Sierpniowe Mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lenka - u mnie nie dają, ale ppytałam koleżanek po porodach i móiły, że wszystko schodzi... tylko raczej nie gotowały, ale najpierw w zimenj wodzie, potem do prania..coz..ja juz wiem, ze moj M dostanie taki pakiecik do wyprania...(on jeszcze nie wie :p)
JaPM- wydaje mi sie,że to w sytuacjach, w ktorych musza ratowac maluszka siegaja po vaccum i kleszcze, tak żeby sie pocieszyc mysle sobie,ze chyba lepsze to niz meczyc sie iles godzin zeby potem cesarke robili? a tak to w sumie dalej porod SN
Avika - swieta prawda:p moja tesciowa tez jest mega wierzaca, ale noży nigdy w czwartek ostrzyc nie bedzie tak samo jak nie wita sie przez progWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 20:51
Avika, Margaret.Se, JaPM lubią tę wiadomość
-
Labamba no tak, na coś ci faceci muszą się przydać ja wiem że wszystko schodzi z takiej koszuli, ale po powrocie ze szpitala niestety powinnyśmy w jak najwyższej temperaturze wszystko wyprać. Może z tym gotowaniem przesadziłam spróbuję dorwać coś taniego co mogłabym wykorzystać do porodu.
JaPM ja też bym nie wpadła na robienie takich zakupów w esotiq gdyby nie moja koleżanka która tam pracuje i skorzystałam z jej dużych zniżek. Regularne ceny są tam jak na mój gust za wysokie. Ale mają fajne koszule zapinane u góry na zatrzaski więc do karmienia w sam raz.
Skończyłam pranie i prasowanie ubranek nareszcie... jak stoicie z pakowaniem do szpitala? Nawet "najpóźniejsze" sierpniówki wkraczają w poważny etap, niesamowite jak to zleciałoJaPM lubi tę wiadomość
-
Takie macanie brzucha to ze średnowiecznej Anglii, tak samo mierzenie go miarką, już miałam na końcu jezyka żeby jej to powiedzieć ale się powstrzymałam.
Co do wielkości głowy to moja w 34 tygodniu miała niby 33 cm, później wyczytałam, że donoszone dzieci rodzą się miedzy 33, a 37 cm. Całą ciążę śmiałam się z męża, że nasza córka pewnie będzie miała wielką głowę po nim i mnie pokarało Jeśli na czwartkowym usg okaże się, że dobiła do 37 cm to bez skierowania na cc nie wyjdę!!!20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Sisi nie zgadzam sie. To bardzo dobra metoda. Dzięki niej wychaczono to ze mój synek jest duzo za mały we wcześniejszej ciazy gdzie usg tego nie pokazywało i zawyżało wagę. Było to dla nas bardzo niebezpieczne. ..
Wyobraź sobie nasza minę jak urodziłam 2.1 kg dziecko w 39 tyg a rzekomo na usg w 34 juz miał 2400 cos. Nie ma opcji zeby schudł ...
I jak niby mierzą Ci główkę dziecka bez usg?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 09:42
-
Głowę mierzą mi normalnie przez USG, teraz badanie będę miała w czwartek, na ostatnim w 34 tygodniu wyszło 330mm.
Jak mi mierzyła brzuch w piątek miarką krawiecką to wyszło 36 cm (mój brzuch, nie główka dziecka) czyli idealnie dla wieku ciąży stąd moje poitytowanie i chęć powiedzenia co o tym myślę. Dla mnie to zupełnie bez sensu bo nieraz widziałam kobiety z ogromnymi brzuchami które rodziły małe dzieci, dla mnie to żaden wyznacznik.
Dlatego tyle porodów w Anglii kończy się na kleszczach i w mega męczarniach bo zwykle ostatnie usg wykonuje sie w 20 tygodniu. Dla mnie to chore, zamiast każdej kobiecie zaoferować szybki scan pod koniec i określić wagę maluszka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 12:39
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Dziewczyny ja uważam że powinno się robić i jedno i drugie - usg jest niezwykle ważnym narzędziem w prowadzeniu ciąży jednak nie można zupełnie nie doceniać "starych" metod (mówię tu oczywiście o tych bezinwazyjnych i nie szkodzacych zarówno nam i dzieciaczkom). U znajomej też usg ciagle pokazywało dzieciątko większe o dwa tygodnie, lekarz prognozował ze chłopiec bedzie duży. Kilka dni przed porodem kumpela która jest położna "macała" jej brzuch i stwierdziła że wedlug niej dziecko wcale bardzo duże nie jest, że brzuch owszem duży ale dzieciątko nie wypełnia macicy. I to ona miała rację - już Wam pisałam że miał byc 4kg a urodził się niecale 3,3kg. Fakt byl dosyć długi, szczególnie nóżki mial długie (i stąd błąd usg) ale byla z niego chudzinka
sisi lubi tę wiadomość
Emilka 10tc [*] -
Sisi ale one mierza wielkosc macicy A nie brzucha. Od spojenia łonowego do dna macicy.
Ja miałam ogromny brzuch sam w sobie a wymiary macicy 6 tyg do tylu.
W uk wysyłają na dodatkowe scany typu growth scan jeśli te wymiary sa mniejsze bądź większe niż 2 cm.
Również w wypadku kiedy nie sa pewne ułożenia choć to zadkosc.
W Pl tez jest tylko 3 badania usg na NFZ z tego co sie orientuje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 13:57
-
Z tymi trzema usg na NFZ to nie do końca tak - generalnie Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca MINIMUM 3 usg w ciąży uznanej za ciążę niskiego ryzyka. Jak byłam w pierwszej straconej ciąży to chodzilam na NFZ i że od poczatku coś było nie do końca w porządku miałam wizyty co tydzień i na każdej usg, co dało w 10 tygodniach ciąży 4 scany.
A tak naprawdę wszystko zależy od lekarza - jedni na NFZ robią faktycznie tylko 3 usg a inni nawet co wizytę.
Emilka 10tc [*] -
Lenka - ja poinstruuje mojego M zeby najpierw do zimenj a potem do pralki na 90. Powinno byc ok
U mnie torba do szpitala jeszcze nie spakowana... jakoś tak weny nie mam i jednak mam pewne braki w zakupach, ale to planuję uzupełnić z najbliższej wypłaty, więc powinno być ok
Sisi - ja sie narazie nie dopytylwalam o glowke, moze lepiej nie wiedziec hehe:p
a tak serio - jest rzeczywisice jakaś średnica, która kwalifikuje do CC?
Ehh no z tymi usg to wiecie jak to jest... tak naprawde najwiecej zalezy od lekarza, ktory prowadzi ciaze czy widzi potrzebe czy nie...najwazniejsze, żeby być w dobrych rękach i aby lekarz podejmował dobre decyzje,a to niestety często jest loteria i zdajemy sie na los przypadku, bo każda ciąża jest inna, i mimo,że u koleżanki lekarz się super spisał,bo ciążą bezproblemowa, to u nas jesli sa jakies komplikacje, ten sam specjalista nie do konca moze sie sprawdzić.. -
Z tego co kojarze to niestety przewidywana waga powyżej 4,5 kg jakoś a nie obwód główki jest oficjalnie wskazaniem do cc co rzeczywiście nie bardzo ma sens. Ja ostatnie usg miałam w 32 tygodniu i już mnie w luxmedzie na kolejne nie kierują szkoda, bo nie mogę się przez to zorientować jak oceniają masę u mnie.
-
Lenka - a w luxmedzie jak idziesz na wizyte do gin to nie mają tam aparatu usg? Ja mam co prawda opieke w medicover i tam gin na każdej wizycie mi robi usg, a na te 3 ważne USG miałam zawsze skierowania do placówek z jakimś bardziej wypasionym sprzętem, bo nie ma co sie oszukiwać u nas w medicover to taka masówka bardzo i nawet sama gin powiedziała, że sprzęt maja nie za bardzo :p
-
Dzięki in vitro mam o wiele więcej tych usg i się cieszę, bo przynajmniej mam jakieś pojęcie. No i tak, mierzyła mi wielkość macicy która niby jest idealna do wieku ciąży ale po obmacaniu stwierdziła, że dziecko może być duże. Co do kompetencji tutejszej służby zdrowia to chyba zależy od regionu. Póki co słabo trafiam, właśnie zauważyłam, że położna nawet nie zapisała ciśnienia w książce ciążowej, nic, jakbym tej wizyty nie miała. O reszcie lekarzy nie będę się rozpisywać bo szkoda dnia
Ładna u nas pogoda i jedziemy na spacer, mam zamiar pobiegać po schodah góra dól i pomachać trochę biodrami Po wczorajszym intensywnym spacerku dzisiaj czuję porządnie pachwiny.
Zaczełam też akcję gotowanie i mrożenie. Mam już obiad na dwa dni - potrawke z kurczaka, jutro będę gotować wielki gar gulaszu z wołowinki, potem gołąbki i mielone. Na pięrwsze dwa tygodnie będziemy ustawieni.Avika, Cassie 65 lubią tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Labamba w luxmedzie jest rozdzielność wizyt jeśli chodzi o konsultację ginekologa i usg, oddzielnie na nie zapisują i też w gabinetach do konsultacji nie ma aparatów (przynajmniej ja się z tym nie spotkałam, a połowę ciąży prowadziłam w Warszawie a drugą połowę w Gdańsku więc mam jakieś porównanie). Więc niestety na początku na potwierdzenie ciąży kierują na usg co nie jest obowiązkowe a potem dają skierowania na te trzy główne które są robione w luxmedzie ale i tak wszystko na słabym sprzęcie i sami to przyznają. Nie wspomnę o tym że ich usg genetyczne I trymestru i połówkowe to jest jakiś żart, chyba nikt nie ma na to kwalifikacji i jest robione po łebkach. Trzeba się wspomagać prywatnymi wizytami poza lux medem jak się chce porządnej opieki. Myślę że gdybym prowadziła ciąże na NFZ to wyszłoby mi na to samo albo może nawet lepiej jakbym trafiła na dobrego lekarza. Ale już nie ma co rozpamiętywać, następnym razem będę już wiedziała co i jak!
olis87 lubi tę wiadomość
-
sisi wrote:Acha i co do skierowania na cc to dopytam sie w czwartek. Znając moje szczęście pewnie musiałabym się wykrwawiać na śmierć zanim by się zdecydowali.
sisi, Margaret.Se lubią tę wiadomość
-
ewe_a85 wrote:To ja ma wspaniałego Doktora na szczęście. Tak samo jak ty jestem po ivf z racji, że leczę się już kupa lat przeszłam nie mało a Dr zna moją historie od a do z dał mi wybór i kazał się zastanowić czy chcę rodzić naturalnie czy cc wskazanie do cc mi znajdzie jeśli się zdecyduję a że pracuje w szpitalu w którym będe rodziła i jest tam zastępcą ordynatora to tym bardziej sie nie martwie
A Ty na co się zdecydowałaś?20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
sisi wrote:Pewnie gdybym mieszkała w Polsce to też bym miała taki wybór na spokojnie
A Ty na co się zdecydowałaś? -
Hej z rana
Dziwnie wlasnie ze tylko 3 usg sa na Nfz. Ja bym chyba nie wytrzymala i prywatnie tez robila. Tez jestem w luxmedzie i mam to szczescie, ze lekarz ma aparat usg w swoim gabinecie no i pakiet mam za darmo bo wykupiony z pracy ten najnizszy.
Ewe masz nie lada wybor .z jednej strony super a z drugiej tez bym miala ciezko sie zdecydowac