X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wspolczuje i rozumiem bo mialam to samo przy drugiej. Tez sale 3 osobowa mala bez lazienki tzn na orytarzu byla i stado rodzinne do obu od rana do wieczora. Koszmar.
    Kiedy wychodzicie? Ile Ewa spadla z wagi?

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile karmiłyście na początku? Mój od momentu powrotu do domu wisi na mnie. Już. Ponad dwie godziny, to normalne na początku? Wiem, że mam już miejscami zastój i pewnie przez to gorzej mu idzie. Chce trochę ściągnąć laktatorem, żeby chociaż trochę piersi zmiękły, ale nie mam jak.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia u mnie mąż też był od 10 do 21-22 (trochę na nas za to położne krzyczały) ale to dlatego, że na sali byłam ze znajomą i jej mąż tez tak był. Super wtedy trafiłam bo oni brali dzieciaki na korytarz "na spacer" a my w kimę :)
    Tyle, ze się znałyśmy to zawsze inaczej.

1ania1 mój je co 2-3h, walczę z karmieniem na siedząco, bo jak się obok niego położę to pięknie ssie jakieś 10-15min każda pierś i zasypia, a na siedząco po 10min jednej mi zasypia i śpi wtedy z 20-30min tylko. Może zrób mm i podkarm, niech zaśnie na trochę w tym czasie sobie odciągnij nadmiar? Potem jak się obudzi możesz mu ten swój dać :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • agania Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Około 10-15 minut z jednej piersi, drugiej już nie chce.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    My bylysmy u pediatry, mala wazy 3370 g wiec jakos slabo przybiera. Ciekawe jak do tego ma sie trabienie ze kp jesz najlepsze dla dziecka. Zirytowana jestem, jak za tydzien bedzie to samo to przechodze na mm a cycka na popite tylko.

I co mne zmartwilo to na usg bioder wyszlo cos nie tak z lewym. Jutro ortopeda, ma lepszy sprzet, mam nadzieje ze sie nie potwierdzi :/
    Jak to jest z tym usg bioderek? To zleca pediatra na pierwszej wizycie?

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Marcela, ja miałam tam cc dwa lata temu, jak coś to pytaj.
    Niby jakieś świeże opinie mam o tym szpitalu bo szwagierka rodziła w kwietniu i wszystko ok, jakas jedna położna tylko się trafiła co łaskę robila jak była potrzebna i w sumie znajoma fotograf od sesji noworodkowych robiła sobie ranking szpitalu wśród mamus maluchów i większość polecala właśnie Madalinskiego, ale jakoś się boję że trafię na jakąś zolze, ostatnio na taka na ktg trafiłam. Ogólnie chodzi mi o pomoc położnych po porodzie, czy można na taka w ogóle liczyć ? Tym bardziej przy pierwszym dziecku, bo jakoś zaczynam panikowac jak poradzę sobie z obsługą tak małego człowieka.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    My bylysmy u pediatry, mala wazy 3370 g wiec jakos slabo przybiera. Ciekawe jak do tego ma sie trabienie ze kp jesz najlepsze dla dziecka. Zirytowana jestem, jak za tydzien bedzie to samo to przechodze na mm a cycka na popite tylko.

I co mne zmartwilo to na usg bioder wyszlo cos nie tak z lewym. Jutro ortopeda, ma lepszy sprzet, mam nadzieje ze sie nie potwierdzi :/
    A my mamy problem też z kp. Szlo super do wczoraj. Mam tyle pokarmu że normalnie tryska z takim ciśnieniem i mały nie nadąża z połykaniem się denerwuje i odgina od cycka. :( Nie wiem co robić. Daje mu tyle ile chce i resztę mm. Hak tak dalej pójdzie to będę ściągać i dawać z butli. Ale bym wolała nie. :( A już tak dobrze szło. Tak się cieszyłam że chociaż małego będę karmic.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A my mamy problem też z kp. Szlo super do wczoraj. Mam tyle pokarmu że normalnie tryska z takim ciśnieniem i mały nie nadąża z połykaniem się denerwuje i odgina od cycka. :( Nie wiem co robić. Daje mu tyle ile chce i resztę mm. Hak tak dalej pójdzie to będę ściągać i dawać z butli. Ale bym wolała nie. :( A już tak dobrze szło. Tak się cieszyłam że chociaż małego będę karmic.

Może mleka trochę najpierw odciągnij, żeby go nie zalewało.
    Chyba czytałam, żeby nawet ręcznie ten "nadmiar pod ciśnieniem" lekko upuścić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 18:15

ingelita, belladonna lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:

Tez tak mialam przy pierwszej. Te pierwsze sciagalam i jak juz byl mniej napelniony to mogla normalnie pic, nawet ssac nie musiala bo samo lecialo. Jak za szybko tryska to sie moze denerwowac i nie nadaza z lykaniem :/

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Tez tak mialam przy pierwszej. Te pierwsze sciagalam i jak juz byl mniej napelniony to mogla normalnie pic, nawet ssac nie musiala bo samo lecialo. Jak za szybko tryska to sie moze denerwowac i nie nadaza z lykaniem :/
    To ściągać mówisz? Ale jak długo? Aż będą miękkie? I co długo karmilas? Czy nie udało się przez to?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 18:23

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, ja miałam ten sam problem (nie jedyny zresztą przy kp;)) Tak tryskało pokarmem, że Młody był cały zalany, dostawał po oczach, po całej buzi, ja mokra, bo wypluwał i tak w kółko. Pomagało jak ściągałam początkowy pokarm, bo on był najbardziej "tryskający". Ten bardziej "konkretny" już tak nie leciał. Po jakimś czasie sytuacja się ustabilizowała i zaczęliśmy się zgrywać. Czego i Tobie życzę:)

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A karmiłam dwa lata..

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Vanilia gratulacje :)
    Dooti, chcą Antka zaszczepić bez konsultacji neurologa i badań krwi?

O neurologu nic nie mówili ale o krwi tak. Młodemu wyszła ostatnio anemia więc pewnie i tak by nie był szczepiony. Dopiero jutro u neonatologa będziemy kontrolować. Ale chciałam pójść bo Antosiowi jedno oczko zaczęło ropiec, ale nie warto było ryzykować skoro tam pełno dziś dzieci z infekcjami. Może neonatolog jutro coś nam przepisze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spadek wagi z 3150 na 2940. Ale ważyli tuż przed wielką kupą - jakby przyszli 10 minut później, to najpewniej wyszłoby poniżej 2900 :/ Konsultowałam się z doradczynią laktacyjną (super, że mają dostępną od ręki) i na razie nie dajemy mm. Zobaczymy jak waga będzie wyglądała na porannym obchodzie.
    Na pewno nie wyjdziemy wcześniej niż w sobotę :( bo przypałętał mi się jakiś problem z pęcherzem, podobno za mało sikam :/ ma to szybko minąć, ale muszę być pod obserwacją.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela, ja z opieki na położnictwie byłam zadowolona, chociaż z uwagi na to, że wykupiłam jedynkę i mąż był cały czas ze mną (w kontekście mojego obecnego pobytu w szpitalu bardzo polecam to rozwiązanie!) , to pomocy potrzebowałam niewiele.
    Położne były miłe, uprzejme, pomagały gdy się poprosiło. Same z siebie raczej nie proponowały pomocy. Jakiejś szczególnej zołzy tam nie spotkałam ;) po prostu były miłe, super miłe i wystarczająco miłe :)
    Minusem był brak wsparcia laktacyjnego - doradca nie dotarł, a każda położna mówiła co innego.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam problemmprsy córce, ze za mocni leciało mleko i krztusila się. Czekałam aż samo wyleci i do pieluchy leciało samo, a jak strumień mleka się zmniejszał to dawałam wtedy cycka. I było ok.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    Ania, ja miałam ten sam problem (nie jedyny zresztą przy kp;)) Tak tryskało pokarmem, że Młody był cały zalany, dostawał po oczach, po całej buzi, ja mokra, bo wypluwał i tak w kółko. Pomagało jak ściągałam początkowy pokarm, bo on był najbardziej "tryskający". Ten bardziej "konkretny" już tak nie leciał. Po jakimś czasie sytuacja się ustabilizowała i zaczęliśmy się zgrywać. Czego i Tobie życzę:)

No dokladnie tak Aniu tez robila. Sciagnij troche, na tyle az poczujesz ze nie sa takie bomby co zaraz wybuchna :P Ja sciagalam od razu z obu bo i tak wtedy lecialo ciurkiem z dwoch, i pozniej juz sobie reszte jadla spokojnie. Karmilam 9 miesiecy. Jak zaczela raczkowac to stracila sama zainteresowanie cyckiem i odstawilam.

• ingelita Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Żelaznej na położnictwie też jest całe stanowisko do pielęgnacji, chusteczki, kosmetyki itp. Łóżka nie są na pilota, ale to da się przeżyć ;)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    Dzięki :) sciagalas tuż przed karmieniem?

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez czasem odciagam trochę pierwszego pokarmu, zwłaszcza jak piersi bardzo pełne, bo tez tryska.

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

‹‹ 1276 1277 1278 1279 1280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ