Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej:) dzisiaj wzięłam się za pakowanie torby do szpitala, tzn, dwóch toreb - dla mnie i dla małego. Sporo tego wszystkiego wyszło, jeszcze i tak nie wszystko bo muszę dokupić parę rzeczy w aptece, ale już z grubsza jestem ogarnięta w razie jakby coś wcześniej się działo.
Od kilku dni mały mniej się rusza, tzn. czuję go niżej. Też tak macie? -
Chusy, nie przejmuj się wagą małej, jeszcze ma czas żeby nadrobić. Może rzeczywiście będzie trochę mniejsza, ale to akurat lepiej się będzie rodzić mniejsze dziecko no i oczywiście, kwestia pomiaru, te dane są orientacyjne i wahają się do -/+ 0,5 kg prawie. Dobrze jednak, że każą Ci skontrolować to na dodatkowym usg, zawsze lepiej sprawdzić, czy wszystko ok.
Margaret, ja własnie wczoraj też miałam zawroty głowy i jakieś duszności delikatne mnie naszły. Co do mdłości, to jakoś typowych nie mam, ale często zdarza mi się mieć taki posmak w ustach, że robi się niedobrze. I niestety ani mycie zębów, ani płyny do płukania czy gumy do żucia nie pomagają tego zlikwidować.
Ewe, chyba Ty się pytałaś o kokony ja kupiłam, trafiła się okazja za pół ceny prawie kupić, bo normalnie są po ok 150, a ja chyba za 70zł kupiłam. Myślę, że to jest fajna opcja, można dziecko położyć na łóżku, kanapie i jest się spokojnym, że nie sturla się nigdzie. No i czytałam, że można wykorzystać w wózku lub łóżeczku, wtedy dzieci czują się bezpieczniej niby, gdy są tak ciaśniej otulone.
To badanie gbs też mnie czeka na następnej wizycie, aż się boję, czy czasem coś tam nie wyjdzie. Ciągle czymś się człowiek stresuje w tej ciąży, jak nie jedno, to drugie -
Chusy wrote:Hej dziewczyny mam pytanie, bedziecie u siebie zakladac ochraniacze na lozeczko?20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
ewe_a85 wrote:Kurcze w poniedziałek mam wizytę a przytyłam przez te 3 tyg z ledwością kilogram, nie wydaje się wam to za mało?20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Chusy wrote:Witam sie po wizycie.. weisci takie sobie.
Malutka jest bardzo malutka wazy 1800, a powinna 2200 conajmniej. Pani doktor powiedziala ze moze poprostu jest juz takim maluszkiem i urodzi sie kruszynka ale mimo wszystko wyslala mnie na nastepne techniczne usg za 10 dni zeby zobaczyc czy rosnie.
Ogolnie powiedziala ze ma wymiary jak z 32 tygodnia nie z 35. Powiedziala zebym monitorowala ruchy i nie denerwowala sie. Sa dzieci ktore poprostu rodza sie tyciusie.
Malo tego poszlam na wazenie i okazalo sie ze waze 7 (!!!!) kg wiecej niz pokazuje moja waga domowa (WTF!) czyli wychodziloby ze przytylam jakies 15 kg wiecej.. HEH. Mam nadzieje ze to jednak ta ich waga jest rabnieta...
Z wagą musiałaś przeżyć niezły szok... ja bym pewnie leciała zważyć się na trzeciej żeby to potwierdzić albo wykluczyć20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
No malo nie spadlam z tej wagi W domu mam ta stara, nie-elektroniczna, w przychodni jest elektroniczna.
Teraz zaczelam sie zastanawiac czy nie dopadlo mnie czasem zatrucie ciazowe.. Powiedzialam lekarce o obrzekach (mam tylko stop opuchniecie, przynajmniej tak mysle) ktore nie schodzi nawet po nocce. Wyslala mnei na mierzenie cisnienia - bylo 123 /82 i pielegniarka powiedziala ze jest ok. Z drugiej strony teraz czytam ze u niektorych kobiet gestoza wychodzi pozno i powoli i ze dopiero pod koniec ciazy mocno daje o sobie znac. Nie wiem juz sama ogolnie troche mnie zestresowala ta wizyta dzisiejsza!
-
moniadi wrote:Ewe, chyba Ty się pytałaś o kokony ja kupiłam, trafiła się okazja za pół ceny prawie kupić, bo normalnie są po ok 150, a ja chyba za 70zł kupiłam. Myślę, że to jest fajna opcja, można dziecko położyć na łóżku, kanapie i jest się spokojnym, że nie sturla się nigdzie. No i czytałam, że można wykorzystać w wózku lub łóżeczku, wtedy dzieci czują się bezpieczniej niby, gdy są tak ciaśniej otulone.
Ja się właśnie naoglądałam na instagramie tych kokonów i mi się strasznie spodobały. Dziewczyny kładą je wózka, łóżeczka, łóżka z rodzicami w takim razem biorę się za poszukiwanie odpowiedniego.moniadi lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczynki
Melduję się po kontroli szpitalnej i wszystko ok, wstawiłam się wczoraj o 7:00 i wyszłam dziś o 13:00. Waga +8kg i obwód brzuszka 115cm
Moje maluszki ważą 1800 i 1600
Chusy tak jak dziewczyny piszą to jest orientacyjna waga dzieciaczków i mi dzisiaj lekarz też powiedział że granica błędu na tym etapie +/- 400gram Zresztą dziewczyny w szpitalu też rodziły niby małe dzieci, a okazało się u jednej że mała ważyła nie 2700 a 3300, druga niby 2500 a urodziła 3200 za to 2 inne miały cesarki bo dzieci duże ponad 4500 kg a urodziła się jedna dziewczynka 3600 i chłopczyk 3850. Nie martw się na zapas, wszystko na pewno będzie dobrze i też jestem zaintrygowana tym nowym terminem porodu.
neme super że zrobiłaś sesję brzuszkową i cudne te zdjęcia brzuszka
Margaret gratuluję udanej wizyty i powodzenia na wizycie u kardiologa
Avika no to lekarz nieźle pojechał z tymi kg przy mężu, teraz biedna jak zgłodniejesz to musisz mieć zgodę
Lenka Twoja lekarka też nie jest łaskawa dla kobitek w ciąży, ale jesteśmy tylko ludźmi i wiadomo że pofolgujemy od czasu do czasu bo jak nie teraz to kiedy, a dietę będziemy mieć jak maluszki się urodzą to zrzucimy
co do gbs to mam mieć wymaz na kolejnej wizycie i to będzie początek 35tc i mój gin mówił że pobiera się go między 33 a 37 tc.
Juuli najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo u Was z tym gbs-em i trzymam kciuki aby tym razem nic nie wyszło
Larysa też zamierzam jutro torbę pakować do szpitala bo mój gin mówi że w 32tc torba powinna już czekać w razie W. Ogólnie u mnie w szpitalu rodzi się dużo wcześniaków tak ok 34,35 tc co jeszcze bardziej mnie motywuje do spakowania torby i chcę mieć to z głowy.
Ja do lekarza też śmigam w kieckach bo tak mi najwygodniej, najpierw samolot, później usg dopochwowe i mówi żeby się ubrać i dopiero usg brzuszka. Jakoś nie mam problemu z tym że kiecka ląduje do góry a ja leże w majtasach bo to i tak bardziej komfortowe niż wykładanie się na fotelu
Labamba gratuluję 33tcNalala, sisi, Chusy, Larysa, szarlo, Genshirin, JaPM, labamba lubią tę wiadomość
-
Nalala wrote:Chusy usg to tylko maszyna, moja kumpela urodziła dwa tygodnie temu - dzieciątko miało być z kolei duże, ok 4kg, a urodził sie 3260...
Nalala lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Larysa ja też maluszka czuje mniej i jakoś niżej od kilku dni. Wogóle zaczął mniej kopać a bardziej się przeciąga, wypina, nie ma już takich napadów "szału" jak tydzień, dwa temu. Tyłek (chyba) wypina na wysokości pępka, nóżki wyciąga z boku brzucha i czuje jakby smyrał rączkami przy szyjce i pęcherzu. Ale to tydzień temu bylam u lekarza i wszystko było ok, poza tym sprawdzam go sobie na doplerku w domu i tętno w porządku więc się nie martwię - maluszki mają cora mniej miejsca na dzikie harce
Larysa lubi tę wiadomość
Emilka 10tc [*] -
Chusy - patrzac na te rozbieznosci wagowe Twoje i dziudiusia nie przejmowaalbym sie jakos spejclanie... tylkoe zwazyla gdzie indziej i poczekala spokojnie na kolejne usg czy wszystko jest ok i czy ma wszystko tam gdzie trzeba...jak tak to tylko lzejszy porod A jaka mialas date porodu na pierwszym USG genetycznym?
Margaret - tak sobie mysle,ze wyczytlaam gdzies, ze niektorym z nas w III trymestrze po prostu wracaja dolegliwosci z I trymestru i moze u Ciebie tak jest po prostu? Ale dobrze,ze wizyta tak blisko, to sie uspokoimy wszstkie
Pamietam,ze w pierwszym trymestrze maialm takie zawrtoy glowy,ze myslalam, ze zemdleje...
Juuli - a zaobserwowalas u malucha kolki pozniej? U nas na SR mowili,ze czest o jest tak, ze jak z jakichs przyczyn maluszek dostanie antybiotyk b. czest podtem odbija sie to na kolkach?
Agula - super,ze wszystko dobrze:)
Z ta waga to naprawde jest dziwna sprawa u mnie...przez 2,5 tygodnia nic prawie nie przytylam, jak sie zwazylam na jeden dzien przed data mojego cotygodniowego wazenia to waga wsakzala +0,5kg na plusie,a jak sie zwazylam dzisiaj, czyli dokladnie w dzien cotygodniowego wazenia to nagle z 0,5kg na plusie zrobilo sie +1,5 kg w ciagu jednej nocy licze na to,ze to jednak woda czy cos i zejdzie albo moze przez kolejne 3 tyg znow nic nie przytyje,bo sie troche podlamalam:P
I jeszcze Wam powiem, ze od wczoraj znowu mnie na spanie popoludniami bierze, az sobie drzemki musailam uciac:p -
Chusy wrote:No malo nie spadlam z tej wagi W domu mam ta stara, nie-elektroniczna, w przychodni jest elektroniczna.
Teraz zaczelam sie zastanawiac czy nie dopadlo mnie czasem zatrucie ciazowe.. Powiedzialam lekarce o obrzekach (mam tylko stop opuchniecie, przynajmniej tak mysle) ktore nie schodzi nawet po nocce. Wyslala mnei na mierzenie cisnienia - bylo 123 /82 i pielegniarka powiedziala ze jest ok. Z drugiej strony teraz czytam ze u niektorych kobiet gestoza wychodzi pozno i powoli i ze dopiero pod koniec ciazy mocno daje o sobie znac. Nie wiem juz sama ogolnie troche mnie zestresowala ta wizyta dzisiejsza!20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
ewe_a85 wrote:To fajna cena Ci się trafiła
Ja się właśnie naoglądałam na instagramie tych kokonów i mi się strasznie spodobały. Dziewczyny kładą je wózka, łóżeczka, łóżka z rodzicami w takim razem biorę się za poszukiwanie odpowiedniego.Cassie 65 lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
No wlasnie jeszcze palce u rak mi puchna, tak jak piszesz. I z cisnieniem rowniez podobnie, cale zycie mam niskie. Kazala mi lekarka meldodwac sie czesto u pielegniarki na pomiary no i zobaczymy z tym USG ponownym za 10 dni.
Na pierwszym USG nie mowili mi nic na temat daty porodu. Wyjsciowa z miesiaczki miala byc 1 sierpien. Ale u mnie przez PCOS ciezko wywrozyc cos z miesiaczek bo nieregularne.
-
Dziewczyny gratuluje wizyt, ja jutro na usg, tatus bedzie mial frajde, bo to dzien ojca .
Piekne brzuszki, moze i ja sobie fote strzele.
Ja tez mam spuchniete lekko stopy, dobrze, ze lato to z butami problemu nie ma, w balerinach ciasno mi, dlonie tez mam lekko opuchniete najbardziej czuje przy zamykaniu w piesc, po spacerach mam gorzej z dłońmi, bo w dole sa i puchna, takze od czasu do czasu musze powkrecac żarówki
Co do stop to jak w nocy wstaje to mnie mega bola jakbym caly dzien w niewygodnych butach ciagle biegala, w dzien jak rozchodze sie jest git, tez tak macie?
Kręgosłup (odcinek piersiowy) tez mnie troche mniej boli po nocy moze sie przyzwyczailam.
Ja mam juz lulu baby box, ale jeszcze kombinuje gdzie go ustawic, fajny jest prawie jak kosz mojzesza.
Mi tez sie czasami w głowie zakreci, ale zauważyłam, ze jak mniej wody wypije to tak mam, wiec pijcie wode szczególnie w te upaly.
Kupilam sobie w ciuchu sukienkę i chyba do porodu ja wykorzystam.
Do brodawek tez jest dobry purelan medeli moja kolezanka pokecala mowila ze jest dla niej najlepszy, przy zakupie tego duże opakowania wychodzi podobnie jak lano ziaji.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 17:51
Aniołek 18.04.2016 -
noo i rozwiazala sie zagadka lekarka pytala mnie jak duza sie urodzilam, ja bylam przekonana ze 3600 standardowo. Ogolnie pytala jakie dzieci sie u mnie w rodzinie rodza wiec myslalam ze normalnie wszystko. A tu pogadalam z mama i sie okazalo ze jak sie urodzilam to wazylam niecale 3 kg, a ona 2,700 takze poprostu mamy kurczakowosc w genach
Cassie 65, sisi, JaPM lubią tę wiadomość