X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret gratuluje wizyty :) Waga malutkiej zacna :)

Margaret.Se lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • neme Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję dziewczyny ! :) polecam tym które się wahają, zróbcie sobie takie fotki, ja myślałam ze nic nie wybiorę i w ogóle nie będę umiała "przypozować" ale jednak jest kilka fajnych fotek. i fajna zabawa.... ja która brzydzę się nawet komarów i biedronek wybrałam sobie sesje w lesie i nad jeziorem z chaszczami :P:P haha jestem cała pożarta :P
    Synkowi też zrobimy chyba taką sesje w domu zaraz po narodzinach, zawsze to fajny prezent potem dla babć, dziadków i w ogóle ;)

no i powiem Wam, że też się trochę dziwię że aż mi przybyło 14 kilo bo serio nie widać tego za bardzo, no brzuch mam spory, każdy mi tak mówi ale poza brzuchem jakoś mega się nie napompowałam... więc nie wiem skąd chociaż tyłek i uda też mi trochę przybrały ..... i ten cellullit .... :/ :P

JaPM - pochwal się fotkami z sesji !!!! :):):)

labamba ja wybrałam krem 100% lanolina z ziaji bo był chyba najtanszy z tych wszystkich polecanych kremów, biorę już do szpitala, tak na wszelki wypadek.

co do lewatywy, pytanie takie padło w SR i położna pow ze już nie pamięta kiedy ostatnio robiła i ze rzadko się robi, a lekarz przy badaniu sprawdza czy jest dużo masy kałowej w jelitach i ewentualnie sugeruje że warto zrobić ale rzadko się tak dzieje, wiadomo co szpital to inaczej do tego podchodzą.
    ogólnie ja miałam kiedys lewatywe w szpitalu przed operacją, nic przyjemnego, dziwne uczucie ale nie był to ból i nie było tak źle ;) ale chyba nie bede sama w domu robić.

tantum rosa nie miałam w planach, ale w sumie chyba nie głupi pomysł, a octenisept mam i biorę też do szpitala ale to do pępuszka synka i do ewentualnej rany po cc. krocza chyba nie bede traktować octeniseptem, a właśnie teraz rozważam to tantum rosa na krocze.

ja do lekarza głównie chodzę w sukienkach bo w nic innego nie wchodzę w brzuchu , do usg brzuszkowego kiecka do góry ale mam majtki więc ok :)

Margaret gratki za udaną wizytę ! :) mała rośnie :)
    i też mówili w SR ze na brodawki super jest właśnie mleko z piersi, smarować czesto i podobno działa cuda :)

Margaret.Se, JaPM, sisi lubią tę wiadomość

neme
    01.12.16 pęcherzyk 1,17cm
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jestem po wizycie na której byłam w SUKIENCE ;p od początku chodzę w spódniczce/sukience. No na samym początku chodziłam w spodniach bo było jeszcze na maksa zimno.

Po wizycie tak se. Najpierw położna nie umiała mi wykryć tętna małej i lekka panika. I w końcu nie wykryła tego tętna wcale. Ale jeszcze się tak nie przejęłam bo przecież, nie raz nie dwa dziś małą czułam. Oczywiście im dłużej siedziałam i czekałam na wizytę tym mniej mi się działo w brzuchu...mała przez godzinę ani razu mnie nie kopnęła. Jak weszłam tylko do gabinetu od razu mówię lekarzowi co i jak więc od razu mnie na usg no i tam już tętno normalnie było..Nie zdążyłam nawet zapytać dlaczego położna w takim razie nie mogła się doszukać tego tętna bo się okazało, ze nabawiłam się paciorkowca :/ Trochę kapa bo znów z tym moim uczuleniem na amoksycylinę nie mogę dostać penicyliny i lekarz wymyślił tam niby jakiś inny antybiotyk ale trochę peniam bo jak mnie po nim też znów porobi? A doktorek od juta idzie na urlop. No nic mam nadzieję, że nic mi po antybiotyku nie będzie i paciorkowiec zniknie, żebym bobasowi nie zrobiła krzywdy przy porodzie..Muszę się bardziej pilnować..Nie wiem czy jak teraz się wyleczę to czy do porodu znów tego nie zdążę złapać?

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie a mała jak?? wszystko jest ok rozumiem, ale napisz jak waga i w ogóle :) ale paciorkowiec, kurcze ... skąd Ci się to teraz przyplątało .... łykaj ten antyk i będzie dobrze !!!

neme
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam wagi bo mój lekarz na nfz unika takich konkretów..robi pomiar chyba tylko w 33tc i później przed porodem.. A tym bardziej jak ja miałam miesiąc temu usg III trymestru.
    Ale ogólnie ok. Szyjka długa zamknięta a trochę się nachodziłam w zeszłym tygodniu. Wody powiedział, że też ok. To tętno też w porzo. Ten test takim papierkiem w pipce mi robił to kolor tego papierka też był ok. Miedzy idealnym a troszkę słabszym, żółtym ale stwierdził, że jest ok.
    A paciorkowiec, że tak powiem wziął się z dupy :D dosłownie ;p
    To jest ten cały GBS jeśli jeszcze nie miałyście to na pewno wasi lekarze wam lada dzień pobiorą wymazy. Przynajmniej powinni. Jeśli nie to się upomnijcie bo podczas porodu można bobasa zarazić tym ustrojstwem. A tak to podobno prze samym porodem podają antybiotyk i ma być ok.

neme lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak Cassie mówi na pewno przy najbliższych wizytach będziemy miały pobrane wymazy na badanie w kierunku gbs bo wymagają tego przy przyjęciu do szpitala (zazwyczaj).
    Co do lewatywy to w mojej szkole rodzenia akurat mówili, że na ich porodówce zazwyczaj się robi na miejscu jeśli tylko jest na to czas, nawet mówiły że może to pomóc w przyspieszeniu postępu porodu. Więc co szpital to obyczaj...

• Juuli Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja w pierwszej ciazy mialam GBS dodatni, antybiotyk podaja w trakcie porodu i w wiekszosci przypadków dziecku nic nie bedzie. My z synkiem mielismy pecha i sie zarazil.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie, bedziecie u siebie zakladac ochraniacze na lozeczko?

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy masz na myśli takie poduszki na szczebelki, żeby dziecko nie uderzało główką? Ja mam mieszane uczucia co do tego wynalazku, spotkałam się z opiniami że lepiej żeby dziecko spotkało się ze szczebelkami niż żeby się przypadkiem wtuliło w te poduchy i nie daj boże się zaczęło dusić (z tego samego powodu niemowlak nie może spać z żadną pościelą, poduszką czy kołderką). Więc sama bym zrezygnowała z tego, ale akurat mam temat z głowy bo kupujemy łóżeczko bez szczebelków (chicco next2me, na ściance ma taką oddychającą siatkę).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 08:56

neme, Another, Margaret.Se lubią tę wiadomość

• Chusy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak o te poduszki mi chodzi. Mam wlasnie zalozony taki cienki ochraniacz i sie zastanawiam caly czas czy zostawiac czy sciagac..

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • neme Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanie, bedziecie u siebie zakladac ochraniacze na lozeczko?
    Ja nie zakładam ochraniaczy ani żadnej poduszki i pościeli nie daje właśnie z tego względu co napisała lenka. Synka do snu będę się starała kłaść w otulaczu jeżeli już. Te ochraniacze przydadza Ci się po kilku miesiącach dopiero :)

Margaret.Se lubi tę wiadomość

neme
    17.12.16 dzidzi 1,1cm
    19.01.17 dzidzi 6,3cm
    16.02.17 Synek! <3 160gr
    14.03.17 Synek! 350gr
    11.04.17 720gr
    09.05.17 1166gr
    24.05.17 1882gr
    06.06.17 2150gr
    20.06.17 2448gr
    14.07.17 3080gr

f2w3rjjgp7b32k1e.png
  • JaPM Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, witam się z Wami i z nowym tygodniem. Dzisiaj rozpoczynam 35 tydzień, a wraz z tym +9,5kg i 97 cm w brzuszku.

Margaret- super, że wizyta wypadła dobrze. Teraz te nasze maluchy szybko przybierają, a my razem z nimi :) Całe szczęście, że masz tak szybko konsultacje kardiologiczną. Bardzo fajne to pudełeczko. Nasz pokoik jeszcze nie skończony, dalej czekamy na łóżeczko, planowany termin wysyłki to dopiero 7 lipca- miało być zrealizowana w ciągu 26 dni roboczych, a w naszym przypadku trwa to nieco dłużej, mam tylko nadzieję, że będzie takie jak na zdjęciu i nie będzie uszkodzone bo już nie będziemy mieli za wiele czasu do rozwiązania. Jeszcze musimy komodę pomalować- właśnie wczoraj tatuś wziął się za to, no i jeszcze brakuje mi obrazków na ścianę. Troszkę tego wszystkiego zostało do zrobienia.

Neme- jeszcze czekam na zdjęcia i płytkę z sesji :) Ja początkowo stresowałam się i wahałam czy zrobić zdjęcia z gołym brzuszkiem, ale później też się rozkręciłam, no i doszłam do wniosku, że chcę też zdjęcia z gołym brzuszkiem :) będzie fajna pamiątka.

Ja do lekarza zawsze chodzę w sukience, wcześniej jak szłam i sukienka szła do góry zostawały rajstopy, no a teraz niestety zostają tylko gacie :) Całe szczęście, że mój lekarz ma wyczucie i zawsze po samolocie, usg dopochwowym mówi, że można się ubrać i zaprasza na usg brzuszka. A swoją drogą jeśli nie zaproponuje to warto mu zakomunikować, panie doktorze pozwolę sobie założyć bieliznę/ubrać się i wracam na usg brzuszka, może dzięki temu wdroży to w rytm swoich wizyt.

Cassie- w szkole rodzenia mówili nam, że od 50-75% kobiet w ciąży ma paciorkowca. Niestety nie każdy lekarz po 34 tygodniu zleca to badanie. Mnie lekarz 3 lipca będzie brał na to wymaz. Najważniejsze to właśnie wykryć to i podać lekarstwo, ja też się tym stresuje. To chyba najgorsze badanie przez całą ciążę i warto sobie przypilnować, żeby lekarz je zrobił.

Chusy- ja nie zakładam ochraniaczy, nie kupuje też poduszki i kołdry. Tylko prześcieradło i otulacz, a jak będzie chłodniej to prześcieradło i śpiworek, może gdzieś tam pojawi się też rożek. Ja do łóżeczka zamówiłam tylko te nakładki na górne barierki, bo podobno zdarza się, że jak rosną ząbki to dzieci je gryzą.

Spokojnego dnia Wam życzę

lenka.m, ewe_a85, labamba lubią tę wiadomość

oar8skjo88hrjtqh.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam na sprzedaż dwie cieniutkie bawełniane czapeczki coccodrillo rozm 1-3 miesiące. Mało używane bo moje blizniaki z nich wyrosły. Może którejś się przyda https://www.olx.pl/oferta/cieniutka-bawelniana-czapka-coccodrillo-rozm-40-1-3-m-ce-na-lato-CID88-IDmvw4g.html

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten upalny poranek :)
    Chusy ja kupiłam dwa komplety pościeli do łóżeczka i oba z ochraniaczami, ale na początek nie wiem czy będę zakładała pościel a tym bardziej ochraniacze, dużo zależy jaka będzie końcówka sierpnia. Pamiętam, że jak moja sis 5 lat temu rodziła z końcem sierpnia to już nie było takich upałów.
    Na początek wystarczy pewnie jakiś otulacz albo kocyk

Kupuje któraś z was kokon niemowlęcy?

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze w poniedziałek mam wizytę a przytyłam przez te 3 tyg z ledwością kilogram, nie wydaje się wam to za mało?

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • Margaret.Se Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki:)

Moniadi zobaczymy co dzisiaj kardiolog powie i czy zaleci jakies badania. Wczoraj w nocy jak wstałam na siku tez miałam zawroty spore hmm

Co do paciorkowców to ja będę miała pobierane przed wizyta jak udam się do mojego gina 5lipca to będzie 33tc i do tego jeszcze mam na swojej liscie czystość pochwy to położne pobiorą co trzeba.
    Kiedy najlepiej zrobić to badanie??? nie za wczesnie jak zrobie w 33tc???

Juuli i jak to przeszedł Twój synek to zakazenie????

Lewatywe to u mnie w szpitalu robia jak tylko będę chciała i mysle ze warto to zrobić, żeby nie mieć niespodzianek heheh

Chusy ja nawet nie mam ochraniacy i w planach to zapewne kupie ale po skończeniu poł roczku Laury razem z posciela ale teraz tak sobie mysle ze jak ona skończy poł roczku to zaraz wiosna i lato to będzie ciepło i może być jej za ciepło w tej pościeli. Jeszcze o tym nie mysle bo kupa czasu do tego jeszcze a to co słyszałam to nie polecają przed ukończeniem poł roku pościeli i zadnych ochraniaczy. Ja chce kupic śpiworki dwa jeden cienki a drugi grubszy ale jakos nie mogę wynaleźć taki co będzie mi odpowiadał, same ocieplane sa a to na zime dopiero ale tez nie za ciepły bo u mnie w domu jest ciepło.

Ja PM gratki jejka 35tc jak to brzmi poważnie heheh ja zaraz wkrocze ale w 32:) skad zamawiasz łóżeczko ze az taki termin realizacji???? no ja wszystko w sumie mam tylko ozdoby zostały i zobaczę czy wszystko kupie jeszcze w tym miesiącu czy na początku lipca bo w sumie ważniejsze rzeczy wole najpierw kupic a ozdoby to chwilke mogą poczekać

Co do wizyt u lekarza to ja róznie w zaleznosci od pogody, mam spodnie albo kiecki i jakos nie mysle o tym ze tyłek pokaze bo gatki mam przecież a jak trza sciagnac i gatki to ubieram taka jednorazowa co sa w kibelku kiecki do badania i problem z głowy:)

serce-ruchomy-obrazek-0551.gif Laura:****
    17u9io4p2dm1eqy5.png
    7tc9.9.15[*],9tc23.2.16[*],20.09.16[*],6tc9.05.18[*] <3 <3 <3 <3
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe, wg mojej lekarki powinno się tyć 1 kg na miesiąc więc wygląda jak najbardziej prawidłowo

ewe_a85 lubi tę wiadomość

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juuli wrote:
    Hej, ja w pierwszej ciazy mialam GBS dodatni, antybiotyk podaja w trakcie porodu i w wiekszosci przypadków dziecku nic nie bedzie. My z synkiem mielismy pecha i sie zarazil.

Juuli i co wtedy się działo z małym kiedy się zaraził?

Margaret ja miałam wymaz robiony w 32tc.

JaPM u mnie w ciąży to chyba akurat najgorszym badaniem była jednak amniopunkcja ;)

Co do ochraniaczy. Ja to olewam na razie. W łóżeczku będzie tylko bobas i otulacz albo śpiworek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 11:17

0S32p2.png
  • labamba Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - dzieki za porady! nie wpadlabym na ten paten butelka,ale teraz bede juz madrzejsza:D
    ja bym chciala zaoparzyc sie w ta lewatywe tak na zapas, tez nie wiem jak moj organizm zareaguje,ale jakos bardzo niekomfortowala wydaje mi sie mysle,ze jesli jej nie zaplikuje to cos moglaby sie wydarzyc podczas porodu ;-) i chyba to mnie do tego skladnaia:P a moge zapytac jaka lewatywe kupilyscie? w sensie aplikatora? bu widzalam kupienia albo same gruszki ( i wtedy zastnaawiam sie jak i co wlewa sie do tej gruszki? ) albo juz takie cos z rureczka,z tym,ze pisza ze gruszka latwiejsza do uzycia samemu.

Margaret - bardzo dobre wiesci odnosnie Malutkiej:* umowilas sie juz do kardiologa?

Co do samolotow i sukienek to polecam zalozyc sobie te jednorazowe zielone spodniczki czesto dostepne w gabinetach :) mi to zawsze zalatwia sprawa. Wtedy sukienka do gory, spodniczka na dol, najpierw na samolot,a potem na lezanke i jest git:)

Cassie - ten doktorek na pewno wie co robi :) duzo kobitek ma tego paciorkowca a nawet nie wie, wiec na pewno sa jakies inne anytbiotyki jak sie ma uczulenie na penicylyne

Chusy - ja ochraniacz bym sciagnela. teraz dziudziusz i tak nie bedzie przemieszczal sie w lozeczku wiec jest to bez sensu, a spokojniej sama spac bedziesz ;-) ochraniacz mozesz zalozyc jak zacznie pelzac :)

JaPm-Gratuluje 35 tygodnia :)

Ja sie dzis witam w 33 tygodniu:) i zazdroszcze,ze u was gin pobieraja wymaz na gbs, bo u mnie to trzeba sie osobno do poloznych umawiac na to i na wymaz z pochwy :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 11:45

sisi lubi tę wiadomość

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• Juuli Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tylko sie urodzil odrazu zapytali czy wyrażam zgode na badanie w kierunku paciorkowca i na leczenie antybiotykiem. Wygadalo to tak ze nie byłam w szpiatlu 2doby tylko az 9, maly mial podawany antybiotyk dozylnie 3razy dziennie. On przeszedl to dobrze, ja psychicznie bardzo ciezko.

w57v3e3k2hyo389j.png

dqpr3e5ev6zxjunm.png
‹‹ 751 752 753 754 755 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ