Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
NiecierpliwaOna wrote:cukrzyca ciążowa, to cukrzyca jak nazwa mówi, która występuje wyłącznie w ciąży. Ktoś kto nie miał nigdy problemów z cukrem nagle ma cukrzyce, bo organy są obciążone i nie wyrabiaja. w momencie porodu cukrzyca mija i wracamy do zdrowia
-
chabasse wrote:No niestety nie zawsze tak jest. Dlatego właśnie po rozwiązaniu ciąży z cukrzycą należy bezwzględnie powtórzyć badanie. Większość przypadków faktycznie tak wyglada, ze cukrzyca mija ale absolutnie nie jest to reguła. A wręcz lekarze mi mówili, ze to, ze miałam cukrzycę w ciąży pozwala przewidzieć, ze w przyszłości z dużym prawdopodobieństwem pojawi się u mnie cukrzyca typu drugiego.
-
Cccierpliwa wrote:Justyna ja tez licze rozpoczete a nie akonczone i Vi tez liczyla rozpoczete dlatego pisze ze liczenie rozpoczetych tygodni tez jest prawislowe i dopuszczalne i nie ma tu co kogo poprawiac bo kazdego osobisty wybor czy liczy rozpoczete czy skonczone
-
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Co myślicie o tych detektorach tętna płodu. Będziecie używać?
Ja miałam przy poprzedniej ciazy ale osobiście raczej odradzam . Wbrew pozora znalezienie serduszka wcale nie jest takie łatwiej i szybkie . Niby miałam być spokojniejsza posiadają detektor ale chyba napędził mi jeszcze więcej stresu bo parokrotnie gdy jednak nie udało sie nic usłyszeć same najczarniejsze myśli pojawiały sie w głowie .
Większość detektorów nadaje sie do użytku po około 12 tyg wiec wole juz poczekać te dwa miesiące na codzienne kopniaki które upewnia mnie ze wszystko w brzuchu OkWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 14:03
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Aradia*** wrote:Ja miałam przy poprzedniej ciazy ale osobiście raczej odradzam . Wbrew pozora znalezienie serduszka wcale nie jest takie łatwiej i szybkie . Niby miałam być spokojniejsza posiadają detektor ale chyba napędził mi jeszcze więcej stresu bo parokrotnie gdy jednak nie udało sie nic usłyszeć same najczarniejsze myśli pojawiały sie w głowie .
Większość detektorów nadaje sie do użytku po około 12 tyg wiec wole juz poczekać te dwa miesiące na codzienne kopniaki które upewnia mnie ze wszystko w brzuchu Ok -
Mam detektor tętna płodu i powiem że w poprzedniej ciąży dwa razy mnie uspokoił. Nie miałam nigdy problemu z usłyszeniem serca a i nawet udało nam się ładnie na pamiątkę nagrać plik audio. Osobiście mam dobre doświadczenia i raczej polecam a koleżankom pożyczam
-
Też myślałam o tym żeby kupić detektor tętna ale z drugiej strony boje się że nie będę umiała znaleźć tętna inwpadne w panikę.
Muszę wam trochę pomarudzic od wczoraj okropnie boli mnie lewa strona brzuch. Tak strasznie, że nawet nie mogę siku zrobić. Przy jakimkolwiek napięciu brzucha boli jak cholera (tylko lewa strona, mam uczucie takiego okropnego ciągnięcia jakby coś pękało). Mówiłam lekarzowi o tym ale jedynie co mi dał to proszki na mocz (mam bakterie) i na wypróżnianie bo tego też nie mogę przez ból. Tak mnie faszerują lekami że boje się czy nie zaszkodzi to dziecku. Chociaż wiem że to teraz potrzebne i robią wszystko co mogą żeby mi pomoc....eh mam okropny nastrój i przepraszam, że wam tak marudzę. W mojej głowie pełno myśli się teraz kotłuje21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
-
Przyznam szczerze że nie mam takiego detektora ale w mojej opinii jest to zbędny i zapewne kosztowny gadżet. Niektóre rzeczy lepiej pozostawić naturze bo, przypuśćmy,że nawet jeżeli nie uda nam się znaleźć tętna płodu(bo stanie się najgorsze) to i tak przecież nic tym detektorem nie zmienimy..
wiem, że to trudne ale tak szczerze to niewiele od nas zależy. Możemy się zdrowo odżywiać i żyć ale natura ma swój plan i chcąc nie chcąc musimy się mu poddać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 15:38
Carolline, Iva79, justa8902 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też nie planuje detektora tętna, ja dosyć wcześnie poczułam pierwsze ruchy dziecka, w 15t skończonym więc to tylko miesiąc korzystania z drogiego urządzenia. Ale też się zastanawiałam nad zakupem w 1-szej ciąży.
Powodzenia na wizytach czekam na wieści od Was... bo na swoją jeszcze nie idę..
A dziewczyny, które nie mają problemów tarczycowych czy innych, co macie przepisane do brania, chodzi mi głównie o witaminy, oczywiście poza kwasem foliowym? -
KlaudiaSG wrote:Też myślałam o tym żeby kupić detektor tętna ale z drugiej strony boje się że nie będę umiała znaleźć tętna inwpadne w panikę.
Muszę wam trochę pomarudzic od wczoraj okropnie boli mnie lewa strona brzuch. Tak strasznie, że nawet nie mogę siku zrobić. Przy jakimkolwiek napięciu brzucha boli jak cholera (tylko lewa strona, mam uczucie takiego okropnego ciągnięcia jakby coś pękało). Mówiłam lekarzowi o tym ale jedynie co mi dał to proszki na mocz (mam bakterie) i na wypróżnianie bo tego też nie mogę przez ból. Tak mnie faszerują lekami że boje się czy nie zaszkodzi to dziecku. Chociaż wiem że to teraz potrzebne i robią wszystko co mogą żeby mi pomoc....eh mam okropny nastrój i przepraszam, że wam tak marudzę. W mojej głowie pełno myśli się teraz kotłuje -
Mogę brać tylko to co mi podaja, a z tego co wiem nie ma tutaj no-spy magnez podają mi trzy razy dziennie...na pęcherz dostałam już jakiś proszek do rozpuszczenia w wodzie, mam nadzieje, że pomoże bo ból jest okropny21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
-
Ja mialam detektor, bardzo mi sie przydal. Mi bylo latwo znalesc serduszko, bo moj maluch b malo sie ruszal. U 1 kolezanki chcialam znalesc, bylo ciezko. A 2 kupila sobie identyczny I tez ciagle miala problem ze znajdywaniem serduszka. Wiadomo jak sie cos ma stac to sie stanie, ale pewnie nie raz lecialabym na ktg, bo ja ruchy slabo odczuwalam.
-
justyna14 wrote:Proponuje zebys pobrala jesli nie bierzezz nospe rozkurczowo i magnez to nie zaszkodzi a jesli to ciagniecie to moze jakies skurcze. Wspolczuke dyskomfortu. Szybko wylecz pecherz, duzo pij, duzo wit C i powinno pomoc.
No właśnie, wit C to podstawa, zakwaszony mocz jest nieprzyjazny dla bakterii, do tego można pojeść żurawiny, też pomagajustyna14, d'nusia lubią tę wiadomość
-
KlaudiaSG wrote:Mogę brać tylko to co mi podaja, a z tego co wiem nie ma tutaj no-spy magnez podają mi trzy razy dziennie...na pęcherz dostałam już jakiś proszek do rozpuszczenia w wodzie, mam nadzieje, że pomoże bo ból jest okropny
-
cindi88 wrote:Oprócz kwasu foliowego to nic. Wit D 2000j biore już od dawna więc tego nie liczę.
właśnie myślę żeby kupić sobie wit D na sezon jesienno zimowy. Właściwie każdy teraz powinien suplementować wit D, nie tylko kobietki w ciąży.cindi88, mi88 lubią tę wiadomość