nie mam zadnego wycieku siarki ale czytałam ze pod koniec ciąży może tez się pojawić, ja nie panikuje bo co ma być to będzie i nie zmienie tego.
dziewczynki nie panikujcie ze nie dacie sobie rady bo stres nie potrzebny teraz a wiadomo ze kazda da sobie rade tak jak kazda kobieta która udziła dzieciatko. Ja tam wiele niemowlaków trzymałam na rekach z najbliższej rodziny i ciut dalszej ale to było wieki temu ale jakos nie mysle o tym i się tego nie boje bo to kwestia wprawy i naszego instynktu:)
Co do rozstępów to ja mam mase jak już pisałam jakiś czas temu, mam tendecje ale na szczęście jak na razie nic nei zauważyłam na udach a na brzuchu i piersiach na bank nie mam i oby tak zostało:) ja smaruje się dwa razy dziennie od pierwszych dni ciąży a raczej od dawien dawna heheh olejkiem kokosowym i czasami mieszam z palmersem bo kupiłam go na początku ale jak miałam mdłości to odstawiłam i teraz czasami dodaje, uważam ze olejek jest swietny i raczej nie potrzebuje nic więcej
Sisi współczuje ze masz już tyle tego cholerstwa.
Cassie piękny masz ten brzuszek i taki malutki:) ja to mam ogrom hehe bynajmniej tak mi się wydaje, jutro postaram się wkleic zdjecie to zobaczycie:)
Dzisiaj kupiłam swietne pudełeczko a w srodku szufladki na zabek, kosmyk włosków i inne drobiazgi:) tak mi się spodobał i idelanie kolorystycznie będzie pasował do pokoiku ze musiałam kupic:)
Cassie 65, sisi, Genshirin, labamba lubią tę wiadomość
-
Czesc mamuski Mysle, ze nie ma sie co stresowac, ze nie dacie sobie rady! Instynkt macierzynski we wszystkim pomoze. Ja w pierwszej ciazy tez sie balam. Urodzilam Zuzke i po porodzie jak mi ja przywiezli juz ubrana, to sie tak obsrala, ze pod pachami miala kupke. Jak ja to zobaczylam, to panika. Jezuuuuu, co ja mam z nia zrobic. Wstyd mi bylo prosic o pomoc i sama jakos dalam rade. Chyba nawet nie najgorzej mi poszlo Takze jestem pewna, ze kazda da sobie super rade Po miesiacu opieka nad dzieckiem to juz bedzie bulka z maslem
U mnie od dawna wycieka siara z piersi. Jak sie poloze w nocy na boku i docisne piers do reki, to powodz. Budze sie zalana, ze musze koszulke zmieniac. Wkladek jeszcze nie chce mi sie zakladac, bo uwielbiam spac bez stanika. A co do rozstepow, to teraz focha mam na to i nie smaruje brzucha niczym. W pierwszej ciazy smarowalam regularnie a pod koniec tak popekala mi skora, ze masakra. Mam cetki jak rasowy tygrysszarlo lubi tę wiadomość
-
To nie jestem sama z tymi obawami przy opiece nad dzieckiem, ja najbardziej boję się, że nie będę potrafiła przystawić do piersi, ale się w to nie wkręcam, raczej staram się myśleć o przyjemnych rzeczach .
Na szkole rodzenia mówili nam, że siara może pojawić się w trzecim trymestrze, ja miałam już maleńki wyciek ze 2 razy, ale taki mini mini, nie każdej kobiecie zdarzy się wyciek w czasie ciąży także nie ma czym się martwić.
Jak jest nawał pokarmu to zalecają picie naparu z szałwii i mięty, podobno te zioła zmniejszają produkcję mleka, także nie można też przesadzać z ich piciem.
Ja rozstepów nie zauważyłam u siebie, smaruję się od czasu do czasu zwykłym balsamem, podobno tłuste balsamy są dobre, chodzi o dobrze nawilżenie skóry.
Cały czas myślę jakie karmniki powinnam kupić chodzi o rozmiar, bo narazie to cały czas rozrastam się pod biustem. Przy nawale piersi mogą powiększyć się o 1,5 rozmiara.
Jak dobrze, że jesteście można się podzielić obawami i przemyśleniami .
moniadi lubi tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
Szarlo trochę mnie uspokoiłaś, bo ja żadnej siary u siebie nie odnotowałam i też mi się wydaje, że nie ma żadnej sensownej teorii mówiącej że to zapowiada kłopoty z karmieniem.
Co do rozstępów niestety lekarze są dość zgodni, że żadno smarowanie nie zmieni tu za bardzo rzeczywistości, bo wszystko zależy od genów i tego jak wytrzymałe mamy tkanki w skórze. Ja się niczym nie smaruję i na razie nie widzę żadnych rozstępów a skóra wygląda na elastyczną. Jak się coś pojawi później to trudno Słyszałam też że nierównomierne przybieranie na wadze może się przyczyniać do powstawania rozstępów.
Ja też mam zero doświadczenia w opiece nad małymi dziećmi, ale pocieszam się że miliony kobiet przed nami przez to przebrnęło (i przez poród ), to czemu my mamy nagle nie dać rady. -
Szarlo tez tak robie, smaruje sie od zawsze zwyklym balsamem do ciala raz dziennie. Przed ciaza robilam dokladnie to samo bo mam sucha skore, ale nie zmienilam czestotliwosci balsamowania. Probowalam uzywac przez chwile olejku z migdalow ale nie moge wytrzymac bo sie to nie wchlania, a nie lubie swiezych ubran na taka tlusta skore zakladac. Czekam teraz na olejek z Bio oil, mama ma mi przywiezc. Stwierdzilam ze w tych osatnich miesiacach trzeba sie bardziej przylozyc
moniadi lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Moja mała wczoraj tak spokojna, że zaczynałam się martwić, wyciągnęłam nawet latarkę i przykładałam do brzuszka żeby ją pobudzić ale w końcu pomarańcz dał radę i Helenka pół nocy tańcowała zmuszając mnie do biegania do łazienki co godzinę przez co jestem mega niewyspana ale nie narzekam Poczułam też pierwszą czkawkęMargaret.Se, Chusy, szarlo, moniadi lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Hej laseczki:)
Sisi opowiadaj jakie to uczucie i co czułas jak malenka miała czkawkę???
Ja to jestem maniaczka i nie ma mowy zebym nie posmarowała się dwa razy dziennie balsamem czy olejkiem:) no teraz zdecydowanie olejkiem
Chusy jak masz problem ze czujesz się lepka po olejku to jest prosty sposób na to, jak będziesz miała olejek na dłoni to dodaj odrobine wody z kranu czy jakiejkolwiek innej i wymieszaj, i zacznij masowac skóre a obaczysz ze wsiąknie po sekundzie i nie będziesz mieć tłustej skóry a mieciutka i nawilzona:) możesz tez dodawać olejek do balsamu, jak będzie wygodniej Tobie:)
A to fotka pudełka co wczoraj kupiliśmy:)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/26e026fa1ba9.jpgsisi, Chusy, szarlo, moniadi lubią tę wiadomość