Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczynki a kupujecie już kołderke do wózka z poduszka???
-
Margaret.Se wrote:dziewczynki a kupujecie już kołderke do wózka z poduszka???
Margaret.Se lubi tę wiadomość
-
Larysa witaj, rozgość się
Ankieta powodzenia na wizycie!!!
Moja w 25+4 ważyła 850 gram ale to waga szacowana i mogło być +/- 100 gram.
Ostatnio przegladałam zestawy kołderek do wózka i na każdej pisało, że polecane są dopiero od iluś tam miesięcy i zrezygnowałam ale też mi się wydaje, że płaściutka poduszeczka mogłaby być przydatna.
Mieliśmy dzisiaj wizytę położnej, przyszła z tłumaczką bo w papierach miała, że potrzebujemy W sumie nic ciekawego nam nie powiedziała, porozmawialiśmy o przyczynach śmierci łóżeczkowej, spytałam co będę potrzebowała do szpitala i czy zrobią mi badanie na paciorkowce przed porodem i niestety tutaj nie wykonują tego badania Bratanica mojego męża zmarła po 6 miesiącach po porodzie z powodu powikłań po zarażeniu paciorkowcem.
Kolejny raz odwiedzi mnie około 10 dni i 6 tygodni po porodzie dodatkowo kilka razy przyjdzie moja położna z przychodni więc pierwsze 2 tygodnie ciągle ktoś będzie mnie sprawdzał.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Sisi a co mowila polozna o smierci lozeczkowej???
To nie wiedzialam ze robi sie jakies badanie na paciorkowce...ze to az takie grozne hmm -
nick nieaktualnyhej kobitki
Ewe_a nie przejmuj się, nie każda z nas musi urodzić 4 kilowego bobasa, może po prostu będzie troszkę mniejszy, albo zaraz nadrobi. Skoro lekarz mówi, że jest ok i mieści się w normie to nie ma co sobie wkręcać czarnych scenariuszy... Moja córunia też do dużych nie należy i dr powiedziała, że właśnie może być trochę mniejsza, ale najważniejsze że rośnie W czwartek mam wizytę to dam znać jaka z niej "grubcia"
A ja wczoraj korzystałam z pięknej pogody, nawet trochę buzię opaliłam
Margaret ja już kupiłam poduszkę i kołderkę (od tego sprzedawcy razem z pościelą w sówki), ale poduszki na pewno nie będę używać na początku bo noworodek musi leżeć na płasko.
A czym przykrywać takiego malucha w łóżeczku?
Od dziś jest oferta w Biedronce Mama i ja - są pieluszki dada 1, co o nich sądzicie? Jaką markę kupujecie?ewe_a85 lubi tę wiadomość
-
Wyliczała co może wpłynąć na śmierć łóżeczkową, że większość przypadków z winy rodziców. Przedewszystkim palenie i picie alkoholu, złe układanie dzieci w łóżeczku, spanie z dziećmi w swoim łóżku, ochraniacze na łóżeczko.
Badanie na paciorkowce to raczej standard w Polsce, nawet w kalendarzu belly jest napisane żeby zrobić to badanie bodajże w 36 tygodniu. Mam zamiar porozmawiać o tym z moja położną z przychodni może mnie skieruje. Samo zakażenie paciorkowcem nie jest chyba aż tak niebezpieczne, sama położna powiedziała mi dzisiaj, że ma pod opieką dwójkę chorych dzieci. Zbyt późne wykrycie grozi powikłaniami które w przypadku bratanicy męża doprowadziły do jej śmierci
A do przykrycia narazie mam kocyki i śpiworki, na później kołderki. Do wózka mam tylko przescieradło ale chyba kupię jutro jakiś zestaw.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Jakie jest nieprawidlowe ukladanie w lozeczku? Tak o tym paleniu i piciu tez juz dawno slyszalam ze sam odur alkoholowy moze zabic dziecko.masakra.
Musze zerknac do mojej listy z luxa czy jak mam ale skoro to obowiazkowe to pewnie zapisane mam.jutro sprawdze.
Ja chce kupic kocyk bawelniany cienki jak na razie, mysle ze spiworek kupie i nad otulaczem mysle albo pieluche bambusiwa lub muslinowe ale mysle jeszcze. Posciel do wozka bo we wrzesniu to moze byc juz chlodno a szczegolnie pod koniec. Do lozeczka to kupuje na razie tylko przescieradelka a reszte cala w pazdzierniku czy listopadzie. U mnie w domu jest cieplo okolo 22stopnie jak na dworze 5-10stopni, wiec musze poszukac takiego spiworka nie za cieplegoWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2017, 22:31
-
roslinka wrote:hej kobitki :)Od dziś jest oferta w Biedronce Mama i ja - są pieluszki dada 1, co o nich sądzicie? Jaką markę kupujecie?
Margaret.Se lubi tę wiadomość
-
Ja mam orginalne pampersy i te lidlowskie i zobaczymy jak to będzie.
A co do układania w łóżeczku to trzeba dzidzie kłaść u dołu bo nie będzie miała możliwości zsunąć się niżej pod koc czy kołderkę i udusić się pod nią.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
ewe_a85 wrote:Moja sis długo używała pampersów tylko z pampersa, raz się w końcu skusiła na wypróbowaniu tych z dada i powiem Ci, że jakościowo nie są wcale gorsze od "pampers" wiele kobiet kupuje i są bardzo zadowolone a różnica cen jest ogromna. Ja sobie kupie na początek i te z pampersa i te z dady jeśli się sprawdzą to przy nich zostanę
To mysle ze się skusze i kupie dwie paczki 1:) -
Sisi sprawdzałam na mojej liscie luxa i faktycznie mam do zrobienia paciorkowce miedzy 33-37tc
Objadłam się truskawkami ale były pyszne:)szarlo, sisi lubią tę wiadomość
-
Genshirin wrote:Wie któraś z was jakie są widełki dla wyniku obciążenia glukozą po 1h i po 2h?
Genshirin lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Szarlo wysłałam zaproszenie:)
-
Margaret - super,ze macie taka odskocznie juz sobie wyobrazam jak tam na wakacjach wasza Laura bedzie szalec:)
Ewe - nic nie nie martw! na tym etapie to juz sie tak dzieciaczkow nie porownuje, bo kazde moze rosnac w innym tempie. Wazne,ze w normie sie miesci
Sisi - no to mozesz czuc sie w pelni zaaopiekowana:) w PL to tylko dwie wizyty sa po porodzie (o ile dobrze pamietam:P) ten paciorkowiec tez mnie zainteresowal... ja juz prawie 28tyd nikt mi o tym nie mowil...zapytam mojej gin na nastepnej wizycie!
Genshin - gratuluje dobrych wiesci:) zazdroszcze 6kg na plusie:p
Ja tez mysalam,ze na poczatku bede w roku, a potem w kocyku,spiworku maluszka w lozeczku trzymac. Zwlaszcze,ze poduszki i kolderki na poczatku nie wskazane:)
Nasz Maluch dzis tez wizytowal. Wazy 1kg, gin sie strasznie smiala,bo w trakcie wizyty bardzo kopal i tylko susiaka wystawial:p
Czytam swietny poradnik W Paryzu dzieci nie grymasz... Slyszalyscie cos o nim moze?Genshirin, Margaret.Se, moniadi, sisi, szarlo lubią tę wiadomość
-
Ja mialam badanie na paciorkowca gdzies okolo 36 tyg. Dr pobiera wymaz. Jezeli jest wynik dodatni, to kobieta dostaje chyba 2 razy zastrzyk i to wszystko. Ja mialam ujemny.
Bylam dzis na wizycie. Mlody wazy juz ok. 1,5kg wiec juz kupa chlopa A co do klucia pod zebrem, to mam zrobic badania, bo moze byc cos nie tak z watroba. Ja przytylam 6kg od poczatku ciazy, takze nie jest zleGenshirin, Margaret.Se, moniadi, labamba lubią tę wiadomość