X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova uwielbiam twoje zdjecie profilowe :)

Lavendova lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    cukrzyca ciążowa, to cukrzyca jak nazwa mówi, która występuje wyłącznie w ciąży. Ktoś kto nie miał nigdy problemów z cukrem nagle ma cukrzyce, bo organy są obciążone i nie wyrabiaja. w momencie porodu cukrzyca mija i wracamy do zdrowia
    No niestety nie zawsze tak jest. Dlatego właśnie po rozwiązaniu ciąży z cukrzycą należy bezwzględnie powtórzyć badanie. Większość przypadków faktycznie tak wyglada, ze cukrzyca mija ale absolutnie nie jest to reguła. A wręcz lekarze mi mówili, ze to, ze miałam cukrzycę w ciąży pozwala przewidzieć, ze w przyszłości z dużym prawdopodobieństwem pojawi się u mnie cukrzyca typu drugiego.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    No niestety nie zawsze tak jest. Dlatego właśnie po rozwiązaniu ciąży z cukrzycą należy bezwzględnie powtórzyć badanie. Większość przypadków faktycznie tak wyglada, ze cukrzyca mija ale absolutnie nie jest to reguła. A wręcz lekarze mi mówili, ze to, ze miałam cukrzycę w ciąży pozwala przewidzieć, ze w przyszłości z dużym prawdopodobieństwem pojawi się u mnie cukrzyca typu drugiego.
    Podobnie z cisnieniem, mi w pierwszej ciazy skakalo i dostalam leki i potem po ciazy sie unormowalo ale leki stopniowo sie odstawia i tez powiedzieli ze moze byc problem w pozniejszym wieku i zalecili czestsza kontrole.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Justyna ja tez licze rozpoczete a nie akonczone i Vi tez liczyla rozpoczete dlatego pisze ze liczenie rozpoczetych tygodni tez jest prawislowe i dopuszczalne i nie ma tu co kogo poprawiac bo kazdego osobisty wybor czy liczy rozpoczete czy skonczone
    Tez licze rozpoczete :-) wydaje sie ze jakby ciaza juz starsza byla. Pisalam tylko ze lekarze ktorych spptkalam i polozne licza skonczone i przy porodzie dwa razy tak mialam. Ale moze co lekarz to praktyka.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie gin liczy skończone. I tak zostanie. :D

• Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Co myślicie o tych detektorach tętna płodu. Będziecie używać?

Ja miałam przy poprzedniej ciazy ale osobiście raczej odradzam . Wbrew pozora znalezienie serduszka wcale nie jest takie łatwiej i szybkie . Niby miałam być spokojniejsza posiadają detektor ale chyba napędził mi jeszcze więcej stresu bo parokrotnie gdy jednak nie udało sie nic usłyszeć same najczarniejsze myśli pojawiały sie w głowie .

Większość detektorów nadaje sie do użytku po około 12 tyg wiec wole juz poczekać te dwa miesiące na codzienne kopniaki które upewnia mnie ze wszystko w brzuchu Ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 14:03

justyna14 lubi tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aradia*** wrote:
    Ja miałam przy poprzedniej ciazy ale osobiście raczej odradzam . Wbrew pozora znalezienie serduszka wcale nie jest takie łatwiej i szybkie . Niby miałam być spokojniejsza posiadają detektor ale chyba napędził mi jeszcze więcej stresu bo parokrotnie gdy jednak nie udało sie nic usłyszeć same najczarniejsze myśli pojawiały sie w głowie .

Większość detektorów nadaje sie do użytku po około 12 tyg wiec wole juz poczekać te dwa miesiące na codzienne kopniaki które upewnia mnie ze wszystko w brzuchu Ok
    Ja nie uzywalam, ale dokladnie takie same opinie slyszalam od kolezanek ktore zakupily. Lepiej zainwestowac w nianie elektryczna z monitorwm oddechu :-) to sie przydaje.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Floo kciuki i czekamy na pozytywne wiesci :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam detektor tętna płodu i powiem że w poprzedniej ciąży dwa razy mnie uspokoił. Nie miałam nigdy problemu z usłyszeniem serca a i nawet udało nam się ładnie na pamiątkę nagrać plik audio. Osobiście mam dobre doświadczenia i raczej polecam a koleżankom pożyczam ;)

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam o tym żeby kupić detektor tętna :) ale z drugiej strony boje się że nie będę umiała znaleźć tętna inwpadne w panikę.
    Muszę wam trochę pomarudzic :( od wczoraj okropnie boli mnie lewa strona brzuch. Tak strasznie, że nawet nie mogę siku zrobić. Przy jakimkolwiek napięciu brzucha boli jak cholera (tylko lewa strona, mam uczucie takiego okropnego ciągnięcia jakby coś pękało). Mówiłam lekarzowi o tym ale jedynie co mi dał to proszki na mocz (mam bakterie) i na wypróżnianie bo tego też nie mogę przez ból. Tak mnie faszerują lekami że boje się czy nie zaszkodzi to dziecku. Chociaż wiem że to teraz potrzebne i robią wszystko co mogą żeby mi pomoc....eh mam okropny nastrój i przepraszam, że wam tak marudzę. W mojej głowie pełno myśli się teraz kotłuje :(

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam szczerze że nie mam takiego detektora ale w mojej opinii jest to zbędny i zapewne kosztowny gadżet. Niektóre rzeczy lepiej pozostawić naturze bo, przypuśćmy,że nawet jeżeli nie uda nam się znaleźć tętna płodu(bo stanie się najgorsze) to i tak przecież nic tym detektorem nie zmienimy..
    wiem, że to trudne ale tak szczerze to niewiele od nas zależy. Możemy się zdrowo odżywiać i żyć ale natura ma swój plan i chcąc nie chcąc musimy się mu poddać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 15:38

Carolline, Iva79, justa8902 lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie planuje detektora tętna, ja dosyć wcześnie poczułam pierwsze ruchy dziecka, w 15t skończonym :) więc to tylko miesiąc korzystania z drogiego urządzenia. Ale też się zastanawiałam nad zakupem w 1-szej ciąży.

Powodzenia na wizytach :) czekam na wieści od Was... bo na swoją jeszcze nie idę..

A dziewczyny, które nie mają problemów tarczycowych czy innych, co macie przepisane do brania, chodzi mi głównie o witaminy, oczywiście poza kwasem foliowym?

• cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz kwasu foliowego to nic. Wit D 2000j biore już od dawna więc tego nie liczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 15:44

jej odbicie lubi tę wiadomość

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez palnuje kupic w poprzedniej ciazy tetnol znalazłam w 9 tc ;]

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Też myślałam o tym żeby kupić detektor tętna :) ale z drugiej strony boje się że nie będę umiała znaleźć tętna inwpadne w panikę.
    Muszę wam trochę pomarudzic :( od wczoraj okropnie boli mnie lewa strona brzuch. Tak strasznie, że nawet nie mogę siku zrobić. Przy jakimkolwiek napięciu brzucha boli jak cholera (tylko lewa strona, mam uczucie takiego okropnego ciągnięcia jakby coś pękało). Mówiłam lekarzowi o tym ale jedynie co mi dał to proszki na mocz (mam bakterie) i na wypróżnianie bo tego też nie mogę przez ból. Tak mnie faszerują lekami że boje się czy nie zaszkodzi to dziecku. Chociaż wiem że to teraz potrzebne i robią wszystko co mogą żeby mi pomoc....eh mam okropny nastrój i przepraszam, że wam tak marudzę. W mojej głowie pełno myśli się teraz kotłuje :(
    Proponuje zebys pobrala jesli nie bierzezz nospe rozkurczowo i magnez to nie zaszkodzi a jesli to ciagniecie to moze jakies skurcze. Wspolczuke dyskomfortu. Szybko wylecz pecherz, duzo pij, duzo wit C i powinno pomoc.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę brać tylko to co mi podaja, a z tego co wiem nie ma tutaj no-spy :/ magnez podają mi trzy razy dziennie...na pęcherz dostałam już jakiś proszek do rozpuszczenia w wodzie, mam nadzieje, że pomoże bo ból jest okropny :/

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam detektor, bardzo mi sie przydal. Mi bylo latwo znalesc serduszko, bo moj maluch b malo sie ruszal. U 1 kolezanki chcialam znalesc, bylo ciezko. A 2 kupila sobie identyczny I tez ciagle miala problem ze znajdywaniem serduszka. Wiadomo jak sie cos ma stac to sie stanie, ale pewnie nie raz lecialabym na ktg, bo ja ruchy slabo odczuwalam.

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Proponuje zebys pobrala jesli nie bierzezz nospe rozkurczowo i magnez to nie zaszkodzi a jesli to ciagniecie to moze jakies skurcze. Wspolczuke dyskomfortu. Szybko wylecz pecherz, duzo pij, duzo wit C i powinno pomoc.

No właśnie, wit C to podstawa, zakwaszony mocz jest nieprzyjazny dla bakterii, do tego można pojeść żurawiny, też pomaga

justyna14, d'nusia lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaSG wrote:
    Mogę brać tylko to co mi podaja, a z tego co wiem nie ma tutaj no-spy :/ magnez podają mi trzy razy dziennie...na pęcherz dostałam już jakiś proszek do rozpuszczenia w wodzie, mam nadzieje, że pomoże bo ból jest okropny :/
    Biedna. Przy zapaleniu pecherza trzeba duzo pic zeby duzo siusiac to szybciej bakterie wyplukasz. Trzymaj sie, oby leki szybko zaczely dzialac.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cindi88 wrote:
    Oprócz kwasu foliowego to nic. Wit D 2000j biore już od dawna więc tego nie liczę.

właśnie myślę żeby kupić sobie wit D na sezon jesienno zimowy. Właściwie każdy teraz powinien suplementować wit D, nie tylko kobietki w ciąży.

cindi88, mi88 lubią tę wiadomość

‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ