X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    No właśnie, wit C to podstawa, zakwaszony mocz jest nieprzyjazny dla bakterii, do tego można pojeść żurawiny, też pomaga
    Ta sama szkola :-)

alenka89, d'nusia lubią tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:03

• niedograna Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mialam dzisiaj wizyte, ale bez usg. Wyniki dobre.

Marta..a lubi tę wiadomość

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Levandova też tak właśnie myslalam bo odkleja się z lewej strony :/
    Co do witaminy c i żurawiny - biorę i jem regularnie bo w okresie zimowym łatwo łapie infekcje i przeziębienia (mimo zdrowego odżywiania ) taki słaby organizm widocznie. Szczególnie w ostatnich miesiącach dość słaba się zrobiłam (bieganie po klinikach, ciągły stres u nowotwór wyssały że mnie cała energię )
    Mam nadzieję, że szybko to minie.
    Dziękuje wam za rady :* jak do jutra się nie polepszy może lekarz wymyśli coś nowego

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syn wlasnie dostal 40 st C goraczki ;-( jak jeden wirus pojdzie to nastepny przyjdzie :-( niech bedzie na dworze -10 to choc problemu nie bedzie z tym cholerstwem. Zbilam juz do 38 i modle sie zeby na corke i na mnie nie przeszlo ;-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 18:27

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie się właśnie przypalętalo zapalenie piersi (nadal karmię starsza córkę). Zawsze brałam Ibuprom w takiej sytuacji ale teraz to klops. Jeszcze po cichu liczę że może przygniotlam sobie te pierś podczas drzemki, ale płonne te nadzieję bo ból znajomy :( kurczaki no...

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cindi88 wrote:
    A mnie się właśnie przypalętalo zapalenie piersi (nadal karmię starsza córkę). Zawsze brałam Ibuprom w takiej sytuacji ale teraz to klops. Jeszcze po cichu liczę że może przygniotlam sobie te pierś podczas drzemki, ale płonne te nadzieję bo ból znajomy :( kurczaki no...
    Nie zalecil Ci ginek zaprzestac karmienia? Gdzies mi sie obilo o uszy ze moze wywolac skurcze macicy a co za tym idzie poronienie. Glowy nie dam, ale cos w tym chyba jest. Na biust masaz pod cieplym prysznicem skierowanym na piers bolaca polecam. Mi przy zastojach pomagalo.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • cindi88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden zalecił odstawić a druga doktor nie widziała przeciwwskazań. Tu bardziej chodziło o moje gabaryty niż o skurcze, bo dość szczupła jestem. Z tymi skurczami to zabobony. Oczywiście mowie tu o zdrowej ciąży bez obciążeń

squirrel lubi tę wiadomość

klz9tv7392oz6dq0.png

8599csqvw133gcva.png
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Vi jak jesteś 5 tydz i 3 dni to jesteś w piątym tygodniu. Liczy sie skończone tygodnie. 3 razy usg w calej ciąży to jakieś średniowiecze. Nie ma dowodów ze usg jest szkodliwe także spokojnie możesz robić sobie prywatnie plus te 3 razy z ubez i nic sie nie stanie złego.
    Kartkę ciąży zakładają raczej po stwierdzeniu obecności zarodka, także musisz poczekać jeszcze chwilę.

Tak nie jest. Jeśli masz za sobą 5 tygodni i 6 dni ciąży, to znaczy, że jesteś w 6. tygodniu ciąży. To trochę tak jak byś w grudniu mówiła, że jest listopad ;) Sprawdź sobie Kalendarz ciąży na belly. Masz tom rozpisane dni i tygodnie :D

Vi lubi tę wiadomość

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alenka89 wrote:
    właśnie myślę żeby kupić sobie wit D na sezon jesienno zimowy. Właściwie każdy teraz powinien suplementować wit D, nie tylko kobietki w ciąży.

Ja polecam dvitum forte K2. Jest rozpuszczony w oleju lnianym z dodatkiem wit. K2, która jest niezbędna dla przyswajania. ŁAdnie wyszłam z niedoboru. Chociaż brałam na zmianę z Devikapem, który dostałam na receptę... :)
    A tak w ogóle to oznaczenie wit. D we krwi jest skandalicznie drogie!!! Prawie stówkę!

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś byłam u lekarza z powodu całodniowych wymiotów. lekarz zrobi mi usg, wszystko ok,maluch rośnie, serce słyszałam już 2 raz, więc nie wiem, chyba co lekarz to inna opinia. dostałam leki i mogę spokojnie świętować.

niedograna, Iva79, KlaudiaSG lubią tę wiadomość

angelika22
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    konsultowałam również wyniki, wszystko w normie na szczęście :)

niedograna, Iva79 lubią tę wiadomość

angelika22
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• niedograna Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, że jak sobie wyobrażałam ciążę, że będzie bez objawów? Mam się cieszyć z mdłości ;p

Roza86 lubi tę wiadomość

• Leticia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

Tak sobie weszłam tutaj, żeby sobie ponarzekać, że padam na pyszczek przez pracę, wizyty w szpitalu u męża, latanie za córką... no i przeczytałam wpis Klaudii i aż mi się głupio zrobiło, bo przecież wcale nie mam tak źle :/ Trzymaj się, bidaku :*

Gratuluję udanych wizyt i trochę zazdroszczę ;) Ja zapisałam się dopiero na 28 grudnia, bo wcześniej pewnie i tak nic nie będzie widać, więc nie ma sensu się denerwować. Aż mi czasem trudno uwierzyć, że naprawdę jestem w ciąży, w ciągu dnia w ogóle nie mam czasu, żeby o tym pomyśleć i się tym nacieszyć. Dziś rano kanapka z pasztetem się nie przyjęła, to jedyny sygnał, że coś się tam w środku wyprawia ;) Ale to może być też z nerwów :P

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Roza86 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Temat już obgadalysmy i konkluzja taka że zależy od lekarza jak będzie liczył ale jednak częściej praktyka jest ze liczą skończone tygodnie. A apki i kalendarz belly to wybacz ale żaden argument akurat :P

Ale to co położna mówi, już tak ;) hahaha

3jgxikgnd94s7ub1.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do liczenia wieku ciąży, to zarówno mój prowadzący, jak i wszyscy lekarze, na których trafiłam w trakcie pierwszej ciąży i porodu, liczyli skończone tygodnie ciąży. Wydaje mi się, że to po prostu pewien przyjęty zwyczaj. Urodziłam córkę 2 dni przed terminem i wszędzie w papierach mam, że przyszła na świat w 39 tc.
    Natomiast matematycznie i logicznie rzecz biorąc, to sensowniejsze wydaje się liczenie tygodnia, który trwa :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:04

• Leticia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba sobie zracjonalizowałam o co chodzi z tym liczeniem :)

Lekarze patrzą na "wiek ciąży", dlatego biorą pod uwagę skończone tygodnie. Jak jest w 5t2d to nijak nie jest 6-tygodniowa ciąża. Tak samo jak mam 30 lat i 7 dni to w życiu nie powiem, że mam 31 :D
    Ale jestem "w 6 tygodniu" ciąży, bo właśnie 6. tydzień trwa. Tak samo jak jestem w 31. roku życia.

Voila, ma to sens? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2017, 20:41

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ