Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny
ja właśnie wracam z USG.
Osesek ma już 14 mm i słuchać było też szybko bijące serduszko.
To był Lekarz robiący tylko usg wiec powiedział że więcej szczegółów dowiem się u mojego ginekologa ale na dziś z tego co widzi jest wszystko w normie.
Uff.. łezka ze wzruszenia mi poleciała podczas badaniaKlaudiaSG, Dooti, justyna14, chabasse, d'nusia, jej odbicie, PLPaulina, misskity, Marta..a, niedograna, Leticia, Vi, polkosia lubią tę wiadomość
-
Ale mam zagwostkę...
Tydzień temu byłam prywatnie u swojego gina. Sprawdził, że wszystko jest Ok, pęcherzyk był widoczny. Dostałam dwie kartki A4 zaleceń co mogę, czego powinnam unikać jakie leki powinnam brać całą listę badań do wykonania. Badań nie chcę robić prywatnie więc poszłam wczoraj do LuxMed głównie po skierowania. Tam Pani ginekolog powiedziała, że za wcześnie by stwierdzić czy ciąża jest żywa, mam przyjść w styczniu i wtedy zrobi mi usg. Jak ciąża będzie żywa to da skierowania na badania. Żadnych zaleceń, żadnych leków, nic. Nawet karty ciąży mi nie założyła.
Jestem w 6tc ( 5 tyg. 3 dni).
Powiedziała, że zbyt często usg też nie można robić, max 3 razy w ciągu ciąży, bo szkodliwe.
No i teraz nie wiem, muszę chodzić do LuxMed bo nie będę płaciła tyle za badania ale z drugiej strony chyba nie jest dobrze mieć podwójnie robione usg, u mojego gina i w Lux med. Nie wiem co robićVi -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny teraz juz wiem co mialyscie na myśli pisząc żeby nie iść za wcześnie na usg..byłam wczoraj bo w sumie tak zlecił lekarz..jest pęcherzyk ciążowy ale malutki jak na ten tydzień wygląda to na młodszą ciążę (mam nadzieje ze tak jest )
Jade zrobić badanie z krwi i mam mu posłać wynik ...eeeh i znowu ta niepewnośćpolkosia lubi tę wiadomość
01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia ) -
Ja jestem na początku 9 tygodnia i USG miałam już 4 razy. W wigilię idę na 5. Także wychodzi na to że limit wyczerpałam. Oczywiście jeśli nie ma wskazań to po co robić więcej USG ale jeśli dla spokoju chce się zobaczyć co u maluszka albo coś budzi niepokój lekarza to moim i lekarza zdaniem nie ma nic w tym złego. Pytałam się o to bo też się zastanawiałam. Mama ginekolog fajnie opisuje szkodliwość USG. Wydaje mi się że to sami lekarze robią taka nagonkę że USG szkodliwe, może dlatego aby mieć mniej roboty13.07.2018 Mój Cud Wiktorek!!!
Celiakia, mutacja MTHFR
Lipiec 2015 - 6tc [*] Grudzień 2015 - 6 tc [*]
Laparotomia- CP Marzec 2016 6 tc [*]
Wrzesień 2017- invicta start - naturalny Cud!
-
Vi wrote:Ale mam zagwostkę...
Tydzień temu byłam prywatnie u swojego gina. Sprawdził, że wszystko jest Ok, pęcherzyk był widoczny. Dostałam dwie kartki A4 zaleceń co mogę, czego powinnam unikać jakie leki powinnam brać całą listę badań do wykonania. Badań nie chcę robić prywatnie więc poszłam wczoraj do LuxMed głównie po skierowania. Tam Pani ginekolog powiedziała, że za wcześnie by stwierdzić czy ciąża jest żywa, mam przyjść w styczniu i wtedy zrobi mi usg. Jak ciąża będzie żywa to da skierowania na badania. Żadnych zaleceń, żadnych leków, nic. Nawet karty ciąży mi nie założyła.
Jestem w 6tc ( 5 tyg. 3 dni).
Powiedziała, że zbyt często usg też nie można robić, max 3 razy w ciągu ciąży, bo szkodliwe.
No i teraz nie wiem, muszę chodzić do LuxMed bo nie będę płaciła tyle za badania ale z drugiej strony chyba nie jest dobrze mieć podwójnie robione usg, u mojego gina i w Lux med. Nie wiem co robić -
Dzięki dziewczyny, czyli w styczniu mogę spokojnie mieć usg u gina i w LuxMed i nie stresować się, że zaszkodzę.
Wiem, że to wczesna ciąża a ja jestem realistką i nie nastawiałam się na zbyt wiele Po kilkuletnich staraniach i dwóch operacjach cielakami tylko wiedzieć, że wszystko jest na swoim miejscuVi -
Vi wrote:dwóch operacjach cielakami
A co do usg... To moja druga ciąża i pewnie zrobię więcej niż 3. W tamtej w sumie miałam chyba z 15. Synek na szczęście zdrowy. A co do cukrzycy. Ja się akurat cieszę ze zrobiłam badanie obciążenia. Bo wtedy się dowiedziałam o zagrożeniu i natychmiast z lekarzem zaczęliśmy działać. I pewnie tez dzięki temu wszystko się dobrze skończyło.Vi lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
U mnie dalej taka sama sytuacja. Mam zostać w szpitalu conajmniej tydzień. Lekarka mówiła dzisiaj coś o dwóch ale mam nadzieje, że szybciej uda się wyjść, ale oczywiście dobro dziecka ważniejsze i jeśli będzie trzeba nawet 7 miesięcy tu zostanę.
Co do badań tarczycy to mowilyscie, że to podstawowe badanie w ciąży. No wychodzi na to że tutaj nie (przynajmniej w moim województwie). Badać będą dopiero teraz z powodu pierwszego poronienia i problemów teraz chociaż wspomniala że drugie poronienie byłoby jeszcze 'w normie' ale ze względu na moją psychikę zaczną już teraz szukać przyczyny.
Co do USG gdyby było naprawdę takie szkodliwe to nie robili by go tak często w czasie ciąży zagrożonej. Tak mi się wydaje. Coś mamaginekolog na ten temat mówiła kiedyś. Ale lekarz mówił mi wczoraj, że oczywiście robione codziennie lub jakoś bardzo często zdrowe też nie będzie.
No to tyle u mnie. Nie czuje się jakoś szczególnie pocieszona, ale trzeba zacisnąć zęby i myśleć pozytywnie żebym jeszcze tym stresem nie zaszkodzila sobie i dziecku.
Bardzo się cieszę z udanych wizyt i gratulujeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 09:09
21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
-
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Gdzieś czytałam opinie że usg powoduje nagrzewanie tkanek dziecka. Wydaje mi się ze tu ktoś pomylił usg diagnostyczne a terapie ultradźwiękowa która działa na tej samej zasadzie ale właśnie na innych frekwencjach i ma za zadanie wytwarzac ciepło terapeutyczne. Moja mam miala taką terapię na ręce. To dwie inne sprawy i również sprzęt jest różny.
Też można przeczytać że amerykanie robili badania czy usg 4d nie jest szkodliwe. Również bez potwierdzenia.
Co myślicie o tych detektorach tętna płodu. Będziecie używać?edwarda20 lubi tę wiadomość
Termin porodu 5 lipiec 2019 Monisia
07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
-
Ja sie wypowiem jak to jest w Norwegii z prowadzeniem ciazy, jako ze 1 juz tu przeszlam. Obciazenia cukrzyca nie robi sie tu standardowo a tylko i wylacznie gdy wyjdzie cukier w moczu. Jak juz pewnie pisalam standardowo jest 1 usg- polowkowe chyba, ze sie cos dzieje a wczesne usg w 11-13 tygodniu i test pappa przysluguje kobietom od skonczonego 38 roku zycia. Badania ginekologicznego nie ma wcale w zwyklych ciazach. Pierwsza kontrola zas jest miedzy 8-12 tygodniem, ja pojde 11.01 . Na kazdej pobieraja mocz i najczesciej krew na rozne cuda, waza i miarka krawiecka mierza odleglosc od wzgorze lonowego do gornej krawedzi macicy a takze mierza cisnienie i sluchaja dopplerem serducha.
Jak sa jakies nieprawidlowosci to dopiero trafia sie na ekstra badania czy do gina.
Lavendova, Vi lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:3 dni wstecz można, do przodu na pewno nie, moja siostra pracuje w ZUS i właśnie kilka dni temu ją o to pytałam.
Do przodu można ale tylko od następnego dnia, bo jak dzisiaj wieczorem masz wizytę a rano normalnie byłaś w pracy to jak od tego samego dniapolkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny