X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Another Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szarlo wrote:
    I chyba narazie zrezygnuję z zakupu laktatora, kupię jak będzie potrzebny po porodzie, no i zastanawiam się czy od razu kupować przewijak, zawsze można dokupić, mały ma spać w kartonie także nie wiem czy będę biegała z nim do przewijaka, aby go przewinąć, czy nie lepiej mieć pod ręką podkład.
    Wyobraźcie sobie reakcje kogoś, kto niewiele wie na temat nowoczesnych metod odchowywania dziecka i właśnie przeczytał ten post :D Już widzę tą minę :D :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 10:22

moniadi, Genshirin, sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny :)

Sisi - miałąś rację! następnego dnia mój maluch się tak rozchulal, ze chyba sobie zrobil z mojego brzucha wesole miasteczko :p

All4love - chyba musze wrzucic zdjecia w bieliznie,bo jesli tak mowicie,to znaczy ze zdjecia w calym fersztalunku ciuchow zaburzaja obraz sytuacji :p

wlasnie chcialam powiedziec,ze widze dwie naprawde cieniutkie kreseczki na swoim brzuchu - wiec chyba wlasnie mowie dzien dobry rozstepom :p

Szarlo - super brzusio :) mnie siostra i przyjaciółka oferują cały zestaw pieluszek wielorazowych... i no nie wiem...może sie skusze...zobaczy ile sił, energii bede miec jako taka mloda mamusia..bo jezeli bedzie wiecej mi to klopotow sprawiac i sobie znaczaco tym utrudnie zycie, to raczej nie bede na sile sobie dokladac roboty :p podobno mlode mamusie i tak maja ciezko :p
    co do chust to tez mam dostac wiec na pewno bedziemy probowac :) wydaje mi sie to w miare wygodne i na pewno bezpieczniejsze dla kregoslugpa i obicazenia stawow maluszka wzgledem zwyklych nosidelek.
    O wkladkach laktacyjnych z welny jeszcze nie slyszalam

Chusy - nie mow,ze jestes zla mama :p dla mnie moja waga w zwiazku ztym,ze ze wasze przy kosci bylam tez jest wazna, i tez biore chudniecie jako jedno z "za" karmieniem piersia :p Dobra mama= szczesliwa mama :D
    NIe martwi sie tym karmieniem piersia i brakiem siary. ja tez jeszcze nic nie mam, a podobno o niczym to nie swiadczy. ja tak na 3 tygodnie przed planowanym terminem porodu zaczne pic herbatki pobudzajace laktacje i mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok :)

Margaret - co do puchniecia nog - sprawdz czy jak sciagasz skarpetki nie zostaja ci po nich slady..Mi juz zostaja..wiec albo tak w kostkach przytylam :P albo to jednak juz opuchlizna

Moniadi, Genshirin - tez mam wizyte u gin 16 maja :)

moniadi, Genshirin, sisi, szarlo lubią tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha, takie tam "moje dziecko spi w kartonie" :D

Cassie wiem ze pisza, ze wystarczy laktacje rozkrecic ale mimo wszystko zdarzaja sie przypadki w ktorych nie ma mleka z powodu zle rozwinietych gruczolow mlecznych w piersi w przypadku PCOS np, na ktory niestety choruje :<

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak zastanawiam sie jak to jest z tym III trymestrem? Tak patrze u nas na Iszej stronie ,ze niby od skonczonego 27 tygodnia, a w roznych innych źródłach w internecie znalazłam,że od skonczonego 26.. ?:>

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 27 sie zaczyna : )

sisi lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) witam się w 27 tc :D

Co do wizji macierzyństwa, to mnie też to wszystko przeraża. Nigdy nie brałam nawet dzieci na ręce dopóki nie miały tych 3-4 miesięcy, więc jak tu zajmować się takim maleństwem?

Co do wycieku siary, to ja miałam tylko raz, ale myślę, że pojawi się w swoim czasie :) i myślę, że każdy ma na to szansę, nawet Ty, Chusy :)
    I fajnie, że nie tylko ja wizytuję tego 16, będzie mi raźniej :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 11:37

Genshirin, Cassie 65, Margaret.Se lubią tę wiadomość

zrz6p07wwctuqa9g.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz ty sie zajmowalas 3-4 miesiecznym dzieckiem a ja moze czasem DWULETNIM. Nigdy nie opiekowalam sie noworodkiem, nikt w moim otoczeniu ani rodzinie nie mial malych dzieci na "wyciagniecie reki" ze tak powiem, dopiero teraz sie wszystkim dookola maluchy rodza, a ja mam 0 doswiadczenia w tym zakresie. Przerazaja mnie nawet najprostsze czynnosci i to ze ktos bedzie na mnie patrzyl z boku i ocenial :P Chcialabym poprostu zamknac sie z malenstwem i malzem na miesiac przynajmniej w domu tak zeby nikt mnie nie odwiedzal, zbym mogla sie ogarnac na spokojnie i zeby przestaly mi sie trzasc rece. Ale wiadomo ze rodzina musi przyjsc i zagladnac i dogladnac.. Wiem ze wszyscy z dobrymi checiami i w ogole ale jakos mnie to stresuje.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy ja też mam zerowe doświadczenie ale myślę, że każda z nas podejdzie do tego instynktownie i da radę, chociaż tabuny gości też by mnie przerażały. Ja będę sama z mężem (który dostał 5 tyg urlopu ;) ) przez pierwsze 4 tygodnie i później przyjedzie moja mama na 2 tygodnie.
    Siary tez nie mam i piersi nie są jakoś szczególnie napięte, pobolewają mnie tylko sutki.

Co do rozstępów to ja na bank skończę cała w zebrę :( Najpier wyszły mi na persiach, na każdej mam przynajmniej z 5 takich jebitnych, nie jakieś delikatne kreseczki i 2 dni temu zauważyłam 3 na zewnętrznej stronie lewego uda, smarowanie u mnie niestety nic nie daje i tylko czekać jak mi cały brzuch popęka. Powinnam się na to psychicznie nastawiać żeby się później za bardzo nie załamać.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze! Kiedy zaczely sie pojawiac? Teraz jakos, czy juz wczesniej? Smaruj dalej, na pewno nie zaszkodzi a przypuszczam ze duzo pomaga. Taki urok ciazy heh, zbledna to nie bedzie prawie widac : ) Mam kilka z okresu dojrzewania kiedy zaczelam szybko rosnac na plecach i biodrach takie 2-3 cm kreseczki, ale zbledly tak ze zupelnie ich nie mozna odroznic.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Genshirin Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kompletnie nie wiem jak sobie poradzę z takim maluszkiem. Jednak wydaje mi się, że jakoś sobie damy rade :) Kto jak nie my ;)

Co do chust mi się obiło o oczy, że są chusty bez wiązania np.:

https://wyprawamama.pl/nosidelka-i-chusty/13156-chusta-wallaboo-cotton-moonless-night.html?search_query=Wallaboo&results=61

jakby kogoś interesowało :) Sama nie wiem czy będę z chust korzystać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 13:32

• Juuli Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dacie rade z dzieciatkami:) sama przy pierwszym zastanawialam sie jak to bedzie, i wszystko poszlo instynktownie, a po miesiącu juz sie tak poznalismy ze bylo o wiele łatwiej:) zawsze sa gorsze chwile, ale o nich sie pozniej zapomina jak o porodzie. Damy wszystkie rade :)

sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak.. porod. :D Slyszac historie porodowe trudno uwierzyc ze ktokolwiek by chcial jeszcze raz rodzic ;p Juuli a jak tobie poszlo? Porod byl szybki, sprawny? Bolalo jak diabli? :D

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski instynkt macierzyński to jest tak zajebista sprawa, że bez problemu dacie radę!
    Ja przy Szymku też byłam zielona, nie chodziłam do szkoły rodzenia, bo pracowałam do końca i nie było czasu, w mojej rodzinie nie było malutkich dzieci, nigdy nie ciągnęło mnie do prowadzenia wózków z dziećmi sąsiadek. nie moja bajka.
    Położne w szpitalu też zero zainteresowania, żadna mi nie powiedziała co mam robić, zostawiły dziecko po porodzie i goodbye, radź sobie babo sama.
    I poradziłam, ba! nawet uspokajałam i pomagałam koleżance z sali, bo bała się swojego synka wziąć na ręce.
    Jakoś wszystko przyszło naturalnie i z automatu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 13:45

sisi, Margaret.Se, szarlo lubią tę wiadomość

• santoocha Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do chudnięcia przy kp- są kobiety (ja do takich należę), które dopóki karmią piersią nie mogą zejść z wagi. Wisiało mi 3-4 kg których za nic nie mogłam zrzucić, mimo ćwiczeń i odstawienia kalorycznych przekąsek, do tego pracowałam, więc wydatek energetyczny był. I gówno.
    Młody odstawił się od piersi i te 3-4 kg zleciały praktycznie samoistnie.

• Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie! Przeciez organizm kobiety musi sie nameczyc zeby mleko wyprodukowac

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniadi wrote:
    Cześć dziewczyny :) witam się w 27 tc :D

Co do wizji macierzyństwa, to mnie też to wszystko przeraża. Nigdy nie brałam nawet dzieci na ręce dopóki nie miały tych 3-4 miesięcy, więc jak tu zajmować się takim maleństwem?

Mam tak samo! Dopóki bobas sam nie trzymał sobie główki nigdy nie brałam na ręce ;p Raz mi przyjaciółka we wrześniu wcisnęła takiego malucha na chama z zaskoczenia co miał kilka dni i nie trzymałam mu główki to od razu wszyscy w pomieszczeniu (wraz z rodzicami) krzyczeli " EJJJJJ PODTRZYMAJ MU GÓWKĘ" :D
    Pieluchę tez przebierałam tylko raz, temu samemu bobasowi ale to tylko dlatego, ze już zaciążyłam no i laski mi kazały spróbować :D oczywiście pielucha z sikiem bo przy kupie nie korzystam z okazji :D

Dziewczyny ja nie wiem co to z nas będzie hehehehe :D

moniadi, sisi lubią tę wiadomość

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej czyli ja od tygodnia jednak jestem w III trymestrze? Aha spoko :D

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Juuli Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    A no tak.. porod. :D Slyszac historie porodowe trudno uwierzyc ze ktokolwiek by chcial jeszcze raz rodzic ;p Juuli a jak tobie poszlo? Porod byl szybki, sprawny? Bolalo jak diabli? :D
    Ja nie chce mowic o swoim porodzie, bo nie chce nikogo straszyc. Powiem tylko ze trwal 21h, i ze przez 3miesiace mowilam ze nie bede juz miec dzieci, ale jak wiadac zmienilam zdanie. No i spedzilam w szpitalu po porodzie 9dni to bylo naj gorsze. Ale juz zapomnialam tego porodu sie nie boje, bo wiem mniej wiecej co mnie czeka.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 65 wrote:
    ej czyli ja od tygodnia jednak jestem w III trymestrze? Aha spoko :D

Nie, kurcze ja mi tez sie pierniczy, od 28 tygodnia tak jakby ale od 27 i 1 dnia :D Smiesznie sie to liczy :P

Juuli dobrze ze sie o tych przezyciach zapomina, maluch wynagradza wszytsko : )

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • moniadi Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy, zajmowanie się, to zbyt dużo powiedziane :D trzymałam przez jakiś czas na rękach, to wszystko :) jak masz teraz okazje, to poćwicz :) a gości najlepiej nie wpuszczać do domu przez pierwszy miesiąc :D

Cassie, belly chyba inaczej 3 trymestr pokazuje. Wydaje mi się, że w większości innych źródeł liczony jest od 28 tygodnia, tak jak Chusy pisze.
    A pieluchy jeszcze nie przewijałam :D chyba spróbuję u szwagierki jakąś przebrać, bo nawet nie będę wiedziała, który rzep jak i gdzie przykleić ;)
    A tak serio, to myślę, że jak każda z nas dostanie swojego malucha w ramiona, to będzie wiedziała, co i jak :)

zrz6p07wwctuqa9g.png
‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ