Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Cassie 65 wrote:Genshirin wybrałaś już szpital w którym chcesz rodzic? Może brałas nasza Myslowicka porodowka pod uwagę? Na prawdę polecam Ci ją chociaż odwiedzić
Wybrałam szpital Bonifratrów. Niestety nie mam samochodu i niestety każdy szpital po za Kato jest dla mnie za daleko -
Cześć,
jakoś nie miałam ochoty pisać ostatnio, szczególnie jest mi nie wygodnie na tel, a kompa rzadko włączam.
Margaret czemu robicie echo serca? są jakieś wskazania?
Kasiula super lista też coś podpatrzę.
A co z witaminą K?, trzeba ją suplementować u maluszków?, bo się zastanawiam nad komplexem D i K.
Ja znieczulenia na dzień dzisiejszy nie chcę, no i jeśli dostanę się do domu narodzin to tam na pewno nie dostanę.
Z tym znieczuleniem to różnie może być z tego co nam opowiadały położne na szkole rodzenia, czasami jest tak, że same proponują, bo ze znieczuleniem niektórym kobietom po prostu łatwiej. Sprawa bardzo indywidualna, nawet nie o dawkę już chodzi, każdy inaczej reaguje. Ja trzymam kciuki, aby znieczulenie Wam pomogło, a nie przeszkodziło w porodzie.
Przez 2 tygodnie przytyłam 200g, teoretycznie nazbierało mi się tyle zapasu, że może z tego maluszek czerpie, 29 maja mam USG. Maluszek zrobił się bardziej aktywny, brzuch dosłownie mi faluje, mam swój prywatny TV .lenka.m, sisi, Genshirin lubią tę wiadomość
Aniołek 18.04.2016 -
No to prawda. Moja przyjaciółka rodziła na raciborskiej niestety na korytarzu a na ligocie raczej patologia ciąży więc rodząc tam trzeba się liczyć z tym że zajmuje się miejsce komuś kto może na prawdę tego bardziej od nas potrzebował... No a Bonifraci to bardzo dużo kobiet tam po prostu rodzi. Podobno 400 porodów miesięcznie odbierają dla porównania w Mce ok 60ciu. Dlatego z opieką po prostu może być tam słabiej. To tyle co wiem
-
Hej dziewczyny, zescie sie rozpisaly przez ten jeden dzien
Czyli dobrze ze nie jestem sama z wyprawka w rozsypce i posiniaczonymi kolanami. Wlasnie Cassie tez tak mam, wozek od rodzicow, mebelki od tescia, ciuszki od babci, a tu trzeba czekac az sie wszystko pozbiera do kupy i sie to ciagnie bo chcialabym miec juz zaraz teraz.
Podpytalam dzisiaj zone tescia o szpital najlepszy i mi wszystko wytlumaczyla, przy tym zaznaczyla ze teraz porodowki wygladaja jak pokoje hotelowe - odrazu sie czlowiek rozluznil
A co do znieczulenia to ja tez od wejscia bede wolac ze chce znieczulenie, zeby nie bylo przypadkiem zadnego "Za pozno".
Rowniez sobie zrobilam krzywde i ogladnelam chyba wszystkie dostepne filmiki z porodu.. no nie wyglada to jak cos przyjemnego bynajmniej ale nie jedziemy tam w koncu na wakacje.
A, u nas w szpitalach jest tak ze pielegniarki wszystko robia za mamusie az do wypisu (przebieraja, kapia, zmieniaja pieluszki) takze mama ma tylko lezec i pachniec ewentualnie karmic i przytulac. Nie wiem czy tak rzeczywiscie jest ale czytalam ze w Polsce odrazu ci kaza przebierac samemu itd itp?
-
Hej dziewczyny mam pytanko kupujecie rożki do szpitala czy raczej jakiś otulacz który się później przynajmniej w domu na troche przyda? Wczoraj do mnie doszło, że już tego czasu tak na prawde nie wiele zostało na skompletowanie wyprawki pozdrawiam i wiernie każdej kibicuję
-
Ja mam i rozek i otulacz. Rozek do szpitala i ewentualnie do wozka, czy tam zeby bardziej sztywno trzymac dziecko, a otulacz muslinowy bo u nas jest diabelnie goraco i chce uzywac zamiast kolderki w domu.
Melduje sie po glukozie! Po pierwsze - u nas tego sie nie robi na czczo Zdziwila mnie pielegniarka, mowi: To pani na czczo?! To biegusiem cos zjesc i za 15 min prosze przyjsc. Potem dala mi do wypicia ten syropek (ktory naprawde nie byl az taki zly, slodki i to wszystko). Zadnych cudow po tym nie mialam, po prostu przeczekalam grzecznie godzine, pobrala mi krew i tyle.
W miedzyczasie bylam w aptece bo mnie lekarka wyslala zeby jakas szczepionke zrobic (co to u licha za szczepionka ktora sie robi miedzy 27-33 tyg??? - bo nawet mi nie przyszlo do glowy zapytac). Teraz mi tylko ramie spuchlo i napitala troche, ale do przezycia.
Wyniki powinny byc dzis lub jutro.
Takze dziewczyny bez paniki z tym testem Wszystko do ogarniecia.szarlo, Genshirin lubią tę wiadomość
-
Chusy to nie jestem pewna, czy wynik takiego badania obciążenia glukozą jest miarodajny, bo chodzi właśnie o uzyskanie krzywej wartości na czczo, po godzinie i dwóch od wypicia odpowiedniej ilości glukozy, a jedząc cokolwiek zmieniasz tę ilość - może dopytaj lekarza przy następnej wizycie czy tak jest ok. Na logikę jeśli wyniki nie przekroczyły norm to i tak powinno być w porządku, gorzej jakby Ci wyszły za wysokie to by to jedzenie mogło je fałszywie zawyżyć. Ale nawet fakt że kilka lat temu zmienili oficjalną dawkę glukozy do badania (było 50g, teraz jest 75g) świadczy o tym że to stężenie ma znaczenie. Nie spotkałam się jeszcze ze źródłem, które podaje że nie trzeba być na czczo do tego badania. Ale zazdroszczę bo z pewnością po śniadaniu dużo łatwiej przetrawić to świństwo
-
Pielegniarka wrecz zaznaczyla ze mam nie byc na czczo. Na pewno wiedza co robia, w kilku miejscach sprawdzilam i podaja ze nie jest to niezbedny warunek do przeprowadzenia badania. Poza tym cholera wie moze podaja rozne roztwory tutaj itp itd. Nie musialam tez czekac dwoch godzin a jedna.
Lekarka tez mi nie powiedziala nic o tym ze mam na badanie przyjsc na czczo, a zazwyczaj podaja takie info przed wydaniem skierowania. Ani babka u ktorej sie rejestrowalam rowniez ani slowka na ten temat. Takze wydaje mi sie ze wszystko ok i w ten sposob poprostu przeprowadzaja tutaj ten test.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2017, 11:30
-
W każdym kraju zapewne jest inaczej. Tak jak pisałam wcześniej w UK daja zwykły napój energetyczny z puszki do wypicia A co do szczepionki to może na krztusiec albo grypę? U nas to są 2 szczepionki podawane w ciąży ale u was może inne choróbska panują i na co innego szczepią?
Ewe ja mam rożek bo był w zestawie z pościelą ale już widzę, że strasznie lipny bo się lekko zmechacił po pierwszym praniu. Jako otulacze mam dwie wielkie pieluszki muślinowe. Widziałam też otulacze z takimi klapkami po bokach one chyba nieco sztywniejsze są.
Jakie plany na niedzielę? U nas dzisiaj pogoda w miare ładna i zamierzamy odpalić grilla pierwszy raz w tym roku i pojem sobie karkóweczki20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Ja mam zwykle pełno energii z rana, a wieczorem zdycham z bólu kręgosłupa ale przynajmniej pół dnia coś porobię
Jutro przychodzi do mnie połóżna ze szpitala, ciekawe jak to bedzie wygladać, może powie mi coś ciekawego.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860