X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szarlo wrote:
    I chyba narazie zrezygnuję z zakupu laktatora, kupię jak będzie potrzebny po porodzie, no i zastanawiam się czy od razu kupować przewijak, zawsze można dokupić, mały ma spać w kartonie także nie wiem czy będę biegała z nim do przewijaka, aby go przewinąć, czy nie lepiej mieć pod ręką podkład.
    Wyobraźcie sobie reakcje kogoś, kto niewiele wie na temat nowoczesnych metod odchowywania dziecka i właśnie przeczytał ten post :D Już widzę tą minę :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 10:22

moniadi, Genshirin, sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny :)

Sisi - miałąś rację! następnego dnia mój maluch się tak rozchulal, ze chyba sobie zrobil z mojego brzucha wesole miasteczko :p

All4love - chyba musze wrzucic zdjecia w bieliznie,bo jesli tak mowicie,to znaczy ze zdjecia w calym fersztalunku ciuchow zaburzaja obraz sytuacji :p

wlasnie chcialam powiedziec,ze widze dwie naprawde cieniutkie kreseczki na swoim brzuchu - wiec chyba wlasnie mowie dzien dobry rozstepom :p

Szarlo - super brzusio :) mnie siostra i przyjaciółka oferują cały zestaw pieluszek wielorazowych... i no nie wiem...może sie skusze...zobaczy ile sił, energii bede miec jako taka mloda mamusia..bo jezeli bedzie wiecej mi to klopotow sprawiac i sobie znaczaco tym utrudnie zycie, to raczej nie bede na sile sobie dokladac roboty :p podobno mlode mamusie i tak maja ciezko :p
    co do chust to tez mam dostac wiec na pewno bedziemy probowac :) wydaje mi sie to w miare wygodne i na pewno bezpieczniejsze dla kregoslugpa i obicazenia stawow maluszka wzgledem zwyklych nosidelek.
    O wkladkach laktacyjnych z welny jeszcze nie slyszalam

Chusy - nie mow,ze jestes zla mama :p dla mnie moja waga w zwiazku ztym,ze ze wasze przy kosci bylam tez jest wazna, i tez biore chudniecie jako jedno z "za" karmieniem piersia :p Dobra mama= szczesliwa mama :D
    NIe martwi sie tym karmieniem piersia i brakiem siary. ja tez jeszcze nic nie mam, a podobno o niczym to nie swiadczy. ja tak na 3 tygodnie przed planowanym terminem porodu zaczne pic herbatki pobudzajace laktacje i mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok :)

Margaret - co do puchniecia nog - sprawdz czy jak sciagasz skarpetki nie zostaja ci po nich slady..Mi juz zostaja..wiec albo tak w kostkach przytylam :P albo to jednak juz opuchlizna

Moniadi, Genshirin - tez mam wizyte u gin 16 maja :)

moniadi, Genshirin, sisi, szarlo lubią tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha, takie tam "moje dziecko spi w kartonie" :D

Cassie wiem ze pisza, ze wystarczy laktacje rozkrecic ale mimo wszystko zdarzaja sie przypadki w ktorych nie ma mleka z powodu zle rozwinietych gruczolow mlecznych w piersi w przypadku PCOS np, na ktory niestety choruje :<

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak zastanawiam sie jak to jest z tym III trymestrem? Tak patrze u nas na Iszej stronie ,ze niby od skonczonego 27 tygodnia, a w roznych innych źródłach w internecie znalazłam,że od skonczonego 26.. ?:>

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 27 sie zaczyna : )

sisi lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) witam się w 27 tc :D

Co do wizji macierzyństwa, to mnie też to wszystko przeraża. Nigdy nie brałam nawet dzieci na ręce dopóki nie miały tych 3-4 miesięcy, więc jak tu zajmować się takim maleństwem?

Co do wycieku siary, to ja miałam tylko raz, ale myślę, że pojawi się w swoim czasie :) i myślę, że każdy ma na to szansę, nawet Ty, Chusy :)
    I fajnie, że nie tylko ja wizytuję tego 16, będzie mi raźniej :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 11:37

Genshirin, Cassie 65, Margaret.Se lubią tę wiadomość

zrz6p07wwctuqa9g.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz ty sie zajmowalas 3-4 miesiecznym dzieckiem a ja moze czasem DWULETNIM. Nigdy nie opiekowalam sie noworodkiem, nikt w moim otoczeniu ani rodzinie nie mial malych dzieci na "wyciagniecie reki" ze tak powiem, dopiero teraz sie wszystkim dookola maluchy rodza, a ja mam 0 doswiadczenia w tym zakresie. Przerazaja mnie nawet najprostsze czynnosci i to ze ktos bedzie na mnie patrzyl z boku i ocenial :P Chcialabym poprostu zamknac sie z malenstwem i malzem na miesiac przynajmniej w domu tak zeby nikt mnie nie odwiedzal, zbym mogla sie ogarnac na spokojnie i zeby przestaly mi sie trzasc rece. Ale wiadomo ze rodzina musi przyjsc i zagladnac i dogladnac.. Wiem ze wszyscy z dobrymi checiami i w ogole ale jakos mnie to stresuje.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy ja też mam zerowe doświadczenie ale myślę, że każda z nas podejdzie do tego instynktownie i da radę, chociaż tabuny gości też by mnie przerażały. Ja będę sama z mężem (który dostał 5 tyg urlopu ;) ) przez pierwsze 4 tygodnie i później przyjedzie moja mama na 2 tygodnie.
    Siary tez nie mam i piersi nie są jakoś szczególnie napięte, pobolewają mnie tylko sutki.

Co do rozstępów to ja na bank skończę cała w zebrę :( Najpier wyszły mi na persiach, na każdej mam przynajmniej z 5 takich jebitnych, nie jakieś delikatne kreseczki i 2 dni temu zauważyłam 3 na zewnętrznej stronie lewego uda, smarowanie u mnie niestety nic nie daje i tylko czekać jak mi cały brzuch popęka. Powinnam się na to psychicznie nastawiać żeby się później za bardzo nie załamać.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze! Kiedy zaczely sie pojawiac? Teraz jakos, czy juz wczesniej? Smaruj dalej, na pewno nie zaszkodzi a przypuszczam ze duzo pomaga. Taki urok ciazy heh, zbledna to nie bedzie prawie widac : ) Mam kilka z okresu dojrzewania kiedy zaczelam szybko rosnac na plecach i biodrach takie 2-3 cm kreseczki, ale zbledly tak ze zupelnie ich nie mozna odroznic.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Genshirin Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kompletnie nie wiem jak sobie poradzę z takim maluszkiem. Jednak wydaje mi się, że jakoś sobie damy rade :) Kto jak nie my ;)

Co do chust mi się obiło o oczy, że są chusty bez wiązania np.:

https://wyprawamama.pl/nosidelka-i-chusty/13156-chusta-wallaboo-cotton-moonless-night.html?search_query=Wallaboo&results=61

jakby kogoś interesowało :) Sama nie wiem czy będę z chust korzystać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 13:32

• Juuli Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dacie rade z dzieciatkami:) sama przy pierwszym zastanawialam sie jak to bedzie, i wszystko poszlo instynktownie, a po miesiącu juz sie tak poznalismy ze bylo o wiele łatwiej:) zawsze sa gorsze chwile, ale o nich sie pozniej zapomina jak o porodzie. Damy wszystkie rade :)

sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak.. porod. :D Slyszac historie porodowe trudno uwierzyc ze ktokolwiek by chcial jeszcze raz rodzic ;p Juuli a jak tobie poszlo? Porod byl szybki, sprawny? Bolalo jak diabli? :D

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski instynkt macierzyński to jest tak zajebista sprawa, że bez problemu dacie radę!
    Ja przy Szymku też byłam zielona, nie chodziłam do szkoły rodzenia, bo pracowałam do końca i nie było czasu, w mojej rodzinie nie było malutkich dzieci, nigdy nie ciągnęło mnie do prowadzenia wózków z dziećmi sąsiadek. nie moja bajka.
    Położne w szpitalu też zero zainteresowania, żadna mi nie powiedziała co mam robić, zostawiły dziecko po porodzie i goodbye, radź sobie babo sama.
    I poradziłam, ba! nawet uspokajałam i pomagałam koleżance z sali, bo bała się swojego synka wziąć na ręce.
    Jakoś wszystko przyszło naturalnie i z automatu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 13:45

sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

• santoocha Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do chudnięcia przy kp- są kobiety (ja do takich należę), które dopóki karmią piersią nie mogą zejść z wagi. Wisiało mi 3-4 kg których za nic nie mogłam zrzucić, mimo ćwiczeń i odstawienia kalorycznych przekąsek, do tego pracowałam, więc wydatek energetyczny był. I gówno.
    Młody odstawił się od piersi i te 3-4 kg zleciały praktycznie samoistnie.

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie! Przeciez organizm kobiety musi sie nameczyc zeby mleko wyprodukowac

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniadi wrote:
    Cześć dziewczyny :) witam się w 27 tc :D

Co do wizji macierzyństwa, to mnie też to wszystko przeraża. Nigdy nie brałam nawet dzieci na ręce dopóki nie miały tych 3-4 miesięcy, więc jak tu zajmować się takim maleństwem?

Mam tak samo! Dopóki bobas sam nie trzymał sobie główki nigdy nie brałam na ręce ;p Raz mi przyjaciółka we wrześniu wcisnęła takiego malucha na chama z zaskoczenia co miał kilka dni i nie trzymałam mu główki to od razu wszyscy w pomieszczeniu (wraz z rodzicami) krzyczeli " EJJJJJ PODTRZYMAJ MU GÓWKĘ" :D
    Pieluchę tez przebierałam tylko raz, temu samemu bobasowi ale to tylko dlatego, ze już zaciążyłam no i laski mi kazały spróbować :D oczywiście pielucha z sikiem bo przy kupie nie korzystam z okazji :D

Dziewczyny ja nie wiem co to z nas będzie hehehehe :D

moniadi, sisi lubią tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej czyli ja od tygodnia jednak jestem w III trymestrze? Aha spoko :D

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    A no tak.. porod. :D Slyszac historie porodowe trudno uwierzyc ze ktokolwiek by chcial jeszcze raz rodzic ;p Juuli a jak tobie poszlo? Porod byl szybki, sprawny? Bolalo jak diabli? :D
    Ja nie chce mowic o swoim porodzie, bo nie chce nikogo straszyc. Powiem tylko ze trwal 21h, i ze przez 3miesiace mowilam ze nie bede juz miec dzieci, ale jak wiadac zmienilam zdanie. No i spedzilam w szpitalu po porodzie 9dni to bylo naj gorsze. Ale juz zapomnialam tego porodu sie nie boje, bo wiem mniej wiecej co mnie czeka.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    ej czyli ja od tygodnia jednak jestem w III trymestrze? Aha spoko :D

Nie, kurcze ja mi tez sie pierniczy, od 28 tygodnia tak jakby ale od 27 i 1 dnia :D Smiesznie sie to liczy :P

Juuli dobrze ze sie o tych przezyciach zapomina, maluch wynagradza wszytsko : )

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy, zajmowanie się, to zbyt dużo powiedziane :D trzymałam przez jakiś czas na rękach, to wszystko :) jak masz teraz okazje, to poćwicz :) a gości najlepiej nie wpuszczać do domu przez pierwszy miesiąc :D

Cassie, belly chyba inaczej 3 trymestr pokazuje. Wydaje mi się, że w większości innych źródeł liczony jest od 28 tygodnia, tak jak Chusy pisze.
    A pieluchy jeszcze nie przewijałam :D chyba spróbuję u szwagierki jakąś przebrać, bo nawet nie będę wiedziała, który rzep jak i gdzie przykleić ;)
    A tak serio, to myślę, że jak każda z nas dostanie swojego malucha w ramiona, to będzie wiedziała, co i jak :)

zrz6p07wwctuqa9g.png
‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ