X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:59

• DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    ja właśnie wracam z USG.
    Osesek ma już 14 mm i słuchać było też szybko bijące serduszko.
    To był Lekarz robiący tylko usg wiec powiedział że więcej szczegółów dowiem się u mojego ginekologa ale na dziś z tego co widzi jest wszystko w normie.
    Uff.. łezka ze wzruszenia mi poleciała podczas badania ;)

KlaudiaSG, Dooti, justyna14, chabasse, d'nusia, jej odbicie, PLPaulina, misskity, Marta..a, niedograna, Leticia, Vi, polkosia lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • Vi Znajoma

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam zagwostkę...
    Tydzień temu byłam prywatnie u swojego gina. Sprawdził, że wszystko jest Ok, pęcherzyk był widoczny. Dostałam dwie kartki A4 zaleceń co mogę, czego powinnam unikać jakie leki powinnam brać całą listę badań do wykonania. Badań nie chcę robić prywatnie więc poszłam wczoraj do LuxMed głównie po skierowania. Tam Pani ginekolog powiedziała, że za wcześnie by stwierdzić czy ciąża jest żywa, mam przyjść w styczniu i wtedy zrobi mi usg. Jak ciąża będzie żywa to da skierowania na badania. Żadnych zaleceń, żadnych leków, nic. Nawet karty ciąży mi nie założyła.
    Jestem w 6tc ( 5 tyg. 3 dni).
    Powiedziała, że zbyt często usg też nie można robić, max 3 razy w ciągu ciąży, bo szkodliwe.
    No i teraz nie wiem, muszę chodzić do LuxMed bo nie będę płaciła tyle za badania ale z drugiej strony chyba nie jest dobrze mieć podwójnie robione usg, u mojego gina i w Lux med. Nie wiem co robić :-(

Vi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:59

polkosia lubi tę wiadomość

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny teraz juz wiem co mialyscie na myśli pisząc żeby nie iść za wcześnie na usg..byłam wczoraj bo w sumie tak zlecił lekarz..jest pęcherzyk ciążowy ale malutki jak na ten tydzień :/ wygląda to na młodszą ciążę (mam nadzieje ze tak jest )
    Jade zrobić badanie z krwi i mam mu posłać wynik ...eeeh i znowu ta niepewność

01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • Vi Znajoma

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy też robicie wszystkie badania najwcześniej w 8 tyg. Jak pokaże się serduszko?

Vi
  • jessi001 Koleżanka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na początku 9 tygodnia i USG miałam już 4 razy. W wigilię idę na 5. Także wychodzi na to że limit wyczerpałam. Oczywiście jeśli nie ma wskazań to po co robić więcej USG ale jeśli dla spokoju chce się zobaczyć co u maluszka albo coś budzi niepokój lekarza to moim i lekarza zdaniem nie ma nic w tym złego. Pytałam się o to bo też się zastanawiałam. Mama ginekolog fajnie opisuje szkodliwość USG. Wydaje mi się że to sami lekarze robią taka nagonkę że USG szkodliwe, może dlatego aby mieć mniej roboty :-\

13.07.2018 Mój Cud Wiktorek!!!
    Celiakia, mutacja MTHFR
    Lipiec 2015 - 6tc [*] Grudzień 2015 - 6 tc [*]
    Laparotomia- CP Marzec 2016 6 tc [*]
    Wrzesień 2017- invicta start - naturalny Cud!
    f2wli09kqjvqi12a.png
    zrp0xzdv7lsza82k.png
  • Vi Znajoma

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova dzięki za info, też mi się wydaje że usg nie powinno szkodzić ale to moja pierwsza ciąża więc wszystko nowe :-D

Vi
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vi wrote:
    Ale mam zagwostkę...
    Tydzień temu byłam prywatnie u swojego gina. Sprawdził, że wszystko jest Ok, pęcherzyk był widoczny. Dostałam dwie kartki A4 zaleceń co mogę, czego powinnam unikać jakie leki powinnam brać całą listę badań do wykonania. Badań nie chcę robić prywatnie więc poszłam wczoraj do LuxMed głównie po skierowania. Tam Pani ginekolog powiedziała, że za wcześnie by stwierdzić czy ciąża jest żywa, mam przyjść w styczniu i wtedy zrobi mi usg. Jak ciąża będzie żywa to da skierowania na badania. Żadnych zaleceń, żadnych leków, nic. Nawet karty ciąży mi nie założyła.
    Jestem w 6tc ( 5 tyg. 3 dni).
    Powiedziała, że zbyt często usg też nie można robić, max 3 razy w ciągu ciąży, bo szkodliwe.
    No i teraz nie wiem, muszę chodzić do LuxMed bo nie będę płaciła tyle za badania ale z drugiej strony chyba nie jest dobrze mieć podwójnie robione usg, u mojego gina i w Lux med. Nie wiem co robić :-(
    Usg nie jest szkodliwe, ale robienie go cidziennie tez na pewno nie jest zalecane. Karte ciazy i badania zazwyczaj zakladaja i zlecaja jak juz widac serduszko, tak przynajmniej jest u mnie. Takze wydaje mi sie, ze musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Jesli czujesz potrzebe to spokojnie przed sylwestrem mozesz zapisac sue na usg i powinno jiz byc widac serduszko. Mysle ze wszustko jest dobrze to poprostu bardzo wczesna ciaza.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Vi Znajoma

Wysłany: 21 grudnia 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, czyli w styczniu mogę spokojnie mieć usg u gina i w LuxMed i nie stresować się, że zaszkodzę.
    Wiem, że to wczesna ciąża a ja jestem realistką i nie nastawiałam się na zbyt wiele ;-) Po kilkuletnich staraniach i dwóch operacjach cielakami tylko wiedzieć, że wszystko jest na swoim miejscu :-)

Vi
  • alenka89 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG nie jest szkodliwe, ale pani ginekolog mnie zaskoczyła mówiąc, że nie posłuchamy na razie serduszka , bo włączanie dopplera przy tak małej ciąży może być szkodliwe. Doczytałam i rzeczywiście są w internecie artykuły na ten temat

• chabasse Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vi wrote:
    dwóch operacjach cielakami
    Hehe.. Przepraszam.. Nie mogłam się powstrzymać. :) śmiesznie ci to wyszło.
    A co do usg... To moja druga ciąża i pewnie zrobię więcej niż 3. W tamtej w sumie miałam chyba z 15. Synek na szczęście zdrowy. A co do cukrzycy. Ja się akurat cieszę ze zrobiłam badanie obciążenia. Bo wtedy się dowiedziałam o zagrożeniu i natychmiast z lekarzem zaczęliśmy działać. I pewnie tez dzięki temu wszystko się dobrze skończyło.

Vi lubi tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    U mnie dalej taka sama sytuacja. Mam zostać w szpitalu conajmniej tydzień. Lekarka mówiła dzisiaj coś o dwóch ale mam nadzieje, że szybciej uda się wyjść, ale oczywiście dobro dziecka ważniejsze i jeśli będzie trzeba nawet 7 miesięcy tu zostanę.
    Co do badań tarczycy to mowilyscie, że to podstawowe badanie w ciąży. No wychodzi na to że tutaj nie (przynajmniej w moim województwie). Badać będą dopiero teraz z powodu pierwszego poronienia i problemów teraz :/ chociaż wspomniala że drugie poronienie byłoby jeszcze 'w normie' ale ze względu na moją psychikę zaczną już teraz szukać przyczyny.

Co do USG gdyby było naprawdę takie szkodliwe to nie robili by go tak często w czasie ciąży zagrożonej. Tak mi się wydaje. Coś mamaginekolog na ten temat mówiła kiedyś. Ale lekarz mówił mi wczoraj, że oczywiście robione codziennie lub jakoś bardzo często zdrowe też nie będzie.

No to tyle u mnie. Nie czuje się jakoś szczególnie pocieszona, ale trzeba zacisnąć zęby i myśleć pozytywnie żebym jeszcze tym stresem nie zaszkodzila sobie i dziecku.

Bardzo się cieszę z udanych wizyt i gratuluje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 09:09

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:00

• poliś Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Gdzieś czytałam opinie że usg powoduje nagrzewanie tkanek dziecka. Wydaje mi się ze tu ktoś pomylił usg diagnostyczne a terapie ultradźwiękowa która działa na tej samej zasadzie ale właśnie na innych frekwencjach i ma za zadanie wytwarzac ciepło terapeutyczne. Moja mam miala taką terapię na ręce. To dwie inne sprawy i również sprzęt jest różny.
    Też można przeczytać że amerykanie robili badania czy usg 4d nie jest szkodliwe. Również bez potwierdzenia.

Co myślicie o tych detektorach tętna płodu. Będziecie używać?
    Lavendova, właśnie wczoraj mój gin (ten który widział dwójkę na usg), powiedział, ze z serduszkiem wszystko ok, pulsuje ładnie ale powiedzial, ze jest to bardzo wczesna ciąża , więc nie włączył na głos bicia serduszka, bo powiedział, że to własnie mocno powoduje nagrzewanie tkanek dziecka, i w tak wczesnej ciąży nie jest to nikomu potrzebne... Ważne, że serduszko bije...

edwarda20 lubi tę wiadomość

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie wypowiem jak to jest w Norwegii z prowadzeniem ciazy, jako ze 1 juz tu przeszlam. Obciazenia cukrzyca nie robi sie tu standardowo a tylko i wylacznie gdy wyjdzie cukier w moczu. Jak juz pewnie pisalam standardowo jest 1 usg- polowkowe chyba, ze sie cos dzieje a wczesne usg w 11-13 tygodniu i test pappa przysluguje kobietom od skonczonego 38 roku zycia. Badania ginekologicznego nie ma wcale w zwyklych ciazach. Pierwsza kontrola zas jest miedzy 8-12 tygodniem, ja pojde 11.01 :). Na kazdej pobieraja mocz i najczesciej krew na rozne cuda, waza i miarka krawiecka mierza odleglosc od wzgorze lonowego do gornej krawedzi macicy a takze mierza cisnienie i sluchaja dopplerem serducha.
    Jak sa jakies nieprawidlowosci to dopiero trafia sie na ekstra badania czy do gina.

Lavendova, Vi lubią tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też nie chciał włączyć bo to za wcześnie. No na sekundke tylko jak widać na zdjeciu

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Izolda90 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    3 dni wstecz można, do przodu na pewno nie, moja siostra pracuje w ZUS i właśnie kilka dni temu ją o to pytałam.

Do przodu można ale tylko od następnego dnia, bo jak dzisiaj wieczorem masz wizytę a rano normalnie byłaś w pracy to jak od tego samego dnia ;)

gannsek2imer0qlf.png
    1,5 roku starań
    02.2017 II -> w 12tc info zespół Turnera-> 17tc poronienie [*]
    27.11.2017- beta 230,60 :)
    10.2017 zielone światło dla starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:01

‹‹ 96 97 98 99 100 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ