Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do liczenia ruchow to tak wprowadzilam to ale nie tak obsesyjnie hehe a czuje ze minal jakis czas i powinna sie odezwac to mowie do niej wtedy albo tatus cmoka i caluje w brzuch jak akurat jest i licze ale orentacyjnie ze jest juz ok albo ze powinna jeszcze sie odezwac:)
-
Larysa, dziękuję za odpowiedź muszę się rozejrzeć za tym lekiem, bo ja na razie biorę tardyferon, ale słabo mi przyrasta ta hemoglobina. Teraz zaczęłam trochę pić pokrzywę, bo dziewczyny polecały, za tydzień robię badania, to się okaże, co i jak a jak będzie słabo, to chyba wypróbuję ten Twój żelazek
Dzięki Sisi za odpowiedź, muszę pomyśleć nad tym termometrem jeszcze wiadomo, taki bajer to fajna sprawa, ale znów kolejny spory wydatek by był. Mąż mnie chyba by z domu wygnał, że tak szaleję zakupowo
Co do liczenia ruchów, to ja nie liczę na razie. Młody codzienne się rusza, czasami bardzo mocno nawet. Cieszę się ogromnie, bo niektóre mamusie narzekają na leniwe dni, stresują się i chodzą na ktg. Wolałabym tego uniknąć, więc mam nadzieję, że mój synuś nie będzie mi robił takich numerów
Jeśli chodzi o poród, to zdecydowanie wolałabym sn. CC to już jest jednak operacja, a jakby nie było zostałyśmy stworzone do rodzenia naturalnie. Wiadomo, że czasem są wskazania do cesarki i nic się na to nie poradzi, ale wolałabym tego uniknąć. Chociaż strasznie się boję tego porodu, jakikolwiek by on nie był. I przeraża mnie wizja tego, że zostały mi trochę ponad dwa miesiące. A czuję, że mały się szybciej będzie chciał wybrać na świat... Ale oby nie
Co do rozmiaru brzuszka to u mnie już 100cm stuknęło nie wiem tylko z jakiej objętości startowałam, bo się nie mierzyłam. No i na wadze +8kg. Odpukać, ale od tygodnia nie tyję i oby już tak zostało... Nooo, ewentualnie w 10 bym się chciała zmieścić, to takie moje małe marzenie -
Z liczeniem ruchów to powinno być tak, że mama się naje, zrelaksuje, położy wygodnie i wtedy w ciągu godziny powinno być MINIMUM 5 epizodów ruchowych. To normalne, że dzieci czasami ruszają się mniej, a czasami więcej. Moja ma już mniej wiecej określone pory i czuje ją nad ranem jak idę siusiu, później między 10 - 12, potem po obiedzie koło 17,18 no i wieczorkiem o 24.Pozostały czas rusza się jak chce. Zwykle ruchów nie liczę chyba, że ma bardzo spokojny dzień to do obiadu zdążę się zestresować i wtedy liczę i dla pewności uruchamiam dopplerka.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
No wlasnie,jak tu liczyc te ruchy. Moja ma tak, ze przez pol dnia cisza a jak zacznie szalec to i ze 20 ruchow w ciągu 2 minut myslalam ze dam rade wszystko w 1 dzien poprasowac a w ciągu 30 minut z 8 pieluch tetrowych dopiero wyprasowalam :-o
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2017, 16:44
-
Ja tez zauwazylam ze nie czuje jej a widze ze brzuszek mi subtelnie podkakuje lub faluje:) taka bywa spryciula subtelna, jak to na kobitke przystalo:)
Tez daje sobie spokoj jak widze ze bombartuje ruchami hehe ale jak dluzszy czas cisza to oczywiscie zaczynam sie stresowac -
Wlasnie a co do pieluch tetrowych, flanelowych i muslinowych to ile kupujecie sztuk???? Oczywiscie pytam sie mamusiek co beda uzywac pampersow a tetrowe do otulania, wycierania itp
Ja mam trzy muslinowe, dwie flanelki, dwie tetrowe kolorowe i 7bialych. Starczy???Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2017, 16:53
-
Chusy masz taka duza muslinowa 120x120? Bo ja mam trzy w rozmiarze klasycznym 70x80 ale mysle ze chyba eystarczy do otulania co?
-
Tak myslalam tez o duzej i chyba kupie bambusowa:)
-
Ja mam z 6 tetrowych, 3 flanelowe, 6 muślinowych i 2 otulacze muślinowe 70x80.
Ręczniczków mam chyba z 5 ale wszystkie podostawałam od teściowej i męża babci.
Kocyków też mam sporo bo z 6 i tylko jeden przewiewny, myślę czy nie dokupić czegos lekkiego chyba, że będę przykrywać pieluszką muślinową.
Edit. Właśnie mi się przypomniało, że dokupiłam jeszcze 5cio pak pieluch muślinowych w asdzie bo były w mega promocji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2017, 21:52
Avika, Margaret.Se lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Sisi a czym sie rozni pieluszka muslinowa od otulacza muslinowego 70x80???
Dzisiaj w sr byla neonatolog, swietna kobitka kolo 60-tki z powolania i co mnie zaskoczylo bo padlo pytanie dot prasowania ciuszkow,pieluch itp to powiedziala ze jezeli dziecko nie ma jakiejs alergicznej i problemowej skory to prasowanie mozna sobie podarowac bo materialy sa tak mieciutkie teraz ze to nie ma sensu a jezeli jest problem ze skora to wystarczy jak sie przeciagnie po wew stronie ubranka. Oczywiscia smiala sie ze jak to zobaczy babcia ze ciuszki nie wyprasowane to bedzie gadanie haha kiedys byly sztywne rzeczy i nie bylo wyboru to trzeba bylo prasowac. Na pierwszy rzut wyprasuje bo nie wiadomo jaka bedzie skora Lauruni ale potem jak nie bedzie problemu to podaruje sobie, no chyba ze bedzie material wygnieciony jak szmata to przelece i tyle:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2017, 22:49
-
Czesc dziewczyny, ja dziś pisze ze szpitala. Pojechałam wczoraj na IP bo pojawił się u mnie jednorazowo śluz zabarwiony na różowo. O ile że śluzem to fałszywy alarm (pewnie pękło jakieś naczynko), o tyle zostawili mnie na oddziale bo szyjka mi się skróciła w ciągu tygodnia z 3 cm na 2,3cm. Podali sterydy na rozwój pluc na wszelki wypadek. Leżę i czekam. Mam nadzieję że małemu się nie spieszy i tylko chcial mnie na chwilę uziemić.
-
Ankieta trzymam kciuki, żeby było jak mówisz i młody tylko straszy. Trzymaj się
Margaret dobrze wiedzieć, że tak jest z tym prasowaniem. Ja chyba też tak zrobię, że pierwszy rzut wyprasuje, a potem już nie
Co do pieluszek się nie wypowiem, bo ja jeszcze kompletuje
A jaki proszek i/lub płyn do płukania kupiłyście/kupujecie i ile?