X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie kp przedstawiane jest jak oddychanie, rodzi się dziecko, przystawiasz i ono ślicznie ssie, a mama się cieszy... Gdyby nie forum to też nie miałabym pojęcia że to jest dość trudny proces.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam prognozę na następny tydzień. Chyba się zastrzelę...liczyłam na moment ulgi a może być jeszcze gorzej...

Byłam obejrzeć szpital, w którym zamierzam rodzić i spotkałam się z położną. Super atmosfera więc utwierdziłam się, że to dobry wybór. Ale sezon urlopowy, personelu za mało, porodów za dużo haha.
    Dzisiaj już obłożenie od rana rodzącymi na 100%.
    Ale wiem już, że jak coś mnie będzie niepokoić to mam od razu dzwonić i nawet przyjeżdżać, na miejscu wszystko sprawdzą. Powiedziała mi, że mam się nie sugerować żadnymi aplikacjami. Jak coś będzie inaczej niż zwykle po prostu dzwonić bo to personel jest od tego, żeby mi powiedzieć co to :D i że skoro nie rodziłam to niby skąd mam wiedzieć co będę czuć :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matki często same siebie nawzajem nakręcają z tym kp. Jakby dziecko na mieszance miało umrzeć. Jak mi się teraz tez uda karmić piersią to super, jeśli nie, to już mm czeka. Na pewno nie potraktuję tego jako żadnej porażki.

Lavendova, ingelita lubią tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Dooti Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak po krótce, to jak miałam pokarm to Antoś był jeszcze w inkubatorze, odciągałam mleko i zanosiłam mu na noworodki, potem jak już był ze mną na sali to nie chciał w ogóle ssać cyca a ja chciałam szybko wyjść z nim do domu więc dawałam dalej swoje z butli. Miałam nadzieję że w domu na spokojnie jakoś załapie tego cyca. Wizyta doradcy faktycznie pomogła, Antoś zaczął po niej chętniej i częściej chwytać za pierś ale u mnie akurat wtedy pokarmu zaczęło być coraz mniej. A potem trafiliśmy znowu do szpitala i wtedy z dnia na dzień pokarm mi zanikł, podobno tak się czasem dzieje że stresu. Dawałam radę odciągnąć tylko na jedną butlę dziennie (wtedy ok. 40-60ml). Może gdybym na początku nie dopuściła to byłoby inaczej.

Trzymam kciuki :*

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez walcze z lakratorem na jedną butle dziennie. :/

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajoma u mnie po porodzie od samego początku odciagala. Synek miał problem z oddychaniem i był trochę w inkubatorze, ale dosłownie kilka godzin i odruchu ssania nie miał. Nawet doradca nie dał rady pomoc. Więc czasami zależy od dziecka, od sytuacji. Nie można winić siebie, każda mama robi najlepiej dla swojego dziecka

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po ktg, zapisały się dwa ładne skurcze, na razie w odstępie 20-25min :) czuję lekką ekscytację, że to może być nasz weekend skoro i są skurcze i szyjka gotowa :D ale nie chcę zapeszać.

Co do karmienia to ani moja mama ani moja bratowa nie karmiły i ja w ogóle nie mam parcia na to. Nawet moja mama mi odradza próbę, tylko ona znowu w druga stronę, że to katorga dla kobiety, ból, uwiązanie itp. ja chcę spróbować ale jak nie wyjdzie to nie wyjdzie, nie ma co się łamać mamy XXI wiek i spokojnie dziecku nic nie będzie jak dostanie mleko z butli ;)

Leticia, Lavendova lubią tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już dzisiaj ze 3 razy usłyszałam ze jeszcze z miesiąc nie urodzę bo brzuch wysoko! ..sami znawcy dookoła.
    Faktycznie Wam się obniżyły brzuszki w końcówce? Nie wiem czy mam wysoko czy nisko bo nie mam żadnego porównania ;p

h84fwn15k5y02vr6.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brzuchol jest niżej. Nie jakoś spektakularnie, ale przerwa pod cyckami się zrobiła. Trochę wygodniej oddychać i objawy zgagowe mniejsze.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest tak duży, że nie wiem gdzie miałby opaść :P

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie strasznie wkurza to pytanie czy karmię piersią a potem kolejne, jak to? Dlaczego nie? Itp.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Hej u mnie lepiej po wizycie, zwolnienie do terminu dostałam ale szyjka króciutka i gotowa. Badanie an fotelu. Doktor kazał zrobić ktg więc na szybko umówiłam się do szkoły rodzenia, niestety płatne ale już o 12 będę miała :) więc czekam z nadzieją że zapisza się skurcze. Lekarz nawet powoedzial ze nie zdziwiłby się jakbym teraz w weekend urodziła :)))
    Ja też chcę ;)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zawsze denerwowało pytanie czy jeszcze karmię. Bo jak na początku nie karmisz, to krzywo patrzą, a później jak za długo karmisz to tez zle. Eh i jak sobie pomyślę, że niedługo znowu się zacznie...

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Mnie strasznie wkurza to pytanie czy karmię piersią a potem kolejne, jak to? Dlaczego nie? Itp.
    Znam to. Moja koleżanka która karmiła ( fanatyczka) to non stop nawijała mi na ten temat. Ja zrobiłam co mogłam żeby karmić. Nie wyszło. Trudno. Nic nikomu do tego.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Mój jest tak duży, że nie wiem gdzie miałby opaść :P
    Mi opadł. I na ostatniej wizycie lekarka mówiła że jest nisko. Ale ona szyjki nigdy na fotelu mi nie badała.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jak lekarz badał w środę, to rękę po łokieć musiał wsadzić, żeby dotrzeć gdzie trzeba :D
    „Wysoko... baaaardzo wysoko” :P

d'nusia lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo, jak sie uda to fajnie a jak nie to nie bedzie dramatu, mm juz kupione butelki rowniez. Mnie strasznie irytuje ta presja na kp, w pl bardziej to widac. I tez czesto najwieksza presje robia inne kobiety. Przede wszystkim to:

-nie zawsze sie udaje chocby nie wiadomo co
    -nie kazde dziecko jest cyckowe, bywaja czesto dzieci ktore cycem gardza
    -nie wszystkie kobiety maja pokarm
    -czesto dzieci nie przybieraja dobrze na kp mimo prawidlowego picia
    -czesto maja anemie i mamy i dzieci
    -kp czesto rujnuje biust
    -kp boli, same sutki oraz nie rzadko zapalenia piersi konczace sie antybiotykami
    -wiele kobiet nie czerpie z kp ani przyjemnosci ani wiezi
    -wiele odsapnie z ulga przy przejsciu na mm

Australijka, Patti_MG lubią tę wiadomość

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam w moczu ketony 50, norma do 5. Glukozy nie ma.
    Wiem, że przy odwodnieniu kurde mogą być ale sporo ich :/
    Ale jak przy takich upałach sie nie odwodnic :/
    Jutro wizyta.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Generalnie kp przedstawiane jest jak oddychanie, rodzi się dziecko, przystawiasz i ono ślicznie ssie, a mama się cieszy... Gdyby nie forum to też nie miałabym pojęcia że to jest dość trudny proces.
    Ja przed porodem małej też myślałam że to jest tak naturalny proces że to jest najmniejszy pikuś przy opiece nad noworodkiem. Jakże było moje zdziwienie przy małej gdy nie wychodziło mi karmienie pomimo że tyle miałam pokarmu. Nie wiedziałam że tak mogą piersi i sutki boleć. Że karmienie to więcej stresu niż przyjemnosci. Wiadomo nie u każdej wystąpią problemy i karmienie przebiega gładko ale gdzieś by mogli informować że takie problemy moga wystąpić żeby przyszła mama potem nie przeżywała tak tego niepowodzenia. Bo ja myślałam ze mna jest coś nie tak że nie mogę karmić bo na około dziewczyny karmiły bez problemu.

A nie tylko nagonka żeby karmić piersią bo to najlepsze co można dać dziecku ale nikt pomaga w tym i trzeba szukać samemu pomocy.

Teraz są cdl ale dwa lata temu szczerze nie wiedziałam że są tak owe. A w szpitalu położne miały gdzieś wszystko.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • belladonna Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Mam w moczu ketony 50, norma do 5. Glukozy nie ma.
    Wiem, że przy odwodnieniu kurde mogą być ale sporo ich :/
    Ale jak przy takich upałach sie nie odwodnic :/
    Jutro wizyta.

Pij 2-3 l dziennie. U nas zaburzenia tętna Małej wiązali z odwodnieniem ktorego nie czułam, bo pilam wydawało mi się ze sporo. Ale w takie upały trzeba jeszcze więcej.

nesssssa lubi tę wiadomość

‹‹ 1198 1199 1200 1201 1202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ