X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A my mamy problem też z kp. Szlo super do wczoraj. Mam tyle pokarmu że normalnie tryska z takim ciśnieniem i mały nie nadąża z połykaniem się denerwuje i odgina od cycka. :( Nie wiem co robić. Daje mu tyle ile chce i resztę mm. Hak tak dalej pójdzie to będę ściągać i dawać z butli. Ale bym wolała nie. :( A już tak dobrze szło. Tak się cieszyłam że chociaż małego będę karmic.
    jak sie odgina do tyłu to nie od nadmiaru mleka z piersi tylko gazy go męczą i jest nerwowy przy piersi. Antuś też tak robi jesli przed cyckiem sie nie wybączy. olej mm i karm z cycka tylko kładz cześciej na brzuchu albo masuj brzuszek zeby gazy schodizły

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei mojemu Leniuchowi wpompowuje mleko, bo ciumka i śpi, a jak jej wycisnę to przynajmniej szybciej piję i krócej karmię. 30 min zamiast godziny!!!

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    jak sie odgina do tyłu to nie od nadmiaru mleka z piersi tylko gazy go męczą i jest nerwowy przy piersi. Antuś też tak robi jesli przed cyckiem sie nie wybączy. olej mm i karm z cycka tylko kładz cześciej na brzuchu albo masuj brzuszek zeby gazy schodizły
    Ale za każdym razem by tak robił?
    A czemu przy butli się nie odgina ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 19:03

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    O neurologu nic nie mówili ale o krwi tak. Młodemu wyszła ostatnio anemia więc pewnie i tak by nie był szczepiony. Dopiero jutro u neonatologa będziemy kontrolować. Ale chciałam pójść bo Antosiowi jedno oczko zaczęło ropiec, ale nie warto było ryzykować skoro tam pełno dziś dzieci z infekcjami. Może neonatolog jutro coś nam przepisze.

Rozumiem. Neurolog u nas na razie dała zielone światło na szczepienia, ale mały ma anemię i neonatolog powiedział żeby jeszcze poczekać. Zwiększył dawkę żelaza póki co.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Dzięki :) sciagalas tuż przed karmieniem?
    Ja ściągałam na początku każdego karmienia. Moje karmienia przez pierwsze 6 tygodni były tak nieregularne, że gdybym chciała jakoś utrafić zaraz przed to i tak bym nie wiedziała kiedy, więc po prostu jak już miałam karmić to wtedy trochę ściągałam. No i przy nawale, twardych piersiach robiłam okłady ciepłe i wtedy samo mleko leciało, albo ciepłym prysznicem polewałam piersi. Powodzenia i wytrwałości, bo co by nie powiedzieć karmienie piersią łatwe nie jest:)

1ania1 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Marcela, ja z opieki na położnictwie byłam zadowolona, chociaż z uwagi na to, że wykupiłam jedynkę i mąż był cały czas ze mną (w kontekście mojego obecnego pobytu w szpitalu bardzo polecam to rozwiązanie!) , to pomocy potrzebowałam niewiele.
    Położne były miłe, uprzejme, pomagały gdy się poprosiło. Same z siebie raczej nie proponowały pomocy. Jakiejś szczególnej zołzy tam nie spotkałam ;) po prostu były miłe, super miłe i wystarczająco miłe :)
    Minusem był brak wsparcia laktacyjnego - doradca nie dotarł, a każda położna mówiła co innego.

A pamiętasz może jaki jest koszt takiej jedynki ? Bo znalazłam same opcje z noclegiem dla męża a myślałam, że może jest coś bez, po prostu sama sala jednoosobowa

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A my mamy problem też z kp. Szlo super do wczoraj. Mam tyle pokarmu że normalnie tryska z takim ciśnieniem i mały nie nadąża z połykaniem się denerwuje i odgina od cycka. :( Nie wiem co robić. Daje mu tyle ile chce i resztę mm. Hak tak dalej pójdzie to będę ściągać i dawać z butli. Ale bym wolała nie. :( A już tak dobrze szło. Tak się cieszyłam że chociaż małego będę karmic.
    Pamiętam że położna w szkole mówiła że jak jest sytuacja ze tego pokarmu jest tak dużo że wypływa i dziecko męczy się przy jedzeniu to żeby wycisnąć część na początek i wtedy przystawic.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedni mają za dużo. Inni za mało pokarmu.

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    Ja ściągałam na początku każdego karmienia. Moje karmienia przez pierwsze 6 tygodni były tak nieregularne, że gdybym chciała jakoś utrafić zaraz przed to i tak bym nie wiedziała kiedy, więc po prostu jak już miałam karmić to wtedy trochę ściągałam. No i przy nawale, twardych piersiach robiłam okłady ciepłe i wtedy samo mleko leciało, albo ciepłym prysznicem polewałam piersi. Powodzenia i wytrwałości, bo co by nie powiedzieć karmienie piersią łatwe nie jest:)

Oj nie jest nie. Ciągła walka, a to dopiero 4 dzień. Ściągnęłam dla ulgi z piersi, której mały nie lubi ssać. U mnie problem jest z zasypianiem przy piersi, muszę non stop pobudzać małego. I tak to jedzenie ciągnie się w nieskończoność... Normalnym jest przelewanie sie w brzuszku noworodka i to dość mocno słyszalne? Jestem kompletnie zielona w kwestii takich maluszków :)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ale za każdym razem by tak robił?
    A czemu przy butli się nie odgina ?
    My z butla nie próbowaliśmy jeszcze ale Antek jak tak się odgina a wcześniej Olek to to były problemy zawsze z brzuszkiem niestety. U Olka skończyło się 3 miesięczna kółka a u Antusia na razie walczymy naturalnymi metodami. A zawsze tak przy piersi robi czy nie? Bo mój nie zawsze a nie mam nawału takiego żeby aż tryskało z piersi, zdążają się pełne ale Antek sobie super z nimi radzi. Wygina się w pol puk do tyłu tylko jakeczy brzuszek. A jak się w dzień zachowuje? Spokojny czy kwekal? Nie ma problemów z brzuszkiem? Skoro masz pokarm to nie dawaj mm tylko ewentualnie jak dziewczyny radzą odciągają ciut i wtedy dawaj pierś.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Oj nie jest nie. Ciągła walka, a to dopiero 4 dzień. Ściągnęłam dla ulgi z piersi, której mały nie lubi ssać. U mnie problem jest z zasypianiem przy piersi, muszę non stop pobudzać małego. I tak to jedzenie ciągnie się w nieskończoność... Normalnym jest przelewanie sie w brzuszku noworodka i to dość mocno słyszalne? Jestem kompletnie zielona w kwestii takich maluszków :)
    Tak, takie odgłosy są normalne :-) a w jakich pozycjach się karmicie? Bo może nie chce tej jednej piersi w danej pozycji a w innej byłoby lepiej? No i czy przypadkiem nie upodbal sobie leżenia na jednej stronie główki i dlatego nie chce ?

7w3d 💔
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Rozumiem. Neurolog u nas na razie dała zielone światło na szczepienia, ale mały ma anemię i neonatolog powiedział żeby jeszcze poczekać. Zwiększył dawkę żelaza póki co.

Agania, a jakie macie żelazo? My mamy Actiferol start rano i Actiferol 7mg popołudniu. Nie spodziewam się wielkiej poprawy po tygodniu brania no ale zobaczymy. A jaką Michałek ma hemoglobinę? U nas była 8,9

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też karmienie szło super aż do czasu, mała też zaczęła sie odginać w trakcie jedzenia i wyszły problemy z gazami. Odbijamy w trakcie i znów chce sie przystawić. Poza tym na początku tez mi sie leje mleko po ręku i jej buzi wiec tez odciągam troszkę żeby przestało samo lecieć.

A jak Wam idzie odbijanie? My na ramieniu mam wrażenie jakbyśmy jej krzywdę robili, przyjmuje jakieś dziwne pozy. Odbijamy na kolanie, a w zasadzie robi to mąż bo mu lepiej idzie niż mi ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 20:39

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już zmęczona tymi skurczami przepowiadającymi. Nie wiem czy to tak ma wyglądać. Jutro zadzwonię do położnej i zapytam chyba. Bo mam je bardzo często, są długie, nie przechodzą jak zmieniam pozycję czy oddycham głęboko :/
    Nie bolą mnie, po prostu są z....biście nieprzyjemne. Brzuch mi twardnieje na ponad minutę. Przez to mam wrażenie, że cały czas mam tam napięcie tylko raz mocne a raz słabe.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Tak, takie odgłosy są normalne :-) a w jakich pozycjach się karmicie? Bo może nie chce tej jednej piersi w danej pozycji a w innej byłoby lepiej? No i czy przypadkiem nie upodbal sobie leżenia na jednej stronie główki i dlatego nie chce ?

W szpitalu po cc ciężko na siedząco, karmimy się leżąc. Juto spróbuję sspod pachy może pociągnie tą prawą pierś. Nawet nie mam jak się wykąpać. Jutro będzie położna zapytam o dokarmianie, może on potrzebuje więcej z racji swojej wagi.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj cisza... Kompletnie nic. Nałaziłam się po sklepach i tylko dorobiłam się bólu pleców :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Jedni mają za dużo. Inni za mało pokarmu.

A ja mam dziecko które cycka to sobie do szybkiego zasniecia upodobalo a nie do jedzenia :/ Z butli pięknie pije czy moje czy mm a z cycka nie. Mam dość

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A ja mam dziecko które cycka to sobie do szybkiego zasniecia upodobalo a nie do jedzenia :/ Z butli pięknie pije czy moje czy mm a z cycka nie. Mam dość

Właśnie wydaje mi się że z moim ten sam problem. Pije godzinę a nic z tego nie ma...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Mam to samo..
    Juz nawet wcześniej mówiłam: czy te moje piersi mają w sobie gaz usypiajacy czy co?!

Walka jest z tym karmieniem. A mm idzie jej lepiej..

I u mnie przez to laktacja nie chce sie rozkrecic.. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 22:22

• chabasse Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh.. Dołączam do klubu zasypiaczy cyckowych. Niby wlasnie sie rozkręca laktacja a hak przystawiam młodą to zaraz zasypia. Nie mam nawet jak odbić bo obudzona robi afery, a nie chce jej denerwować.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ